Kastellin AIKA-mallisto yhdistää perhettä
Kastelli Aika 171
Talosuunnittelua psykologisista lähtökohdista
Omakotitalojen suunnittelussa huomioidaan uutena asiana psykologiset tekijät. Kastellin AIKA-malliston suunnittelussa arkkitehtien laaja kokemus on yhdistetty uusimpaan tietouteen lasten turvallisesta ja virikkeellisestä kasvuympäristöstä. Arkkitehtien ohella suunnitteluryhmään on kuulunut ihmisen kehityksen asiantuntija, psykologian professori Lea Pulkkinen.
Kastellin AIKA-mallistossa on käytetty uudenlaista suunnittelun ajattelutapaa – AIKA-kodit on suunniteltu yhdistämään ja vahvistamaan perheitä.
– Käytettävissä oleva tila vaikuttaa ihmisiin, heidän toimintoihinsa ja vuorovaikutukseen, Lea Pulkkinen selventää psykologista näkökulmaa.
Mallistoa suunnittelemassa ollut arkkitehti Jouko Saari kertoo, että 1980-luvulla keskivertopalkansaajat rakensivat 110–115 m² koteja, jolloin tilat riittivät välttämättömille toiminnoille. Nykyisin vastaavan kokoiset perheet rakentavat kuitenkin jo keskimäärin 135–180 m² koteja. Tämä on tuonut lisää mahdollisuuksia pohtia muutakin kuin perustarpeiden tyydyttymistä.
Talomallisto koko perheen hyväksi
Suunnittelutyössä mukana ollut psykologian professori Lea Pulkkinen listasi konkreettisia teesejä, joiden tulisi toteutua toimivassa kodissa. Teesit koskivat perheenjäsenten vuorovaikutuksen edistämisen lisäksi muun muassa säilytystarpeita, muunneltavia tiloja ja makuuhuoneiden sijoittelua. AIKA-kodeissa onkin runsaasti perheen arkipäivän sujumista helpottavia tilaratkaisuja ja ideoita. Arkkitehdit tekivät suunnitteluvaiheessa luonnoksia, joiden toimivuutta psykologi kommentoi perheen kannalta.
Yksittäisinä asioina nämä eivät sinällään ole täysin uusia, toteaa alalla 20 vuotta toiminut Jouko Saari. – Ensimmäistä kertaa asumisen toimivuuden kannalta keskeiset elementit on kuitenkin otettu huomioon kootusti.
– Nykyään taloissa ei ole enää ullakoita, mutta tavaraa on kuitenkin enemmän. Tavaroiden säilytys on otettu huomioon tilasuunnittelussa. Esimerkiksi talon sisääntuloon liittyy perustoivomus saada lisää tilaa lastenrattaille, kengille, urheilukasseille ja kuravaatteille. Tämä on ratkaistu AIKA-mallistossa apueteisellä, Pulkkinen toteaa.
AIKA-malliston taloissa on pyritty luomaan lapsille virikkeellinen ja turvallinen ympäristö. Uutena asiana talosuunnitteluun ovat tulleet internetin ja videopelien tulo osaksi perhe-elämää. Kaikissa malliston taloissa koko perheen atk-piste on sijoitettu paikkaan, josta vanhemmat voivat luontevasti seurata lasten tietokoneen käyttöä ja pelaamista. Tila voidaan myös sulkea sermillä, jos konetta ei käytetä.
Puutalorakentamista parhaimmillaan
Jouko Saaren mukaan viimeiset 15 vuotta ovat olleet Suomessa puutalorakentamisen renessanssia. Alueita on kaavoitettu eri puolilla Suomea hengessä, joka tukee korkeatasoista puutalorakentamista. Markkinajohtajana Kastelli kehittää jatkuvasti mallistojaan niin talotekniikan, tilojen toimivuuden kuin ulkonäönkin suhteen.
Arkkitehdin näkökulmasta AIKA-mallisto edustaa tämän päivän laadukasta puutalorakentamista parhaimmillaan.
– Vanhat ja toimivat asiat on säilytetty, mutta ilme on moderni ja katse suunnattu tulevaisuuteen, Saari tiivistää.
AIKA-mallistoon kuuluu kaikkiaan 12 erilaista vaihtoehtoa, joissa on huoneistoalaa 130–275 m² perheen tarpeiden mukaan.