• Etusivu
  • LVI

Jopa 1,5 miljoonaa suomalaista kotia on ilman toimivaa ilmanvaihtoa

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Velco Oy logoVelco OyLue lisää
Päivitetty 13.05.2025
201910_60724.jpg

Asunnon hallittu ilmanvaihto tapahtuu venttiilien kautta.

Moni ei ymmärrä, miten kodin ilmanvaihdon pitäisi toimia

Suomen noin 2,9 miljoonasta asunnosta alle miljoonassa on täysin koneellinen ilmanvaihto. Näin ollen 2 miljoonasta asunnosta tulisi löytyä korvausilmaventtiilit, jotta ilmanvaihto toimisi kuten sen on tarkoitettu.

Venttiilit löytyvät kuitenkin arviolta vain noin miljoonasta asunnosta ja osassa niistäkin ovat korvausilmaventtiilit tukittu tai rikkinäisiä. Voidaankin sanoa, että laskennallisesti Suomessa on jopa 1,5 miljoonaa asuntoa ilman toimivaa ilmanvaihtoa - ei siis ihme, että sisäilmaongelmat puhuttavat.

Riittävä ilmanvaihto on tärkeää niin asunnon, kuin sen asukkaidenkin terveyden kannalta. Hallittu ja toimiva ilmanvaihto takaa ilman kiertämisen sekä kosteuden poistumisen asunnosta. Asunnon kunnon lisäksi riittävä ilmanvaihto vaikuttaa merkittävästi asukkaiden asuinmukavuuteen ja terveyteen.

201910_60645.jpg

Korvausilmaventtiilit - toimivan painovoimaisen ilmanvaihdon edellytys

Painovoimainen ilmanvaihto perustuu ulko- ja sisätilojen lämpötilaeroon sekä tuulen aiheuttamaan paine-eroon. Ilma kulkee sisään korvausilmaventtiilien kautta ja poistuu poistoventtiilien kautta. Vaikka painovoimaisen ilmanvaihdon toimintamekanismit ovatkin yksinkertaiset - ymmärretään ne liian usein väärin. Esimerkiksi harhaluulo, että ilma vaihtuu hyvin rakenteiden raoista ja ikkunoiden pielistä elää edelleen tiukassa. Todellisuudessa rakenteiden läpi hallitsemattomasti vuotava korvausilma tuo huoneilmaan mukanaan toksiineja, hajuja, mikrobeja ja nostaa pahimmillaan jopa radonia asunnon alapohjasta sisäilmaan.

Ilmansuodattimien säännöllinen vaihtaminen on myös hyvä muistaa, sillä tukkeutunut suodatin vähentää korvausilman virtausta ja vaikuttaa ilmanvaihdon tehoon.

201910_60655.jpg

Mikäli rakennuksen ilmanvaihto toteutetaan hallitusti painovoimaisena, edellyttää se korvausilmaventtiilien löytymistä. Venttiilit tulisi olla huoneiston jokaisessa makuu- ja oleskeluhuoneessa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että asunnossa tulisi olla yksi korvausilmaventtiili 20 m² kohti. Poistoilmailmaventtiilit puolestaan sijoitetaan tiloihin, joista korvausilmaventtiiliä ei löydy, eli keittiöön, kylpyhuoneeseen, wc-tiloihin ja mahdollisesti vaatehuoneeseen.

Kun korvausilmaventtiilit sijaitsevat eri tiloissa poistoilmaventtiilien kanssa, virtaa ilma huoneiston läpi. Jotta voidaan varmistua siitä, että ilma pääsee virtaamaan esteettömästi, on huolehdittava, ettei korvausilmareittejä ole tukittu. Esimerkiksi wc-tilojen oven alle jätettävä, noin 2 cm rako on tärkeä, jotta ilma pääsee kulkemaan poistoilmaventtiiliin.

Tyypillisin ongelma on liian vähäinen korvausilman saanti

Mikäli asuntoon ei pääse virtaamaan riittävästi korvausilmaa esimerkiksi liian vähäisten tai tukittujen tuloilmaventtiilien johdosta, syntyy alipaine. Se aiheuttaa hallitun korvausilman muuttumisen rakennevuodoksi, jolloin ilmaa pääsee vuotamaan sisään vääristä paikoista, kuten alapohjarakenteiden ja liitosten kautta.

On tärkeää muistaa, että oli kyseessä sitten täysin painovoimainen, tai koneellisella poistolla varustettu ilmanvaihto, vaatii poistoilma aina vastaavan määrän korvausilmaa, joka tulisi tuottaa hallitusti korvausilmakanavista suodatettuna eikä vuotoina rakenteiden lävitse.

201910_60648.jpg

Koneellisen poistoilmanvaihdon kohteissa ongelmat korostuvat

Korvausilmareittien suunnittelua alettiin edellyttää vasta 1988 voimaan tulleissa rakentamismääräyksissä.
Tästä johtuen 1970–1990-luvuilla rakennetuissa asunnoissa on usein jätetty korvausilmaventtiilit asentamatta energiansäästön nimissä. Taloista haluttiin tehdä tiiviitä.

Aiemmilla vuosikymmenillä ilmanvaihtoa varten oli yleensä asennettu seinään rautaluukkuventtiilit, mutta 1970-luvun energiakriisin huumassa niitäkin poistettiin käytöstä.

Näistä rakennuksista löytyy usein toimiva poistoilmanvaihto, mutta korvausilmaventtiilit saattavat puuttua kokonaan tai ne on tukittu asukkaiden toimesta. Syy on usein tiedon puutteessa. Yllättävän moni ei tietoinen oman kotinsa ilmanvaihdon muodosta ja sen toiminnan edellytyksistä.

Asukkaan olisi hyvä selvittää miten ilma omassa kodissa vaihtuu, vai vaihtuuko se lainkaan? Ilmanvaihdon toimintaa kannattaa alkaa selvittää makuuhuoneesta. Selvitä, mistä sinne tulee raitista ilmaa ikkunatuuletusta lukuun ottamatta. Jos et keksi, on aika toimia.

<p data-block-key="mk87r">Venttiileistä asuntoon sisään tuleva ulkoilma on puhdasta, kun se kulkee suodattimen läpi.</p>
Venttiileistä asuntoon sisään tuleva ulkoilma on puhdasta, kun se kulkee suodattimen läpi.

Kuka vastaa ilmanvaihdosta taloyhtiössä?

Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistönomistajan vastuulla. Jos taloyhtiössä ei ole toimivaa ilmanvaihtoa, kannattaa asukkaan kysyä kirjallisesti hallitukselta, mihin toimenpiteisiin aiotaan ryhtyä asian korjaamiseksi. Vastausta voi odottaa kohtuullisen ajan kuluessa. Mikäli asia ei etene, seuraavaksi voi soittaa kunnan terveystarkastajalle. Yleensä terveystarkastajan huomautus isännöitsijälle riittää, eikä edes käyntiä paikan päällä tarvita.

Vaikka ilmanvaihdon tärkeys on tiedossa, puhutaan ratkaisuvaihtoehdoista kuitenkin vähemmän. Silloin, kun ratkaisuista puhutaan, tarjotaan yleensä täysin koneellista ilmanvaihtoa, unohtaen kokonaan mahdollisuus toteuttaa ilmanvaihto painovoimaisesti korvausilmaventtiilien avulla. Koneellinen ilmanvaihto on toki hyvä ratkaisu, mutta hinnaltaan kallis ja joissakin kohteissa erittäin hankala toteuttaa. Painovoimaisen- tai koneellisella poistolla varustetun ilmanvaihdon saattaminen toimivaksi korvausilmaventtiilien avulla on nopeaa ja onnistuu kohteesta riippumatta. Lisäksi se on niin edullista, että remontin takaisinmaksuaikoja ei tarvitse miettiä.

Ilmanvaihto kuntoon omakotitaloissakin

Ilmanvaihto on huonolla tolalla monissa taloyhtiöissä, mutta parannettavaa löytyisi myös omakotitaloissa. Kun omakotitalon ilmanvaihdon epäillään olevan riittämätön, löytyy syy usein korvausilmaratkaisun toteutuksesta. Usein painovoimaisissa omakotitaloissa korvausilman saanti on järjestetty ikkunoissa sijaitsevien karmiventtiilien kautta tai poistamalla pala ikkunoiden tiivisteestä. Näin toteutettuna paine-erot jäävät kuitenkin usein liian pieniksi, eikä painovoimaisen ilmanvaihdon edellyttämää vetoa pääse syntymään.

Ilmanvaihtoa voi tässä tapauksessa tehostaa saneeraamalla mahdollisia tukittuja korvausilmakanavia tai asentamalla uusia korvausilmareittejä. Mikäli omakotitalossa on puiset tuuletusluukut, on korvausilmaventtiilien niihin asentaminen kaikkein edullisin ja yksinkertaisin ratkaisu.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Velco Oy
LVI
ilmanvaihto
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Toimiva ilmanvaihto.jpg
Monet ilmanvaihdon ongelmat on "itse aiheutettuja"
Monen vanhemman omakotitalon ja miksei myös rivitalon ongelmana on toimimaton ilmanvaihto ja siitä seurauksena on puutteellinen kosteuden poisto ja huono sisäilman laatu.Jo yli sata vuotta sitten osattiin taloihin tehdä korvausilmaventtiilit. Tiedettiin, että asukkaat tarvitsevat asuntoihin raitista ilmaa pysyäkseen virkeänä ja nukkuakseen hyvät yöunet. Myös uunit ja takat tarvitsevat hyvin palaakseen korvausilmaa. Aikojen saatossa venttiilit poistettiin käytöstä esim. lämmityskulujen säästöihin vedoten.Monessa, vanhasta talosta otetussa, valokuvassa näkyy julkisivussa olevat alkuperäisten korvausilmaventtiilien ritilät, mutta sisällä niistä ei enää näy jälkeäkään.
201411_41837.jpg
Parannuskonsti sisäilmalle: korvausilmaventtiilit
Uutta raitista ja suodatettua ulkoilmaa tulee johtaa kaikkiin makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen – niihin huoneisiin, joista ei johdeta "käytettyä" ilmaa ulos poistoilmaventtiilien kautta (mm. keittiö ja WC).Uutta ilmaa johdetaan sisätiloihin koneellisesti tai korvausilmaventtiilien kautta.Korvausilmaventtiiliä valittaessa kannattaa huomioida muutamia asioita: toimivuus ja suodattimen laatu.
20181_51331.jpg
Näin laitetaan ilmanvaihto kuntoon
Jopa 1,5 miljoonaa suomalaista kotia on ilman toimivaa, hallittua ilmanvaihtoa. Monikaan asukas ei ymmärrä, miten heidän kotinsa ilmanvaihto toimii tai onko heillä toimivaa ilmanvaihtoa.Suomessa on yhä edelleen paljon asuntoja, joissa ilmanvaihto ei toimi. Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa muutamalla satasella. Ainoa este on, että ihmisiltä puuttuu tietoa ilmanvaihdosta.Suomen noin 2,9 miljoonasta asunnosta alle miljoonassa kodissa on täysin koneellinen ilmanvaihto. Näin ollen 2 miljoonasta asunnosta pitäisi löytyä korvausilmaventtiilit ilmanvaihdon tarvitsemaa korvausilmaa varten. Venttiilit kuitenkin löytyvät arviolta vain miljoonasta asunnosta, ja osassa niistäkin korvausilmaventtiilit on tukittu tai ne ovat rikkinäisiä. Niinpä laskennallisesti Suomessa on jopa 1,5 miljoonaa asuntoa, joissa ei ole lainkaan ilmanvaihtoa - ei siis ihme, että meillä puhutaan paljon sisäilmaongelmista.Muista suodattimet!
202010_67052.jpg
Käärmetaloon toteutettiin toimiva ilmanvaihto
Ilmanvaihdon tulisi olla kiinteä osa korjausrakentamista aina suunnittelusta toteutukseen. Toimiva ilmanvaihto lisää rakennuksen käyttöikää ja asumismukavuutta. Ratkaisut heijastuvat lopulta myös asuntojen arvoon.
Ilmanvaihto.jpg
Asianajaja vastaa: Mikä on asukkaan oikeus terveelliseen sisäilmaan?
Viime vuosina on lehdistä saanut lukea suomalaisten terveysongelmista, jotka aiheutuvat kodin sisäilman huonosta laadusta. Ongelmia ovat aiheuttaneet etenkin aikaisemmilla vuosikymmenillä rakennetut talot, joissa ilmanvaihtoa ei ole huomioitu riittävästi sekä lisääntyvässä määrin myös liikenteen ja teollisuuden aiheuttamat saasteet, jotka kulkeutuvat asuntojen sisäilmaan. Tässä artikkelissa asianajaja Markku Lappalainen vastaa kysymykseen taloyhtiöasukkaan oikeudesta terveelliseen sisäilmaan.
20194_57624.jpg
10 vinkkiä ilmanvaihtoon
Talon rakentaminen on useimmille elämän suurin investointi. Rakennusvaiheessa kodin ilmanvaihtoon ja ilmanvaihtokoneen valintaan kannattaa kiinnittää riittävästi huomiota, sillä se vaikuttaa suuresti sekä asumisviihtyvyyteen että energiakustannuksiin. Ohessa 10 kohtaa, jotka tulee huomioida ilmanvaihdon toteuttamisessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton