• Etusivu
  • Talo

Ikkunan asennus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
20154_43187.jpg

Tarvittavat materiaalit

- akkukone

- puukiiloja

- karmi- tai puuruuveja (sinkittyjä ja vähintään 6 mm halkaisijaltaan)

- vesivaaka

- rullamitta

- vasara

- käsisaha

- ruuvinväännin

Ikkunoiden mitat ilmoitetaan moduulimittana leveys x korkeus, jossa yksi moduuli (M) on 100 mm. Ikkunaa valittaessa mittaa asennusaukon leveys ja korkeus useasta eri kohdasta. Karmin ja seinän väliin jätetään yleensä 10–15 mm:n tilkeväli. Esimerkiksi 900 x 1200 aukkoon sopii 9 x 12M (890 x 1190 mm) kokoinen ikkuna.

Valmistelevat työt

1. Ennen työtä tarkistetaan ikkuna-aukon mitat. Pystysuoruus ja suorakulmaisuus tarkastetaan vesivaa’alla. Karmi puhdistetaan pölystä. 2. Ikkuna-aukon ulkopuolelle kiinnitetään topparilaudat, jotta ikkuna ei pääse tippumaan. Aukon alapuun päälle kiinnitetään asennuspalat.

3. Ikkunapuitteet irrotetaan karmista asennuksen ajaksi.

Asennus

4. Karmi nostetaan asennuspalojen päälle ja tarkistetaan syvyysmitta.

20154_43188.jpg

5. Karmi kiristetään paikalleen yläkulmista kiilojen avulla.

20154_43189.jpg

6. Kiiloja lisätään myös kiinnityspisteiden yläpuolelle. Karmin vaaka- ja pystysuoruus tarkistetaan ja mitataan ristimitta. Karmin asentoa säädetään kiilojen avulla.

20154_43190.jpg

7. Karmi kiinnitetään puurunkoon ruuveilla ja kiviseinään naulatulpilla. Kiinnityksen jälkeen tarkistetaan ristimitta sekä pysty- ja vaakasuoruus.

20154_43191.jpg

8. Ikkunapuitteet asennetaan paikalleen ja tarkastetaan ikkunan käynti. Tarvittaessa säädetään ruuveilla ja kiiloilla. Kiinnitysreiät peitetään muovitulpilla.

20154_43192.jpg

Tilkitseminen

9. Aukon ja karmin väliin pursotetaan saumausvaahtoa sisältä ulospäin. Saumausvaahtoa ei saa pursottaa liikaa, ettei karmi väänny vaahdon laajentuessa. Sopiva määrä on noin 2/3 karmin syvyydestä. Vaahdon kuivuttua mahdolliset ylipursumat leikataan pois.

20154_43193.jpg

Lähde: Ratu 0419

Talo
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet talvitiivistykseen
Ikkunan huurtuminen on yleinen ilmiö, joka johtuu ilman kosteuden tiivistymisestä kylmälle lasipinnalle. Se voi tapahtua sekä ikkunan sisä- että ulkopinnalla, ja syyt voivat vaihdella.Talvella ikkunoiden tiivistäminen on tärkeää lämmityskulujen säästämiseksi ja vedotonta sisäilmaa varten. Tiivisteiden kunto kuitenkin tulee usein ilmi vasta talvella, kun sisällä on lämmintä ja ulkona kylmää. Silloin huomaa helposti, mistä vedot pääsevät sisään. Vaikka parasta aikaa tiivistämiseen on lämmin vuodenaika, voit tehdä joitakin toimenpiteitä myös talvella.Muista kuitenkin, että itseliimautuvat tiivisteet kannattaa asentaa vasta, kun ulkolämpötila on vähintään +5 astetta. Jos tiivistäminen on välttämätöntä pakkasella, tarkista kiinnitykset keväällä lämpimämmällä säällä.Lue lisää: Näin asennat itseliimautuvan tiivisteen >>
20115_25991.jpg
Vinot seinät turvalliset?
Yksikerroksinen puurunkoinen talopakettitalomme on valmistunut vuonna 1997. Talossa on asuttu ongelmitta siitä lähtien. Huomasimme vasta tänä vuonna ulko-oven vaihtamisen yhteydessä, että vatupassilla mitattaessa seinässä on vinoutta noin 3 cm. Tiiliverhous on kuitenkin muurattu suoraksi. Asuessa vinoutta ei ole huomannut.Onko seinien vinoudesta haittaa rakenteiden kantavuudelle tai asumisturvallisuudelle?
Nata Salmela avaa lasista saunaovea uudessa rivitalosaunassaan
Nata Salmela toi rivitalon saunaan Liune Door -liukuovella tyylikästä spa-tunnelmaa
“Toi saunan liukuovi on kyllä makee ratkaisu. En ole aikaisemmin vastaavaan törmännyt”, kuuluu Tiktok-kommentti, jolla on jo yli 200 tykkäystä. Kommentti on jätetty yrittäjä ja asuntosijoittaja Nata Salmelan uuden rivitalokohteen esittelyvideoon.Liune Door -liukuovi kieltämättä herättää ihastusta virtaviivaisella ulkomuodollaan ja kauniilla viimeistelyllä.
20163_45716.jpg
Onko ovi varmasti lukossa?
Tuttu tilanne? Enää ei kuitenkaan tarvitse miettiä menikö ulko-ovi lukkoon, sillä uusi älylukko hoitaa lukituksen automaattisesti puolestasi. Lukon voit aina avata koodilla, kulkutunnisteella tai älypuhelimellasi.
20083_9834.jpg
Ilmanvaihtokoneita suoralla kytkennällä lattialämmitykseen
Vesikiertoinen lattialämmitys on yleisin lämmönjakotapa Suomessa. Sen valitsee lähes 60 prosenttia pientalorakentajista. Matalalämpöisen veden käyttö lämmönjaossa ja lämmön tehokas kohdistuminen sekä tasainen jakautuminen tekevät siitä miellyttävän ratkaisun, joka soveltuu hyvin myös maalämpötaloissa käytettäväksi. Myös ilmanvaihto voidaan oikeanlaisella ilmanvaihtokoneella kytkeä suoraan lattialämmitykseen, jolloin tuloilma jälkilämmitetään lattialämmityksestä otettavalla lämmöllä.
202112_74278.jpg
Miltä oman kodin rakentaminen tuntuu? Kuuntele podcast lapsi­perheen taloprojektista
Janina Hannukainen perheineen päätti toteuttaa haaveensa omakotitalosta. Projekti on pitänyt sisällään paljon vaiheita, oppeja ja yllätyksiä.Taloprojekti on kestänyt vähintäänkin melkein vuoden ajan nuorenparin ajatuksissa. Joulun lähestyessä ollaan jo hyvässä vauhdissa ja omakotitalon runko saatiin pystyyn ennen vuoden vaihtumista.Uusimmassa podcast-jaksossa kuulemme, miltä oman kodin rakentamisen prosessi näyttää tulevan asukkaan näkökulmasta.Kuuntele jakso alta tai yleisimmissä podcast-sovelluksissa, kuten Spotify, Apple podcastit, Google podcastit ja StitcherPodcast on tallennettu 2021 vko 50.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton