Huomioi sauna ilmanvaihtoremontissa
© Adobe Stock
Toimiva ilmanvaihto on tärkeässä roolissa sekä talon että sen asukkaiden hyvinvoinnin kannalta. Parhaimmillaan ilmanvaihdon olemassaoloa ei juuri edes huomaa.
Ilmanvaihdon kenties tärkein tehtävä on kosteudenpoisto. Erityisesti talon kannalta tämä on tärkeää, mutta myös sisäilman laadun vuoksi. Nykyisin ilmanvaihto on myös tärkeä osa rakennuksen energiatehokkuutta.
Saunan ilmanvaihto täytyy tyypillisesti toteuttaa eri tavalla kuin muiden huoneiden tai löylyt kärsivät lopputuloksesta. Hyvä ilmanvaihto on onnistuneen saunomiskokemuksen kulmakiviä. Pesuhuoneessa ja saunassa käsitellään yleensä myös eniten vettä. Siksi niiden ilmanvaihto on suunniteltava ja rakennettava erittäin huolellisesti, jotta ylimääräinen kosteus saadaan myös hallitusti pois.
Perinteinen painovoimainen ilmanvaihto saunassa
Painovoimaisen ilmanvaihdon yhteydessä ulkoilma otetaan venttiilien tai suunniteltujen ikkunarakojen kautta. Käytännössä painovoimainen ilmanvaihto soveltuu uudisrakentamisessa lähinnä kesäasuntoihin, joissa on puukiuas. Vanhemmissa taloissa painovoimainen ilmanvaihto on edelleen tyypillinen, ja sekin saadaan kyllä toimimaan. Ilmanvaihtoremontin myötä kuitenkin koko talon ilmanvaihto hoidetaan jatkossa koneellisesti ja tällöin tulee huomioida erityisesti myös sauna.
Jotta saunassa olisi miellyttävä ja hyvä sisäilma, on sinne tuotava myös uutta, raikasta hengitysilmaa. Ei ole yhdentekevää, missä saunan tuloilma- ja poistoilma-aukot sijaitsevat. Tuloilmaventtiili on sijoitettava niin, että se on kiukaan kivitason yläpuolella seinässä tai katossa, jotta ilma sekoittuu kiukaasta nousevaan ilmaan.
Venttiilien sijoittaminen
Hyvä ilmankierto pitää saunan ilman raikkaana ja happirikkaana saunojia varten. Saunan ilman tulisi vaihtua kuusi kertaa tunnissa. Saunan tuloilmana käytetään lämmitettyä ulkoilmaa. Raitisilmaputki tulisi koneellisen ilmanvaihdon yhteydessä sijoittaa kiukaan yläpuolelle seinään noin 500 mm korkeudelle kiukaasta ja putken halkaisijan pitäisi olla 50–100 mm.
Ilman tulisi poistua mahdollisimman kaukana kiukaasta ja samalla mahdollisimman läheltä lattiaa. Saunan poistoventtiili sijoitetaan tyypillisesti lauteiden alle noin 20–30 cm lattiasta, jotta alas valunut viileämpi ja kostea ilma poistetaan lauteiden alta, eikä sitä vedetä takaisin hengitysvyöhykkeelle. Poistoilma-aukon pinta-alan tulisi olla kaksi kertaa raitisilmaputkea suurempi.
Paloturvallisuuden takia kylmää ulkoilmaa ei saa tuoda suoraan sähkökiukaan alaosaan varsinkaan, jos lämpötilansäätimen tai -rajoittimen tuntoelin sijaitsee kiukaassa. Puukiuas taas tyypillisesti tarvitsee tuloilman kiukaan alle, jotta puiden polttamiseen saadaan riittävästi happea.
Miten ilmanvaihtoremontti toteutetaan ja mitä se maksaa?
Ilmanvaihtoremontti alkaa kartoituskäynnillä, jossa kartoitetaan talon tilat, kerrosten määrä, kattotyyppi ja yläpohja. Arvioidaan millainen ilmanvaihtokone on tarkoituksen mukainen ja huomioidaan asiakkaan toiveet koneen suhteen. Selvitetään sekä koneen että kanaviston sijoitusmahdollisuudet ja mahdollisen koteloinnin tarve. Lisäksi huomioidaan eristystarve, venttiilien sijoittelu, lupa-asiat ja mahdollinen ilmanvaihtosuunnittelijan suunnittelukäynnin tarve.
Kartoituskäynnin perusteella laaditaan tarjous ja tarjouksen hyväksymisen jälkeen alkaa suunnittelu. Varsinainen asennus aloitetaan kanaviston asennuksella ja mahdollisilla eristystöillä. Tämän jälkeen toteutetaan IV-koneen asennus ja mahdolliset rakennustekniset työt sekä venttiilien asennus ja säätö. Aikaa remonttiin kuluu 1–2 viikkoa.
Ilmanvaihtoremontti pystytään useimmiten toteuttamaan noin 10 000 € kustannuksilla. Huomion arvoista on, että remontin yhteydessä on kätevää parantaa yläpohjan lämmöneristystä puhallusvillalla, mikä nostaa kustannuksia jonkin verran, mutta tekee talosta huomattavasti energiatehokkaamman.