• Etusivu
  • Rakentaminen

Ennakoi tulevaisuuden remontit - dokumentoi rakennusvaiheet kuvakirjaksi

Hyödynnä 25 % alennuskoodi ja osta oma kuvakirjasi nyt

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.10.2021
20219_72716.jpg

"Mitähän maalia tuohon käytettiin?", kysyy mies vaimoltaan kolme vuotta remontin jälkeen. Tarkistetaanpa se kuvakirjan kuvateksteistä.

Valokuvaus on nykyään jokaiselle tuttu juttu. Oletpa minkä ikäinen tahansa, osaat varmasti ottaa kuvia, ainakin matkapuhelimella. Moni varmasti tunnustaakin ottavansa tuhansia kuvia, ensinnäkin tiedostamatta tallentuvatko ne mihinkään tai että ottamasi kuvat tallentuvat varmasti jonnekin pilvipalveluun? Oletko ajatellut että se ei ole varmin tapa säilyttää kuvia, muistoja ja tarvittaessa hakea tärkeää infoa jostakin asiasta. Kuvakirja on täydellinen tapa säilyttää elämäsi tärkeimpiä hetkiä, muistoja, merkkipäiviä tai muita muistettavia asioita persoonallisella tavalla.

Digitaalisessa muodossa oleva informaatio, liittyen rakennusprojektiisi, materiaalivalintoihisi tai sisustuksellisiin elementteihin, muuttuu konkreettisesti hyödylliseksi ja arkeakin helpottavaksi, kun valokuvat on koottu vaikkapa kuvakirjoiksi. Ifolorin valikoimista löydät erilaisia ja eri hintaisia kuvakirjamalleja, joihin saat helposti koottua kuvat ja tekstit oman projektisi vaiheista.

Miksi kannattaa teettää kuvakirja?

Monta kuvakirjaa teettänyt Tiina Painokallio kertoo, että yllä kuvatun piharakennuksen (vanhan asuinrakennuksen), perusparannustyöt aloitettiin kun omakotitalo ostettiin. Pihapiirissä sijaitsi kymmeniä pensaita, muutama kukkamaa ja "romukasoja". Pihan sora-alueet olivat jääneet kesken edellisiltä asukkailta. Siitä lähtien kun perusparannuksia omakotitalossa aloitettiin, myös piha sai kokea valtavan muutoksen ja kaikki tärkeimmät asiat dokumentoitiin kuvin, myöhemmin kuvakirjoin.

‒ Muutimme tähän taloon kesällä vuonna 2014. Siitä asti olemme vähitellen remontoineet sisältä ja ulkoa kotiamme, piharakennuksia sekä yleisesti piha-alueita. Vaikka monesti tulee otettua ei-tarkoituksella yleiskuvia remontin eri vaiheista tai yleisesti elämästämme kodissamme, on ollut kiva huomata, että selatessaan ensin digitaalisessa muodossa olevia kuvia läppäriltä, on tullut otettua valtavasti sellaisiakin kuvia, joiden tuomaa informaatiota olemme tarvinneet, kertoo Tiina. Sieltä löytyisi aihetta myös jo teetettyjen kuvakirjojen lisäosille, hän jatkaa.

Dokumentoi rakennusprojektisi vaihe vaiheelta

Remontin aikana on hyvä ottaa aloituskuvia, vaihe vaiheelta -kuvia, sekä jälkeen-kuvat. Vaikka se nyt voisi tuntua turhalta tiedolta, voi tulevaisuudessa kaivata kuvallista infoa siitä, missä kohtaa menivätkään kaikki sähköjohdot, koolaukset, mitä eristettä käytettiin ja missä, värikoodit eri maaleille tai käytettyjen tapettien tuotemerkki, väri ja koodi.
20219_72717.jpg
20219_72719.jpg

Myös "Man cave" dokumentoitiin

‒ Piha-alueen vanha asuinrakennus muuntui jo edellisten asukkaiden myötä varastoksi, mutta ostettuamme tämän kokonaisuuden, mietimme mitä muuta käyttöä rakennukselle olisi kuin varastotila. "Siitä se ajatus sitten lähti" ja harrastetila/man cave valmistui. Tila on herättänyt keskustelua valmistuttuaan, mutta tulipa tehtyä.

Koko kuistiosa jouduttiin purkamaan kosteusvaurion vuoksi ja rakentamaan se uudelleen. Sisätilat käytiin läpi katosta lattiaan ja jokainen vaihe dokumentoitiin tarkkaan.

‒ On sanottu, että kaikki mikä man cavessa tapahtuu valmiin projektin myötä, jää man caveen, nauraa Tiina.

Varsinkin vanhoissa rakennuksissa, kun on pintoja revitty auki, on hyvä jatkoa ajatellen dokumentoida tekemiset kuvalliseen muotoon. Muista myös ottaa kuvia eristeistä, koolauksista, johtojen vedosta jne.
Varsinkin vanhoissa rakennuksissa, kun on pintoja revitty auki, on hyvä jatkoa ajatellen dokumentoida tekemiset kuvalliseen muotoon. Muista myös ottaa kuvia eristeistä, koolauksista, johtojen vedosta jne.
20219_72721.jpg
20219_72723.jpg
20219_72722.jpg

Fiilistele kollaaseilla

Kuvakirjoja varten voit myös luoda kuvakollaaseja eri aihepiireistä nopeasti ja helposti. Kuvien lisäksi kollaasin viereen voi lisätä kuvatekstiä. Kuvakollaaseja voi hyödyntää esimerkiksi dokumentoinnissa, materiaalien nimeämisessä sekä raportoinnissa.

Kuvakollaasina sai luotua upean teoksen mistä lähdettiin, kun leikkimökkiprojektia aloitettiin ja millaiseksi lopputulos muodostui, muistelee Tiina.
Kuvakirjaan saat luotua muun muassa kollaasikuvia ennen ja jälkeen -kuvista.
Kuvakirjaan saat luotua muun muassa kollaasikuvia ennen ja jälkeen -kuvista.

Oletko kenties rakentamassa uutta taloa?

Voisi kuvitella, että kuvakirjojen teosta olisi hyötyä myös uuden talonrakennusprojektin yhteydessä. Tarkka dokumentointi projektista voi olla hyödyksi tarkastuspöytäkirjoja tehtäessä ja ne voi talon myynnin yhteydessä luovuttaa ostajalle.

Kuvakirjat ovat arvokkaita niin perheille, sukulaisille kuin yksilöillekin. Kuvakirjojen teettäminen on nykyään kohtuuhintaista, ja sen avulla saadaan perheen lähihistoriaa luotettavasti talteen seuraaville sukupolville.

On myös tärkeää, että kuvien yhteydessä olisi tietoa siitä, missä ja milloin ne on kuvattu ja keitä ihmisiä kuvissa esiintyy. Voi vain kuvitella kuinka ihanan nostalgiselta tuntuu katsella rakennusprojektin kuvia, joissa perheen pienet lapset touhuavat omiaan sen hetken arjessa. Kuvien katseluhetkellä saattaa nuo perheen pienokaiset olla jo aikuisia, äitiä pidempiä ja omaa arkea eläviä. Riippumatta siitä onko valokuva otettu 20 vuotta sitten, viime vuonna, juhlapyhänä tai eilen, palauttaa nuo valokuvat aina mieleen juuri sen nimenomaisen hetken. Perheen yhteisen hetken.

Info

Info

Kiinnostuitko? Tutustu lisää kuvakirjoihin:

Hyödynnä alennuskoodi

Ifolor tarjoaa lukijoille 25 % alennuksen kaikista kuvakirjoista. Käytä tilatessasi koodia: RAKEN25

Koodi on voimassa 19.12. asti.

202110_73311.jpg
202110_73135.jpg
Rakentaminen
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20225_78328.jpg
Uusi luottokortti tarjoaa nopeutta ja helppoutta
Moni yritysluottokortti on suunnattu ennen kaikkea isommille yrityksille. Pienille yrityksille tarjontaa on ollut vähemmän. Qred aikoo paikata tämän puutteen.
202112_74278.jpg
Miltä oman kodin rakentaminen tuntuu? Kuuntele podcast lapsi­perheen taloprojektista
Janina Hannukainen perheineen päätti toteuttaa haaveensa omakotitalosta. Projekti on pitänyt sisällään paljon vaiheita, oppeja ja yllätyksiä.Taloprojekti on kestänyt vähintäänkin melkein vuoden ajan nuorenparin ajatuksissa. Joulun lähestyessä ollaan jo hyvässä vauhdissa ja omakotitalon runko saatiin pystyyn ennen vuoden vaihtumista.Uusimmassa podcast-jaksossa kuulemme, miltä oman kodin rakentamisen prosessi näyttää tulevan asukkaan näkökulmasta.Kuuntele jakso alta tai yleisimmissä podcast-sovelluksissa, kuten Spotify, Apple podcastit, Google podcastit ja StitcherPodcast on tallennettu 2021 vko 50.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.
20222_76835.jpg
Haaveiletko töistä rakennusalalla? Tutustu rekrykoulutukseen
Pula rakennusalan osaavista tekijöistä jarruttaa jo alan yritysten kasvua. Yhdeltä puuttuu maalareita, toiselta kattoasentajia tai maarakentajia. Rekrykoulutus on tehokas tapa löytää uusia tekijöitä. Siitä on hyötyä sekä yritykselle että opiskelijalle itselleen.
202210_56802.jpg
Pääsuunnittelija johtaa ja koordinoi
Espoolaisen arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n toimitusjohtaja Tero Seppänen, arkkitehti SAFA, on toiminut myös pääsuunnittelijakouluttajana ja tuntee hyvin lain vaatimukset pääsuunnittelijan vaativaan tehtävään. Seppäsen mukaan pientalohankkeen pääsuunnittelija on rakennuttajan luottohenkilö, joka antaa laaja-alaisen osaamisensa pientalorakennuttajan päätöksenteon tueksi jo hankkeen alkumetreillä.
201910_60281.jpg
Ilmastoystävällinen rakentaminen vaatii nopeita toimia
Rakennukset ja rakentaminen kuluttavat puolet maapallon luonnonvaroista ja noin 40 prosenttia energiasta. Ne aiheuttavat noin kolmanneksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä väestönkasvun, kaupungistumisen ja merenpinnan nousun kasvattaessa rakentamisen tarpeita entisestään. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen vetosi New Yorkissa YK:n kestävän kehityksen kokouksen yhteydessä rakennusalaan vähähiilisen rakentamisen vauhdittamiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton