Huoleton ja hiljainen maalämpö pitää uuden hirsikodin lämmityskustannukset kurissa
Talon rakentaminen käynnistyi maarakennustöillä alkuvuonna 2021, ja uuteen kotiinsa perhe pääsi muuttamaan toukokuussa 2022.
Mirka Aittolan ja Riku Saarelan perhe on asunut viime toukokuusta asti itse rakentamassaan hirsitalossa Naantalissa. Uuden kodin lämmitysmuodoksi valittiin maalämpö, joka on osoittautunut nappivalinnaksi monestakin syystä.
Mirka Aittolan ja Riku Saarelan nelihenkisen perheen uusi koti on arkkitehdin suunnittelema Kontio-hirsitalo. Asuinpinta-alaa on 174 neliötä, minkä lisäksi taloon kuuluu 30-neliöinen parvi.
Pariskunta kertoo, että maalämpö valittiin lämmitysmuodoksi pitkälti edellisen kodin kokemusten perusteella. Aiemmassa kodissa oli poistoilmalämpöpumppu, jonka säätöjen saaminen kohdalleen oli työlästä eikä kuuman veden riittämiseen voinut luottaa.
– Pahinta oli sähkölaskujen ennakoimattomuus. Kesällä sähkölasku saattoi olla satasen kuukaudessa, mutta kylmänä talvikuukautena se pomppasi 400 euroon.
Riku Saarela vertaili eri lämmitysmuotoja Motivan sivustolla, mikä vahvisti käsitystä maalämmön ylivoimaisuudesta. Kun päätös maalämmön hankinnasta oli tehty, vertailuun pääsivät paikallisten toimijoiden lähettämät tarjoukset, joita käytiin läpi yhdessä hankkeesta vastaavan mestarin kanssa.
– Kaarinalaisen Lämpö Nurmi Oy:n tarjoama Jäspin ratkaisu oli jo tarjousvaiheessa täydellinen. Kaikki asiat oli valmiiksi mietitty. Vastaavakin kehui, että hyvin mietitty tarjous takaa, ettei edessä ole yllätyksiä.
Uuden kodin maalämpöpumpuksi valittiin Jämä Star RST Inverter, joka lämmittää sekä taloa että sen käyttövettä. Kierroslukuohjatun inverter-kompressorin ansiosta laite säätyy automaattisesti vastaamaan talon ja käyttöveden tehon tarvetta, jolloin saavutetaan optimaalinen hyötysuhde ympäri vuoden.
Ainut muutos tarjoukseen oli erillisestä lämminvesivaraajasta luopuminen, sillä se ei olisi mahtunut kompaktiin tekniseen tilaan lattialämmityksen edellyttämän Jäspi Buffer -puskurivaraajan lisäksi.
– Myyjä kuitenkin vakuutti, että pärjäämme laitteen sisäisen, 180-litraisen varaajan kanssa mainiosti, sillä se riittää viisihenkisen perheen tarpeisiin.
Maalämpöjärjestelmä on ehtinyt osoittaa oivallisuutensa
180 metriä syvän energiakaivon porauksen ja järjestelmän asennuksen jälkeen maalämpöpumppu saatiin päälle joulukuussa 2021.
Uudessa kodissaan perhe on ehtinyt asua nyt noin puolen vuoden ajan, joten maalämpöjärjestelmä on jo ehtinyt osoittaa oivallisuutensa. Maalämpöpumpun kuukausittaisten kulujen ennakoitavuus on tuonut mukanaan mielenrauhaa, eikä lämpimän veden loppumista ole tarvinnut pelätä.
– Katsoin juuri sähköyhtiömme sivuilta, että meidän kokonaiskulutuksemme on ollut noin 1 000 kW kuukaudessa. Leijonanosa siitä tulee täydellä teholla pidetyn ulkoporealtaan lämmityksestä, Riku Saarela kertoo.
Kiitosta kerää myös maalämpöpumpun matala äänitaso, joka ei ole häirinnyt lainkaan. Laite on arkieteisessä liukuovien takana, eikä tilaa ole mitenkään äänieristetty. Silti käyntiääntä ei kuule – toisin kuin edellisen kodin poistoilmalämpöpumpun.
– Maalämpöpumppu on uskomattoman hiljainen, Mirka Aittola kehuu.