• Etusivu
  • Rakentaminen

Kaavamuutos ja materiaalin valinta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.04.2025
20095_16614.jpg

Ote päiväkirjasta: kesä 2007

Tontti oli nyt meidän, mutta kipeästi tarvitsemastamme lisärakennusoikeudesta ei ollut varmuutta. Meillä oli vain kaupunginosamme kaavamuutoshankkeista vastaavan sana, "tehokkuusluvun nostaminen 0,20:stä 0,25:een myönnetään alueella lähtökohtaisesti kaikille hakijoille ja toisaalta sen myöntäminen ei valitusoikeuden yms. takia ole sataprosenttisen varmaa tai voi viivästyä pahimmissa tapauksissa vuosilla".

Lisää rakennusoikeutta

Lähetimme kaavamuutos-hakemuksemme kaupunkisuunnitteluvirastolle tammikuussa 2007. Kaavamuutoslomake oli hyvin yksinkertainen ja helppo täyttää. Huomattavasti enemmän muistan kauhulla Kelan äitiyslomaan liittyvien kaavakkeiden täyttämistä ja termistöä.

Kaavamuutoksen myötä tonttimme rakennusoikeus nousisi 174 m²:iin. Kaavamuutosprosessi jäi elämään omaa elämäänsä, emmekä sitä juurikaan seuranneet. Luotimme täysin, että muutos menee läpi. Silloin tällöin kävin katsomassa netissä Kaupunkisuunnitteluviraston sivuilta kaavamuutoksen etenemistä. Sivuilla kuvattiin vaiheet aloituksesta kaavaluonnokseen sekä kaavaehdotuksesta hyväksymiseen ja vaiheisiin liittyvä dokumentaatio oli nähtävissä. Hidastahan tuo eteneminen tavallaan oli, mikäli tontin ostaja heti kauppojen syntyessä haluaisi viipymättä ryhtyä rakentamisprojektiin. Meitä tämä luonnollisesti ei haitannut, kun projektimme tulee joka tapauksessa kestämään pitkään.

Kaavamuutos läpi

Lopulta kaavamuutos hyväksyttiin. Jätimme hakemuksen tammikuussa 2007 ja hyväksymisilmoitus tuli meille saman vuoden heinäkuussa. Tätä ennakoimme jo jossain vaiheessa alkukesästä, kun ennen hyväksymistä postista tippui kaupunkisuunnitteluviraston lappu. Siinä mm. kävi ilmi, että naapurustolla tai muillakaan tahoilla ei ollut mitään sitä vastaan, että tonttimme tehokkuusluku nousee, tai että tontilla oleva vanha talo purettaisiin. Varmaan naapurusto suorastaan sitä vaatii...

Olimme tietenkin tyytyväisiä, että kaavamuutos hyväksyttiin. Olimmehan ottaneet konkreettisen ensimmäisen askeleen kohti uutta tulevaa taloamme.

20095_16615.jpg

Materiaalin valinta

Kivitalo on ollut meille alusta saakka ainoa vaihtoehto. Tai paremminkin se on ollut halu, mutta emme missään vaiheessa olleet selvittäneet, olisiko meillä tähän oikeasti varaa.

Syksyllä 2006 lähetin eräälle kivitalotoimittajan myyntiedustajalle itse tekemäni talon pohjapiirrokset ja pyysin tarjousta runkopaketista. Tarjouksen saatuamme teimme hintavertailua mahdollisimman lähelle taloamme vastaaviin puurunkoisiin talopaketteihin ja huomasimme, että yllättävän hintavia nekin olivat.

Varmistuimme yhä enemmän kivi-vaihtoehdosta. Meidän tapauksessa kiven puolesta puhui itse materiaalin ominaisuudet, talon arvon säilyminen ja pyrkimys yksilöllisyyteen, jolloin pienestä tontista saamme kaiken hyödyn irti meille parhaalla mahdollisella tavalla. Loivan rinnetontin sekä lisätilatarpeen takia taloomme oli suunniteltu kellari. Tämä osuus talosta tulisi joka tapauksessa kivestä.

Lopulta katsoimme, että alustava kivipakettitarjous mahtuisi budjettiimme ja päätimme lähteä kivitalolla eteenpäin. Mutta ennen tätä asiaa käännettiin ja väännettiin suuntaan jos toiseen. Tosiasiassa parasta ja samalla kustannustehokkainta ratkaisua etsiessämme olemme olleet rakentamassa taloa milloin pitkästä tavarasta, milloin Avaimet käteen –taloa, välillä harkkokellari + puurunkoinen valmistalo päälle –ratkaisu oli ehkä se paras vaihtoehto ja välillä oli jo ihan sama mitä rakennetaan, kunhan vain rakennetaan. Näitä asioita pohtiessamme keskustelu päättyi kuitenkin joka kerta kivitaloon.

Rakentaminen
rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20148_40474.jpg
Rakentamisen eri toteutustapoja
Rakentamisessa on nykyään tarjolla useita eri vaihtoehtoja toteutustavoille. Usein rakennusalaan enemmän perehtyneet päätyvät valitsemaan hartiapankkirakentamisen eli rakentavat talonsa alusta loppuun itse ja niin paljon kuin mahdollista. Muita toteutustapavaihtoehtoja ovat mm. avaimet käteen, jossa nimensä mukaisesti on valittu valmis talopakettiratkaisu sekä urakkapohjainen rakentaminen, joka taas jakautuu oman itsensä sisällä mahdollisiin pienempiin kokonaisuuksiin kuten esimerkiksi kokonaisvastuu-urakointiin, tavoitehintaurakkaan, erikoistyöurakoihin ja niin edelleen.
201210_32623.jpg
Lämmönvaraaja kohteeseen kuin kohteeseen
Kodin lämmitysjärjestelmällä on kaksi tärkeää tehtävää: kodin sisälämpötilan pitäminen mukavan tasaisena sekä lämpimän käyttöveden riittävä tuotto.Akvaterm-varaaja on keskeinen osa vesikiertoista lämmitysjärjestelmää. Se tasaa lämmityslaitteen tuottaman lämmön mukavaksi ja turvalliseksi kaikissa lämmönjakojärjestelmissä.Se soveltuu hyvin useimpien lämmönlähteiden yhteyteen ja antaa vapauden valintaan myös tulevaisuudessa. Tapahtuuko lämmitys puulla, lämpöpumpulla, pelletillä vai öljyllä? Entäpä otetaanko aurinkoenergia lisälämmöksi? Lämmityslaitteesta ja energianlähteestä riippumatta Akvaterm varmistaa, että lämpöä riittää.
201711_50899.jpg
Rakennusalan työmaapäällikön erikoisammattitutkinto
Rakennusalan työmaapäällikön tehtävätTutkinnon suorittanut omaa laaja-alaiset ja edistyneet rakennusalan tiedot, jotka osoittavat asioiden hallintaa, kykyä soveltaa ja kykyä luoviin ratkaisuihin ongelmien ratkaisemiseksi. Henkilö kykenee johtamaan rakennusalan hankkeita ja pystyy selkeään päätöksentekoon omassa toimintaympäristössään. Tutkinnon suorittaja laatii näyttötehtävät ensisijaisesti omalla työmaallaan. Työkohde voi myös vaihtua suoritusaikana. Tutkinnon suorittaminen parantaa suorittajan ja koko yrityksen valmiuksia toimia nykyaikaisesti, laadukkaasti ja kannattavasti.Henkilöllä on koulutuksen suoritettuaan ja muiden pätevyysvaatimusten täytyttyä mahdollisuus hakea sertifiointia vastaavan työnjohtajan, työmaainsinöörin tai työpäällikön pätevyyteen.
20208_66314.jpg
Lapsiperheen kotiin seinälevy, joka kestää kovempaakin menoa
Lapsiperheen kotiin Gyproc Habito® -rakennuslevyt olivat nappivalinta.Kun Matti Posio rakensi perheelleen omakotitaloa Inkooseen vuonna 2015, hän valitsi kaikin tavoin pitkäaikaisia, kestäviä ja turvallisia ratkaisuja. Talopakettiin kuuluvat kipsilevyt hän vaihtoi vastikään markkinoille tulleisiin Gyproc Habito® -rakennuslevyihin.Habito®-levyt ovat erittäin kestäviä: niiden iskunkestävyys on kymmenkertainen tavanomaiseen kipsilevyyn nähden. Siksi niillä onkin helppo rakentaa sisäseiniä, jotka eivät pienistä kolhiinnu – erinomainen seikka varsinkin lapsiperheessä.Kun Posiot rakensivat taloaan, Matilla ja Jennillä oli kaksi lasta. Nykyisin perheeseen kuuluvat vanhempien lisäksi 1-vuotias Elias, 6-vuotias Eino, 8-vuotias Saana sekä saksanseisoja Moku.Vilkkaiden lasten isä ei ole halunnut joutua miettimään, kestävätkö talon seinät jalkapallopeliä sisätiloissa. Eläväisten lasten on saatava leikkiä rajustikin, jos siltä tuntuu
Vallox iv-kanavat
Tiesitkö tätä ilmanvaihdosta?
Hyvä ilmanvaihto on hyvä henkivakuutus talollesi. Se on investointi, joka vaikuttaa rakennuksen kuntoon ja elinikään. Samalla se on investointi omaan terveyteesi ja asumisen mukavuuteen.Hyvä ilmanvaihto vaihtaa sisäilmaa jatkuvasti pitäen sen puhtaana ja raikkaana hengittää. Tehokkaan ja tarpeenmukaisen ilmanvaihdon avulla sisäilman happipitoisuus pysyy riittävän korkeana ja vältetään hiilidioksiditason noususta johtuva väsymys ja työtehon laskeminen.
20136_35401.jpg
RF-tuotteet langattomaan kytkemiseen
Langattomat kytkimet mahdollistavat valojen, markiisien ja kaihtimien ohjaamisen paikoista, johon tavallisia sähköjohtoja ei käytännössä voi vetää joko asennusteknisistä tai ulkonäkösyistä. Lasiseinät tai remonttikohteet ovat helposti ratkaistavissa RF-tuotteilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton