• Etusivu
  • Rakentaminen

Pienestä, olkilevystä rakennetusta ja hyvän olon minimökistä on moneksi

Liisa HeinonenKaupallinen yhteistyö Dovern Oy
Julkaistu 20.09.2023Päivitetty 20.10.2023
20239_83103.jpg

Ekologisen KÄRG Cabinin kuusikulmainen muoto tuo sille persoonallisen ilmeen. (Kuva: Dovern)

Tässä yhteydessä minimökillä tarkoitetaan KÄRG Cabinia, jonka tarina alkoi seitsemän vuotta sitten, kun virolainen Germo Karro halusi suunnitella Tallinnan Weekend Festivalin leirintäalueelle siirrettäviä majoitusmökkejä. Lopputuloksena oli kuusi kappaletta kuusikulmaisia, olkilevystä valmistettua mökkiä. Mökit eivät kuitenkaan koskaan päässeet festivaaleille majoituskäyttöön, sillä tapahtuma jouduttiin perumaan viime hetkillä.

Karro oli kuitenkin tyytyväinen kehittämäänsä siirrettävään persoonalliseen kuusikulmaiseen mökkiin, ja niinpä ajatuksen hauduttua muutaman vuoden ajan ensimmäinen KÄRG Cabin oli näytillä Suomessa OKRA-maatalousnäyttelyssä. Ensimmäinen mökki myytiin kyseisessä näyttelyssä Suomeen.

Ekologiset rakennusmateriaalit takaavat terveen sisäilman ja hyvät yöunet

KÄRG Cabin on rakennettu olkilevystä ja puusta, ja sen eristeenä käytetään selluvillaa. Olkilevy on luonnollinen rakennuslevy, joka valmistetaan vehnän oljesta korkeassa paineessa puristamalla. Olkea on 98 % koko levyn painosta. Levyä valmistettaessa puristamiseen ei käytetä lainkaan kemiallisia sidosaineita, vaan sidosaineena toimii vehnästä paine- ja lämpökäsittelyn seurauksena muodostuva ligniini.

Käytettyjen materiaalien ansiosta mökissä on kesäisin miellyttävän viileää ja talvisin mukavan lämmintä. Lisäksi olkilevyllä on myös hyvät ääntä vaimentavat ominaisuudet, joten ympäristön äänet kuuluvat sisälle mökkiin vain vähän. KÄRG Cabinin voi tilata halutessaan myös sisäseiniän sungiittirappauksella, joka pienentää sisätilan sähkömagneettista kenttää ja parantaa näin käyttäjän unenlaatua.

– Jokaisen kannattaisi kokeilla nukkumista KÄRGissä, kun sulkee mobiililaitteet ja rauhoittuu yöunille, huomaa aamulla heräävänsä uudestisyntyneenä, Karro kehaisee.

Hyvä äänieristys ja luonnolliset rakennusmateriaalit takaavat rauhallisen sisätilan ja levolliset yöunet. (Kuva: Dovern)

Hyvä äänieristys ja luonnolliset rakennusmateriaalit takaavat rauhallisen sisätilan ja levolliset yöunet. (Kuva: Dovern)

(Kuva: Dovern)

(Kuva: Dovern)

Jokainen KÄRG on yksilö

KÄRG Cabin valmistetaan aina asiakkaan toiveiden mukaisesti, ja variaatiomahdollisuudet ovatkin käytännössä rajattomat. KÄRG voi olla esimerkiksi sauna, majoitusmökki, etätyötila tai vaikkapa hoitohuone hierojalle tai terapeutille. Karro on kaavaillut KÄRGille myös uusia käyttötarkoituksia: – Toiveissani olisi kehittää terveellisen sisäilman omaava Gamer Cabin e-urheiluun.

KÄRG-perheen uusin tulokas on KÄRG 3.0, joka on täysiverinen, nopeasti asennettava 20 neliömetrin lomakoti josta löytyy makuuhuoneen lisäksi wc, suihku ja minikeittiö. KÄRG 3.0 on mahdollista tilata joko sähkö- ja vesiliittymällä, tai Off the grid -versiona ilman liittymiä. Off the grid -malli sopii etenkin silloin, kun lomakotia on tarve siirtää aika ajoin, tai jos vesi- ja sähköliittymiä ei ole saatavilla. Lomakodin sisustus suunnitellaan aina asiakkaan toivomusten mukaan.

KÄRGin verkkosivuilla voi tutustua erilaisiin mökkivaihtoehtoihin, sekä laskea hinnan omalle KÄRG Cabinille. Mökin toimitusaika tilauksesta on noin viisi viikkoa. Perustuksekseen KÄRG Cabin vaatii routimattomalle pohjalle asetetut pilarit, esimerkiksi pilariharkot, sekä tietenkin mahdolliset sähkö- ja vesiliittymät.

(Kuva: Dovern)

(Kuva: Dovern)

(Kuva: Dovern)

(Kuva: Dovern)

Testaa KÄRG Cabinia Suomessa

Suomessa on kaksi lomakylää, jossa pääsee viettämään yön KÄRG Cabinissa. Toinen lomakylä sijaitsee Lopilla ja toinen Loviisassa.

– Omasta KÄRG Cabinista haaveilevan kannattaa käydä testaamassa nukkumista KÄRGissä, sillä vasta silloin ymmärtää, miten paljon vaikutusta sillä on yöunen laatuun, Karro kehoittaa.

KÄRG Cabineja on toimitettu Suomen lisäksi, Viroon ja Tsekkiin, ja niitä on sekä yksityis- että majoituskäytössä. Suomeen toimitetulla, ensimmäisellä KÄRG Cabinilla on kuitenkin erityinen paikka Karron sydämessä:

– En tiedä missä tuo ensimmäinen KÄRG Suomessa oikein on, tai onko se Suomessa enää lainkaan – se voi olla myös Pohjois-Norjassa. Haluaisin kuitenkin vielä päästä vierailemaan tässä mökissä!

Lopen Peikonpesässä voi majoittua KÄRG Cabiniin. (Kuva: Dovern)

Lopen Peikonpesässä voi majoittua KÄRG Cabiniin. (Kuva: Dovern)

Dovern Oy
Rakentaminen
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20231_80595.jpg
Olkilevyn aikakausi on täällä - mutta mikä on olkilevy ja mihin sitä käytetään?
Uuden rakennuslevyn aikakausi on tullut. Tšekeissä valmistettu Ekopanely:n tuottama olkilevy haastaa kipsilevyn luonnollisuudellaan, ekologisuudella, energiatehokkuudellaan ja monikäyttöisyydellään. Olkilevyn paloturvallisuus on omaa luokkaansa ja äänieristys vastaa äänieristettyä ovea. Tässä artikkelissa tutustaan tarkemmin olkilevyyn, mitä se oikeastaan on ja mihin sitä voi käyttää.
20233_81224.jpg
Ekologisessa olkilevytalossa on hyvä asua - tutustu esimerkkikohteeseen
Kun tallinnalainen Ott Aardam perheineen suunnitteli ensimmäisen omakotitalonsa rakentamista, aiheutti rakennusmateriaalin valinta aluksi päänvaivaa. Lopputuloksena oli kuitenkin koti, jossa oli hiljaista, helppo hengittää ja etenkin hyvä asua.
20236_82354.jpg
Olkilevyn maailmanvalloitus jatkuu - valmistajan haastattelu
Olkilevy yleistyy rakentamisessa niin Suomessa kuin maailmalla, mutta mitkä ovat olkilevyn yleistymisen syyt eli miksi sitä käytetään rakentamisessa yhä enemmän? Entä miten olkilevy sopii meidän suomalaisten rakentamiseen? Katsauksen olkilevyn laajaan käyttöön maailmalla ja olkilevyn ominaisuuksiin antaa olkilevyn tsekkiläisen valmistajan edustajat, Ekopanelyn toimitusjohtaja ja omistaja Jan Bareš ja tuotantojohtaja Jirka Kocourek.
20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
JNT Nollge sisäilman laatu mittaus
Langattomat sensorit vievät sisäilmanlaadun seurannan uudelle tasolle
Kaikki alkoi pietarsaarelaisen kiinteistön pesutuvasta. Pesutuvan käyttäjiltä tuli Folkhälsans Fastigheter Ab:n Anders Dahlbäckille ilmoituksia sisäilman huonosta laadusta. Samoihin aikoihin alkuvuonna 2021 JNT:N (Pietarsaaren Puhelin Oy) myynti otti yhteyttä Andersiin, sillä heilläkin oli tiedossa kyseisen Pietarsaaressa sijaitsevan kiinteistön ikä ja sitä myötä myös mahdolliset sisäilmaongelmat. JNT:n myyjä kertoi Nollge -sensoreista, joilla voitiin mitata muun muassa sisäilman laatua. Nollge on JNT:n IoT-konsepti, jonka sensorit toimivat täysin langattomasti Sigfox-radioverkossa.
20101_20061.jpg
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton