• Etusivu
  • Rakentaminen

Mistä jätevesijärjestelmän hinta muodostuu?

Jätevesijärjestelmän hinta: vertailun avainkohdat ja piilokustannukset

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Vestelli Oy logoVestelli OyLue lisää
Päivitetty 13.05.2025
20206_64870.jpg

Mitä jätevesijärjestelmän hinta sisältää, kuinka pitkäikäinen investointi on, entä miten kannattaa vertailla järjestelmien toimittajia? Koska jätevesijärjestelmä takaa kiinteistösi jätevesien puhdasta ja terveellistä käsittelyä vuosikymmeniksi eteenpäin, taustatyö on tärkeää.

Jätevesijärjestelmän hinta koostuu suunnittelu-, rakennus-, asennus- ja tuotekulujen ohella järjestelmän ylläpitokustannuksista ja käyttöiästä.

Info

Info

Jätevesijärjestelmän viitteelliset vuosikustannukset suunnittelun ja asennuksen jälkeen

  1. Vuosihuollot, eli tyypillisesti kerran vuodessa imuautolla tehtävä saostusosion tyhjennys, vuositarkastukset ja mahdollinen kemikaalin lisäys tai suodatusmateriaalien vaihto.
  2. Mahdolliset kuluvat tai tukkeutuvat osat, kuten sähkölaitteet, suodattimet tai maaperäkäsittelyn kenttäosuus.
  3. Laitteistossa käytettävät kemikaalit ja suodatinmateriaalit. Kaikkien jätevesien puhdistamot tarvitsevat vähintään fosforin saostuskemikaalia, jota tulee lisätä noin kerran vuodessa. Osa järjestelmistä vaatii myös suodatinmateriaalien vaihtamista.

Jätevesijärjestelmän käyttöikä vaihtelee toimittajien välillä jopa vuosikymmeniä, joten eri jätevesijärjestelmien vertailu voi säästää kustannuksiasi huomattavasti.

Vertaile jätevesijärjestelmien toimittajia

Jätevesijärjestelmän valmistajavertailussa kannattaa tutustua yrityksen toimintaan asiakaskokemusten myötä, tutkia testiraportteja sekä ulkopuolisten tekemiä käyttäjätutkimuksia.

Vuonna 2018 Suomen Ympäristökeskus kokosi osana "Maaseudun taloudellinen vesihuolto ja sen paikallinen kehittäminen" -hanketta MunPutsari-tietopankkiin kokemuksia jätevesijärjestelmien kuluttajakäyttäjiltä mm. investointikustannuksista ja suorituskyvystä.

Jätevesijärjestelmien hinta- ja laatuvertailussa parhaan arvion sai kotimaisen Vestelli Oy:n harmaavesien käsittelyyn sopiva Biopuhdistaja 4.

Vestelli Oy:n toimitusjohtaja Jari Jokisen mukaan testivoittajajärjestelmä on pitkäikäinen ja vaivaton käyttää.

Koen, että Biopuhdistaja-tuotteemme menestyvät jätevesijärjestelmän hinta- ja laatuvertailussa siksi, että panostamme jo suunnitteluvaiheessa laadukkaaseen järjestelmään, jonka käyttöikä lähtee noin 40 vuodesta. Edullinen järjestelmämme on myös helppokäyttöinen, nopea asentaa, ja se vaatii vain vähän asennus- ja lisätarvikkeita sekä maa-aineita, Jokinen tiivistää.
<p data-block-key="o6nt0">&quot;Meillä on rantatontti ja ollaan alle 100 metriä rannasta, niin haettiin teknisesti laadukkaampaa järjestelmää, jota jo tontin kaavakin edellyttää”, toteaa Vestellin jätevesijärjestelmän hankkinut Jari Kauppila.</p>
"Meillä on rantatontti ja ollaan alle 100 metriä rannasta, niin haettiin teknisesti laadukkaampaa järjestelmää, jota jo tontin kaavakin edellyttää”, toteaa Vestellin jätevesijärjestelmän hankkinut Jari Kauppila.

Asiakkaat kysyvät meiltä usein jätevesijärjestelmien kustannuksista ja pyytävät vertailemaan eri vaihtoehtoja myös elinkaarikustannusten osalta, toteaa tuhansia jätevesijärjestelmiä toimittaneen Vestellin toimitusjohtaja Jari Jokinen.

Monesti jätevesijärjestelmän elinkaarikustannukset jäävät piiloon hankintahetkellä, vaikka ne muodostavat suuren osan jätevesijärjestelmän koko hinnasta. Elinkaarikustannukset muodostuvat siis käyttö- ja huoltokustannuksien summasta.

Meiltä pyydetään usein vertailua harmaille jätevesille suunnitellun Vestellin Biopuhdistajan ja imeytys - tai suodatuskentän välillä, Jokinen kertoo.

Esimerkiksi imeytys- tai suodatuskentän elinkaarikustannukset muodostuvat vuosittaisesta lietetyhjennyksestä, jolla on noin 150 euron käyttökustannus, ja keskimäärin 10-15 vuoden välein kaivinkoneella tehtävästä kentän uusinnasta, josta tulee noin 3000 euron huoltohinta. Näin ollen vuosittaiseksi elinkaarikustannukseksi 15 vuodelta tulee noin 360 euroa, ja kuukausittaiseksi noin 30 euroa, Jokinen avaa asiakkaidensa usein pohtimia lukuja.

Vastaavasti Biopuhdistajamme osalta ei tarvita kentän uusimista ja kaivinkonetta, mutta ilmapumppu täytyy vaihtaa 5 vuoden välein. Biopuhdistajan elinkaarikustannukset muodostuvat täten vuosittaisesta noin 150 euron arvoisesta lietetyhjennyksestä, viiden vuoden välein vaihdettavan ilmapumpun 200 euron varaosahinnasta ja noin neljän euron kuukausittaisesta sähkönkulutuksesta. Näin ollen vuosittaiseksi elinkaarikustannukseksi 15 vuoden ajalta tulee noin 240 euroa, ja kuukausittaiseksi elinkaarikustannukseksi vain noin 20 euroa, kertoo Jokinen.

Vestellin Biopuhdistajan elinkaarikustannukset jäävät täten noin kolmasosan imeytys- tai suodatuskenttää pienemmäksi, ja normaalisti myös suora investointikustannus jää edullisemmaksi, Jokinen tähdentää.

Edellä esitetyllä kustannusarvioinnilla voit vertailla mitä tahansa eri jätevesijärjestelmä vaihtoehtoja keskenään, Jokinen jatkaa.

Lopuksi Jokinen muistuttaa siitä, että missä vain jätevesijärjestelmän kysymyksissä kuluttajan kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen.

<p data-block-key="amke7">&quot;Helppo ja nopea asennus – päivässä valmis!&quot; Samuli Hoskonen ja Esa Riikonen</p>
"Helppo ja nopea asennus – päivässä valmis!" Samuli Hoskonen ja Esa Riikonen

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan? Jätä yhteydenottopyyntö Biopuhdistajasta

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vestelli Oy
Rakentaminen
viemäröinti
ekologisuus
ympäristö
tuotteet
jätevesijärjestelmä
biopuhdistaja
avalon
jätevesiratkaisut
jätevesi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20234_81463.jpg
Jätevesisuunnitelman tärkeyttä ei sovi väheksyä jäte­vesi­järjestelmää hankkiessa
Kirkkonummella asuvat Nella Lindgren ja Toni Leppänen halusivat kolmihenkiselle perheelleen sekä kissalleen ja mäyräkoiralleen oman kodin rauhalliselta alueelta, taajamien ulkopuolelta. Muutama vuosi sitten pariskunnan toive toteutui, kun he löysivät kauniin koivumetsäisen tontin Inkoosta haja-asutusalueelta.
20233_81251.jpg
Jätevesijärjestelmien käyttäjätestin voittajaan on helppo luottaa
Pohjois-Pohjanmaalle vapaa-ajan asunnon rakentaneet Juha ja Sari Hynynen iloitsevat, kuinka vaivattomasti heidän unelmansa toteutui hirsirakenteisesta loma-asunnosta kaiken kaikkiaan. Hynysten loma-asunto rakennettiin Sarin saamalle metsäiselle tontille Oulujärven rannalle, Vaalan kunnassa. Hynyset valitsivat loma-asuntonsa Kontion hirsitalomallistosta ja asunto suunniteltiin heidän tarpeidensa mukaan ympärivuotiseen käyttöön. Loma-asuntoon haluttiin kaikki mukavuudet, joista omassa kodissakin pääsee nykypäivänä nauttimaan, joten jätevesijärjestelmä oli myös asennettava unelmakokonaisuuteen. Vestellin Biopuhdistaja kuului suunnitelmiin heti, kun Juha oli osallistunut Vestellin järjestämään verkkokoulutukseen ja vakuuttui tuotteen laadusta ja ominaisuuksista.
201812_55656.jpg
Vestelli - puhtaiden vesien puolesta
Luonto ja vesistöt ovat meille sydämen asia, haluamme turvata puhtaan ja ainutlaatuisen ympäristön myös tuleville sukupolville.Rouva Jenni Haukion sanoin: "Suomen luonto on osa arvokkainta kulttuuriperintöämme. Se on kansallisaarre, jonka varassa olemme kautta historiamme rakentaneet niin aineellista kuin myös aineetonta hyvinvointiamme."
201912_61685.jpg
Yleisimmät jätevesisaneerauksen haasteet
Ennen vuotta 2004 rakennetuilla pohjavesialueella sijaitsevilla kiinteistöillä olisi pitänyt olla ympäristönsuojelulain mukainen jätevesijärjestelmä toiminnassa 31.10.2019 mennessä. Asetus käsittää myös ne kohteet, jotka sijaitsevat max. 100 metrin päässä rantaviivasta.Määräaika meni jo vuosia sitten, mutta vieläkin on tuhansia kohteita, joihin jätevesisaneeraus on tekemättä?
20206_65362.jpg
Jätevesijärjestelmä kuntoon – uudisrakentajan ja remontoijan vastuulla
Vuoden 2004 sekä sen jälkeen myönnetyissä rakennusluvissa on edellytetty jätevesijärjestelmien kuntoon saattaminen. Vanhemmissa, haja-asutusalueilla sijaitsevissa rakennuksissa, jätevesijärjestelmän saneeraus tulee huolehtia etenkin silloin, kun kiinteistössä tehdään suurempi remontti. Monet valitsevatkin uudiskohteisiinsa laadukkaan jätevesijärjestelmän, kuten teki myös sisustusarkkitehti Vertti Kivi saaristokohteessaan Kirkkonummella.
20215_70530.jpg
Näin valitset oikean kokoisen umpisäiliön kiinteistöllesi
Oikea umpisäiliön koko riippuu kiinteistön käytöstä. Liian suuri säiliö nostaa hankintakustannuksia ja pienellä säiliöllä on suuremmat käyttökustannukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton