• Etusivu
  • LVI

Painovoimainen ilmanvaihto paremmaksi

Tutustu hormi-imuriin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.12.2024
201810_55171.jpg

Avaa ikkuna ja aseta kynttilä sen eteen. Avoimesta ikkunasta pitäisi tulla ilmaa sisälle päin. Mikäli liekki vetää ulos, kertoo se ilman kulkevan väärään suuntaan.

Toimivan ilmanvaihdon ansiosta nukumme paremmat yöunet, pysymme virkeinä, työtehomme paranee ja huonosta sisäilmasta aiheutuvat sairaudet helpottavat. Toimivaan ilmanvaihtojärjestelmään tarvitaan raikasta tuloilmaa sekä poistohormi, joka vetää käytetyn ilman ulos. Aina ei kuitenkaan poistohormin oma veto riitä, jolloin sisäilma jää tunkkaiseksi tai alkaa toimimaan väärinpäin. Tällöin kannattaa hankkia hormi-imuri tehostamaan ilmanvaihtoa.

Eikö poistohormi vedä? Toimiiko ilmanvaihto väärin päin?

Ilmanvaihdon nyrkkisääntö on, että puhdasta ja raikasta ilmaa tuodaan oleskelutiloihin (mm. makuuhuoneet, olohuone) ja käytettyä ilmaa johdetaan ulos likaisista ja kosteista tiloista (mm. kylpyhuone, wc, keittiö).

Poistoilma sisältää epäpuhtauksia ja kosteutta, jotka ohjataan hormeja pitkin ulos. Aina ei näin kuitenkaan ole. Kun ilmanpoisto on riittämätön, ei kylpyhuone kuivu kunnolla, keittiön käryt leviävät toisiin huoneisiin ja hengitysilma on tunkkaista. Ilma voi myös alkaa vaihtua väärin päin, jolloin tunkkainen ja kostea ilma vedetään mm. kylpyhuoneista asuintiloihin.

On myös tilanteita, jolloin ilma ei vaihdu ollenkaan. Kun hormi ei vedä, ei likaista ilmaa saada ulos eikä raitista ilmaa sisälle, jolloin kosteus ja epäpuhtaudet ajautuvat hengitysteihin ja talon rakenteisiin.

Hormi-imuri tehostaa hormin vetoa ja ilmanpoistoa

Tuulenvoimalla pyörivä hormi-imuri ei näy sähkölaskussa. Et tarvitse sähköjohdoille pistokkeita eikä sinun tarvitse murehtia mahdollisista sähkökatkoksista.

Teräksinen hormi-imuri pyörii herkästi pienelläkin tuulenvireellä. Siinä on suljettu laakeripesä, jossa on kaksi kuulalaakeria, joten se on varmatoiminen valinta. Kuulalaakeroidun imurin käyttöikä on pitkä ja laakerit on tarvittaessa helppo vaihtaa. Imuri on muotoiltu niin, että sadevesi ja roskat eivät pääse hormin sisälle. Näin ollen myös hormin käyttöikä pitenee.

Erilaiset hormi-imurit: Vaihtoehdot ja erot

Hormi-imurit ovat suhteellisen yksinkertaisia laitteita, mutta niiden välillä voi olla joitakin eroja. Yleisimmin saatavilla olevat hormi-imurit perustuvat tuulen voimaan, mutta markkinoilla on myös muita vaihtoehtoja.

Tuulivoimalla toimivat hormi-imurit ovat yleisimpiä. Niiden toiminta perustuu siihen, että tuuli pyörittää imurin roottoria, mikä luo alipaineen. Yksinkertaisimmat mallit koostuvat teräslevystä valmistetusta roottorista, joka pyörii laakereilla. Kehittyneemmät mallit ovat aerodynaamisesti optimoituja, mikä parantaa tehoa ja vähentää melua. Hormi-imurit valmistetaan yleensä kestävistä materiaaleista, kuten ruostumattomasta teräksestä.

Muita vaihtoehtoja ovat aurinkopaneeleilla toimivat ja sähkökäyttöiset hormi-imurit. Aurinkopaneelit tuottavat sähköä, joka pyörittää imurin roottoria. Sähkökäyttöisissä malleissa alipaine luodaan puhaltimen avulla. Nämä vaihtoehdot voivat olla hyödyllisiä tilanteissa, joissa tuuli ei ole riittävän voimakas.

Hormi-imureiden väliset erot liittyvät muun muassa tehoon, kestävyyteen, meluun, asennukseen ja hintaan. Tehokkaampi imuri pystyy luomaan voimakkaamman alipaineen, mutta se voi myös tuottaa enemmän melua. Kestävyys riippuu materiaalivalinnasta ja valmistuslaadusta. Asennus on yleensä suhteellisen yksinkertainen, mutta se voi vaihdella eri mallien välillä. Hintaan vaikuttavat imurin koko, materiaalit ja ominaisuudet.

Milloin hormi-imuri ei ole paras ratkaisu?

Hormi-imuri on tehokas tapa parantaa painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaa, mutta se ei ole aina paras ratkaisu kaikkiin tilanteisiin. Tässä muutamia tilanteita, joissa kannattaa harkita muita vaihtoehtoja:

1. Vakavat ilmanvaihto-ongelmat:

  • Jos ilmanvaihto-ongelmat johtuvat esimerkiksi huonosti suunnitelluista hormistoista, puutteellisista tiivistyksestä tai muista rakenteellisista virheistä, hormi-imuri ei yksin ratkaise ongelmaa. Tällöin tarvitaan usein laajempia korjaustoimenpiteitä.
  • Jos tarvitaan suuria ilmanvaihtomääriä, esimerkiksi suuressa talossa tai tiloissa, joissa on paljon kosteutta (esim. uima-allas), hormi-imurin teho ei välttämättä riitä. Tällöin koneellinen ilmanvaihto on tehokkaampi ratkaisu.

2. Allergiat ja sisäilman laatu:

  • Vaikka hormi-imuri parantaa ilmanvaihtoa, se ei poista ilmasta kaikkia hiukkasia ja epäpuhtauksia. Jos talossa on paljon allergikkoja tai muita henkilöitä, jotka ovat herkkiä sisäilman laadulle, koneellinen ilmanvaihto, jossa on suodattimet, voi olla parempi vaihtoehto.
  • Jos talossa on kosteusongelmia, hormi-imuri ei välttämättä riitä poistamaan riittävästi kosteutta. Koneellinen ilmanvaihto, jossa on kosteudenpoistolaite, voi olla tarpeen.

3. Energiatehokkuus:

  • Vanhoissa taloissa hormi-imurin käyttö voi lisätä lämpöhäviöitä, sillä se imee huoneilmaa hormiin. Jos energiatehokkuus on tärkeä, kannattaa harkita muita vaihtoehtoja.

4. Äänihaitat:

  • Hormi-imurit voivat aiheuttaa tuulimelua, erityisesti tuulisissa olosuhteissa. Jos asut rauhallisella alueella ja haluat välttää ylimääräisiä ääniä, koneellinen ilmanvaihto voi olla parempi vaihtoehto.

Milloin harkita koneellista ilmanvaihtoa?

Koneellinen ilmanvaihto on hyvä vaihtoehto, jos:

  • Haluat tarkasti säädettävän ilmanvaihdon.
  • Tarvitset suuria ilmanvaihtomääriä.
  • Haluat parantaa sisäilman laatua ja poistaa tehokkaasti hiukkasia ja epäpuhtauksia.
  • Haluat vähentää kosteusongelmia.
  • Haluat parantaa rakennuksen energiatehokkuutta.

Hormi-imuri on hyvä ja edullinen ratkaisu moniin ilmanvaihto-ongelmiin. Kuitenkin, jos sinulla on vakavia ilmanvaihto-ongelmia, haluat parantaa sisäilman laatua merkittävästi tai tarvitset tarkasti säädettävän ilmanvaihdon, koneellinen ilmanvaihto voi olla parempi vaihtoehto.

On suositeltavaa konsultoida asiantuntijaa, kuten LVI-insinööriä, ennen kuin teet päätöksen. Hän voi arvioida tilanteen ja auttaa sinua valitsemaan parhaan ratkaisun.

LVI
ilmanvaihto
hormistot
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Ilmanvaihtokanavien puhdistus omakotitalossa
Mikä tukkii ilmanvaihtokanavia taloyhtiössä?
Ilmanvaihtojärjestelmiin kertyy ajan mittaan epäpuhtauksia, kuten pölyä, siitepölyä, homesieniä, mikrobeja, bakteereja, savu-, käry- ja kemikaalien jäämiä. Myös kanaviin päässyt kosteus levittää epäpuhtauksia. Epäpuhdas sisäilma vaikuttaa suoraan terveyteen, viihtyvyyteen, paloturvallisuuteen sekä työtehoon.Toimiva ilmastointijärjestelmä paitsi parantaa sisäilmaa, myös auttaa pitämään kiinteistön rakenteet kunnossa poistamalla haitallisen kosteuden rakenteista ja parantaa samalla rakennuksen energiataloudellisuutta. Suositus on puhdistaa ilmanvaihtokanavat 10 vuoden välein.
20095_16591.jpg
Pihakiveysten suunnittelu
Kiveysalueiden suunnittelua ohjaavatkin ennen kaikkea toiminnalliset tarpeet: Tuuletus- ja kuivaustelineelle on miellyttävää kulkea siistiä ja turvallista käytävää pitkin, ja pöytäryhmä tai aurinkotuolit pysyvät mukavasti aloillaan tasaisella kiveyksellä. Kiveyksen avulla saadaan vähennettyä myös soran kulkeutumista sisälle. Niinpä sisäänkäynti tyypillisesti päällystetään pihakivillä. Pihan kivipintoina käytetään useimmiten betonikiviä. Kestävä ja muodoiltaan mielenkiintoisempi luonnonkivi on myös mainio vaihtoehto.
20105_21607.jpg
Kastelli-paritalo Kultaranta Resortissa
Kultaranta -Asuminen ja Vapaa-aika 2010 -tapahtumassa esitellään rakenteilla oleva Kastelli-paritalo. Tapahtuma alkaa torstaina 6.5. ja jatkuu 8.5. asti. Tervetuloa tutustumaan Kultaranta Resortin alueelle rakennettaviin ympärivuotisiin asuntoihin. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy.Asu siellä missä voit harrastaa ja nauttia elämästä!Katso tiedot Kastelli-tapahtumista...Ajo-ohje...
Vaalea savupilvi tummaa taustaa vasten
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön palovaroitinkampanja alkaa - Testaa palovaroittimesi 11. päivä
Suomen paikallisradioissa alkaa 11. elokuuta kampanja, jolla Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK kannustaa kansalaisia pitämään huolta omista ja läheistensä palovaroittimista. Tavoitteena on, että palovaroittimien toiminta testattaisiin kerran kuukaudessa. Kampanja toistuu vuoden loppuun saakka kunkin kuukauden 11. päivänä. SPEKin suosittelema vuosittainen palovaroittimen paristonvaihtopäivä on helmikuun 11. päivänä vietettävä 112-päivä.Palovaroitinkampanjalla SPEK kehottaa meitä kaikkia pitämään huolta palovaroittimistamme. Palovaroittimen paristo on voinut tyhjentyä huomaamatta loman tai viikonloppumatkan aikana. Myös pitkä käyttöikä on saattanut uuvuttaa laitteen, jolloin se täytyy vaihtaa uuteen. Jos palovaroitin ei toimi, se ei myöskään varoita vaarasta.SPEKin suosittelema palovaroittimen tarkastuspäivä, kuukauden 11. päivä, perustuu 112-päivään, jota vietetään ensi helmikuun 11. päivänä jo kahdettatoista kertaa. Hätänumeron ohella palovaroitin ja paristonvaihto ovat olleet 112-päivän kestoaiheita.Nyt alkavalla palovaroitinkampanjalla on joka kuukausi erilainen teema. Oman palovaroittimen testinapin painamisesta ja savun vaarallisuudesta muistuttamisen lisäksi ihmisiä kannustetaan pitämään huolta toisistaan: esimerkiksi ikäihmisten saattaa olla vaikeata muistaa testaus tai vaihtaa paristo. Suomessahan kuolee tulipaloissa enemmän ihmisiä kuin muissa läntisen Euroopan maissa. Myös tulipalon nopeudesta ja ihmisten omasta huolimattomuudesta varoitetaan kampanjan kuluessa.
Rintamamiestalon ominaispiirteitä
Miten rintamamiestalo on rakennettu?
Näennäisestä samankaltaisuudestaan huolimatta jokainen rintamamiestalo on yksilö. Jo tyyppitalomalleja eri muunnelmineen oli satoja, lisäksi kukin suunnittelija ja rakentaja saattoi muokata tilaratkaisuja omiin tarpeisiinsa sopiviksi. Myös rakenteita ja niiden liitos ynnä muita detaljeja muunneltiin saatavilla olevien materiaalien, rakentajan taitojen ja ideoiden – sekä hyvien että huonoiksi osoittautuneiden – mukaan.Ajan myötä ja materiaalipulan helpottuessa myös tyyppirakenteet muuttuivat; rakenne- ja eristyspaksuus kasvoivat, rakenteet monimutkaistuivat ja niissä voitiin käyttää kalliimpia materiaaleja ja tarvikkeita. Siksi "tyypillisiä" rakenteita voidaan esitellä vain hyvin yleisluontoisesti ja suuntaa antavasti. Alkuperäisten rakenteiden kirjon lisäksi myös korjauksia on tehty eri aikoina lukemattomin eri tavoin, joten korjaukseen ryhdyttäessä rakenteet on aina selvitettävä tapauskohtaisesti.
20159_44366.jpg
Sähkön kulutuspiikin hintoja tasaava mlp
Lämmityskustannusten alentaminen on yksi tapa aloittaa talon käyttökulujen pienentäminen. NIBEn invertterimaalämpöpumppu ja Smart Price Adaption –toiminto takaavat alhaisimmat lämmitys- kustannukset. Smart Price Adaption -toiminto hyödyntää sähkön hintamuutoksia. Valitsemalla jonkun neljästä NIBEn F1255-sarjan maalämpöpumpuista saa testeissäkin todetun parhaimman vuosilämpökertoimen*).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton