• Etusivu
  • Rakentaminen

ISOVER Vario®

Älykäs höyrynsulkujärjestelmä ilmatiiviiseen ja kosteusturvalliseen rakentamiseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 29.04.2024
20199_60172.jpg

Älykäs höyrynsulkujärjestelmä ISOVER Vario sopeutuu vallitseviin sääolosuhteisiin.

Rakenteissa oleva kosteus voi aiheuttaa vakavia vaurioita kaikentyyppisissä rakennuksissa. Usein kattorakenteissa käytetään kosteaa puuta, mikäli katon ulkopinnalle on asennettu höyrytiivis kalvo ja myös sisäpuolelle sijoitetaan höyrynsulkukalvo, tulee rakenteisiin jäämään kosteutta, joka ei pääse poistumaan. Tällaisesta kosteuden kertymisestä syntyy suurella todennäköisyydellä vakavia vahinkoja rakenteisiin, puuosien lahoaminen sekä hankalat homevauriot ovat yleinen näky. Tällaisia ongelmia kuitenkin voidaan välttää ISOVER Vario ® höyrynsulkujärjestelmän avulla.

Kun rakennat ja tiivistät, kiinnitä erityistä huomiota oikeanlaiseen kosteuden torjumiseen. ISOVER Vario ®-järjestelmän kanssa tämä on helppoa.

Ennaltaehkäisevää toimintaa

Rakennevauriot ovat kalliita korjata, joten on huomattavasti helpompaa ennaltaehkäistä niiden synty. Hyvällä ja yksityiskohtaisella suunnittelulla sekä toteutuksella saadaan rakenteet pysymään terveinä pitkään.

Älykäs höyrynsulkujärjestelmä ISOVER Vario ® sopeutuu vallitseviin sääolosuhteisiin. Ei ole merkitystä onko kylmää, kuumaa, märkää tai kuivaa – ISOVER Vario ® pitää rakenteet kunnossa. Talviolosuhteissa höyrynsulkukalvo estää kosteuden pääsyn rakenteisiin talon sisäpuolelta ja vastaavasti kesäaikaan järjestelmä päästää kalvon pinnalle kertyneen kosteuden siirtymään takaisin rakennuksen sisälle. Mahdollisesti kosteat rakenteet pääsevät näin kuivumaan kesän aikana.

Mitä eroa perinteiseen höyrynsulkukalvoon?

Tavallisissa höyrynsulkukalvoissa vesihöyrynvastus pysyy aina samana sään vaihteluista huolimatta. Ne kyllä pysäyttävät vesihöyryn etenemisen, mutta eivät päästä kosteutta poistumaan sopivana ajankohtana, näin kosteusvaurioita saattaa syntyä.

<p data-block-key="xki12">ISOVER Vario KM Duplex UV -kalvo on tarkoitettu asennettavaksi rakenteen lämpimälle puolelle.</p>
ISOVER Vario KM Duplex UV -kalvo on tarkoitettu asennettavaksi rakenteen lämpimälle puolelle.

ISOVER Vario ® puolestaan mukautuu sääolosuhteiden vaihteluihin. Kesäkuukausien aikana, kun ilmat ovat kosteita ja lämpimiä, kalvon molekyylirakenne muuttuu, ja VARIO Xtra -tuotteen diffuusiovastus pienenee tasolle, joka vastaa vain 0,3 m. Tällaisessa tilanteessa rakenteeseen tunkeutunut kosteus pääsee poistumaan ja riski rakenteen vaurioitumiselle pienenee. Viileiden talvikuukausien aikana suhteellinen ilmankosteus on alhainen, jolloin kalvon molekyylirakenne muuttuu ja nostaa VARIO Xtra -tuotteen diffuusiovastuksen noin 25 metrin tasolle. Näin kosteus ei tunkeudu huoneesta rakenteisiin. Diffuusiovastus (sd) ilmoittaa lukuarvona kuinka suurella vastuksella tuote vastustaa vesihöyryn osapaineen tasaantumista. Arvo ilmoitetaan metreinä ilmakorrosta eli sd 0,3 m vastus vastaa 30 cm ilmaa.

Ohje

Ohje

ISOVER Vario ®

  • on kokonaisuus, jossa järjestelmän kaikki osat on mietitty yhdeksi varmaksi kokonaisuudeksi
  • sopii erinomaisesti korjausrakentamiseen
  • on järjestelmä, joka tuo mukavuutta kotiin (kelistä/ilmankosteudesta riippumatta)
  • on turvallinen ratkaisu myös jäähdytetyissä huoneistoissa

Ilmatiivistyksen työvaiheet ISOVER Vario ®-järjestelmää käytettäessä:

Ennen varsinaista asennustyön aloittamista kannattaa suunnitella työ siten, että lopputuloksena on niin vähän saumoja kuin mahdollista. Jotta hyvä ilmatiiviys ja kosteusvarmuus saavutetaan, tulee asennettavan kalvon olla ehjä ja yhtenäinen. Mikäli kalvo rikkoutuu asennettaessa, tulee se korjata ennen sisäverhouksen asentamista.

Itse kalvon kiinnittäminen tapahtuu hakasia käyttäen. Jatkos- sekä saumakohdissa limityksen tulee olla vähintään 100 mm, lisäksi saumat tiivistetään käyttämällä Vario KB1, KB3- tai MultiTape SL -teippiä. Saumojen sekä läpivientien tiivistämiseen tulee kiinnittää erityistä tarkkuutta. ISOVERin saumaustuotteita on miellyttävä asentaa, sillä ne ovat joustavia. Pidä huoli, että liimattava alusta on kuiva, pölytön sekä vapaa rasvasta ja liasta.

Teippi asennetaan sauman päälle siten, että teippi on tasaisesti molemmin puolin saumattavaa kohtaa. Suojapaperia ei tule poistaa kerralla, vaan vähitellen saumauksen edetessä, näin vältytään turhilta rypyiltä sekä epätiiviiltä kohdilta. Kun koko teippi on paikoillaan, varmistetaan tartunta painamalla teippiä alustaansa vasten kädellä tai pehmeällä työkalulla.

Muista tiivistää reiät ja viillot huolellisesti. ISOVER suosittelee käyttämään paikkaa, joka on joka suuntaansa noin 100 mm suurempi kuin paikattava kohta ja käyttämään paikkaukseen MultiTape SL -teippiä.

Jotta optimaalinen höyrynsulku olisi helppo toteuttaa, ISOVER Vario ®-kokonaisuuden kaikki tuotteet ovat yhteensopivia. Ne varmistavat teknisesti laadukkaan rakenteen, jonka ilmatiiviys ja kosteustasapainon hallinta ovat huippuluokkaa.

Lisätietoa mm. läpivientitiivisteiden asentamisesta:
Katso myös video!

Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Rakentaminen
seinät
eristys
julkisivu
runko
suunnittelu
lämpöeristys
talopaketit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20209_66399.jpg
Onnistunut lopputulos palkitsee uutteran rakentajan
Vuoden 2020 Asuntomessualueella Tuusulassa seisoo vankka, vaaleaksi rapattu kivitalo. Kaikessa vähäeleisyydessään tässä kodissa on jotain, joka kutsuu luokseen ja kurkistamaan sisään.Tässä on koti, joka on rakennettu oikealle perheelle, paikaksi, jossa on hyvä olla ja elää. Ovesta sisään astuttaessa aistii ensimmäisenä raikkaan vaaleuden sekä tilantunteen. Vastapäisellä seinällä oleva ruokailutilan suuri ikkuna johdattelee katsetta yhä edemmäs. Mitä kaikkea tämä koti pitääkään sisällään?
Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
201211_33043.jpg
Nollaenergiatalo Villa ISOVER - esittely
Tässä esitellään Villa ISOVER, kuten se toteutetaan Hyvinkään Asuntomessuille."Tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka on ennen kaikkea tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti perheelle, ja joka on toteutettavissa nollaenergiaperiaatteiden mukaan."Tutustu Villa ISOVERin suunnitelmiin ja rakennusvaiheisiin
Ilmakuva omakotitalosta talvimaisemassa
Tee ekoteko – eristä kotisi hyvin ja oikein
Tiesitkö, että jopa 70-80 prosenttia rakennuksen päästöistä syntyy käytön aikana? Miten päästöjä ja energiakustannuksia saisi laskettua järkevämmälle tasolle? Yksi, mikä on tärkeää, on lämmityksen sekä jäähdytyksen tarpeen minimointi tehokkailla rakenne- ja eristeratkaisuilla.
20213_69675.jpg
Lisälämmöneristys keraamisilla kennoharkoilla
Keraamisten kennoharkkojen suosio uudisrakentamisessa on ollut kasvussa jo pitkään. Nyt runkoharkkojen lisäksi Wienerbergeriltä löytyy kennoharkkotuotteet myös massiiviseinien lisäeristämiseen.
202110_72897.jpg
Kennoharkko yhä useamman koulun runkoratkaisuna
Vietämme huomattavan paljon aikaa sisätiloissa, joten sisäilmastolla ja sisäilman laadulla on suuri merkitys terveyteemme ja hyvinvointiimme. Rakennusten kosteustekninen toimintavarmuus ja vikasietoisuus ovatkin nousseet tärkeiksi kriteereiksi erityisesti koulujen ja päiväkotien rakenneratkaisuissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton