Betoninen pöytätaso
Pöytätasoja voi tehdä itse myös betonista. Tason teko ei ole hankalaa - se onnistuu tavallisin työkaluin. Ainoana vaatimuksena on, että porakone on riittävän tehokas jaksaakseen sekoittaa vispilällä betonin. Taso itsessään ei ole painava, keittiökaapit kestävät sen painon. Pituutta tasossa on 2,4 m asti. Jos taso on tätä pidempi, pitää taso jakaa samankokoisiin osiin.
Betonisen pöytätason teon tarvikkeet
Pöytätaso vaatii muotin, johon se valetaan. Muotti tehdään vesivanerista - se lienee suorin ja näin ollen myös tasosta tulee suora. Myös lautaa (50 x 100 mm) voidaan käyttää, mutta sahatavaran on oltava suoraa. Vanerin on varminta olla 12 mm tai enemmän paksuudeltaan.
Jotta taso ei halkea, se vaatii raudoituksen. Jos pöytä ei joudu vesirasitukseen, raudoitukseksi laitetaan A500HW-teräs. Halkaisijana teräksessä on 10 mm ja 8 mm. Tiskipöydässä taas teräs on B600KX, halkaisijana 10 mm ja 8 mm.
Vaneri on muotin pohjana ja siihen ruuvataan kiinni rima 28 x 33 mm tason ollessa alle 2 m ja 33 x 33 mm rimaa, jos taso on yli 2 m. Rima = tason paksuus.
Ohje
Ostoslista:
- Vaneria, mieluiten vesivaneria, vahvuus 12 mm. Vaihtoehtoisesti: 50 x 100 mm lautaa.
- 28x33 mm tai 33x33 mm rimaa
- A500HW-teräs, halkaisija 10 ja 8 mm. – Jos teet tiskipöytää, niin silloin B600KX 10 mm ja 8 mm.
- Ruuveja
- weber JB 600/3 Juotoslaasti
- Muotin tiivistykseen silikonia sekä muotin öljyämiseen ruokaöljyä.
- Muovia jälkihoitovaihetta varten.
- Pinnan hiomista varten hiontavälineet.
Betonisen pöytätason teko– muotti:
Ensin ruuvataan muotti kuntoon, höylätty rima reunoille. Jos haluaa tason reunasta pyöreän, laitetaan riman ja muotin saumaan silikonia (lyijykynäpyöristys). Varsinkin kovaan käyttöön tulevaan tasoon kannattaa käyttää silikonipyöristystä. Muotti öljytään ruokaöljyllä niin, että ylimääräinen öljy pyyhitään pois.
Teräksien asennus:
Teräkset asennetaan niin, että molempiin pitkiin sivuihin yksi kokopitkä teräs, halkaisija 10 mm, (teräs jää irti molemmista muotin päistä sekä reunoista 25 mm). Poikittaisia teräksiä laitetaan tasoon tasavälein, noin 0,7 x pöydän leveys. Nämäkin teräkset jätetään molemmista muotin reunoista 25 mm irti. Teräkset sidotaan "karvoin" kiinni terästen risteyskohdista. Jos kyseessä on tavanomainen pöytä, pitkittäisraudoitus asennetaan lähemmäs valmiin pinnan alapintaa eli kauemmas muottipinnasta.
Tiskialtaan tai muiden aukkojen reunoihin jäävät alueet raudoitetaan 8 mm tangoilla terästen jäädessä 25 mm reunasta.
- Teräkset on hyvä katkaista valmiiksi määrämittaisiksi ja sidontarautoina on käytettävä rautakaupan ruostumatonta teräslankaa, jottei valmiiseen pintaan tule ruosteläikkiä.
- Työ on suoritettava sellaisissa olosuhteissa, että lämpötila pysyy noin 20°C:ssa koko ajan.
- Raudoitus on saatava irti alustasta niin, että se sijoittuu tason keskikohtaan. Helpointa on ripustaa verkko langoin niin, että raudat nousevat oikeaan korkoon.
Itse valutyö:
Valu tehdään weber JB 600/3 Juotoslaastilla, johon sekoitetaan vain vesi. Tuote on hyvin notkeaa, jolloin se täyttää muotin hyvin, mutta samalla muotin tulee olla tiivis. JB 600/3 valettu taso kestää sekä sisä- että ulkotiloissa.
Betonia tasaisesti muottiin laittaessa matalina kerroksina on muistettava koputella muottia eri puolilta, jotta betoni tiivistyy kunnolla. Tasoitus tehdään laudalla, puu- tai teräslastoilla muotin reunoja pitkin edestakaisella liikkeellä (valupinta on tason alapinta).
Betonitason työstön tärkein vaihe on valun jälkihoito. Jälkihoito aloitetaan heti valun jälkeen suojaamalla pinta liian nopealta kuivumiselta (kastelu + muovilla peittäminen). Kevyt kostutus vedellä voidaan aloittaa yleensä jo noin 30 minuutin kuluttua valusta, kun pintaan on muodostunut tiiviimpi pehmeä kuorikerros. Kastelulla varmistetaan massan riittävä paisuminen sekä sementin korkea hydrataatioaste. Kastelukertojen jälkeen valu peitetään huolellisesti muovilla. Reilua kastelua on jatkettava ainakin kaksi ensimmäistä vuorokautta. Jälkihoitoa jatketaan tämän jälkeen esimerkiksi vesisumutuksella ja antamalla valun olla muovipeitteen alla vähintään 7 vuorokautta. Jälkihoidolla varmistetaan, että betoni saavuttaa tarvittavan lujuuden ja halkeiluriski liian nopeasta kuivumisesta johtuen pienenee.
Jälkihoitojakson päätyttyä taso käännetään oikein päin. Kääntöön tarvitaan 2 henkilöä. Käännössä pitää olla varovainen, koska taso ei vielä ole saavuttanut täyttä lujuutta. Heikoimmista kohdista ei kannata ottaa kiinni (reikien ympärykset). Betonitaso saattaa haljeta, mutta se ei katkea raudoituksen ansiosta. Halkeamien ehkäisemiseksi kaksi tason kääntäjää on optimi. jos haluaa, taso voidaan tarvittavan käsittelyn ajan tukea muottiin kiinnitetyllä sahatavaralla.
Viimeistelyvaihe:
Nyt oikein päin olevan tason pinta ja reunat viimeistellään. Muottia vasten jää sementtiliimakerros, joka pitää poistaa. Se tehdään joko vesihiomasienellä tai paperilla nro 80. Tason pinta on kasteltava ennen hionnan aloitusta. Kivipintaa tulee sitä enemmän esiin, mitä enemmän tason pintaa hioo. Kivet antavat pinnalle sen värin ja ulkonäön. Hionnan yhteydessä on syytä sulkea pinnan halkeamat epoksilla tai sementtilaastilla.
Parhaiten hionta onnistuu koneellisesti. Jos haluaa tasaisen kauniin ja harmaan pinnan, hiotaan tason pinta kevyesti viimeistellen se hiekkapaperilla nro 120–240 tai sienellä. Kun pinta on hiottu, pinta huuhdellaan ja annetaan kuivua vuorokauden. Hionnassa ei voi käyttää sähkötyökaluja, koska samalla käsitellään vettä.
Pinnan viimeistelee öljy. Pinta on öljyttävä, sillä betoni imee herkästi likaa. Kivituotteille on saatavissa omia öljyjä, mutta pellavaöljykin käy.
Pellavaöljyllä pinta öljytään 2–4 kertaa. Pellavaöljyn kuivuminen on hidas prosessi ja kuivuminen kestää useamman viikon. Valmiin tason pinta muistuttaa mattalakattua pintaa mitä lujempi ja tiiviimpi tason pinta on tai mitä useammin pintaa öljytään loppuvaiheessa.
Nyt betonitaso on valmis. Seuraavina vuosina pinta tarvitsee säännöllisen öljyämishuollon.
Lähde: Suomen Betoniyhdistys ry