Ei enää hämärässä kokkailua – laita keittiön valaistus kerralla kuntoon
Vuoden pimeimpänä aikana keittiön valaistuksen puutteet huomaa paremmin kuin koskaan, joten nyt on otollinen hetki päivittää kehno keittiövalaistus toimivaksi. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää valaistuksen monipuolisuuteen, muunneltavuuteen ja energiatehokkuuteen.
Hyvä keittiövalaistus koostuu työskentely-, yleis- ja tunnelmavaloista. Yhdessä ne luovat monipuolisen kokonaisuuden, joka vastaa keittiön vaihtuviin valaistustarpeisiin. Jos jokin näistä valaistuksen peruspilareista puuttuu, se heikentää väistämättä joko keittiön käytännöllisyyttä tai viihtyisyyttä.
Älyvalot muuntautuvat tarpeen mukaan
Valaistuksen suunnittelussa oikeiden värilämpötilojen valinta on osittain makuasia, mutta tarkkuutta vaativissa tehtävissä kannattaa suosia viileitä tai neutraaleja värilämpötiloja. Valo on sitä kylmempää, mitä korkeampi on kelvin (K) eli värilämpötila. Kirkas valkoinen valo (noin 4000 K) sopii hyvin keittiön työskentelyvaloksi, kun taas yleisvalona suositaan tavallisesti lämminsävyisempää valoa.
Älyvalot tekevät värilämpötilan ja kirkkauden säätämisestä helppoa, sillä ohjaus tapahtuu näppärästi joko puhelimella tai kaukosäätimellä. Kun valaistusta pystyy säätämään ja himmentämään tarpeen mukaan, kirkas ja tehokas ruoanlaittovalaistus muuntautuu hetkessä tunnelmalliseksi illallisvalaistukseksi. Mitä monipuolisempi valaistus on, sitä paremmin keittiö taipuu eri tilanteisiin.
Valonauha valaisee työtason tehokkaasti ja tasaisesti
Työskentelyvalaistuksen on oltava tarpeeksi tehokas ja oikein kohdistettu, jotta ruoanlaitto olisi miellyttävää ja turvallista. Valonauhat ovat tähän tarkoitukseen täydellisiä, sillä ne valaisevat keittiön pinnat tasaisesti ja ovat helposti asennettavissa seinäkaappien alaosaan.
Saatavilla on led-valonauhan lisäksi älyvalonauhaa, joka sekin käyttää ledejä. Älyvalonauhan etuna ovat säätömahdollisuudet, sillä muiden älyvalojen tapaan sen kirkkautta ja väriä pystyy helposti muuttamaan.
Spottivalot ja kohdevalaisimet ovat myös hyviä keittiön työtasojen valaisemiseen. Ne voidaan asentaa joko seinäkaappien alaosaan, seinään tai kattoon. Seinään tai kattoon asennettaessa kannattaa valita kohdevalaisin, jota on helppo kohdentaa valaisemaan oikeaa työtason kohtaa myös asennuksen jälkeen.
Ruokailupöydän valaisin oikealle korkeudelle
Yleisvalaistus vaikuttaa keittiön viihtyvyyteen ja toimivuuteen erityisen paljon. Keittiön yleisvalaistukseen sopivat esimerkiksi erilaiset katto-, kohde- ja spottivalaisimet.
Kattoon asennettava riippuvalaisin tai valaisinryhmä on mainio keittiösaarekkeen tai ruokailupöydän yläpuolelle. Se voi olla myös katseenvangitsija ja tärkeä sisustuselementti, joka kruunaa näyttävästi koko tilan. Ruokailupöydän valaisin kannattaa asentaa noin 60–80 cm:n korkeudelle ruokapöydän pinnasta, jolloin se ei häikäise ruokailijoita tai ole näköesteenä pöydän yli.
Mikäli keittiössä on riittävästi pistorasioita, mikään ei estä tuomasta myös pöytävalaisimia tai erilaisia koristevaloja ruokailuhetkien tunnelmanluojiksi. Esimerkiksi joulupöydän kattaukseen sopivia koristevalosarjoja on saatavana myös paristokäyttöisinä, jolloin edes pistorasian sijaintia ei tarvitse miettiä.
Näin maksimoit valaistuksen energiatehokkuuden
Led-lamput kuluttavat jopa 80 prosenttia vähemmän energiaa kuin hehkulamput. Lisäksi ne ovat todella pitkäikäisiä, sillä hyvän led-lampun käyttöikä on 25 000 tunnista ylöspäin. Vanhat hehkulaput kannattaa siis viimeistään nyt päivittää energiatehokkaisiin ledeihin.
Ajastimien, himmentimien ja liiketunnistimien avulla pystyt säätämään valaistusta helposti ja monipuolisesti aina tarpeen mukaan – ja samalla säästyy myös energiaa asumismukavuuden kärsimättä. Älyvalojen säätöominaisuudet tekevät valaistuksen räätälöinnistä entistäkin yksinkertaisempaa.
Valaisimet kannattaa myös puhdistaa säännöllisesti. Likainen varjostin voi heikentää valotehoa jopa puolella, jolloin valaisin ei täytä tehtäväänsä. Imuroi kankaiset varjostimet ja puhdista miedolla pesuaineella muoviset ja metalliset valaisimet.
Lue myös:Tunnista keittiön energiasyöpöt