• Etusivu
  • Talo

Autosuojat: Autotallit ja -katokset

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.10.2011
201110_28319.jpg

Autotallin suunnittelussa kannattaa kiinnittää huomiota mitoitukseen.

Lähes jokaisella pihalla on autosuoja, joko autotalli tai –katos. Autosuojan suunnitteluun kannattaa kiinnittää huomiota, jotta kaikki määräykset tulee täytettyä ja suoja on toiminnallisesti paikkaansa paras mahdollinen. Tässä artikkelissa käydään läpi määräyksiä sekä ohjeita, jotka auttavat suunnittelussa.

Mikäli seinistä on vähintään 30 % ulkoilmaan avoimena ja aukkojen pinta-ala on vähintään 10 % lattia-alasta, pidetään tällaista autosuojaa avoimena. Autosuoja voidaan rakentaa rakennusten maantaso- tai kellarikerrokseen, erilliseksi autokatokseksi tai autotalliksi.

Autopaikan mitat

Jotta autosuoja toimisi hyvin, mitoitukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Normaalisti sopivan kokoinen yhden auton paikka on kooltaan 2,5 x 6,0 m. Mikäli paikka on seinän vieressä, kannattaa tilaa jättää 2,8 m. Liikuntarajoitteisille leveyden tulisi olla 3,6 m. Korkeus riippuu ajoneuvon korkeudesta, mutta yleensä 2,5 m on riittävä normaalissa pientalossa. Huomioi myös, että sama auto tarvitsee leveämmän tilan yhden auton kuin kahden auton suojassa.

Kannattaa huomioida myös muut suojaan sijoitetut toiminnot. Säilytetäänkö suojassa polku- tai moottoripyöriä, asuntoautoa tai –vaunua, onko tallissa tarkoitus esim. korjata autoa tai säilyttää tavaraa. Alla olevista taulukoista näkyy yleisimpien ajoneuvojen vaatima tilantarve.

Taulukko: Ajoneuvojen yleiset mitat
Taulukko: Ajoneuvojen yleiset mitat

Autosuojan sijoitus tontille

Autosuojan rakentaminen vaatii yleensä rakennusluvan sekä naapureille tiedottamisen. Yleensä rakennuksen tulee sijaita 4 m etäisyydellä tontin rajasta sekä asuinrakennuksesta. Kunnan rakennusjärjestyksessä ja kaavamääräyksissä voidaan rajoittaa esim. katon kaltevuutta. Huomioi myös rakennustehokkuus alueella. Ns. e-luku (näkyy kunnan asemakaavassa) kertoo kuinka paljon tontilla on rakennusoikeutta. Tiheästi asutuilla omakotialueilla e-luku on esim. 0,3. E-luku lasketaan jakamalla rakennuspinta-ala koko tontin pinta-alalla.

Autosuojan paloturvallisuus

Autosuojaan vaadittavan sammutuskaluston taso riippuu autosuojan koosta: Tavanomaiset pientalon autosuojat kuuluvat 1. suojaustasoon, mikä edellyttää tavallista alkusammutuskalustoa.

Suojaustasolla 2 vaaditaan lisäksi automaattinen palonilmoitin ja suojaustasolla 3 automaattinen sammutuslaitteisto. Tarkat pinta-alat ja paloluokitukset sekä niiden edellyttämät sammutuskalustot löytyvät taulukoituna Autosuojien paloturvallisuusohjeiden yleisestä osiosta.

Autosuojasta voi olla yhteys rakennuksen muihin tiloihin. Muun rakennuksen yhteydessä oleva autosuoja rakennetaan kuitenkin erilliseksi palo-osastoksi. Yhteys umpinaisesta autosuojasta muun tilan uloskäytävään, tulisijalliseen tilaan tai tilaan, jossa oleskelee ihmisiä, sallitaan vain siten, että myrkyllisten ja palavien kaasujen leviäminen on tehokkaasti estetty. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhteydet umpinaisesta autosuojasta asuintiloihin ja kattilahuoneeseen järjestetään ovin rajoitetun erillisen tilan, esimerkiksi tuulikaapin kautta.

Autosuojasta ei saa olla yhteyttä palovaaralliseen eikä räjähdysvaaralliseen tilaan. Jos suoja on kooltaan yli 200 neliötä, se pitää varustaa palonalkujen sammuttamiseen tarkoitetuilla laitteilla, kuten käsisammuttimilla tai paloposteilla.

Savunpoiston järjestäminen ei yleensä edellytä erityistoimia, vaan siihen riittää mahdollisuus käyttää suojan ikkuna- ja oviaukkoja.

Ei osastointivaatimusta 8 m etäisyydellä.
Ei osastointivaatimusta 8 m etäisyydellä.
Ei osastointivaatimusta kun etäisyys on 4 m ja autosuojan koko on 60m2 tai alle.
Ei osastointivaatimusta kun etäisyys on 4 m ja autosuojan koko on 60m2 tai alle.

Suojaetäisyydet muistettava myös autosuojaa rakennettaessa

Erillinen autosuojarakennus on rakennettava riittävän kauas muista rakennuksista. Autosuojarakennukselle riittävä etäisyys toisesta rakennuksesta ilman erityistoimenpiteitä on vähintään 8 metriä, ja enintään 60 neliön suojalle vähintään neljä metriä.

Jos etäisyys jää näitä pienemmäksi, rakennuksia pidetään palotekniseltä kannalta yhtenä rakennuksena. Tällöin autosuoja erotetaan asuintiloista luokan EI 30 rakennusosin. Osastoivassa seinässä olevalta ovelta edellytetään 15 minuutin palonkestävyysaikaa. Yleensä lämpöeristetty ulko-ovi täyttää tämän vaatimuksen.

Myös naapuritontin rakennuksiin on oltava 8 metrin etäisyys. Jos etäisyys jää tätä pienemmäksi, pitää palon leviämisen rajoittamisesta huolehtia muilla keinoilla.

REI-luokituksesta lisää Määräyspankin paloturvallisuus-osiossa.

Osastointitarve etäisyyden ollessa alle 4 m.
Osastointitarve etäisyyden ollessa alle 4 m.
Autokatos tai autotalli kiinni rakennuksessa.
Autokatos tai autotalli kiinni rakennuksessa.
Lähteet:
RT-kortisto
RakMK E4

Lisää tietoa:
Kunnan rakennusvalvonta ja paloviranomainen
Kunnan kaavamääräykset
Kunnan rakennusjärjestys

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20136_35400.jpg
KNX-taloautomaatio on Standardi
KNX -järjestelmän kantavana ideana on yhdistää rakennuksen kaikki sähköiset toiminnot yhtenäiseksi ja mahdollisimman energiatehokkaasti toimivaksi verkoksi. KNX -järjestelmällä voidaan ohjata mm. valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmastointia sekä esimerkiksi markiiseja.KNX on väylätekniikka, jolla taloautomaation eri osia ohjataan yhdellä ainoalla järjestelmällä, jossa laitteet ja eri järjestelmät keskustelevat keskenään. Väylätekniikka tuo merkittäviä säästöjä niin toteutusvaiheessa kuin rakennuksen elinkaaren aikanakin. KNX -taloautomaatio sopii hyvin erilaisiin ja erikokoisiin kohteisiin kuten omakotitaloihin, toimistoihin, liikerakennuksiin, hotelleihin, kouluihin jne. Muunneltavuus on tärkeää rakennuksen käytön aikana ja KNX -järjestelmän laajentaminen on helppoa. KNX:llä toteutetun talotekniikan osuus ja toiminnot päätetään aina tapauskohtaisesti asiakkaan tarpeiden mukaan.KNX:n on standardoitu järjestelmä (ISO/IEC 14543-3), joka takaa sen, että eri valmistajien KNX -tuotteet ovat keskenään yhteensopivia. KNX standardia hallinnoi ja laitteiden yhteensopivuutta valvoo Konnex Association (www.knx.org). KNX -tekniikka perustuu EIB, BatiBUS ja EHS –järjestelmiin, jotka kehitettiin jo 1990-luvun alussa.Lisätietoa KNX-tekniikasta
Puut palavat tulipesässä
Virheet puun poltossa kasvattavat päästöjä
Kylmällä ilmalla tulisijan käyttö on tyypillinen tapa lisätä lämpöä. Takassa palava tuli tuo myös tunnelmaa. Olisi tärkeää osata käyttää tulisijaa oikein, jotta puiden poltosta saatu energia saadaan tarkasti talteen eikä turhaan lisätä kasvavaa päästömäärää.
20088_12300.jpg
Vaasan asuntomessut päättyvät sunnuntaina
Järjestäjäorganisaatiot ovat tyytyväisiä Vaasan asuntomessujen tähänastisiin kävijämääriin. Messujen viimeinen viikko on käynnissä. Viikon kävijämääriin vaikuttaa varmasti myös se miten Pohjanmaa ottaa messutapahtuman omakseen. – Viimeinen kiriviikko käynnistyy, ja nähtäväksi jää kuinka pohjalaiset innostuvat tulemaan messuille lomiensa jälkeen, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen toteaa.Heiskanen painottaa, että suurtapahtuman onnistumiseen vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin kävijämäärät. – Messujen onnistumista voi tarkastella useammasta näkökulmasta, joista kävijämäärä on yksi. Olemme iloisia, että viimeisellä viikolla messuilla on paljon ministeritason vierailuja. Lisäksi messuille on tulossa toista sataa ryhmää ja delegaatiota ulkomaita myöten. Se osoittaa, että messujen sisältö on onnistunut ja tapahtuma on mielenkiintoinen, Heiskanen toteaa.
20194_57204.jpg
Ideakuvia pihakivien ladonnasta
KATSO MUITA IDEAKUVIA TÄÄLTÄ >>
20188_54354.jpg
Väliovi, joka tuo lisää tilaa kylpyhuoneeseen
Hyvä ja toimiva asunto vaatii hyvän suunnittelun. Asunnon viihtyvyyteen vaikuttaa väljyyden tuntu, valoisuus, värit ja materiaalit sekä tilan kalustettavuus. Tutkimustenkin mukaan kaikki arvostavat väljää tilaa. Tärkeää toimivalle asunnolle pitkällä aikavälillä on muunneltavuus eri elämäntilanteisiin. Pesuhuone ja sauna ovat yleensä ahtaita paikkoja, joissa tielle kääntyvä ovi aiheuttaa usein päänvaivaa. Seinän sisään integroitu Liune-väliovi ratkaisee tilaongelmat.
20231_80565.jpg
Rakennuspiirustukset kertovat monta asiaa
Rakennuspiirustusten tarkoitus on kuvata ja selventää rakennuksen toimintoja, ulkonäköä sekä kokoa ennen varsinaista rakentamisen alkua. Uudelle rakennukselle on haettava rakennuslupa ja lupahakemuksen perustana ovat rakennuslupapiirustukset, joista käy ilmi, millaista rakennusta ollaan aikeissa lähteä toteuttamaan.Pientalon rakennuslupapiirustukset muodostuvat asema-, pohja- ja julkisivupiirroksista, rakennuksen leikkauspiirustuksesta sekä rakenneleikkauksesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton