• Etusivu
  • Rakentaminen

Ekologisessa olkilevytalossa on hyvä asua

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Dovern Oy
Päivitetty 23.10.2023
20233_81224.jpg

Aardamin tyylikkäästä olkilevytalosta huokuu luonnollisuutta.

Kun tallinnalainen Ott Aardam perheineen suunnitteli ensimmäisen omakotitalonsa rakentamista, aiheutti rakennusmateriaalin valinta aluksi päänvaivaa. Lopputuloksena oli kuitenkin koti, jossa oli hiljaista, helppo hengittää ja etenkin hyvä asua.

Tutustuttuaan Ekopanely -olkilevyihin Aardam vaikuttui levyn ekologisuudesta ja eettisyydestä.

– Pidin ajatuksesta, ettei valitsemastani rakennusmateriaalista aiheudu ympäristölle turhaa kuormitusta. Olkilevyn valmistukseen ei tarvitse kaataa metsää tai hakata mineraaleja, Aardam listaa.

Olkilevy on luonnollinen rakennuslevy, joka valmistetaan vehnän oljesta korkeassa paineessa puristamalla. Olkea on 98% koko levyn painosta. Levyä valmistettaessa puristamiseen ei käytetä lainkaan kemiallisia sidosaineita, vaan sidosaineena toimii vehnästä paine- ja lämpökäsittelyn seurauksena muodostuva ligniini.

Olkilevy on paloturvallinen rakennusmateriaali

Ensikuulemalta olkilevy rakennusmateriaalina saattaa tuoda mieleen kysymyksiä paloturvallisuudesta, mutta huoli on turha. Olkilevyn valmistusprosessissa korkea paine ja lämpötila syrjäyttävät hapen levyn rakenteesta. Hapeton rakenne taas estää palamisprosessin etenemisen olkilevyssä, joten olkilevy on erittäin paloturvallinen tuote.

Talon rakentamista suunnitellessaan Aardam löysi Virosta yrityksen, joka käyttää talojen rakentamiseen olkilevyä, ja päätös olkilevytalon rakentamisesta syntyi.

Urakoitsija rakensi talon ulkoa päin valmiiksi, sisäseinät -ja katot olivat luovutusvaiheessa olkilevy- tai savirappauspinnalla, ja talotekniikka valmiina.

Urakoitsijan osuus rakentamisesta kesti reilut puoli vuotta, ja Aardam onkin tyytyväinen siihen, että olkilevyn käyttö myös nopeutti rakennusvaihetta.

Talon sisäpinnat Aardam viimeisteli itse.

Sisä- ja ulkoseiniä peittää huoneilman kosteuspitoisuutta tasoittava savirappaus. Katossa näkyvät rakennusvaiheessa olkilevyt, joiden päälle toteutettiin panelointi.
Sisä- ja ulkoseiniä peittää huoneilman kosteuspitoisuutta tasoittava savirappaus. Katossa näkyvät rakennusvaiheessa olkilevyt, joiden päälle toteutettiin panelointi.

Hengittävä ja hiljainen olkilevytalo

– Olkilevytalossa asuminen yksinkertaisesti tuntuu hyvältä, pohtii Aardam.

– Kun kyseessä on oma koti, niin meille on tärkeää, että talossa tuntuu hyvältä olla. Olemme luonnollisten materiaalien ympäröiminä, kodin sisäilma on terve ja puhdas eikä tunnu siltä, että asuisimme muovipussin sisällä, Aardam jatkaa.

Olkilevyn etuja omakotitalon rakennusmateriaalina on myös sen ääntä vaimentavat ominaisuudet. Hyvät äänieristysominaisuudet johtuvat levyn tiheydestä ja rakenteesta. Aardamin talon ulkoseinissä on yhteensä kolme kerrosta olkilevyä, joten ympäristön ääniä kantautuu talon sisälle hyvin vähän.

Olkilevyn levyn tiheys ja rakenne mahdollistivat sen monet ominaisuudet, kuten hyvän ääneneristyksen.
Olkilevyn levyn tiheys ja rakenne mahdollistivat sen monet ominaisuudet, kuten hyvän ääneneristyksen.

Eristävä ja lämpöä varaava olkilevy auttaa pitämään lämmityskustannukset kurissa

Tallinnaan rakentunut kaksikerroksinen olkilevytalo on eristetty selluvillalla, ja talon lämmityksestä huolehtii vesi-ilmalämpöpumppu.

– Etenkin viime vuonna, kun energian hinta nousi taivaisiin, olemme olleet erittäin tyytyväisiä talon eristävyyteen ja lämmitysjärjestelmään. Niiden ansiosta sähkökustannukset ovat pysyneet kohtuullisina, Aardam kertoo.

Eristävyyden lisäksi olkilevy varaa tehokkaasti lämpöä, jolloin rakennuksen lämpötila pysyy tasaisempana pidempään. Olkien tiheys ja levyn rakenne mahdollistavat lämmönvarauskyvyn, ja valmistusprosessissa syntyvät mikrohuokoset edesauttavat sitä.

20233_81238.jpg

Aivan 100% ekotaloksi Aardam ei kotiaan tohdi kutsua, sillä levyjen saumojen liimaamisessa on käytetty uretaanipohjaista liimaa. Tämä on tavallaan kompromissi, sillä 100% ekotalon rakentamiskustannukset olisivat olleet huomattavasti olkilevytaloa korkeammat, joten olkilevytalossa yhdistyivät Aardamin perheelle tärkeät ekologiset ja eettiset ominaisuudet sekä sopiva budjetti.

Kaiken kaikkiaan Aardam perheineen on hyvin tyytyväinen taloonsa vuoden asumisen jälkeenkin. Talo miellyttää heitä myös ulkonäöltään, sillä materiaalien luonnollisuus yhdistyy persoonallisiin ratkaisuihin tyylikkäästi.

Info

Info

Tule tutustumaan olkilevyyn OMAKOTI-messuille!

Olkilevy on mukana OMAKOTI-messuilla, joka järjestetään Vantaan Myyrmäki hallissa 27.-29.10.2023!

Tutustu Olkilevyyn osastolla J41.

Dovern Oy
Rakentaminen
asuminen
ekologisuus
koti
väliseinät
talopaketit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20231_80595.jpg
Olkilevyn aikakausi on täällä - mutta mikä on olkilevy ja mihin sitä käytetään?
Uuden rakennuslevyn aikakausi on tullut. Tšekeissä valmistettu Ekopanely:n tuottama olkilevy haastaa kipsilevyn luonnollisuudellaan, ekologisuudella, energiatehokkuudellaan ja monikäyttöisyydellään. Olkilevyn paloturvallisuus on omaa luokkaansa ja äänieristys vastaa äänieristettyä ovea. Tässä artikkelissa tutustaan tarkemmin olkilevyyn, mitä se oikeastaan on ja mihin sitä voi käyttää.
20236_82354.jpg
Olkilevyn maailmanvalloitus jatkuu - valmistajan haastattelu
Olkilevy yleistyy rakentamisessa niin Suomessa kuin maailmalla, mutta mitkä ovat olkilevyn yleistymisen syyt eli miksi sitä käytetään rakentamisessa yhä enemmän? Entä miten olkilevy sopii meidän suomalaisten rakentamiseen? Katsauksen olkilevyn laajaan käyttöön maailmalla ja olkilevyn ominaisuuksiin antaa olkilevyn tsekkiläisen valmistajan edustajat, Ekopanelyn toimitusjohtaja ja omistaja Jan Bareš ja tuotantojohtaja Jirka Kocourek.
20239_83103.jpg
Pienestä, olkilevystä rakennetusta ja hyvän olon minimökistä on moneksi
Tässä yhteydessä minimökillä tarkoitetaan KÄRG Cabinia, jonka tarina alkoi seitsemän vuotta sitten, kun virolainen Germo Karro halusi suunnitella Tallinnan Weekend Festivalin leirintäalueelle siirrettäviä majoitusmökkejä. Lopputuloksena oli kuusi kappaletta kuusikulmaisia, olkilevystä valmistettua mökkiä. Mökit eivät kuitenkaan koskaan päässeet festivaaleille majoituskäyttöön, sillä tapahtuma jouduttiin perumaan viime hetkillä.
Gyproc Klima-kipsilevy
Vähähiiliset rakennuslevyt – kohti kestävää tulevaisuutta
Norjan Fredrikstadissa sijaitsee täysin sähköistetty tehdas, aivan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Ja juuri tässä tehtaassa valmistetaan Gyprocin kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt.Rakennusteollisuus tuottaa paljon hiilipäästöjä paitsi rakennusmateriaalien tuotannossa, mutta myös logistiikassa sekä varsinaisessa rakentamisessa. Jotta tulevaisuus olisi kestävämpi, on tämä teollisuudenala ottamassa merkittäviä ja innovatiivisia tekoja kohti vähähiilisempiä ratkaisuja.Mitä nämä vähähiiliset levyt tarkoittavat rakentajalle?
Mies pesee Kärcher terassipesurin avulla pihalaatoitusta
Apuvälineet keväisiin huoltotöihin
Lumien sulaminen ja kevään tulo paljastavat sen armotta – pinttynyttä likaa löytyy vaikka muille jakaa. Harvaa kiinnostaa perinteinen puhdistustyö hartiavoimin, joten apuvälineet ovat paikallaan. Näin saat siistin lopputuloksen kerralla, tehokkaasti ja ennen kaikkea nopeasti.
20227_78975.jpg
Ennen levytystyön aloittamista...
Rakennus- tai remontointiprojektisi alkaa olla siinä vaiheessa että seuraavaksi tarvitsee suunnitella kipsilevyjen hankkimista ja levytystyötä. Mitä kaikkea tarvitseekaan huomioida? On tärkeää että käytät oikeaa tuotetta oikeassa paikassa ja oikein, ota siis huomioon seuraavat seikat niin levytystyösi onnistuu…

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton