Ilmanvaihtokone, ilmastointilaite vai ilmalämpöpumppu?
Tavallinen asukas on helposti hämillään eri taloteknisten laitteiden kanssa.
Tiedätkö, mitä eroa on ilmanvaihtokoneella, ilmastointilaitteella ja ilmalämpöpumpulla? Viilentääkö ilmanvaihto asunnon? Tuoko ilmalämpöpumppu raikasta ilmaa asuntoon? Nykyaikaisissa asunnoissa on runsaasti ilmanlaatuun ja lämpötilaan vaikuttavaa talotekniikkaa. Ammattilaisille termit ovat tuttuja, mutta tavallinen asukas on helposti hämillään eri laitteiden kanssa. Harva tietää, miten laitteet todella toimivat ja miten niitä käytetään oikein.
Info
Toimintaperiaatteet:
Ilmastointi lisää asuintilan viihtyisyyttä jäähdyttämällä sisäilmaa. Se ei kuitenkaan tuo uutta raikasta ilmaa asuntoon. Ilmastointi voidaan toteuttaa muun muassa seinään kiinnitettävän ilmalämpöpumpun tai siirrettävän ilmastointilaitteen avulla.
Ilmalämpöpumppu lämmittää tai viilentää, mutta se ei vaihda ilmaa eikä poista ylimääräistä kosteutta.
Ilmanvaihto vaihtaa ilmaa – se poistaa asunnon sisällä olevan likaisen ilman ja tuo tilalle raikasta ulkoilmaa. Ilmanvaihdon avulla hiilidioksidi, ruuanlaiton käryt sekä peseytymisen ja pyykinpesun aiheuttama kosteus poistuvat asunnosta ja tilalle virtaa puhdasta suodatettua hengitysilmaa. Toimiva ilmanvaihto on erittäin tärkeää sekä asukkaiden hyvinvoinnin että talon rakenteiden kannalta.
Ilmastointilaite viilentää
Ilmastointilaite viilentää ilmaa kylmäaineen avulla. Laite imee huoneilmaa sisäänsä ja puhaltaa viilentyneen ilman takaisin jäähdyttämään huonetta. Jäähdytyksessä syntyvä lämmin ilma johdetaan poistoputken kautta ulos esimerkiksi tuuletusikkunasta. Osa laitteen läpi virtaavasta ilmasta siis poistuu asunnosta, mutta tilalle ei tule puhdasta ilmaa. Tämä voi aiheuttaa asuntoon alipainetta, jolloin korvausilma imeytyy asuntoon esimerkiksi postiluukun kautta.
Ilmastointilaite ei mahdollista ilmanvaihtoa eikä se poista esimerkiksi ruuanlaitosta aiheutuvia hajuja tai hengittämisestä syntyvää hiilidioksidia asunnosta. Toteutustavasta riippuen myös lämpövuodot tai syntyvä kondenssi/kosteus voivat aiheuttaa joissain tapauksissa ongelmia.
Ilmalämpöpumppu lämmittää tai viilentää
Ilmalämpöpumppu on asunnon seinälle asennettava viilennys-/lämmityslaite. Järjestelmään kuuluu ulkoyksikkö, sisäyksikkö sekä näiden välillä kulkeva putkisto kylmäaineelle. Sisäyksikkö kierrättää asunnon sisällä olevaa ilmaa ja samalla viilentää sitä. Ulkoyksikö puolestaan luovuttaa kylmäaineen välityksellä saamansa lämmön ulkoilmaan. Lämmityskäytössä virtaus tapahtuu samalla tavalla vastakkaiseen suuntaan. Koska ilmalämpöpumppu kierrättää koko ajan samaa ilmaa, se ei poista esimerkiksi ruuanlaitosta aiheutuvia hajuja tai hengittämisestä syntyvää hiilidioksidia asunnosta.
Lue myös:Asunnon viilennys kesähelteillä
Ilmanvaihto on tärkeää sekä asukkaiden että talon kannalta
Ilmanvaihtokone poistaa asunnon sisällä olevan likaisen ilman sekä ylimääräisen kosteuden ja tuo tilalle raikasta ulkoilmaa. Uusiin asuntoihin ilmanvaihto toteutetaan rakennusvaiheessa, mutta myös vanhoihin taloihin voidaan asentaa koneellinen ilmanvaihto. Ilmanvaihtokone sijaitsee usein teknisessä tilassa tai kylpyhuoneessa ja ilma kulkee ilmanvaihtokanavien kautta tasaisesti ympäri asuntoa. Lämmityskaudella lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihto säästää energiaa ottamalla poistoilman energian talteen. Sillä voidaankin saavuttaa tuhansien kilowattien vuotuinen energiansäästö. Useimmissa iv-laitteissa on erillinen kesäkenno tai kesäasento, jonka avulla voidaan välttää tarpeeton lämmöntalteenotto kesäaikana.
Voiko ilmanvaihtokoneella viilentää asuntoa?
Lämpö voi tuntua tukalammalta, jos ilma sisätiloissa ei vaihdu. Korkea ilmankosteus lisää tukalaa oloa entisestään. Tähän ilmanvaihto auttaa tuomalla raikasta ilmaa asuntoon ja poistamalla ylimääräistä kosteutta. Sellaisenaan tavallinen ilmanvaihtokone ei kuitenkaan jäähdytä sisäilmaa.
Uusissa älykkäissä koneissa on kuitenkin toimintoja, jotka helpottavat oloa kesähelteillä. Ilmanvaihtokoneeseen voi myös liittää erillisen viilennyspatterin tuottamaan viilennystä.
Valtuutettu Ilmateknikko auttaa
Mikäli olet kiinnostunut uudesta älykkäästä ilmanvaihtojärjestelmästä, ota yhteyttä Swegon Ilmateknikkoon ja keskustele asiasta kokeneen asentajan kanssa. Swegonin kouluttama ja valtuuttama Swegon Ilmateknikko kartoittaa kanssasi sinulle sopivan ilmanvaihtoratkaisun.