• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihdon vastuut ja työnjako

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 25.11.2019
20194_57649.jpg

Taloyhtiöissä pähkäillään usein, miten vastuut ilmanvaihdon kunnossapidon suhteen jakautuvat osakkaiden ja yhtiön välillä. Asunto-osakeyhtiölain (1599/2009) mukaan yhtiö vastaa rakenteista, eristeistä sekä ns. perusjärjestelmistä eli esimerkiksi lämmitys-, sähkö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmistä, jotka yhtiö on toteuttanut. Osakkaan vastuulle taas kuuluvat huoneiston sisäosat lukuun ottamatta edellä mainittuja perusjärjestelmiä.

Koneellisen ilmanvaihdon vastuunjako 2019

Ilmanvaihtojärjestelmän kunnossapitovastuu on siis pääsääntöisesti taloyhtiön kunnossapitovastuulla. Vuoden 2019 alussa vastuunjakoa muutettiin siten, että mm. huoneistokohtaisten ilmanvaihtokoneiden suodatinten vaihtovastuu siirtyi osakkailta yhtiölle. Lain määrittämästä kunnossapitovastuusta voidaan poiketa yhtiöjärjestystä muuttamalla.

Suodattimien vaihto

Ilmanvaihtokoneen suodattimien säännöllinen vaihtaminen on olennainen asia sekä hyvän sisäilman että ilmanvaihtojärjestelmän toiminnan kannalta. Suodattimien suositeltu vaihtoväli on 6 kuukautta, ja vaihdot kannattaa ajoittaa alkukevääseen ennen kuin siitepölykausi alkaa sekä loppukesään, kun siitepölyä ei enää tule. On kuitenkin huomattava, että esimerkiksi vilkkaasti liikennöidyllä alueella tai toisaalta paljon siitepölyä levittävien puiden läheisyydessä sijaitsevissa asunnoissa voi olla tarpeen vaihtaa suodattimet useamminkin kuin kaksi kertaa vuodessa.

Tehokas suodatus vähentää myös ilmanvaihtokanaviston puhdistuksen tarvetta. Vastuu huoneistokohtaisen ilmanvaihtokoneen suodattimien puhdistuksesta ja vaihdosta on siis nykyään taloyhtiöllä, ellei taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä ole toisin sovittu.

Alkuperäisten suodattimien käyttö on aina suositeltavaa, sillä ilmanvaihtokone on optimoitu toimimaan niiden mukaan. Niin kutsutut tarvikesuodattimet voivat olla hieman edullisempia, mutta niiden erilainen materiaali saattaa vaikuttaa haitallisesti ilmanvaihtojärjestelmän toimintaan.

Venttiilien puhdistus ja huolto

Koneellisen ilmanvaihdon tulo- ja poistoilmaventtiilitkin on syytä tarkistaa ja puhdistaa säännöllisesti, 2-4 kertaa vuodessa. Huoneiston sisäpuolisten venttiilien puhdistus on osakkaan vastuulla, kun taas taloyhtiö vastaa ulkopuolisten venttiilien puhdistuksesta. Jos venttiilit vaativat korjaamista tai ne on tarpeen vaihtaa kokonaan, on vastuu taloyhtiöllä.

Ilmanvaihtojärjestelmän huolto

Ilmanvaihtokonetta on huollettava säännöllisesti, jotta ilma virtaa koneen läpi tarkoituksenomaisesti. Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon huolto kuuluu taloyhtiölle. Huolto on kätevää tehdä aina suodattimien vaihdon yhteydessä. Lämmööntalteenottokennojen ja puhaltimien kunto kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa puhdistaa. Samalla on syytä varmistaa, ettei kondenssivesiyhde ole tukkeutunut. Vallox-ilmanvaihtokoneiden käytöstä ja huollosta on Valloxin verkkosivuilla hyvät huoltovideot.

Liesikuvun huolto ja puhdistus

Liesikupu eli poistokanavaan kytketty laite on osa ilmanvaihtojärjestelmää. Se on yksi kodin ja keittiön eniten käytetyistä laitteista. Liesikuvun huollon ja puhtaana pidon työnjako osakkaan ja taloyhtiön välillä on selkeä: Osakas vastaa rasvasuodattimen puhdistuksesta, valoista ja valokytkimestä, taloyhtiön vastuulla taas ovat iv-kone, poistokanavisto, poistoilmaventtiili ja itse liesikupu ja sen tehonsäädin. Lisäksi taloyhtiön vastuulla on rasvasuodattimen vaihtaminen, jos se on tarpeellista. Osakkaille on hyvä muistuttaa, että rasvasuodattimet puhdistus on hyvä tehdä 1-2 kertaa kuukaudessa, käytöstä riippuen.

Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20211_68265.jpg
Hyvä ilmanvaihto pitää kodin raikkaana
Ilmanvaihtokanaviston ja -koneen suunnittelulla ja valinnalla on tärkeä rooli talon rakennusprojektissa. Ilmanvaihdolla vaikutetaan sekä asumismukavuuteen että talon rakenteiden kunnossa pysymiseen. Sopivan ilmanvaihtokoneen valinnassa kannattaa panostaa energiatehokkuuteen ja valita kone, jossa on itselle sopiva ohjaustapa. Kanavistoksi kannattaa valita sellainen, joka on helppo rakentaa ja huoltaa.
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
Nainen harmaassa neuletakissa katsoo ikkunasta ulos talviseen maisemaan.
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
202111_73758.jpg
20 vuotta vanhan ilmanvaihtokoneen uusiminen - miksi ja miten se tehtiin?
Nykyisin lähes kaikki asuinrakennukset varustetaan lämmöntalteenottavalla koneellisella tulo- ja poistoilmanvaihdolla. Tämä rakennustapa alkoi yleistyä 1990-luvulla, kunnes 2000-luvun alussa siitä tuli käytännössä pakollinen uudisrakentamisessa. Lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtokone on edelleenkin paras tapa varmistaa terveellinen, toimiva ja energiaa säästävä ilmanvaihto. Mutta miksi moniin asuntoihin sitten vaihdetaan uusia ilmanvaihtokoneita vanhojen tilalle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton