• Etusivu
  • Rakentaminen

Elämää ennen tonttia

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.03.2009
20093_15527.jpg

"Kaikki" on näköjään mahdollista. Ote päiväkirjasta, syksy 2006.

Enpä olisi muutama vuosi sitten uskonut, että tämä kaikki on mahdollista näillä Helsingin hinnoilla! Uuden talon rakentaminen ei tosin edelleenkään ole kirkossa kuulutettu, mutta nyt se on mahdollista enemmän kuin koskaan.

Asuntokaupasta toiseen

Sen, missä nyt olemme, on mahdollistanut edullinen lähtötilanteemme, jossa mieheni oli hankkinut ensiasuntonsa lama-aikana. Tämä oli hyvä startti myöhempiin asuntokauppoihin, mutta siitä huolimatta olemme kyllä eläneet koko ajan "korviamme myöten veloissa".

Kesällä 2000 saavutimme jotain suurta: löysimme ihanan rivitaloasunnon jo pitkään haaveilemaltamme pientaloalueelta Itä-Helsingissä. Kahden kuukauden kuluttua muutosta perheeseen syntyivät kaksoset.

Asunto oli toimiva ja tilaa pienelle perheellemme riittävästi. Mutta tulevaisuus kummitteli jo mielissä, että "kun lapset tuosta kasvavat, niin olisi hyvä olla yksi makuuhuone lisää". Tähän tarjoutuikin mahdollisuus kaksi vuotta myöhemmin. Pensasaidan yli huutelin naapuriin, että mitä kuuluu ja vastasivat, että ovat ostaneet uuden asunnon ja pistävät kotinsa pian myyntiin. Asunto oli yksi taloyhtiön isoimmista huoneistoista, kolmen makuuhuoneen asunto, jotka ovat erittäin harvoin vapautuneet myyntiin. Aloimme miettiä asunnosta loppuelämämme kotia. Muutimme asuntoon lokakuussa 2002. Tammikuussa 2003 aloin odottaa nuorinta poikaamme. Taas suunnitelmat isommasta asunnosta lähtivät kytemään. Että se siitä loppuelämän kodista…?

Päätös tehdään viiden vuoden sisällä

Kolmannen lapsemme syntymän jälkeen seurasimme aluksi vain mielenkiinnosta asuinalueemme asunto- ja tonttitarjontaa sekä hintoja. Tiesimme jo, että alueella on vähän kohteita myytävänä ja sähköpostiini tipahteli ilmoitusvahtien kautta viestejä harvakseltaan.

Olimme tyytyväisiä isompaan asuntoomme ja sitä mieltä, että pärjäämme siinä tarvittaessa hamaan tulevaisuuteen. Huoneisto kaipasi pintaremonttia, mutta mielestämme suurempiin remontteihin ei kannattaisi ryhtyä, ennen kuin päätämme muutosta tai jäämisestä.

Tuossa hetkessä emme kuitenkaan voineet alkaa toimia. Asuntolainaa oli jäljellä vielä liian paljon, että olisimme uskaltaneet edetä kummassakaan asiassa. Laskimme, että noin viiden vuoden kuluessa pystyisimme tekemään päätöksen suuntaan tai toiseen.

Asumisen vaihtoehdot vähissä

Tulevan asumisen vaihtoehdoissa tärkeysjärjestyksessä ensimmäisellä sijalla oli nykyinen asuinalueemme, jonne ehdottomasti halusimme jäädä. Oikeastaan vain tämä oli meille tärkeää. Toisen sijan jakoivat sitten kaikki muut vaihtoehdot: silloiseen asuntoon jääminen ja sen remontoiminen, isomman kohteen ostaminen tai tontin ostaminen ja uuden talon rakentaminen.

Eniten toivoimme, että löytäisimme alueelta sopivan kokoisen ja hintaisen tontin, mutta tämä vaihtoehto ei näyttänyt kovinkaan todennäköiseltä. Parinkin tontin myynti-ilmoitus löytyi netistä, mutta tontit joko tulivat myyntiin meille liian varhain, olivat meille liian pieniä tai liian suuria, jolloin hinta nousi ulottumattomiin.

Kyseltiin ja käytiin katsomassa muutamia alueella myytäviä asuntoja, jotka useimmiten olivat vanhoja omakotitaloja isolla tontilla. Parissakin kohteessa olisimme voineet vastata myyntihintaan, mutta talot olivat niin huonokuntoisia, että ne olisi pitänyt käytännössä katsoen rakentaa alusta loppuun uudestaan. Olisimme kyllä säästyneet isoilta lisälainoilta, mutta sitten meillä ei olisi ollut enää yhtään rahaa remontteihin, joita talot kipeästi kaipasivat.

Mietimme kyllä tarkkaan yhtenä vaihtoehtona lähteä tällaiseen vanhan talon kunnostamisprojektiin. Remonttejahan olisi voinut tehdä pikkuhiljaa ja rahatilanteen mukaan. Mutta jo perhetilanteemme takia loputtomien remonttien keskellä eläminen tuntui meistä vastenmieliseltä. Meillähän ei ollut vielä kiirettä tai tarvetta luovuttaa. Maltoimme onneksi odottaa.

Projektin vaiheet

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20133_34228.jpg
Näin ilmanvaihtokanavisto eristetään
Hyvä sisäilma on ensiarvoisen tärkeää ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Se vaikuttaa virkeyteen ja jaksamiseen. Lisäksi se luo miellyttävän työ- ja oleskeluympäristön.Tehokkaasti ilmastoidussa talossa kosteus- ja homeongelmat eivät pääse vaurioittamaan rakenteita. Terve rakennus kestää sukupolvelta toiselle ilman suurempia rakenteellisia remontteja.Pientalon ilmanvaihdon lämmöntalteenottojärjestelmän tultua lähes pakolliseksi uusien energiansäästömääräysten yhteydessä on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota myös ilmanvaihtokanavien eristämiseen.Ilmanvaihtokanavien eristys voidaan toteuttaa joko CLIMCOVER ROLL CR ALU2 -ilmastointimatolla tai vaihtoehtoisesti tähän käyttötarkoitukseen suunnitelluilla CLIMCOVER TUBE Alu2 -putkieristeellä. Eristekourut ja eristematot on valmistettu pääosin kierrätettävistä materiaaleista. Kierrätyslasin osuus näissä on jopa 80 %
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rintamamiestalon lisäeristäminen
Vanhan pientalon lämmitysenergian kulutusta voidaan pienentää merkittävästi rakennuksen tiiveyttä lisäämällä ja lämmöneristyskerrosta paksuntamalla. Vedon tunteen poistuessa myös asumismukavuus kasvaa. Julkisivuremontin yhteydessä lämmöneristyksen lisääminen on varsin vaivaton toimenpide.
20228_79224.jpg
Näin toteutettiin uudet märkätilat sekä sähköistys 75 vuotta vanhaan hirsitaloon
Vuonna 1947 valmistuneen kaksikerroksisen hirsitalon sähköistys ja käyttövesi- sekä viemäröinnin putkitukset uusittiin vastaamaan nykypäivää. Jo alussa tiedettiin, että projekti ei välttämättä tule olemaan helppo, koska talossa aiottiin asua osittain samaan aikaan remontin edetessä. Remontin tavoitteena oli käytettävän energian monipuolisuuden ja hyötysuhteen parantaminen sekä asumisviihtyvyyden nostaminen.Miten remontti sujui? Pääsimme kurkistamaan perhe Piiraisen hirsitaloremonttia.
20224_77694.jpg
Huomio nämä asiat, kun asioit kiertävän remonttimyyjän kanssa
Etenkin erilaisten remontti- ja korjauspalveluiden kotimyyntiä koskevien kuluttajailmoitusten määrä on kasvanut viime vuosina.
23_P_19741.jpg
Kestävä Kivitalo -palkinto 2009
Oululainen rakennusliike Rakennus-Hanka Oy antoi Arkkitehtuuritoimisto Juha Paldanius Oy:lle toimeksi suunnitella arkkitehtuuriltaan ja materiaaleiltaan laadukkaan asuinkerrostalon, jonka pitää olla kilpailukykyinen myös hinnaltaan. Näin tehtiin 17 huoneiston As Oy Oulun Etumasto täydentämään Oulun vuoden 2005 asuntomessualuetta.Etumasto valmistui viime keväänä Toppilansaareen. Marraskuussa sille myönnettiin Kestävä Kivitalo –palkinto.– Palkinnon tarkoituksena on edistää hyvää ja kestävää kivirakentamista, jossa on käytetty mahdollisimman pitkälle paikalla rakentamisen menetelmiä, projektipäällikkö Pentti Lumme Kestävä Kivitalo -yritysryhmästä toteaa.Rakennus-Hanka Oy on keskittynyt omaperustaiseen asuntotuotantoon Oulun seudulla.– Me rakennamme perinteisesti paikalla niin paljon kuin se on mahdollista. Meillä on sekä ammattitaitoiset työntekijät että omat muotit ja kalustot. Näin esimerkiksi paikallavalut eivät vie sen enempää aikaa kuin elementeistä rakentaminen. Paikalla rakentaminen tarkoittaa laatua, jota asukkaatkin osaavat arvostaa, toimitusjohtaja Matti Eeronheimo toteaa.– Suunnittelijankin kannalta paikalla rakentaminen on parempi vaihtoehto. Se on hyvä ja onhan sen myös perinteinen tapa rakentaa, johtaja Juha Paldanius lisää.As Oy Oulun Etumastossa jopa parvekelaatat on valettu paikalla yhtä aikaa huoneistojen laattavalujen kanssa. Näin parvekelaatta on huoneiston lattian tasolla, mikä on pieni, mutta tärkeä lisä esteettömyyteen.
20196_58481.jpg
Kokonaisuus, jossa on kaikki tarvittava
Tuulensuoja- ja lämmöneristys samassa paketissaSekä uudisrakentamiseen, että vanhan talon ulkopuoliseen lisäeristämiseen tarkoitettu ISOVER Facade tarjoaa kerralla niin lämmöneristyksen kuin tuulensuojauksenkin. Facade-levyt ovat helppoja asentaa ja antavat villaeristeiden parhaan lämmöneristysarvon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton