• Etusivu
  • Talo

Julkisivujen eristys

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.11.2023
201111_28857.jpg

Eristetyn ulkoseinän esimerkkirakenne: julkisivuverhous, tuuletusväli, tuulensuoja, ristiinkoolaus + kivivilla, puurunko + kivivilla, höyryn- ja ilmansulku, sisäverhous.

Rakennuksen julkisivu toimii suojana sääoloja vastaan. Sen on kestettävä niin kylmyys, vesisateet, kova tuuli kuin erilaiset äänetkin. Julkisivulta vaaditaan myös huoltovapautta. Rakennuksen julkisivun lämmöneristävyys ja ilmanpitävyys ovat hyvän sisäilman, asumismukavuuden ja energiataloudellisuuden lähtökohtia. Hyvä lämmöneristys ja huolella tehty eristystyö säästävät lämmityskustannuksia.

Määritelmiä

Lämpimällä tilalla tarkoitetaan tilaa, jonka lämpötila lämmityskaudella on +17 °C tai sitä korkeampi. Puolilämpimän tilan lämpötilana pidetään lämmityskaudella vähintään +5 °C mutta alle +17 °C.

U-arvo

Lämmönläpäisykertoimella U tarkoitetaan lämpövirran tiheyttä, joka jatkuvuustilassa läpäisee rakennusosan, kun lämpötilaero rakennusosan eri puolilla olevien ilmatilojen välillä on yksikön suuruinen. Mitä pienempi lämmönläpäisevyys rakenteella on, sitä paremmin se eristää lämpöä.

Lämpimän tilan seinän U-arvovaatimukset:

  • seinä 0,17 W/(m² K)
  • hirsiseinä 0,40 W/(m² K) (seinän paksuus vähintään 180 mm)

Lämmönläpäisykerroin U lasketaan kaavalla:

U = 1 / RT

RT =rakennusosan kokonaislämmönvastus ympäristöstä ympäristöön.

Kun rakennusosan ainekerrokset ovat tasapaksuja ja tasa-aineisia ja lämpö siirtyy ainekerroksiin nähden kohtisuoraan, lasketaan rakennusosan kokonaislämmönvastus RT kaavalla:
RT = Rsi + R1 + R2 +...+Rm + Rg +Rb + Rq1 + Rq2+ ... +Rqn + Rse

Rakentamismääräyskokoelman osassa C4 selostetaan tarkemmin kaikki U-arvon laskentakaavat.

E-luku

Rakennuksen kokonaisenergiankulutuksella, E-luvulla (kWh/m2) tarkoitetaan energiamuotojen kertoimilla painotettua rakennuksen vuotuista ostoenergian laskennallista kulutusta määräyksissä annetuilla säännöillä ja lähtöarvoilla laskettuna lämmitettyä nettoalaa kohden. Mitä pienempi E-luku, sitä energiatehokkaampi rakennus on.

Uudisrakennuksen E-luku ei saa ylittää seuraavia arvoja:

Lämmitetty nettoalakWh/m² vuodessa
Pientalokoko alle 120 m²204
120 m² - 150 m²372 - 1,4 x nettoala
150 m² - 600 m²173 - 0,07 x nettoala
koko yli 600 m²130
Hirsitalokoko alle 120 m²229
120 m² - 150 m²397 - 1,4 x nettoala
150 m² - 600 m²198 - 0,07 x nettoala
koko yli 600 m²155

Alle 100 m² loma-asuntoa ei koske E-lukuvaatimus.

Lämmöneristäminen levyillä

Lämmöneristyslevyillä tarkoitetaan pehmeitä ja jäykkiä levymäisiä eristeitä, joita käytetään mm. puu-, betoni-, tiili- ja harkkorakenteiden lämmöneristämiseen. Pehmeitä lämmöneristyslevyjä käytetään yleisesti rankarakenteiden (puu tai teräs) lämmöneristeinä siten, että tuotteet painautuvat tiiviisti runkorakenteita vasten. Tällöin lämmöneristyslevyjen mittojen tulee olla jonkin verran eristettävää tilaa suurempia. Kun rankarakenteiden eristeenä käytetään jäykkiä lämmöneristyslevyjä, eristelevyjen ja rankarakenteen väliset saumat tiivistettävä erikseen esim. saumavaahdolla.

Jäykät lämmöneristyslevyt asennetaan rakennusosiin siten, että niiden saumat eivät muodosta ristikuviota. Jos lämmöneristys muodostuu kahdesta tai useammasta kerroksesta, eri kerroksissa olevat saumat eivät saa olla kohdakkain.

Lämmöneristäminen matoilla

Lämmöneristysmatoilla tarkoitetaan pehmeitä rullalle pakattuja eristeitä, joita käytetään puu-, betoni-, tiili- ja teräsrakenteiden lämmöneristämiseen. Kun lämmöneristysmatot kiinnitetään betoni- ja teräspintoihin mekaanisesti, käytetään esimerkiksi muuraussiteitä tai ammuttavia kiinnikkeitä. Käytettävän lämmöneristysmaton lujuusominaisuudet määräävät kiinnikkeiden asennustiheyden. Lämmöneristysmattoja käytettäessä on varmistettava, että eriste asettuu tiiviisti kiinni lämpimään pintaan. Ilman kiinnikkeitä asennettavien lämmöneristeiden tulee olla mitoiltaan sellaisia, ettei eriste pääse liikkumaan rakenteessa.

Esimerkit puurunkoisista julkisivurakenteista

Rakenne 1:
1. Julkisivuverhous
2. Pystykoolaus 22x100 + tuuletus
3. Runkotolpat k600 jaolla rakennesuunnitelman mukaan
+ alumiinipintainen polyuretaanilevy 80 mm, vaahdotus runkoon
4. Alumiinipintainen polyuretaanilevy 50 mm, saumat vaahdotetaan
5. Koolaus
6. Sisäverhous

Rakenne 2:
1. Julkisivuverhous
2. Tuuletusväli
3. Tuulensuoja
4. Ristiinkoolaus + kivivilla 50 mm
5. Puurunko + kivivilla 175 mm
6. Höyryn- ja ilmansulku
7. Sisäverhous

Molemmat rakenteet täyttävät U-arvovaatimuksen 0,17 W/(m² K)

Rakenne 1. Rakenne täyttää U-arvovaatimuksen 0,17 W/(m² K).
Rakenne 1. Rakenne täyttää U-arvovaatimuksen 0,17 W/(m² K).

Eristeiden vähimmäispaksuuksia uudisrakentamisessa:

Kantava rakenneMääräystasoMatalaenergiaPassiivitaso
U-arvo ≤0,17U-arvo ≤ 0,14U-arvo ≤0,10
Betoni ≥ 150 mm + tuulettuva ulkoverhousPU AL 130PU AL 160PU AL 120+120
Puurunko k/k600PU AL 60+60PU AL 120+50PU AL 200+70
Tiili 130 mm tuulettuva ulkoverhousPU AL 130PU AL 160PU AL 120+120

PU AL = Alumiinipintainen polyuretaanilevy

Kantava rakenneMääräystaso: U-arvo ≤0,17
Betonirunko 100mmKivivilla 200mm
Puurunko k/k600Kivivilla 230
TiilirunkoKivivilla 200mm

Matalaenergiaseinä: Kivivillaa 270mm, U-arvo ≤0,14

Paksut ulkoseinät eivät vähennä rakennusoikeutta. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan yli 250 mm ylittävää osuutta ulkoseinän paksuudessa ei huomioida kerrosalaa laskettaessa.

Lähteet:

Rakentamismääräyskokoelman osat C3 (2010), C4 (2003) ja D3 (2012)

Talo
eristys
rakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20183_52061.jpg
Höyrynsulku ja lämmön-eriste samassa levyssä
Kotimaiset Finnfoamin valmistamat FF-PIR-eristeet soveltuvat erinomaisesti käytettäviksi saunan kuumissa ja kosteissa tiloissa. Ohuilla ja tehokkailla FF-PIR-eristeillä tilat saadaan maksimaalisesti hyötykäyttöön ja mahdollisimman energiatehokkaiksi, eli nopeasti lämpeneväksi ja lämmönpitäväksi.Levyt asennetaan suoraan seinän runkorakenteeseen, joka voi olla kiviseinä tai puurunko. FF-PIR-eristeiden käyttölämpötila on -50…+120˚C, mutta hetkellisesti ne kestävät jopa yli +200˚C asteen lämpötiloja. Näin ollen tuotetta on turvallista käyttää saunassa.Saunaan soveltuvat ensisijaisesti FF-PIR SAUNA (30 x 600 x 1200 mm, ympäritäyspontattu) tai FF-PIR 30 ALK (30 x 600 x 2400 mm, ympäritäyspontattu). Myös muut eristepaksuudet soveltuvat käytettäväksi saunan lämmöneristeenä.
20219_72278.jpg
Huomioi nämä eristyksessä ja tee mökistäsi talviasuttava
Yhä useampi meistä on viihtynyt mökillään enemmän ja enemmän niin vapaa-ajan kuin myös työn merkeissä. Kesäaikana mökillä olo on huoletonta, mutta miten käy silloin kun pakkanen alkaa paukkua nurkissa ja kylmyys hiipiä myös sisälle? Mökin muuttaminen talviasuttavaksi onnistuu pienin kustannuksin.
luminen auto autotallin edustalla
Autotallinoven vaihtaminen onnistuu myös talvipakkasella
Monella autotalli toimii eräänlaisena varastotilana. Hyllyiltä löytyy jos jonkinlaista purkkia ja purnukkaa, jotka eivät saa altistua kylmälle. Joillain saattaa myös olla autotallissaan vesipiste – ja se mitä viimeiseksi talliinsa haluaa on vettä joka suuntaan ruiskiva haljennut vesiputki.Mitä tulisi tehdä siinä tapauksessa, jos autotallinovi kaipaa kipeästi vaihtoa ja talvipakkanen paukkuu nurkissa – tuleeko vain odottaa kevääseen?Vastaus esitettyyn kysymykseen on ei, ja tässä tulevat syyt miksi.
kuvassa oven alareuna ja sokkeli josta näkee että talossa on valesokkeliratkaisu
Mistä tunnistan valesokkelin?
Monessa erityisesti 1960–1980-luvuilla rakennetuissa tiiliverhoilluissa taloissa käytettiin perustustapana valesokkelia. Myös moni tuon ajanjakson puutaloista on toteutettu tällä menetelmällä. Suomessa siis on yli miljoona omakotitaloa, mikä on jo merkittävä kansallisomaisuus. Tutkimusten mukaan noin joka neljännessä omakotitalossa on jonkinasteinen homevaurio, ja suurimmat vauriot sijaitsevat alapohjassa ja märkätiloissa.
20211_68110.jpg
Löydä oma hirsinen suosikkitalosi - tutustu uutuusmalleihin
Hongan hirsisten omakotitalojen mallisto on laajentunut uuden vuoden alkajaisiksi. Uutuusmallit Honka Touko, Honka Riekko ja Honka Huomen tarjoavat ekologista, energiatehokasta ja terveellistä asumista suomalaisesta puusta valmistettujen jykevien hirsiseinien sisällä. Hirsikodin ainutlaatuinen tunnelma pääsee oikeuksiinsa niin modernissa kuin perinteisemmässäkin talossa.
20214_70361.jpg
Valitse kaunein energiaa tuottava katto ja voit voittaa pizzauunin!
Oletko harkinnut aurinkopaneelien hankintaa? Haluaisimme tietää millainen energiaa tuottava katto on sinusta kaunein. Meitä kiinnostaa myös mikä sinua askarruttaa aurinkokaton hankinnassa. Mietyttääkö sinua esimerkiksi aurinkopaneelien vaikutus julkisivun ulkonäköön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton