• Etusivu
  • Rakentaminen

Ensimmäinen yritys

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.03.2009
20093_15662.jpg

Tässäkö se nyt on –ensimmäinen yritys. Ote päiväkirjasta, talvi 2006.

Ensimmäinen todellinen mahdollisuus ostaa tontti tarjoutui meille talvella 2006. Tontti sijaitsi sadan metrin päässä silloisesta kodistamme. Tontti oli iso, mutta siitä oli mahdollisuus ostaa osa. Omistaja ei kuitenkaan suostunut myymään haluamaamme osuutta suoraan, vaan ensin oli löydettävä toinen ostaja jäljelle jäävälle osuudelle, että kauppa oli mahdollinen. Jätimme välittäjälle tietomme kiinnostuksesta ja pyysimme ottamaan yhteyttä, mikäli toinen ostaja löytyy.

Ryhdyimme itsenäisesti tutkimaan tontin asioita, kun riittävää tietoa ei mielestämme ollut välittäjällä toimittaa. Kävikin ilmi, että tonttiin kohdistui rakentamiseen liittyviä epävarmuuksia. Tontti oli katuun nähden alempana notkelmassa, minkä vuoksi jätevesien johtaminen kaupungin viemäriverkkoon olisi pitänyt hoitaa itse rakentamalla jonkinlainen pumppaamojärjestelmä. Kaupungin hulevesikaivojen puuttuessa sadevesien johtamiseen liittyvissä perustamisissa ja yleensä vesien hallinnassa oli omat hankaluutensa. Lisäksi pohjavesi näytti karttojen mukaan olevan sen verran korkealla, että kellarikerroksen rakentaminen ei ollut varmaa.

Mielenkiintomme kyseistä tonttia kohtaan loppui ja ilmoitimme tästä välittäjälle. Opimme tapauksesta monta asiaa ja olimme entistä valmiimpia kohtaamaan seuraavan haasteen.

Ja sitten Se oikea

Tontti-episodin jättämä tyhjiö täyttyi yllättävän pian. Muutamien viikkojen kuluttua sähköpostiini tuli ilmoitus myytävästä talosta asuinalueellamme. Kohde oli ollut myynnissä jo jonkin aikaa, mutta en ollut aikaisemmin kiinnittänyt siihen enempää huomiota korkean hinnan takia. Nyt hintaa oli pudotettu sen verran, että mielenkiintoni heräsi. Soitin miehelleni, että tilaanko illaksi näytön. Näin tein.

Tällä välin mieheni oli tavannut erään paljon asuinalueellamme rakentaneen ja remontoineen kaverinsa ja kysyi häneltä, että tiesikö kyseisen kohteen. Kaveri sanoi, että ei tiennyt, mutta tiesi sen, että talon vieressä oleva tontti saattaisi tulla myyntiin. Kyseisellä tontilla olisi vanha talo, josta on juuri muuttanut pois hänen tuttavansa sukulainen.

Miehet lähtivät siltä seisomalta tonttia katsomaan. Kaveri vielä ehdotti, että kävisivät katsomassa, onko talosta juuri pois muuttaneen rouvan sukulaismies kotona. Hän asui samoilla kulmilla ja oli sattumoisin kotona. Miehet kysyivät, että onko tontti tarkoitus myydä, ja että tässä olisi yksi kiinnostunut ostaja. Sukulaismies sanoi, että myynti on ihan mahdollista ja lupasi kysyä asiasta. Sanoi ilmoittavansa sitten, kun tietää vastauksen.

Tästä alkoi tähän mennessä kenties elämämme piinaavimmat kuukaudet! Arvata vain saattaa, kuinka kiinnostuneita todellisuudessa olimme samana iltana talon näytössä. Naapuritonttia taisimme vain vilkuilla.

Projektin vaiheet

Rakentaminen
talvi
rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20131_33584.jpg
Kastelli-talo Lempäälään, 7. osa: Talvirakentajan tunnelmia
Kesällä 2012 alkaneessa seurantakohteessamme seuraamme asiakkaan omien suunnitelmien pohjalta toteutetun Kastelli-talon rakentamista Lempäälään. Lähtökohtana oli lehti-ilmoituksen perusteella yksityiseltä ostettu yli 2000 neliön tontti, jolle haluttiin yksikerroksinen omakotitalo.
20118_27454.jpg
Mitä pihasuunnitelma maksaa?
Mikä on pihasuunnitelma?Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yksityiskohtaisia suunnitelma-asiakirjoja (yleissuunnitelma, työselitys ja materiaaliluettelot), joiden perusteella piha rakennetaan. Toisinaan riittää suppeampi ja suurpiirteisempi suunnitelma. Tällöin puhutaan esimerkiksi idea- tai luonnossuunnitelmasta tai pihasuunnittelijan konsultaatiokäynnistä.Pihakonsultointia ja -suunnittelua
20127_31695.jpg
14. Pilariperustus
YleistäSoklex -pilarimuoteilla valetut peruspilarit soveltuvat käytettäväksi kellarittomissa rakennuksissa kuten loma-asunnoissa. Myös omakotitalon kuistin ja terassin pilarit on helpointa valaa pilarianturamuoteilla. Sokkelipilastereita ja sokkelianturapilastereita tarvitaan perustuksissa, kun halutaan kantaville pilareille lisäpinta-alaa kantavuutta ja asennusta varten. Etenkin hyvin kantavalle maapohjalle tai kalliolle perustettaessa voidaan käyttää pilariperustusta ja esimerkiksi silloin, kun perustus on vietävä syvälle maahan. Pilariperustuksessa koko rakennuksen aiheuttama rasitus siirtyy pilareitten kautta anturoille ja niistä maapohjalle. Se sopii erityisesti paikkoihin, joissa sokkeliperustuksen teko on maaston ja maaperän johdosta vaikeaa. Pilariperustuksessa ei tarvitse yleensä tehdä maankaivuuta koko rakennuspohjan alueella. Pilareitten koko ja pilariväli määräytyvät rakenteiden aiheuttamista kuormista.
Viikon kysymys mietityttää.
Mitä saunan seiniin?
Kysymys:Olemme suunnittelemassa saunaa ja haluaisimme peruspaneelin sijaan jotain leveämpää puuta seinään. Saunan valaistus mietityttää myös, kun ajattelimme laittaa ihan oikean lampun saunaan. Saunaan ei tunnu löytyvän kuin led-valaistusta tai sitten perinteistä rimojen taakse piilotettavaa mallia.Onko olemassa peruspaneelin tilalle mitään erikoisempaa tai käykö seiniin ihan lämpökäsitelty puu, jonka sitten itse saunasuojaa? Käyköhän saunaan ulkokäyttöön tarkoitettu valaisin?
Neljä upeaa valaisinta: Pillar Tilt, Spike, Luxor ja Kartano Pole.
Syksyn pihavalaisinäänestys on ratkennut - katso äänestäjien suosikki
Syyskuussa (5.–26.9.2023) järjestetyssä pihavalaisinäänestyksessä lukijat saivat valita suosikkivalaisimisensa neljän ehdokkaan joukosta. Ääniä annettiin 1 338 kappaletta, ja suurimman äänipotin keräsi Airamin Luxor-aurinkokennovalaisinsetti, jolla saa valaistua pihapolkuja ja puutarhan reuna-alueita ilman ylimääräisiä sähkövetoja. Kaikkien äänestäjien kesken arvotun palkinnon voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti. Voittaja valitsi itselleen Kartano Pole -valaisimet.
20239_83174.jpg
Asiantuntija vastaa: Mitkä ovat maalämpöpumpun edellytykset?
Maalämpölämpöpumppu on huoleton, vaivaton ja todella hyvä vaihtoehto kodin pääasialliseksi lämmitysjärjestelmäksi. Mutta mihin kohteisiin maalämpöpumppu soveltuu parhaiten? Vaatiiko maalämpö rakennusluvan? Miten maalämmön toteutustavat eli maapiiri ja porakaivo (usein tunnettu myös nimellä energiakaivo tai lämpökaivo) eroavat toisistaan? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa maalämpöpumpputuotteiden asiantuntija ja tuotepäällikkö Krister Andersson NIBE Energy Systems Oy:stä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton