Huono sisäilma sai aikaan ilmanvaihtoremontin
Neljä kuukautta paikallaan ollut korvausilmaventtiili osoittaa, että suodatettavaa tuloilmassa on todella ollut. Kuvassa taloyhtiön puheenjohtaja Kimmo Ahtiainen.
Asunto Oy Kalkun Rivitaloissa kyllästyttiin huonoon sisäilmaan!
Asunto Oy Kalkun Rivitalot on rakennettu 70-luvun puolivälin jälkeen. Taloyhtiön ilmanvaihto perustui painovoimaiseen poistoon ja korvausilmaan, joka tuli milloin mistäkin välistä. Huonon sisäilman laatu korostui entisestään, kun taloyhtiön ulko- ja terassiovet uusittiin vuonna 2011. Tässä yhteydessä se vähäinenkin raikasilma jäi tulematta sisään huoneistoihin. Asunto Oy Kalkun Rivitalot ei ole mikään pieni yhtiö vaan se käsittää kymmenen rivitaloa ja yhteensä 52 huoneistoa. Näistä kaksioita 16, kolmioita 26 ja neljän huoneen huoneistoja 10 kpl.
Suodatettua korvausilmaa Velco-venttiileillä
Ongelma taloyhtiössä oli ilmeinen ja ratkaisuksi haluttiin saada toimiva kokonaisuus, joka takaisi asukkaille riittävän määrän puhdasta korvausilmaa.
- Kävin talo yhtiön hallituksen puheenjohtajan Kimmo Ahtiaisen kanssa tutustumassa kaikkiin kolmeen eri huoneistotyyppiin, kaksioihin, kolmioihin ja neljän huoneen huoneistoihin. Riittävän korvausilman järjestämiseksi oli kaksi vaihtoehtoa: uusien korvausilmakanavien tekeminen ulkoseiniin tiiliverhoilun kohdalle tai puuverhoilun kohdalle. Ikkunoiden yläpuolella ei ollut tarpeeksi aina tilaa korvausilmakanavalle, joten välillä kanava piti tehdä tiiliseinän läpi ikkunan viereen, kertoo Timo Rinne Eurolevel Oystä.
Kustannuslaskenta päätöksenteon tukena
Asunto Oy Kalkun Rivitaloille tehtiin Eurolevel Oyn toimesta laskelmat siitä, mitä tarjolla olevat vaihtoehdot tulevat kustantamaan. Tiiliseinään tehtäviin läpivienteihin pienen lisäkustannuksen teki timanttiporaus. Läpiviennin tekeminen puurakenteiseen seinään on muutaman kympin halvempaa. Venttiilimallina käytettiin Velcon VLR-100 venttiiliä, jossa termostaatti säätää automaattisesti venttiililautasen avausta muuttuvan ulkolämpötilan mukaan. Lisäksi kyseisen venttiilimallin hyvä suodatin teki vaikutuksen taloyhtiön edustajiin. Samalla sovittiin myös suodattimien vaihdosta jatkossa ja asuntokohtaisista äänenvaimenninhankinnoista.
- Velco venttiilin automaattinen säätyminen ulkolämpötilan mukaan on merkittävä etu tavanomaiseen venttiiliin verrattuna. Ei asukas vaivaudu säätään venttiiliä jatkuvasti vaan tyypillisesti laittaa sen talven tullessa kiinni-asentoon ja avaa sen vasta kevätauringon koittaessa. Sitten talviaikana ihmetellään sisäilman tunkkaisuutta ja kun ikkunapinnat kostuvat sisäpuolelta, toteaa Timo Rinne.
Vaivaton kesäprojekti
Taloyhtiön asukkaita tiedotettiin ennen urakan aloittamista yleistiedotteella tulevasta ilmanvaihdon parannushankkeesta. Asukkaiden kanssa sovittiin lähempänä töiden aloitusta päivät valmisteluille ja porauksille.
Korvausilmakanava tehtiin ulkopuolen tiiliseinään timanttiporauksella ja rasiaterällä tuulensuojan sekä eristeiden läpi sisäverhoukseen asti. Sisäpuolelta porattiin rasiaterällä sisäverhoukseen reikä. Sisäpuolisessa rasiaporauksessa käytettiin alipaineella kiinnittyvää mansettia reiän ympärillä. Reikää porattaessa syntyvät pölyt imettiin mansetin kautta suoraan teollisuusimuriin, jossa on hyvät suodattimet. Tällä menettelyllä huoneistoihin ei tullut pölyä eikä huonekaluja jouduttu paljoakaan siirtämään.
Ulkopuolella korvausilmakanavan putki ja ulkoritilät kiinnitettiin ja tiivistettiin huolella seinään polymeeri-liimamassalla.
Viimeiseksi suoritettiin venttiilien säätö ja loppusiivous. Asennusten yhteydessä huoneistoihin jätettiin ohje Velco-venttiilin käytöstä.
Projekti kesti kokonaisuudessaan alle kaksi kuukautta. Tänä aikana asennettiin 150 venttiiliä, joista 126 tiiliseinään. Lisäksi äänenvaimennin asennettiin neljännekseen venttiileistä. Projektin päätteeksi jaettiin isännöitsijälle ja hallituksen puheenjohtajalle huoneistokohtainen yhteenveto asennetuista venttiileistä ja äänenvaimennuksista. Tämä helpottaa jatkossa mm. suodattimien vaihdon toteutusta.
Taloyhtiössä oltiin välittömästi tyytyväisiä
Korvausilmaventtiilien lisääminen noin 30 vuotta vanhaan taloyhtiöön saattaa kuulostaa hieman suhteettomalta – onhan sitä ennenkin pärjätty. Tässä taloyhtiössä kuitenkin ongelma tiedostettiin ja asialle oli päätetty etsiä ratkaisu.
- Keskusteltu asiasta alkoi, kun ongelma ovien vaihdon yhteydessä kärjistyi. Itse päätöksen teko sujui vaivatta. Keväällä 2013 suoritettiin koeasennukset ja kun kokemukset ilmanlaadun parantumisesta oli välittömät, aloitettiin saneeraus koko taloyhtiössä. Vaikka kesä ei olekaan paras mahdollinen ajankohta tämän tyyppisten muutosten havainnoimiseen, olivat esimerkiksi kesämökkiläiset erittäin tyytyväisiä kotiin palatessaan. Heille muutos oli helposti havaittavissa, kertoo taloyhtiön puheenjohtaja Kimmo Ahtiainen.