• Etusivu
  • Rakentaminen

Mitä pihasuunnitelma maksaa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.11.2019
20118_27454.jpg

Asiakkaan toiveet ja tarpeet toimivat pihasuunnittelun pohjana

Mikä on pihasuunnitelma?

Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yksityiskohtaisia suunnitelma-asiakirjoja (yleissuunnitelma, työselitys ja materiaaliluettelot), joiden perusteella piha rakennetaan. Toisinaan riittää suppeampi ja suurpiirteisempi suunnitelma. Tällöin puhutaan esimerkiksi idea- tai luonnossuunnitelmasta tai pihasuunnittelijan konsultaatiokäynnistä.

Pihakonsultointia ja -suunnittelua

Mitä pihasuunnitelma sisältää?

Pihasuunnitelma lähtee asiakkaan toiveista ja tarpeista sekä tietenkin käytettävissä olevasta budjetista. Omat rajoitteensa, mutta myös mahdollisuutensa suunnitelmaan tuovat ympäristön ja esimerkiksi asemakaavan sisältämät vaatimukset, maasto-olosuhteet ja tekniset seikat. Suunnitelmaan vaikuttaa myös tontin koko ja muoto sekä ilmansuunnat, olemassa oleva kasvillisuus ja muut luonnon elementit.

Ohje

Ohje

Pihasuunnitelmaan tulisi sisältyä ainakin

  • toimintojen sijoittelu (esim. oleskelualueet, kulkuväylät, auto- ja pyöräpaikat, tomutus, pyykinkuivatus, lumitilat…)
  • Tiedot pihan pintamateriaaleista ja rakenteista (esim. aidat, muurit, tukimuurit, terassit, portaat, pergolat, katokset, jätesuojat…)
  • Pihaan ja pihan kasvuolosuhteisiin sopivat kasvit.

Ammattitaitoinen pihasuunnittelija huomioi myös pihan helppohoitoisuuden, kevät-, syys- ja talvi-ilmeen, näkösuojan tarpeen, pintavesien ohjauksen ja pihan valaistuksen. Yleissuunnitelmaa voivat täydentää istutussuunnitelma, määrälaskelmat, detaljisuunnitelmat ja –piirrokset sekä leikkauskuvat, hoitosuunnitelma sekä kustannusarvio.

Mitä pihasuunnitelma maksaa?

Pihasuunnitelmien hinnat vaihtelevat suuresti. Hintaan vaikuttaa paitsi pihan koko ja laajuus, myös suunnitelman yksityiskohtaisuus ja suunnitteluun käytettävä aika, suunnittelijan koulutus ja kokemus. Suunnittelutyön keskimääräinen tuntihinta on noin 60–100 €/h. Hinta sisältää suunnittelijan palkan lisäksi yrityksen yleiskuluja sekä lakisääteiset eläke- ja vakuutusmaksut, verot yms. Alla olevat hinnat ovat suuntaa antavia. Suunnittelutoimistojen hinnat voivat vaihdella toimiston sijainnista ja suunnittelijoiden kokemuksesta riippuen.

  • luonnossuunnitelma, jossa on esitetty pihan tilat ja toiminnot sekä istutukset alueittain; hinta tontin koosta riippuen 800 – 1.500 €.
  • Piha- ja istutussuunnitelma, jossa on määritelty tarkasti kasvit ja materiaalit, pinnanmuodot ym. Hinta pihan koosta ja maastosta riippuen 2.000 – 6.000 €.
  • Tarkat rakenne- ja detaljipiirustukset, hinta alkaen 500 €.
  • Työselostus, hinta alkaen 300 €.
  • Konsultointikäynti (kesto esim. 1 h) 100 – 300 €.

Pihasuunnitelma maksaa itsensä takaisin

Hyvän pihasuunnitelman avulla pihasta saadaan kerralla toimiva ja viihtyisä. Pihasuunnitelma säästää aikaa, vaivaa ja rahaa karsimalla esimerkiksi vääriä kasvi- tai materiaalihankintoja ja epäonnistuneita kokeiluja. Suunniteltua pihaa on helppo hoitaa, kun eri toiminnoille, kuten autojen paikoitukselle ja lumen varastoinnille, on varattu riittävästi tilaa ja kasvitkin viihtyvät, kun ne on istutettu oikeille paikoille niille sopiviin olosuhteisiin.

Jos et sitten itse sattumalta ole alan asiantuntija, niin anna ammattilaisen laatia suunnitelma pihallesi. Muistathan, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty!

Mistä pihasuunnittelijan löytää?

Pihasuunnittelua tekevät ammattikorkeakouluista maisemasuunnittelun koulutusohjelmasta valmistuneet hortonomit (amk), puutarhaopistoista valmistuneet suunnitteluhortonomit sekä teknillisistä korkeakouluista valmistuneet maisema-arkkitehdit.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
20113_24675.jpg
RAKSA-messut Lahdessa 18.-20.3.2011
Suomen suurin rakennusalan erikoistapahtuma Raksa tarjoaa jälleen parhaat eväät rakentamiseen, remontoimiseen ja saneeraamiseen. Saman katon alla pääsee tutustumaan kokonaisvaltaisesti alan tarjontaan ja tuotteisiin. Nähtävää riittää niin pien-, rivi-, kerrostaloasukkaille kuin uudisrakentajillekin.Lisätietoja messuista ->>
20234_81384.jpg
Mikä on älylukon todellinen kustannus?
Puhuttaessa älylukoista, moni kuvittelee mielessään luksustuotteen, jollaisia näkyy Hollywood tähtien ovissa ja James Bond elokuvissa tai vähintäänkin vain varakkailla asuinalueilla. Älylukot ovat nykyisin kaikkien saatavilla ja yhä useampi harkitseekin älylukon hankkimista.
20232_80792.jpg
Ecodesign-direktiivi: mistä on kyse, ja miksi siitä kannattaa kiinnostua?
Oletko kuullut puhuttavan Ecodesign-direktiivistä? Kyseessä on tulisijoja koskeva tuore ekosuunnitteluasetus, joka määrittelee uudelle myytävälle takalle päästövaatimukset sekä kuukausittaisen energiatehokkuuden minimirajan. Melkoinen direktiivi eikö, mutta mitä se tarkoittaa sinulle konkreettisesti?
20147_40341.jpg
Asuntomessujen saunoissa paljon nähtävää
Suunnitteletko saunaremonttia vai oletko rakentamassa kokonaan uutta? Asuntomessukohteiden saunoista löytyy varmasti jokaiseen makuun jotain mielenkiintoista nähtävää sekä ideaa omaan saunaan.Sauna on suomalaiselle tärkeä paikka, siellä puhdistaudutaan sekä rentoudutaan arjen kiireistä ja huolista. Hyvä sauna ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaan hyvä toteutus edellyttää myös hyvää ja huolellista suunnittelua. Oikeanlainen mitoitus sekä materiaalit, oikean kokoisen kiukaan valinta, sekä ilmanvaihto ja valaistus ovat asioita joihin tulee kiinnittää huomiota.Kun olet rakentamassa tai kunnostamassa saunaa, ota huomioon tilan kosteustekninen toiminta, millaiset lämmöneristeet saunaan vaaditaan, miten saunatila mitoitetaan ja mitä kaikkea mitoituksessa tarvitsee huomioida lopullisia pintamateriaaleja sekä kiuasta unohtamatta.
20146_40099.jpg
Uuden kodin Harmoniaa
Rönnkvistin perheen matka Asuntomessuille rakentuvaan omakotitaloon on ollut pitkä. Vahvimpana vaikuttajana on ollut heidän historiansa edellisen, vuonna 1988 rakennetun kotinsa kanssa, joka paljastui hometaloksi. Aluksi näytti, että ongelmat olisivat kohtuudella korjattavissa. Kun ongelmia löytyi jatkuvasti lisää, valkeni, miksi sekä perheen lapset että aikuiset olivat oireilleet jo pitkään. Lopulta oli viisainta lähteä evakkoon - perhe muutti pikavauhdilla lähistöltä löytyneeseen kerrostalokolmioon. Nyt 4,5 vuotta myöhemmin perhe odottaa päivää, jolloin he saavat kantaa omaisuutensa uuteen ja taatusti puhtaaseen kotiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton