• Etusivu
  • Rakentaminen

Kaavamuutos ja materiaalin valinta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 05.05.2009
20095_16614.jpg

Ote päiväkirjasta: kesä 2007

Tontti oli nyt meidän, mutta kipeästi tarvitsemastamme lisärakennusoikeudesta ei ollut varmuutta. Meillä oli vain kaupunginosamme kaavamuutoshankkeista vastaavan sana, "tehokkuusluvun nostaminen 0,20:stä 0,25:een myönnetään alueella lähtökohtaisesti kaikille hakijoille ja toisaalta sen myöntäminen ei valitusoikeuden yms. takia ole sataprosenttisen varmaa tai voi viivästyä pahimmissa tapauksissa vuosilla".

Lisää rakennusoikeutta

Lähetimme kaavamuutos-hakemuksemme kaupunkisuunnitteluvirastolle tammikuussa 2007. Kaavamuutoslomake oli hyvin yksinkertainen ja helppo täyttää. Huomattavasti enemmän muistan kauhulla Kelan äitiyslomaan liittyvien kaavakkeiden täyttämistä ja termistöä.

Kaavamuutoksen myötä tonttimme rakennusoikeus nousisi 174 m²:iin. Kaavamuutosprosessi jäi elämään omaa elämäänsä, emmekä sitä juurikaan seuranneet. Luotimme täysin, että muutos menee läpi. Silloin tällöin kävin katsomassa netissä Kaupunkisuunnitteluviraston sivuilta kaavamuutoksen etenemistä. Sivuilla kuvattiin vaiheet aloituksesta kaavaluonnokseen sekä kaavaehdotuksesta hyväksymiseen ja vaiheisiin liittyvä dokumentaatio oli nähtävissä. Hidastahan tuo eteneminen tavallaan oli, mikäli tontin ostaja heti kauppojen syntyessä haluaisi viipymättä ryhtyä rakentamisprojektiin. Meitä tämä luonnollisesti ei haitannut, kun projektimme tulee joka tapauksessa kestämään pitkään.

Kaavamuutos läpi

Lopulta kaavamuutos hyväksyttiin. Jätimme hakemuksen tammikuussa 2007 ja hyväksymisilmoitus tuli meille saman vuoden heinäkuussa. Tätä ennakoimme jo jossain vaiheessa alkukesästä, kun ennen hyväksymistä postista tippui kaupunkisuunnitteluviraston lappu. Siinä mm. kävi ilmi, että naapurustolla tai muillakaan tahoilla ei ollut mitään sitä vastaan, että tonttimme tehokkuusluku nousee, tai että tontilla oleva vanha talo purettaisiin. Varmaan naapurusto suorastaan sitä vaatii...

Olimme tietenkin tyytyväisiä, että kaavamuutos hyväksyttiin. Olimmehan ottaneet konkreettisen ensimmäisen askeleen kohti uutta tulevaa taloamme.

20095_16615.jpg

Materiaalin valinta

Kivitalo on ollut meille alusta saakka ainoa vaihtoehto. Tai paremminkin se on ollut halu, mutta emme missään vaiheessa olleet selvittäneet, olisiko meillä tähän oikeasti varaa.

Syksyllä 2006 lähetin eräälle kivitalotoimittajan myyntiedustajalle itse tekemäni talon pohjapiirrokset ja pyysin tarjousta runkopaketista. Tarjouksen saatuamme teimme hintavertailua mahdollisimman lähelle taloamme vastaaviin puurunkoisiin talopaketteihin ja huomasimme, että yllättävän hintavia nekin olivat.

Varmistuimme yhä enemmän kivi-vaihtoehdosta. Meidän tapauksessa kiven puolesta puhui itse materiaalin ominaisuudet, talon arvon säilyminen ja pyrkimys yksilöllisyyteen, jolloin pienestä tontista saamme kaiken hyödyn irti meille parhaalla mahdollisella tavalla. Loivan rinnetontin sekä lisätilatarpeen takia taloomme oli suunniteltu kellari. Tämä osuus talosta tulisi joka tapauksessa kivestä.

Lopulta katsoimme, että alustava kivipakettitarjous mahtuisi budjettiimme ja päätimme lähteä kivitalolla eteenpäin. Mutta ennen tätä asiaa käännettiin ja väännettiin suuntaan jos toiseen. Tosiasiassa parasta ja samalla kustannustehokkainta ratkaisua etsiessämme olemme olleet rakentamassa taloa milloin pitkästä tavarasta, milloin Avaimet käteen –taloa, välillä harkkokellari + puurunkoinen valmistalo päälle –ratkaisu oli ehkä se paras vaihtoehto ja välillä oli jo ihan sama mitä rakennetaan, kunhan vain rakennetaan. Näitä asioita pohtiessamme keskustelu päättyi kuitenkin joka kerta kivitaloon.

Projektin vaiheet

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20171_48070.jpg
Ilmanvaihto pitää asukkaat ja talon terveinä
Vietämme jopa 90 % ajastamme sisätiloissa ja hengitämme vuorokaudessa noin 15 000 litraa ilmaa. Siksi terveellinen sisäilma on merkitsevässä asemassa hyvinvointimme kannalta, vaikka usein sen laatuun ei kiinnitetä huomiota – ainakaan ennen kuin siitä aiheutuu ongelmia. Ilmanvaihdolla on kuitenkin mahdollista luoda viihtyisä, terveyttä ja jaksamista ylläpitävä sisäilma.Ilmanvaihdon tehtävä on tuoda puhdasta ilmaa hengitettäväksemme ja toisaalta poistaa asunnossa syntyvä kosteus, hiilidioksidi ja muut epäpuhtaudet. Nykyaikaisella tavalla tiiviiksi rakennetuissa tai remontoiduissa kodeissa painovoimainen ilmanvaihto ei enää riitä takaamaan hyvälaatuista sisäilmaa, sillä tämän päivän asumistottumusten myötä sisätilojen kosteuskuorma on suuri. Laadukas ilmanvaihto ja puhdas sisäilma ovat erityisen tärkeitä allergikoille ja astmaatikoille, mutta ihan jokainen meistä voi sitä paremmin, mitä puhtaampaa sisäilma on.Pitkäaikainen sisäilman korkea kosteustaso muodostaa edellytykset homeen muodostumiselle ja rakennevaurioille. Kun tiiviit ikkuna ja höyrysulut eivät päästä kosteutta poistumaan, tiivistyy se ennen pitkää rakenteisiin tai niiden pinnoille. Koneellinen ilmanvaihto, jossa asumisesta syntyvä kosteus poistetaan ulos, on paras ratkaisu välttää kosteusvauriot ja niiden aiheuttamat terveydelliset haitat.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20101_19864.jpg
Maaperästä
Kun rakennetaan uutta taloa tai kunnostetaan vanhaa, on syytä varmistaa, että kaikki rakenteissa oleva ja niihin ajan myötä muodostuva kosteus pääsee poistumaan vahinkoa aiheuttamatta. Näin turvataan miellyttävä, viihtyisä ja terveellinen asuinilmasto.Toimiva perusmuurin eristysratkaisu suojaa talon rakenteita kosteudelta, parantaa asumisen laatua ja pidentää talon ikää. Rakenteisiin päästessään vesi ja kondensoituva kosteus aiheuttavat monenlaisia haittoja. Homeongelmat, rakenteiden muodonmuutokset ja muut vauriot ovat helposti estettävissä, kun jo rakennusvaiheessa kiinnitetään huomiota oikeaoppiseen kosteuseristämiseen.Lisätietoa Icopal-veden- ja kosteudeneristeistä>
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Nyt on aika tiivistää ikkunat talven varalle
Ikkunoiden tiivistys on edullisin energia- ja viihtyvyyskorjausSuomessa on noin 30 miljoonaa ikkunaa, joista jopa 20 miljoonan tiiveys on huono tai välttävä. Ympäristöministeriön julkaisemat ikkunantiivistysohjeet tulevat todella tarpeeseen, sillä tiivistäminen on edullisin tapa taloyhtiöiden energialaskun pienentämiseen ja asumisviihtyvyyden parantamiseen.
20084_9947.jpg
Valaistus
Valaistuksen merkitysValaistus vaikuttaa voimakkaasti tilan tunnelmaan. Hyvällä valaistuksella voidaan saada huoneen mittasuhteisiin muutoksia, korostaa hyviä puolia ja häivyttää huonoja. Valaistussuunnitteluun kiinnitetään valitettavasti edelleen liian vähän huomiota. Luonnonvalon vaikutusta tilassa kannattaa tutkia ja löytää tasapaino keinovalaistuksen ja päivänvalon välillä.
201010_23568.jpg
Tulikivi-uunin taika
Tulikivellä on markkinoiden näyttävin ja monipuolisin mallisto vuolukiviuuneja, jotka varaavat lämpöä ja luovuttavat sitä pitkään ja tasaisesti. Tulikiven uuniperheeseen kuuluu sekä modernin linjan edustajia että paljon perinteisiä, ajattomia klassikkomalleja. Oletpa ahkera lämmittäjä tai herkeämätön tuleen tuijottaja, vaihtoehtoja piisaa. Olipa asumismuotosi tai sisustusmakusi mikä tahansa, sama juttu: valikoimastamme löydät helposti oman suosikkisi.Lisätietoa Tulikivi-uuneista...
20164_46055.jpg
Näin kiinnität eri rakennuslevyihin
Moni ei useinkaan tule ajatelleeksi miten paljon kiinnikkeen valinta vaikuttaa rakentamisen laatuun. Halvin ruuvi ei ole se turvallisin ja pitkäikäisin. Valinnassa tulisikin aina huomioida materiaali johon kiinnitys tehdään, kuormitukset ja olosuhteet. Sormatin ohutlevy- ja ontelokiinnikkeillä teet sujuvat ja luotettavat kiinnitykset kaikkiin rakentamisessa käytettäviin rakennuslevyihin.Katso kiinnikevaihtoehdot

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton