• Etusivu
  • Rakentaminen

Mitä pihasuunnitelma maksaa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.11.2019
20118_27454.jpg

Asiakkaan toiveet ja tarpeet toimivat pihasuunnittelun pohjana

Mikä on pihasuunnitelma?

Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yksityiskohtaisia suunnitelma-asiakirjoja (yleissuunnitelma, työselitys ja materiaaliluettelot), joiden perusteella piha rakennetaan. Toisinaan riittää suppeampi ja suurpiirteisempi suunnitelma. Tällöin puhutaan esimerkiksi idea- tai luonnossuunnitelmasta tai pihasuunnittelijan konsultaatiokäynnistä.

Pihakonsultointia ja -suunnittelua

Mitä pihasuunnitelma sisältää?

Pihasuunnitelma lähtee asiakkaan toiveista ja tarpeista sekä tietenkin käytettävissä olevasta budjetista. Omat rajoitteensa, mutta myös mahdollisuutensa suunnitelmaan tuovat ympäristön ja esimerkiksi asemakaavan sisältämät vaatimukset, maasto-olosuhteet ja tekniset seikat. Suunnitelmaan vaikuttaa myös tontin koko ja muoto sekä ilmansuunnat, olemassa oleva kasvillisuus ja muut luonnon elementit.

Ohje

Ohje

Pihasuunnitelmaan tulisi sisältyä ainakin

  • toimintojen sijoittelu (esim. oleskelualueet, kulkuväylät, auto- ja pyöräpaikat, tomutus, pyykinkuivatus, lumitilat…)
  • Tiedot pihan pintamateriaaleista ja rakenteista (esim. aidat, muurit, tukimuurit, terassit, portaat, pergolat, katokset, jätesuojat…)
  • Pihaan ja pihan kasvuolosuhteisiin sopivat kasvit.

Ammattitaitoinen pihasuunnittelija huomioi myös pihan helppohoitoisuuden, kevät-, syys- ja talvi-ilmeen, näkösuojan tarpeen, pintavesien ohjauksen ja pihan valaistuksen. Yleissuunnitelmaa voivat täydentää istutussuunnitelma, määrälaskelmat, detaljisuunnitelmat ja –piirrokset sekä leikkauskuvat, hoitosuunnitelma sekä kustannusarvio.

Mitä pihasuunnitelma maksaa?

Pihasuunnitelmien hinnat vaihtelevat suuresti. Hintaan vaikuttaa paitsi pihan koko ja laajuus, myös suunnitelman yksityiskohtaisuus ja suunnitteluun käytettävä aika, suunnittelijan koulutus ja kokemus. Suunnittelutyön keskimääräinen tuntihinta on noin 60–100 €/h. Hinta sisältää suunnittelijan palkan lisäksi yrityksen yleiskuluja sekä lakisääteiset eläke- ja vakuutusmaksut, verot yms. Alla olevat hinnat ovat suuntaa antavia. Suunnittelutoimistojen hinnat voivat vaihdella toimiston sijainnista ja suunnittelijoiden kokemuksesta riippuen.

  • luonnossuunnitelma, jossa on esitetty pihan tilat ja toiminnot sekä istutukset alueittain; hinta tontin koosta riippuen 800 – 1.500 €.
  • Piha- ja istutussuunnitelma, jossa on määritelty tarkasti kasvit ja materiaalit, pinnanmuodot ym. Hinta pihan koosta ja maastosta riippuen 2.000 – 6.000 €.
  • Tarkat rakenne- ja detaljipiirustukset, hinta alkaen 500 €.
  • Työselostus, hinta alkaen 300 €.
  • Konsultointikäynti (kesto esim. 1 h) 100 – 300 €.

Pihasuunnitelma maksaa itsensä takaisin

Hyvän pihasuunnitelman avulla pihasta saadaan kerralla toimiva ja viihtyisä. Pihasuunnitelma säästää aikaa, vaivaa ja rahaa karsimalla esimerkiksi vääriä kasvi- tai materiaalihankintoja ja epäonnistuneita kokeiluja. Suunniteltua pihaa on helppo hoitaa, kun eri toiminnoille, kuten autojen paikoitukselle ja lumen varastoinnille, on varattu riittävästi tilaa ja kasvitkin viihtyvät, kun ne on istutettu oikeille paikoille niille sopiviin olosuhteisiin.

Jos et sitten itse sattumalta ole alan asiantuntija, niin anna ammattilaisen laatia suunnitelma pihallesi. Muistathan, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty!

Mistä pihasuunnittelijan löytää?

Pihasuunnittelua tekevät ammattikorkeakouluista maisemasuunnittelun koulutusohjelmasta valmistuneet hortonomit (amk), puutarhaopistoista valmistuneet suunnitteluhortonomit sekä teknillisistä korkeakouluista valmistuneet maisema-arkkitehdit.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20132_33768.jpg
Kesää odotellessa - Iloisen värisiä vinkkejä puutarhaan
Kaisa JoukiKuvatTuomas Kolehmainen/ Julkaistu Kodin Kuvalehden Puutarhassa 2012
20226_78500.jpg
Mattamusta väri on tullut jäädäkseen
Mustat hanat ovat tulleet sisustukseen jäädäkseen. Mattamusta on ajaton värivalinta, jonka voit helposti yhdistää minkä tahansa värin tai materiaalin kanssa – se toimii täydellisenä kontrastivärinä korostaen kauniisti muita värejä ja sopii näin täydellisesti nykyaikaisiin kylpyhuoneisiin ja keittiöihin.Oraksen pinnoitusprosessi tekee hanan pinnasta vahvan ja kestävän. Pinnoite sietää hyvin myös pesuaineita, eikä naarmutu helposti. Tästä huolimatta hanan pinta on silkinpehmeä ja musta pinnoite alleviivaa hanan muotoja, koska mattapintaisen viimeistelyn ansiosta pinta ei heijasta häiritsevästi.
20234_81394.jpg
Energiaremontti aurinkopaneeleilla - miksi se kannattaa?
Sähkön rajusti heittelehtivät hinnat ovat viime aikoina saaneet monet pohtimaan sähkönkulutustaan sekä miettimään keinoja kustannusten hillitsemiseksi. Kohonneiden kustannusten myötä energiaremonttien kysyntä onkin kasvanut merkittävästi. Energiaremontilla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä, joilla parannetaan rakennuksen energiatehokkuutta ja hillitään energiakustannuksia. Energiaremontti ei ainoastaan auta säästämään kustannuksissa, vaan se usein myös parantaa asumisviihtyvyyttä ja -mukavuutta, lisää kiinteistön jälleenmyyntiarvoa, sekä pienentää lämmityksen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.
20203_63615.jpg
Näin estät lattian läpi kulkeutuvat haitalliset yhdisteet
Terve ja turvallinen koti, sitä varmasti jokainen haluaa. Mutta mikä tekee kodista terveellisen ja turvallisen? Monikin asia. Tärkeä ja oleellinen tekijä, joka ei välttämättä ensimmäisenä tule mieleen, on jalkojemme alla. Lattia. Harmittavan usein sisäilmaongelmat aiheutuvat siitä, että lattian läpi pääsee kulkeutumaan haitallisia yhdisteitä sisäilmaan. Se on kuitenkin estettävissä, ja Weberillä on siihen ratkaisu. Ratkaisun nimi on AlkaDry® ja sen ytimessä on terve ja turvallinen lattia.
20122_29862.jpg
Pihakivien värit ja pintavaihtoehdot
Pihakiveyksen eri värivaihtoehtoja punnittaessa kannattaa huomioida sekä rakennukset että koko pihakokonaisuus. Värien harkittu käyttö tekee pihan yleisilmeestä tyylikkään ja yksilöllisen.Ruduksen pihakivien perusvärivalikoimista löytyy monia eri vaihtoehtoja kiveysten elävöittämiseksi ja iloksi niin talon asukkaille kuin ohikulkijoillekin. Väreillä myös rajataan pihan eri alueita ja ohjataan kulkijoiden turvallista kulkua. Pienellä päällystettävällä alueella kannattaa käyttää esim. kahta eri värisävyistä pihakiveä.Ruduksen vakiovärit ovat • harmaa, musta, punainen, punamusta ja ruskea.
Puun sahaus
Tee se itse - Pikkujakkara
Nikkaroi itse kätevä yhden askelman jakkara, jonka voi kevyesti siirtää paikasta toiseen kahvan avulla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton