• Etusivu
  • Rakentaminen

Mitä pihasuunnitelma maksaa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.11.2019
20118_27454.jpg

Asiakkaan toiveet ja tarpeet toimivat pihasuunnittelun pohjana

Mikä on pihasuunnitelma?

Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yksityiskohtaisia suunnitelma-asiakirjoja (yleissuunnitelma, työselitys ja materiaaliluettelot), joiden perusteella piha rakennetaan. Toisinaan riittää suppeampi ja suurpiirteisempi suunnitelma. Tällöin puhutaan esimerkiksi idea- tai luonnossuunnitelmasta tai pihasuunnittelijan konsultaatiokäynnistä.

Pihakonsultointia ja -suunnittelua

Mitä pihasuunnitelma sisältää?

Pihasuunnitelma lähtee asiakkaan toiveista ja tarpeista sekä tietenkin käytettävissä olevasta budjetista. Omat rajoitteensa, mutta myös mahdollisuutensa suunnitelmaan tuovat ympäristön ja esimerkiksi asemakaavan sisältämät vaatimukset, maasto-olosuhteet ja tekniset seikat. Suunnitelmaan vaikuttaa myös tontin koko ja muoto sekä ilmansuunnat, olemassa oleva kasvillisuus ja muut luonnon elementit.

Ohje

Ohje

Pihasuunnitelmaan tulisi sisältyä ainakin

  • toimintojen sijoittelu (esim. oleskelualueet, kulkuväylät, auto- ja pyöräpaikat, tomutus, pyykinkuivatus, lumitilat…)
  • Tiedot pihan pintamateriaaleista ja rakenteista (esim. aidat, muurit, tukimuurit, terassit, portaat, pergolat, katokset, jätesuojat…)
  • Pihaan ja pihan kasvuolosuhteisiin sopivat kasvit.

Ammattitaitoinen pihasuunnittelija huomioi myös pihan helppohoitoisuuden, kevät-, syys- ja talvi-ilmeen, näkösuojan tarpeen, pintavesien ohjauksen ja pihan valaistuksen. Yleissuunnitelmaa voivat täydentää istutussuunnitelma, määrälaskelmat, detaljisuunnitelmat ja –piirrokset sekä leikkauskuvat, hoitosuunnitelma sekä kustannusarvio.

Mitä pihasuunnitelma maksaa?

Pihasuunnitelmien hinnat vaihtelevat suuresti. Hintaan vaikuttaa paitsi pihan koko ja laajuus, myös suunnitelman yksityiskohtaisuus ja suunnitteluun käytettävä aika, suunnittelijan koulutus ja kokemus. Suunnittelutyön keskimääräinen tuntihinta on noin 60–100 €/h. Hinta sisältää suunnittelijan palkan lisäksi yrityksen yleiskuluja sekä lakisääteiset eläke- ja vakuutusmaksut, verot yms. Alla olevat hinnat ovat suuntaa antavia. Suunnittelutoimistojen hinnat voivat vaihdella toimiston sijainnista ja suunnittelijoiden kokemuksesta riippuen.

  • luonnossuunnitelma, jossa on esitetty pihan tilat ja toiminnot sekä istutukset alueittain; hinta tontin koosta riippuen 800 – 1.500 €.
  • Piha- ja istutussuunnitelma, jossa on määritelty tarkasti kasvit ja materiaalit, pinnanmuodot ym. Hinta pihan koosta ja maastosta riippuen 2.000 – 6.000 €.
  • Tarkat rakenne- ja detaljipiirustukset, hinta alkaen 500 €.
  • Työselostus, hinta alkaen 300 €.
  • Konsultointikäynti (kesto esim. 1 h) 100 – 300 €.

Pihasuunnitelma maksaa itsensä takaisin

Hyvän pihasuunnitelman avulla pihasta saadaan kerralla toimiva ja viihtyisä. Pihasuunnitelma säästää aikaa, vaivaa ja rahaa karsimalla esimerkiksi vääriä kasvi- tai materiaalihankintoja ja epäonnistuneita kokeiluja. Suunniteltua pihaa on helppo hoitaa, kun eri toiminnoille, kuten autojen paikoitukselle ja lumen varastoinnille, on varattu riittävästi tilaa ja kasvitkin viihtyvät, kun ne on istutettu oikeille paikoille niille sopiviin olosuhteisiin.

Jos et sitten itse sattumalta ole alan asiantuntija, niin anna ammattilaisen laatia suunnitelma pihallesi. Muistathan, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty!

Mistä pihasuunnittelijan löytää?

Pihasuunnittelua tekevät ammattikorkeakouluista maisemasuunnittelun koulutusohjelmasta valmistuneet hortonomit (amk), puutarhaopistoista valmistuneet suunnitteluhortonomit sekä teknillisistä korkeakouluista valmistuneet maisema-arkkitehdit.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20233_81202.jpg
Onko jääkaappisi lämpötila oikea?
Voisinko pihistää sähkölaskussa säätämällä jääkaapin lämpötilaa? Ehkä voisit, mutta älä kuitenkaan nosta lämpötilaa liikaa sillä silloin saat aikaan ruokahävikkiä. Varmistat elintarvikkeiden säilyvyyden, kun pidät huolta, ettei jääkaappi ole liian lämmin tai kylmä. Tuotteita sijoitellessa kannattaa muistaa, että jääkaapin lämpötila vaihtelee sen eri kohdissa.Lue neuvot!
20097_17680.jpg
Asuntomessut avautuivat yleisölle
Tänään perjantaina 10.7.2009 avautuneet valtakunnalliset asuntomessut tarjoavat malliesimerkkejä energiatehokkaasta sekä eri asumistarpeisiin soveltuvasta pientaloasumisesta. Asuntomessualueeseen ennakkoon tutustunut asiantuntijaraati kiitteli aluetta ja messutaloja ihmisläheisyydestä, monipuolisuudesta sekä rakentamisen hyvästä laadusta.
weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
20193_56942.jpg
Biopuhdistajalla toimiva jätevesijärjestelmä
Monilla herkillä alueilla, kuten pohjavesi- ja ranta-alueilla, vaaditaan usein kaksoisviemäröinti. Jätevesien käsittely on toimintavarmempaa, kun käymäläjätevesiä (mustat jätevedet) ei sekoiteta huomattavasti puhtaampiin pesuvesiin (harmaat jätevedet). Ratkaisuna on, että wc-vedet johdetaan umpisäiliöön ja harmaat vedet eli talousvedet käsitellään erikseen esimerkiksi Vestellin Biopuhdistajalla.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Väliseinän runko homeessa?
Kysymys:Purimme väliseinää uuden oviaukon tieltä. Osa väliseinässä käytetystä runkopuusta on läpeensä sinistä (pystyrunko), osa on tervettä. Asunnossa onkin ollut ns. mökin hajua. Olisiko kyseessä sinistäjäsienen vaurioittama puu? Pitäisikö puut käsitellä jotenkin, vai vaihtaa?
20184_52733.jpg
Uusi ikkunaimuri helpottaa pesua
Monelle on varmasti tuttu tilanne, jossa kevätauringon paistaessa ikkunaan näkymän peittää harmaa kalvo. Pölyä ja likaa on tarttunut lasin pintaan. Työläältä tuntuvan ikkunanpesuprojektin voi kuitenkin hoitaa nopeasti ja helposti. GlassVAC ikkunaimuri puhdistaa pinnat täysin kirkkaiksi hetkessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton