• Etusivu
  • Talo

Haluatko pienentää asumiseen liittyviä kustannuksia?

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Oras Oy
Päivitetty 07.11.2023
20221_74359.jpg

Suihkussa käyminen muodostaa kotitalouksien veden- ja energiankulutuksesta merkittävän osan.

Hyvä tapa pienentää kustannuksia on lähteä tarkastelemaan omia tottumuksiaan. Yksi, mitä olemme tottuneet käyttämään huolettomasti on vesi. Arkipäivän ruoanlaitossa sekä peseytymisessä jätämme hanan valumaan jopa huomaamattamme. Voisimmeko oikeasti säästää miettimällä tekniset ratkaisut kuntoon sekä tottumustemme tarkastelulla?

Miten käytät vettä suihkussa?

Millainen suihkussa kävijä olet? Nautitko pitkistä kuumista suihkuista rentoutuaksesi päivästä vai aloitatko kenties päiväsi virkistävällä viileällä suihkulla? Meillä kaikilla on omat tapamme. Toiset meistä laulavat sydämensä kyllyydestä peseytyessään, toiset multitaskaavat suihkussa oloaikansa huolehtimalla samalla hampaiden harjauksen, parranajon sekä monta muuta ja osa viihtyy syvissä pohdinnoissaan miettien mahdollisesti seuraavan päivän to do -listaa. Mutta jos haluamme saada kustannuksia pienemmäksi, kannattaa pysähtyä hetkeksi.

Millaiset suihkutottumukset sinulla kannattaisi olla? Energiankulutuksen kasvaessa sekä sähkön hintojen noustessa, kannattaa pyrkiä säästämään sieltä mistä voi ilman että samalla tinkii mukavuudesta. Suihkussa käyminen muodostaa kotitalouksien veden- ja energiankulutuksesta merkittävän osan. Minuutin mittainen suihku päivittäin kuluttaa energiaa enemmän kuin kolmen hengen taloudessa koko päivän valaistus keskimäärin. Hurjaa eikö? Vesi- ja sähkölaskun pienentämiseksi muutama helposti toteutettava vinkki onkin pienentää suihkulämpötilaa sekä lyhentää suihkussa vietettyä aikaa.

Lukuvinkki:Kodin suihkuratkaisut

Oras Nova
Oras Nova

Mitä päivittäinen lämmin suihku maksaa?

Perinteiset suihkuratkaisut käyttävät vettä minuutissa jopa 15 – 18 litraa minuutissa. 10 minuutin aikana vettä saattaa kulua jopa 180 litraa. Suihkussa käymiseen kuluukin kotona käyttämästämme lämpimästä vedestä noin 66 prosenttia.

Kustannuksia ei aiheuta pelkästään vesi, vaan veden lämmittäminen miellyttäväksi on kaksi kertaa kalliimpaa kuin itse vesi. Keskivertotalouden sähkölaskusta voikin olla 10-20 prosenttia veden lämmittämisen tuomia kustannuksia.

Kuinka paljon päivittäinen lämmin suihku maksaakaan?
Kuinka paljon päivittäinen lämmin suihku maksaakaan?

Voit helposti todeta, mitä vaikutuksia pienten käyttötottumusten muutoksella on kustannuksiin. Laske veden lämpötilaa parilla asteella ja lyhennä suihkussa viettämääsi aikaa. Voit myös ottaa avuksesi Oraksen suihkuhanat, jotka helpottavat oman käyttäytymisen tarkastelua.

Oras Nova -käsisuihkun EcoFlow-toiminto auttaa rajoittamalla vedenkulutusta 9 litraan minuutissa. Eco-vaihtoehdolla varustetut termostaatit taas rajoittavat veden virtauksen 12 litraan minuutissa lämpötilarajoittimen pitäessä veden lämpötilan 38-asteessa.

Voit myös seurata kulutustasi reaaliaikaisesti digitaalisen käsisuihkun avulla. Oras Hydractiva Digital -käsisuihku antaa sinulle reaaliaikaista palautetta ja kertoo kun on aika lopettaa suihku. Aseta itsellesi omia tavoitteita ja vähennä veden kokonaiskulutusta jopa 22 %.

Veden lämpötilaa laskemalla voit vaikuttaa suihkussa käytettyyn energiamäärään.
Veden lämpötilaa laskemalla voit vaikuttaa suihkussa käytettyyn energiamäärään.

Tee säästöä myös hanoilla

Keittiöissä sekä wc-tiloissa on myös mahdollista muokata omia kulutustottumuksiaan. Erityisen helpoksi sen tekevät kosketusvapaat hanat, jotka ovatkin ympäristötietoisen kuluttajan ykkösvalintoja. Mutta miten kosketusvapaa hana auttaa vähentämään sekä veden- että energiankulutusta?

Huolimatta uskomuksista, myös kosketusvapaassa hanassa veden lämpötilaa on mahdollista säätää. Lisäksi erilaisia malleja on tarjolla runsaasti, joten jokaiseen tarpeeseen löytyy taatusti soveltuva malli. Oraksen mallistoista löytyvät Oras Inspera sekä Oras Optima, joissa yhdistyy moderni ulkoasu sekä ympäristöystävällisyys. Oras Electran tuoteperheestä löytyvät monen kodin suosikkihanat. Kosketusvapaan hanan ansiosta vettä ei kulu turhaan, vaan vesi juoksee ainoastaan silloin kun kätesi ovat hanan alla.

Lue lisää:Käsihygienian edistäminen kosketusvapaiden hanojen avulla

Oras Optima
Oras Optima
Info

Info

Vinkit veden tuhlauksen vähentämiseksi

Tarkista miten kulutat vettä
Kun seuraavan kerran vastaanotat vesilaskusi, tarkastele sitä ja yritä hahmottaa päivittäinen vedenkulutuksesi. Voit myös seurata vesimittariasi kerran kuukaudessa ja kirjaa kulutuksesi ylös. Säännöllisellä seurannalla huomaat nopeasti mahdollisen hukan tai selittämättömän kasvun kulutuksessa.

Kumpi parempi – kylpy vai suihku?
Jos kuulut niihin, joiden suihkussakäynti kestää alle 10 minuuttia, säästät vettä enemmän kuin että kävisit kylvyssä. Jos vastaavasti pitkät nautinnolliset suihkut ovat enemmän sinun juttusi, on kylpy veden säästön kannalta kannattavampi ratkaisu.

Asenna älyhana

Ota käyttöön kosketusvapaa hana, jonka ansiosta sinun ei tarvitse miettiä erikseen vedenkulutuksen vähentämistä vaan hana tekee valtaosan työstä puolestasi. Kokeile Oraksen vedenkäyttölaskuria. Laskurilla testaat, miten paljon säästät vettä vaihtamalla hanasi älyhanaksi.

Oras Oy
Talo
keittiö
kylpyhuone
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20203_63659.jpg
Edistä käsihygieniaa kosketusvapaiden hanojen avulla
Ihminen altistuu päivittäin useille erilaisille viruksille, bakteereille sekä muille taudinaiheuttajille jo perus arjessaan. Mikäli taudinaiheuttajat pääsevät kehoomme nenän, suun tai silmien kautta, voivat ne johtaa ikäviin tartuntoihin ja pahimmillaan jonkinlaiseen tautikierteeseen.
20203_63137.jpg
Säihkyvän puhdas hana - näin onnistut!
Kylpyhuone, WC-tila ja keittiö. Näitä kaikkia tiloja yhdistää se, että jokaisesta näistä löytyy hana. Puhdas hana onkin tärkeä osa raikasta ja siistiä kokonaisuutta. Kun puhdistus on suoritettu oikein, pysyy hana pitkään siistinä ja mikä parasta, toimii kuten pitää, Orakselta muistutetaan.
20203_63425.jpg
Ekologiset vesikalusteet
Suomalaiset kuluttavat keskimäärin vettä henkeä kohden noin 155 litraa vuorokaudessa, tuhlaavimmat jopa 260 litraa! Tästä noin puolet käytetään peseytymistiloissa, neljännes keittiössä ja neljännes WC:ssä. Realistisena tavoitetasona voitaisiin pitää n. 120 - 130 litran vuorokautista kulutusta.Hanavalmistajana Oras on oppinut kunnioittamaan puhdasta vettä ja luontoa toimintansa alkuvuosista asti. Alan edelläkävijänä Oras on osannut yhdistää nykyteknologian ekologisuuteen jo vuosien ajan kuitenkaan käyttäjäystävällisyydestä tinkimättä.Uudet Oras-hanat elävät sopusoinnussa ympäristön kanssa. Esimerkiksi uusi Oras Vega on omiaan juuri siellä, missä arvostetaan vettä ja säästetään luontoa. Se juoksuttaa vettä tippaakaan tuhlaamatta.Lisätietoa keittiön vesikalusteista
20185_53255.jpg
Mitä jos palkkaisi avuksi sisustussuunnittelijan?
Oman kodin sisustaminen kuulostaa hauskalle projektille ja parhaimmillaan onkin sitä. Oletko koskaan ajatellut, että mitäpä jos ottaisit avuksi sisustussuunnittelijan tai saisit neuvoja ja vinkkejä ammattitaitoiselta myyjältä? Ammattihenkilöllä on paras tuntemus eri materiaalien sekä värien yhdistelemisestä, tuotteiden toimivuudesta ja ominaisuuksista. Kun saat hyviä vinkkejä ammattilaiselta, lopputuloksesta tulee taatusti toimiva.Tulikiven valikoimasta löydät upeat sisustuskivet jokaiseen kohteeseen kylpyhuoneesta keittiöön, saunan kiukaat ja suuren valikoiman tulisijoja. Näistä löytyy varmasti jokaiseen kotiin omat tuotteet. Näitä kaikkia tuotteita yhdistämällä, tulee sisustuksesta yhtenäinen ja harmoninen.
20199_59892.jpg
Miten vältät huonon led-valaistuksen?
Led-valaisimet ovat energiatehokkaita ja hyviä kotien ja toimistojen sekä muiden tilojen valaisijoita. Tehokkuushuumassa ja ledien hintoja vertaillessa saattaa tulla tehneeksi virhehankinnan, jos muutamat perusasiat eivät ole tiedossa.Tässä 10 kohdan lista, jonka avulla saat vältettyä huonot valinnat led-valaistuksen ostamisessa.
201812_55762.jpg
Ammattilaisen vinkit led-valaistukseen
Valaistussuunnittelu on tärkeä osa kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain kävelemällä sisään (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton