Eristerappausratkaisun valinta
Eristerappaus on on julkisivuratkaisu, jossa mineraalivillan tai EPS-eristeen ja rappauslaastin avulla saadaan pitkäikäinen, energiaa säästävä, sisälämpötilaa tasaava ja toimintavarma rakenne niin uudis- kuin korjauskohteisiinkin. Korjauskohteissa voi alustan kunto olla joskus niin heikko, että eristerappaus on kustannuksiltaan ja toimivuudeltaan paras ratkaisu. Samalla parannetaan rakennuksen energiataloutta ja poistetaan vedon tunnetta sisätiloissa. Weberin Serporoc, Monoroc, SerpoMin ja SerpoTherm -eristerappausten alustaksi soveltuvat lähes kaikki tavanomaiset seinärakenteet. Näiden ratkaisujen lisäksi Weber tarjoaa SerpoVent, Monoroc, SerpoMin ja SerpoTherm -eristerappausten alustaksi soveltuvat lähes kaikki tavanomaiset seinärakenteet. Näiden ratkaisujen lisäksi tarjolla on tuulettuvaan julkisivuun SerpoVent-levyrappausratkaisu sekä Kahi Facade -julkisivujärjestelmäratkaisut.
Kahden tyyppisiä eristerappauksia
Eristerappauksia on kahden tyyppisiä. Pohjoismaissa on perinteisesti käytetty ns. paksueristerappausta (SerpoRoc). Tätä järjestelmää on käytetty Suomessa jo yli 40 vuotta. Pitkä kokemus on osoittanut, että SerpoRoc-eristerappaus sovdeltuu erittäin hyvin Pohjois-Euroopan vaativiin sääolosuhteisiin.
Monoroc-järjestelmä on SerpoRocin pohjalta kehitetty vaihtoehto, kun halutaan tasavärinen ja härmeetön pinta sekä erityistä sääsuojaa runsassateisilla alueilla.
Ohuteristerappaus
Myöhemmin Suomeen tullut eristerappausjärjestelmä on ohuteristerappaus (SerpoMin ja SerpoTherm), jota on käytetty yleisimmin Keski- ja Etelä-Euroopassa. Eristeenä käytetään joko kovaa mineraalivillaa tai polystyreeniä (EPS). Järjestelmissä käytettävät Weber-laastit ovat polymeerimodifioituja, kuitupitoisia sementtilaasteja ja pinnoitteet tasavärisiä ja vettähylkiviä silikonihartsisideaineisia.
Rasitusluokkien määrittelyt
Tavanomainen rasitus (BY46):
Rasitusluokkaa voidaan käyttää silloin, kun rakennus sijaitsee sisämaassa suojaisalla paikalla, rakennuksessa on pitkät räystäät ja rakennuksen korkeus on maaston suojaisuudesta riippuen enintään 2-4 kerrosta.
Voimakas rasitus (BY46):
Voimakkaan rasituksen mukaisia suunnittelukriteerejä sovelletaan sellaisiin rakennuksiin, jotka altistuvat viistosaderasitukselle tuulisella suojattomalla paikalla, rakenne on jatkuvasti kylmä tai rakenne altistuu mekaaniselle rasitukselle.
Erityisrasitus (BY46):
Erityisrasitukselle altistuvat muun muassa rakennusten sokkelit ja perusmuurit, joissa esiintyy usein voimakas mekaaninen rasitus sekä lumen kinostumisesta johtuva korkea kosteusrasitus. Erittäin voimakkaan rasituksen alueilla julkisivut altistuvat viistosateiden lisäksi usein myös suurelle määrälle jäätymissyklejä.
Iskunkestävyys ETAG004 (BY57)
I 10 J - Pintaan ei saa muodostus vauriota. Alimman kerroksen katujulkisivut tai muut koville ihmisten aiheuttamille iskuille altistuvat alueet.
II 10 J - Näkyvät halkeamat mahdollisia, ei läpileikkautumista. Seinäalueet, jotka voivat altistua potkuille tai tavaroiden heittelylle, mutta eivät ole suoraan kadun vieressä.
III 3 J - Näkyvät halkeamat mahdollisia, ei läpileikkautumista. Alueet, jotka eivät todennäköisesti altistu ihmisten aiheuttamille iskuille tai tavaroiden heittelylle.