Ilmanvaihdolla mukavuutta loma-asuntoon
Kustavin keskustasta lossimatkan päässä sijaitsee maisemaltaan ja kiinteistöltään vaikuttava miljöö. Jylhän vehreään saaristoympäristöön on rakennettu kakkosasunnon virkaa toimittava kolme rakennusta sisältävä kokonaisuus. Asuin- ja saunarakennuksen ilmanvaihdolla luodaan mukavuutta, terveellisyyttä ja energiatehokkuutta vapaa-ajan asumiseen.
Paikalle tullessa ei uskoisi, että vuosi sitten elokuussa tontilla kasvoi vielä umpimetsä. Rakennusoikeutta 3,5 hehtaarin tontilla on 150 m2, josta 105 m2 käytettiin päärakennukseen, 25 m2 saunarakennukseen ja 20 m2 vierasmajaan. Väritykseltään ja muodoiltaan kauniisti ympäristöön sijoittuvien hirsirakennusten välillä risteilevät liuskekivipolut. Tämän paikan parhain anti ei kuitenkaan rajoitu vain ulkoisiin ratkaisuihin, sillä viimeistely ulottuu asumisen laatuun vaikuttaviin taloteknisiin ratkaisuihin asti. Talvi- tai ympärivuotiseen käyttöön toteutettavilta loma-asunnoilta edellyttävät myös Suomen Rakentamismääräyskokoelman määräykset D2 hyvää sisäilmaa ja energiataloudellisuutta.
Valloxin koneissa hyvä hyötysuhde
– Valitsimme päärakennukseen automaattisesti toimivan Vallox 90 –koneen sen korkean lämmöntalteenoton hyötysuhteen ja tasavirtapuhaltimien vuoksi. Toki kone tasavirtapuhaltimilla on 10 % kalliimpi, mutta sen poistoilman vuosihyötysuhde on noin 60 % ja ominaissähköteho 1 kW ilmakuutiota kohden sekunnissa. Lukemat ovat vain puolet siitä mitä määräykset sallivat. Saunarakennukseen meillä riittää saman valmistajan pienempi, tarpeen mukaan säädettävä käsisäätöinen Vallox 70 -kone, kertoo perheenisä tiiviin rakennuksen ilmanvaihtoratkaisuista.
Kohteen rakennukset on toimitettu ja asennettu talotehtaan toimesta valmiina suurelementteinä. Tiiviit seinät, katot ja ikkunat pitävät huolen siitä, ettei ilma vaihdu hallitsemattomasti ja siksi se tehdään asianmukaisin laittein. Ulkoapäin seinärakenteena on hirsipaneeli, sitten on tuulensuojarako ja -levy sekä 20 cm:n lämpöeriste ja höyrysulku sekä viimeisenä sisäpaneeli. Energiatehokkuudeltaan rakennukset ovat standardia parempia eli minimienergiarakennuksia, eikä ulkovaippaan tai höyrysulkuun ole tehty tiiveyttä huonontavia reikiä.
Päärakennuksen parveilevat tilat
Päärakennus sisältää suuren oleskelutilan, johon rajoittuvat avokeittiö ja takkatila sekä yläkerrassa sijaitseva avonainen nukkumaparvi. Edellä mainittujen tilojen lisäksi rakennuksessa ovat wc, suihku- ja kodinhoitohuone sekä vanhempien makuuhuone ja yksi lasten makuuhuone. Päärakennuksessa makuupaikkoja on mitoitettu kaikkiaan kahdeksalle. – Ilmanvaihto on hyödyllinen kaikissa tiloissa, vaikka olennaisinta se on makuutiloissa. Digitaalinen Vallox 90 -kone tunnistaa anturin avulla liiallisen hiilidioksidin makuuhuoneessa ja lisää ilmanvaihtoa automaattisesti. Kosteusanturi on puolestaan sijoitettu suihkutilaan. Olosuhdemuutoksia ei käyttäjän tarvitse näin lainkaan huomioida, sillä anturit tekevät työn, kuittaa perheenisä. Lisävarusteina olevat kosteusanturit maksavat noin 100 euroa, hiilidioksidiantureiden hinta on kalliimpi. Ilmanvaihdon hankintakustannukset jakautuvat kolmeen tasasuuruiseen osaan: koneen hintaan, kanavajärjestelmä- ja asennuskuluihin. Kokonaiskustannus on pientaloissa tai niitä vastaavissa vapaa- ajan asunnoissa alueen asennushinnoista riippuen noin 4000–6000 euroa.
Helppo toteuttaa
– Oikein mitoitetun ja tarpeisiin sopivimman ilmanvaihtolaitteen lisäksi on kanavajärjestelmään venttiileineen syytä kiinnittää huomio, painottaa isäntä, ja kehuu kanavajärjestelmän eristämistä helpoksi. Kunhan ensin suunnitellaan ja asennetaan kanavat niin paljon kuin mahdollista rakennusvaipan sisälle. – Eristämistä ei välttämättä tarvita, kun kanavisto on suunniteltu ja asennettu oikein lämpöeristekerrokseen tai koteloimalla esimerkiksi alaslaskettuihin kattotiloihin. Meillä vain jäte- ja ulkoilmaputket lämpöeristettiin ja läpiviennit tiivistettiin uretaanilla. Ne vietiin välittömästi koneen päältä seinästä suoraan ulos, kertoo isäntä.
Käryt ja hajut karkotetaan
Kohteesta huokuu ratkaisujen suhteen käyttäjälähtöisyys. Koneet ovat fyysisesti etäämmällä makuu- ja oleskelutiloista, vaikka kuultu käyntiääni onkin oletettua hiljaisempi. Venttiilit ja niiden läpiviennit ovat siistejä. Kaikki kanavat on asennettu huomaamattomasti. Keittiöstä käryt poistetaan yksivaiheisella Vallox 20 -huippuimurilla, jonka käyttökytkin on lieden vieressä.
Yksi poistoputki on sijoitettu keittiön jätekaappiin. – Mökkeillessä kalaa tulee syötyä usein, joten poistoputki vie kätevästi roskiskaapista kalojen perkausjätteistä tulevan hajun mukanaan, vinkkaa perheenäiti. Valloxin 90 -koneen takkakytkin-toiminnosta kysyttäessä innostuu isäntä puhumaan takan lämmön hyödyntämisestä laveammin. – Moni laittaa poiston takan läheisyyteen, jonne tuloilma kannattaisi sijoittaa, sillä tuloilmalla saadaan takan säteilylämpöä tehokkaammin liikkeelle kuin poistoilmalla. Periaate on aivan sama kuin jos kynttiläliekkiä yritetään sammuttaa puhaltamalla tai imemällä. – Lisäksi savuhormi on varustettu kahdella pellillä, joista toinen on ylhäällä katonrajassa ja toinen alhaalla takan läheisyydessä. Näin piippuun ei pääse sen ollessa käyttämättömänä valumaan kylmää eikä kosteaa ilmaa, mikä vaikeuttaa sytyttämistä ja jäähdyttää huonetilaa, jatkaa isäntä. Isäntäperheen arkeen ilmanvaihdon tuoma hyvä sisäilma on kuulunut kotona jo 1980-luvun alussa rakennetussa kodissa alusta pitäen. Nyt hyvä sisäilma ulottuu myös vapaa-aikaan, kun raikkaan saaristolaisilman lisäksi on uuden kakkosasunnonkin sisäilma toteutettu viimeisen päälle.