• Etusivu
  • Talo

Ikkunan asennus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
20154_43187.jpg

Tarvittavat materiaalit

- akkukone

- puukiiloja

- karmi- tai puuruuveja (sinkittyjä ja vähintään 6 mm halkaisijaltaan)

- vesivaaka

- rullamitta

- vasara

- käsisaha

- ruuvinväännin

Ikkunoiden mitat ilmoitetaan moduulimittana leveys x korkeus, jossa yksi moduuli (M) on 100 mm. Ikkunaa valittaessa mittaa asennusaukon leveys ja korkeus useasta eri kohdasta. Karmin ja seinän väliin jätetään yleensä 10–15 mm:n tilkeväli. Esimerkiksi 900 x 1200 aukkoon sopii 9 x 12M (890 x 1190 mm) kokoinen ikkuna.

Valmistelevat työt

1. Ennen työtä tarkistetaan ikkuna-aukon mitat. Pystysuoruus ja suorakulmaisuus tarkastetaan vesivaa’alla. Karmi puhdistetaan pölystä. 2. Ikkuna-aukon ulkopuolelle kiinnitetään topparilaudat, jotta ikkuna ei pääse tippumaan. Aukon alapuun päälle kiinnitetään asennuspalat.

3. Ikkunapuitteet irrotetaan karmista asennuksen ajaksi.

Asennus

4. Karmi nostetaan asennuspalojen päälle ja tarkistetaan syvyysmitta.

20154_43188.jpg

5. Karmi kiristetään paikalleen yläkulmista kiilojen avulla.

20154_43189.jpg

6. Kiiloja lisätään myös kiinnityspisteiden yläpuolelle. Karmin vaaka- ja pystysuoruus tarkistetaan ja mitataan ristimitta. Karmin asentoa säädetään kiilojen avulla.

20154_43190.jpg

7. Karmi kiinnitetään puurunkoon ruuveilla ja kiviseinään naulatulpilla. Kiinnityksen jälkeen tarkistetaan ristimitta sekä pysty- ja vaakasuoruus.

20154_43191.jpg

8. Ikkunapuitteet asennetaan paikalleen ja tarkastetaan ikkunan käynti. Tarvittaessa säädetään ruuveilla ja kiiloilla. Kiinnitysreiät peitetään muovitulpilla.

20154_43192.jpg

Tilkitseminen

9. Aukon ja karmin väliin pursotetaan saumausvaahtoa sisältä ulospäin. Saumausvaahtoa ei saa pursottaa liikaa, ettei karmi väänny vaahdon laajentuessa. Sopiva määrä on noin 2/3 karmin syvyydestä. Vaahdon kuivuttua mahdolliset ylipursumat leikataan pois.

20154_43193.jpg

Lähde: Ratu 0419

Talo
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201111_28853.jpg
Ovet ja ikkunat
Oville ja ikkunoille on asetettu useita eri määräyksiä ja ohjeita, jotka koskevat pääasiassa asuinrakentamista. Pelkästään kesäaikaiseen käyttöön tarkoitetuissa rakennuksissa joistakin määräyksistä voidaan poiketa. Määräyksiä on laadittu koskemaan kokoa, sijaintia ja tulipalotilanteissa mm. kestävyyttä. Tähän artikkeliin on koottu määräyksistä ja ohjeista keskeisimmät.
20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet ovien ja ikkunoiden talvitiivistykseen
Ikkunan huurtuminen on yleinen ilmiö, joka johtuu ilman kosteuden tiivistymisestä kylmälle lasipinnalle. Se voi tapahtua sekä ikkunan sisä- että ulkopinnalla, ja syyt voivat vaihdella.Talvella ikkunoiden tiivistäminen on tärkeää lämmityskulujen säästämiseksi ja vedotonta sisäilmaa varten. Tiivisteiden kunto kuitenkin tulee usein ilmi vasta talvella, kun sisällä on lämmintä ja ulkona kylmää. Silloin huomaa helposti, mistä vedot pääsevät sisään. Vaikka parasta aikaa tiivistämiseen on lämmin vuodenaika, voit tehdä joitakin toimenpiteitä myös talvella.Muista kuitenkin, että itseliimautuvat tiivisteet kannattaa asentaa vasta, kun ulkolämpötila on vähintään +5 astetta. Jos tiivistäminen on välttämätöntä pakkasella, tarkista kiinnitykset keväällä lämpimämmällä säällä.Lue lisää: Näin asennat itseliimautuvan tiivisteen >>
tyttö laulaa täysillä makuuhuoneessaan hiustenkuivaaja mikrofoonina
Ovi on usein äänieristyksen heikoin lenkki
Nykyajan kodeissa äänieristykselle on enemmän tarvetta kuin koskaan. Olipa kyse sitten naapureiden melusta, elokuvien täysillä soimisesta tai etätyön vaatimasta rauhasta – seinien lisäksi myös ovien on kyettävä torjumaan ääntä tehokkaasti.Valitettavasti monet vakiolaakaovet eivät täytä nykyaikaisia äänieristysvaatimuksia. Niiden ontot rakenteet ja kevyet materiaalit tarjoavat vain vähäistä melusuojia. Kun väliseinien ääneneristys on usein vähintään 25 dB, jää perinteisen puulaakaoven äänieristys usein vain 12–15 dB luokkaan.Miten tähän ongelmaan voi puuttua? Avain löytyy oikeiden materiaalien valinnasta, tiiviistä asennuksesta ja älykkäistä rakennusratkaisuista.
20071_2870.jpg
ParmaParel-perustuksilla...
Radon on radioaktiivinen jalokaasu, joka on todettu ihmisen terveydelle haitalliseksi. Radon lisää keuhkosyövän syntymahdollisuutta. Suomalaisten pientalojen merkittävin radonlähde on maaperä ja täytesora, joista radon pääsee virtaamaan perustusten kautta asuntoon. Läpäiseville soramaille tehdyissä asunnoissa on keskimäärin selvästi korkeammat radonpitoisuudet kuin esimerkiksi savelle tai kalliolle tehdyissä taloissa. Rakennettaessa alueelle, jossa epäillään tai tiedetään esiintyvän radonia, on asia huomioitava jo suunnitteluvaiheessa. Yksinkertainen ratkaisu on oikeaoppisesti toteutettu tuulettuva alapohja. Lisätietoa radonista löytyy säteilyturvakeskuksen sivuilta, http://www.stuk.fi
LedStore talon julkisivuvalaistus
Ulkotilojen led-valaisuun on monia vaihtoehtoja
Led-valaistuksella tuot energiatehokkaan ja pitkäikäisen valaistuksen ulkotiloihin. Pihan valaisu kiinteillä seinävalaisimilla on hyvin toimiva perusratkaisu. Uppoasennettavilla led-spoteilla, eli alasvaloilla, esimerkiksi 9W spoteilla voidaan valaista tehokkaasti ulkotiloja, terasseja, kuisteja, räystäitä ja kesäkeittiöitä. Led-nauhavalaistuksella asennettuna alumiiniprofiiliin saadaan linjakasta valaistusta ulkotiloihin, kuten terasseihin, ulkoportaiden käsijohteisiin tai portaikon askelmaylityksen alapintaan.
8_P_153741_1.jpg
Vinkit toimivaan ilmanvaihtoon - kuuntele uusin podcast-jakso
Vanhempien talojen yksi yleisemmistä ongelmakohdista on korvausilmaventtiilien puuttuminen. Tällaisia asuntoja on Suomessa yli miljoona!Toimiva ilmanvaihto luo perustan hyvälle ja terveelle sisäilmalle. Onneksi ilmanvaihdon puutteet on suhteellisen yksinkertaista korjata.Muun muassa näiden aiheiden pariin sukelletaan Kivijalka-podcastin tämänkertaisessa jaksossa.(Podcast on tallennettu 2021 vko 44)

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton