Kaukolämpö vaihtui maalämpöön
Espoossa sijaitseva Asunto-osakeyhtiö Tonttupirtti päätti viime vuonna vaihtaa lämmitysmuotonsa kaukolämmöstä maalämpöön. Vanhan kaukolämpölaitteiston tekninen käyttöikä oli jo tiensä päässä, mutta taloyhtiö ei kuitenkaan nähnyt järkeväksi sijoittaa rahaa uuden vastaavan laitteiston hankintaan. Vertailussa maalämpö todettiin ainoaksi järkeväksi investoinniksi, jolla lämmityskuluja saataisiin laskemaan jatkossa. Taloyhtiön hallituksen edustaja Pekka Halonen on ollut todella tyytyväinen projektiin: "Yleensähän kaikissa urakoissa on yllätyksiä ja pettymyksiä, mutta tämä hanke meni kuin unelma".
Kaukolämpöpaketti vaihtoikäinen
Vuonna 1974 valmistuneessa kolmen rivitalon kiinteistössä lämmittämisestä vastannut kaukolämpöpaketti oli tullut 25 vuoden ikään. Järjestelmän kiertovesipumput sekä automatiikka olivat alkaneet ilmoittamaan merkkejä toiminnan epävarmuudesta. Säädöt eivät olleet kunnossa ja ohjausjärjestelmän käyttökin koettiin varsin haasteelliseksi. Talon lämmitysverkostoon ajettiin ylilämpöä ja lämpimän käyttöveden lämpötila huojui aika ajoin. Taloyhtiö oli jo aiemmin tilannut konsultin tekemään korjaustarveselvitystä, kun samalla syntyi päätös maalämpöhankeen aloittamisesta. Osaavaa konsulttitahoa päätettiin käyttää myös tulevan urakan valvojana, sillä taloyhtiön hallitus ei halunnut ottaa riskejä puutteellisen tietämyksensä vuoksi.
Urakoitsijan valinta osoittautui helpoksi
Maalämpöhankkeen urakoitsijaksi valittiin St1, joka on iso ja luotettava toimija ja jolla oli myös tarjota paras tekninen ratkaisu. Urakan hinta oli linjassa muiden alan toimijoiden kanssa ja sen sisältö oli selkeästi määritelty. Hanke toteutettiin "avaimet käteen" -toimituksena. Kohteeseen suunniteltiin kahden lämpöpumpun yhdistelmä, jolla tehoa saatiin nostettua siten, ettei lisäsähkölle ollut juuri tarvetta. Ratkaisu mahdollisti myös pumppujen vuorottelun käyttöveden lämmityksen ja talon lämmityksen välillä. Näin saatiin mahdollisimman hyvä hyötysuhde (COP) ja optimaaliset käyntiajat lämpöpumpuille. Asennettava järjestelmä koostui Boschin maalämpölaitteistosta, jonka automatiikka ja etähallintajärjestelmä ovat alansa huippua.
Uusi lämmitysjärjestelmä käyttökuntoon
Ensitöiksi lämmitysverkosto huuhdeltiin ja kaikkien pattereiden toimivuus tarkistettiin C-Flush-huoltomenetelmällä, joka poistaa rautasakan ja muut epäpuhtaudet patteriverkostosta sitä vaurioittamatta. Verkoston puhdistuksen ja perussäädön jälkeen aloitettiin uuden laitteiston asennus. Maalämpöjärjestelmän asennus sujui sovitun aikataulun puitteissa. Lämpökaivoja porattiin noin viikko, jonka jälkeen teknisestä tilasta purettiin kaikki vanha laitteisto pois. Bosch-maalämpöpumppujen ja -varaajien asennus tilaan sujui joutuisasti. Asukkaita ilahdutti myös, että lämmityksen katko oli vain noin vuorokauden pituinen ja tiedotus toimi kaikissa työn vaiheissa asiaan kuuluvasti.
Taloyhtiön edustajat ovat yhtä mieltä siitä, että urakka sujui kuin unelma. Uusi Bosch-maalämpölaitteisto on toiminut juuri niin kuin on luvattu ja asukkaat ovat saaneet nauttia lämmöstä. Yllätyksiä ei ole tullut, sillä sähkön kulutus on ollut ennakkoon arvioidulla tasolla. Ainoastaan talven kylmimpänä aikana lämpöpumput tarvitsivat
hieman ulkoista sähkökattilaa apuun, sillä -15 asteen kylmempi puoli tai lämpimän käyttöveden kulutushuiput vaikuttavat tarpeeseen. Kaiken kaikkiaan asukkaat ovat olleet todella tyytyväisiä vanhaan patterijärjestelmään soveltuvaan, muita vaihtoehtoja ympäristöystävällisempään ja energiatehokkaaseen ratkaisuunsa.
Lisätietoa aiheesta: Lataa maalämpöopas
Info
Uusi lämmitysjärjestelmä lämpöpumpun valintatyökalun avulla
Kokeile lämpöpumpun valintatyökalua helpottaaksesi löytämään juuri sinun kotiisi sopivan vaihtoehdon. Tulosten yhteydessä voit pyytää lisätietoja Boschin asiantuntijoilta ja voitte yhdessä katsoa sinulle sopivan lämpöpumpun.