• Etusivu
  • Rakentaminen

Elämää ennen tonttia

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.03.2009
20093_15527.jpg

"Kaikki" on näköjään mahdollista. Ote päiväkirjasta, syksy 2006.

Enpä olisi muutama vuosi sitten uskonut, että tämä kaikki on mahdollista näillä Helsingin hinnoilla! Uuden talon rakentaminen ei tosin edelleenkään ole kirkossa kuulutettu, mutta nyt se on mahdollista enemmän kuin koskaan.

Asuntokaupasta toiseen

Sen, missä nyt olemme, on mahdollistanut edullinen lähtötilanteemme, jossa mieheni oli hankkinut ensiasuntonsa lama-aikana. Tämä oli hyvä startti myöhempiin asuntokauppoihin, mutta siitä huolimatta olemme kyllä eläneet koko ajan "korviamme myöten veloissa".

Kesällä 2000 saavutimme jotain suurta: löysimme ihanan rivitaloasunnon jo pitkään haaveilemaltamme pientaloalueelta Itä-Helsingissä. Kahden kuukauden kuluttua muutosta perheeseen syntyivät kaksoset.

Asunto oli toimiva ja tilaa pienelle perheellemme riittävästi. Mutta tulevaisuus kummitteli jo mielissä, että "kun lapset tuosta kasvavat, niin olisi hyvä olla yksi makuuhuone lisää". Tähän tarjoutuikin mahdollisuus kaksi vuotta myöhemmin. Pensasaidan yli huutelin naapuriin, että mitä kuuluu ja vastasivat, että ovat ostaneet uuden asunnon ja pistävät kotinsa pian myyntiin. Asunto oli yksi taloyhtiön isoimmista huoneistoista, kolmen makuuhuoneen asunto, jotka ovat erittäin harvoin vapautuneet myyntiin. Aloimme miettiä asunnosta loppuelämämme kotia. Muutimme asuntoon lokakuussa 2002. Tammikuussa 2003 aloin odottaa nuorinta poikaamme. Taas suunnitelmat isommasta asunnosta lähtivät kytemään. Että se siitä loppuelämän kodista…?

Päätös tehdään viiden vuoden sisällä

Kolmannen lapsemme syntymän jälkeen seurasimme aluksi vain mielenkiinnosta asuinalueemme asunto- ja tonttitarjontaa sekä hintoja. Tiesimme jo, että alueella on vähän kohteita myytävänä ja sähköpostiini tipahteli ilmoitusvahtien kautta viestejä harvakseltaan.

Olimme tyytyväisiä isompaan asuntoomme ja sitä mieltä, että pärjäämme siinä tarvittaessa hamaan tulevaisuuteen. Huoneisto kaipasi pintaremonttia, mutta mielestämme suurempiin remontteihin ei kannattaisi ryhtyä, ennen kuin päätämme muutosta tai jäämisestä.

Tuossa hetkessä emme kuitenkaan voineet alkaa toimia. Asuntolainaa oli jäljellä vielä liian paljon, että olisimme uskaltaneet edetä kummassakaan asiassa. Laskimme, että noin viiden vuoden kuluessa pystyisimme tekemään päätöksen suuntaan tai toiseen.

Asumisen vaihtoehdot vähissä

Tulevan asumisen vaihtoehdoissa tärkeysjärjestyksessä ensimmäisellä sijalla oli nykyinen asuinalueemme, jonne ehdottomasti halusimme jäädä. Oikeastaan vain tämä oli meille tärkeää. Toisen sijan jakoivat sitten kaikki muut vaihtoehdot: silloiseen asuntoon jääminen ja sen remontoiminen, isomman kohteen ostaminen tai tontin ostaminen ja uuden talon rakentaminen.

Eniten toivoimme, että löytäisimme alueelta sopivan kokoisen ja hintaisen tontin, mutta tämä vaihtoehto ei näyttänyt kovinkaan todennäköiseltä. Parinkin tontin myynti-ilmoitus löytyi netistä, mutta tontit joko tulivat myyntiin meille liian varhain, olivat meille liian pieniä tai liian suuria, jolloin hinta nousi ulottumattomiin.

Kyseltiin ja käytiin katsomassa muutamia alueella myytäviä asuntoja, jotka useimmiten olivat vanhoja omakotitaloja isolla tontilla. Parissakin kohteessa olisimme voineet vastata myyntihintaan, mutta talot olivat niin huonokuntoisia, että ne olisi pitänyt käytännössä katsoen rakentaa alusta loppuun uudestaan. Olisimme kyllä säästyneet isoilta lisälainoilta, mutta sitten meillä ei olisi ollut enää yhtään rahaa remontteihin, joita talot kipeästi kaipasivat.

Mietimme kyllä tarkkaan yhtenä vaihtoehtona lähteä tällaiseen vanhan talon kunnostamisprojektiin. Remonttejahan olisi voinut tehdä pikkuhiljaa ja rahatilanteen mukaan. Mutta jo perhetilanteemme takia loputtomien remonttien keskellä eläminen tuntui meistä vastenmieliseltä. Meillähän ei ollut vielä kiirettä tai tarvetta luovuttaa. Maltoimme onneksi odottaa.

Projektin vaiheet

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20226_78540.jpg
Viikon sisustusidea: Näin lasket tapetin menekin oikein
Tapettia ei kannata ostaa neliöiden mukaan. Älä siis mene rautakauppaan seinien pinta-alalla varustettuna, vaan mittaa seinien pituus ja korkeus. Ota huomioon ikkunat ja ovet, varsinkin jos huone on kovin rikkonainen, eikä ehjää seinäpintaa juuri ole. Tämä vaikuttaa oleellisesti tapetin menekkiin ja varsinkin, jos valitset suurikuvioiden tapetin.
rappukäytävä
Valo ja tila sisustuksessa
Kodin ja tilan sisustamiseen ja viimeistelyyn liittyy meissä kaikissa asuva kauneuden kaipuu. Haluamme investoida elämänlaatuun parantamalla kodin laatutasoa ja viihtyisyyttä. Kodin aistikas sisustus tuo iloa arkeen.
202211_79981.jpg
Kasvata terassisi käyttöastetta - lasitus vaivattomasti talviasennuksena
Oletko sinäkin miettinyt, että kauniina talvipäivänä olisi pihatöiden lomassa tai ulkoilun jälkeen mukava istahtaa terassille nauttimaan kupponen kuumaa? Pihakalusteita kuitenkin verhoaa paksu lumipeite ja viileä viima käy poskiin. Lasitetulla terassilla näitä ongelmia ei ole. Lasita terassi nyt, niin saat enemmän etuja.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Narisevat portaat?
Kysymys:Talo on vuonna 1953 valmistunut. Yläkertaan menevät puuportaat oli päällystetty kovalevyllä ja kokolattiamatolla, jotka otin pois. Matto haisi voimakkaasti ummehtuneelle ja pölysi kanssa paljon. Ilma raikastui huomattavasti toimenpiteen jälkeen. Alla on kivannäköiset noin 32 mm vahvat ponttilautaportaat. Ongelma on se että ne narisevat voimakkaasti ja niissä on paljon n. 1 - 4 mm rakoja. Raot eivät sinänsä haittaa mutta narina on melko suuri. Portaat on tarkoitus maalata vaaleiksi.Olettaisin että narina tulee pontin kohdalta. Sivuilla ei ole reisilankkuja. Millä tavoin narinan saisi pois? Purkaminen ei oikein ehjänä onnistu koska ne on naulattu erittäin hyvin kiinni ja pontit menee ainakin rikki jos yrittää kammeta lautoja ylös.
20193_56942.jpg
Biopuhdistajalla toimiva jätevesijärjestelmä
Monilla herkillä alueilla, kuten pohjavesi- ja ranta-alueilla, vaaditaan usein kaksoisviemäröinti. Jätevesien käsittely on toimintavarmempaa, kun käymäläjätevesiä (mustat jätevedet) ei sekoiteta huomattavasti puhtaampiin pesuvesiin (harmaat jätevedet). Ratkaisuna on, että wc-vedet johdetaan umpisäiliöön ja harmaat vedet eli talousvedet käsitellään erikseen esimerkiksi Vestellin Biopuhdistajalla.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Lemminkäisen pääkonttori on liittynyt Green Office -verkostoon
Lemminkäinen Oyj:n pääkonttori on liittynyt WWF:n Green Office -verkostoon. WWF myönsi Helsingin Salmisaaressa sijaitsevalle konttorille luvan käyttää Green Office -merkkiä toimistotarkastuksen jälkeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton