• Etusivu
  • Talo

Autosuojat: Autotallit ja -katokset

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.10.2011
201110_28319.jpg

Autotallin suunnittelussa kannattaa kiinnittää huomiota mitoitukseen.

Lähes jokaisella pihalla on autosuoja, joko autotalli tai –katos. Autosuojan suunnitteluun kannattaa kiinnittää huomiota, jotta kaikki määräykset tulee täytettyä ja suoja on toiminnallisesti paikkaansa paras mahdollinen. Tässä artikkelissa käydään läpi määräyksiä sekä ohjeita, jotka auttavat suunnittelussa.

Mikäli seinistä on vähintään 30 % ulkoilmaan avoimena ja aukkojen pinta-ala on vähintään 10 % lattia-alasta, pidetään tällaista autosuojaa avoimena. Autosuoja voidaan rakentaa rakennusten maantaso- tai kellarikerrokseen, erilliseksi autokatokseksi tai autotalliksi.

Autopaikan mitat

Jotta autosuoja toimisi hyvin, mitoitukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Normaalisti sopivan kokoinen yhden auton paikka on kooltaan 2,5 x 6,0 m. Mikäli paikka on seinän vieressä, kannattaa tilaa jättää 2,8 m. Liikuntarajoitteisille leveyden tulisi olla 3,6 m. Korkeus riippuu ajoneuvon korkeudesta, mutta yleensä 2,5 m on riittävä normaalissa pientalossa. Huomioi myös, että sama auto tarvitsee leveämmän tilan yhden auton kuin kahden auton suojassa.

Kannattaa huomioida myös muut suojaan sijoitetut toiminnot. Säilytetäänkö suojassa polku- tai moottoripyöriä, asuntoautoa tai –vaunua, onko tallissa tarkoitus esim. korjata autoa tai säilyttää tavaraa. Alla olevista taulukoista näkyy yleisimpien ajoneuvojen vaatima tilantarve.

Taulukko: Ajoneuvojen yleiset mitat
Taulukko: Ajoneuvojen yleiset mitat

Autosuojan sijoitus tontille

Autosuojan rakentaminen vaatii yleensä rakennusluvan sekä naapureille tiedottamisen. Yleensä rakennuksen tulee sijaita 4 m etäisyydellä tontin rajasta sekä asuinrakennuksesta. Kunnan rakennusjärjestyksessä ja kaavamääräyksissä voidaan rajoittaa esim. katon kaltevuutta. Huomioi myös rakennustehokkuus alueella. Ns. e-luku (näkyy kunnan asemakaavassa) kertoo kuinka paljon tontilla on rakennusoikeutta. Tiheästi asutuilla omakotialueilla e-luku on esim. 0,3. E-luku lasketaan jakamalla rakennuspinta-ala koko tontin pinta-alalla.

Autosuojan paloturvallisuus

Autosuojaan vaadittavan sammutuskaluston taso riippuu autosuojan koosta: Tavanomaiset pientalon autosuojat kuuluvat 1. suojaustasoon, mikä edellyttää tavallista alkusammutuskalustoa.

Suojaustasolla 2 vaaditaan lisäksi automaattinen palonilmoitin ja suojaustasolla 3 automaattinen sammutuslaitteisto. Tarkat pinta-alat ja paloluokitukset sekä niiden edellyttämät sammutuskalustot löytyvät taulukoituna Autosuojien paloturvallisuusohjeiden yleisestä osiosta.

Autosuojasta voi olla yhteys rakennuksen muihin tiloihin. Muun rakennuksen yhteydessä oleva autosuoja rakennetaan kuitenkin erilliseksi palo-osastoksi. Yhteys umpinaisesta autosuojasta muun tilan uloskäytävään, tulisijalliseen tilaan tai tilaan, jossa oleskelee ihmisiä, sallitaan vain siten, että myrkyllisten ja palavien kaasujen leviäminen on tehokkaasti estetty. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhteydet umpinaisesta autosuojasta asuintiloihin ja kattilahuoneeseen järjestetään ovin rajoitetun erillisen tilan, esimerkiksi tuulikaapin kautta.

Autosuojasta ei saa olla yhteyttä palovaaralliseen eikä räjähdysvaaralliseen tilaan. Jos suoja on kooltaan yli 200 neliötä, se pitää varustaa palonalkujen sammuttamiseen tarkoitetuilla laitteilla, kuten käsisammuttimilla tai paloposteilla.

Savunpoiston järjestäminen ei yleensä edellytä erityistoimia, vaan siihen riittää mahdollisuus käyttää suojan ikkuna- ja oviaukkoja.

Ei osastointivaatimusta 8 m etäisyydellä.
Ei osastointivaatimusta 8 m etäisyydellä.
Ei osastointivaatimusta kun etäisyys on 4 m ja autosuojan koko on 60m2 tai alle.
Ei osastointivaatimusta kun etäisyys on 4 m ja autosuojan koko on 60m2 tai alle.

Suojaetäisyydet muistettava myös autosuojaa rakennettaessa

Erillinen autosuojarakennus on rakennettava riittävän kauas muista rakennuksista. Autosuojarakennukselle riittävä etäisyys toisesta rakennuksesta ilman erityistoimenpiteitä on vähintään 8 metriä, ja enintään 60 neliön suojalle vähintään neljä metriä.

Jos etäisyys jää näitä pienemmäksi, rakennuksia pidetään palotekniseltä kannalta yhtenä rakennuksena. Tällöin autosuoja erotetaan asuintiloista luokan EI 30 rakennusosin. Osastoivassa seinässä olevalta ovelta edellytetään 15 minuutin palonkestävyysaikaa. Yleensä lämpöeristetty ulko-ovi täyttää tämän vaatimuksen.

Myös naapuritontin rakennuksiin on oltava 8 metrin etäisyys. Jos etäisyys jää tätä pienemmäksi, pitää palon leviämisen rajoittamisesta huolehtia muilla keinoilla.

REI-luokituksesta lisää Määräyspankin paloturvallisuus-osiossa.

Osastointitarve etäisyyden ollessa alle 4 m.
Osastointitarve etäisyyden ollessa alle 4 m.
Autokatos tai autotalli kiinni rakennuksessa.
Autokatos tai autotalli kiinni rakennuksessa.
Lähteet:
RT-kortisto
RakMK E4

Lisää tietoa:
Kunnan rakennusvalvonta ja paloviranomainen
Kunnan kaavamääräykset
Kunnan rakennusjärjestys

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20082_8624.jpg
Langaton ohjaus ilmanvaihtoon
Vallox Oy toi ensimmäisenä Suomessa markkinoille langattoman ilmanvaihdon ohjausjärjestelmän. Ilmanvaihtokoneen ja ohjaimen välillä ei tarvita enää kaapelointia ja ilmanvaihtoa voi ohjata kätevästi kaukosäätimellä mistä tahansa asunnon tilasta. Kodin musiikki- ja tv-laitteista tuttu langattomuus on siirtynyt Valloxin tuotekehitystyön ansiosta myös ilmanvaihtoon. Säädön vaivattomuus varmistaa entisestään myös koko ajan tarpeen mukaisen ilmanvaihdon, mikä edelleen parantaa ilmanvaihdon energiatehokkuutta ja asumisviihtyisyyttä. Langattoman säädön ansiosta ilmanvaihto on entistä helpompi ottaa käyttöön rakentamisen loppuvaiheessa. Asennustyöt nopeutuvat, kun sähkötöitä ei enää tarvita ohjaimen ja koneen välisten yhteyksien toteuttamiseen.Langattomalla säätimellä ilmanvaihtoa voidaan säätää juuri haluttuna hetkenä ja mistä tahansa asunnon tilasta. Toimintasäde kattaa normaalit omakotitalot, ja radioaallot kulkevat myös seinien läpi. Ohjaimet on identifioitu, jolloin tietty ohjain ohjaa vain haluttua ilmanvaihtokonetta.
201910_60724.jpg
Tiedätkö miten painovoimainen ilmanvaihto toimii?
Moni ei ymmärrä, miten kodin ilmanvaihdon pitäisi toimia
20088_12292.jpg
Puhtaampien Tulisijojen puolesta
Nerokkaan pyörrepesän ansiosta Tulikivi-uuni palaa puhtaasti ja sen hyötysuhde on korkea. Samalla se säästää puuta ja varaa mainiosti lämpöä. Uunin hiukkaspäästöt alittavat maailman tiukimmat normit. Siksi se on turvallisempi myös ympäristölle - ja naapurille.Tulikivellä on markkinoiden näyttävin ja monipuolisin mallisto vuolukiviuuneja, jotka varaavat lämpöä ja luovuttavat sitä pitkään ja tasaisesti. Tulikiven uuniperheeseen kuuluu sekä modernin linjan edustajia että paljon perinteisiä, ajattomia klassikkomalleja. Oletpa ahkera lämmittäjä tai herkeämätön tuleen tuijottaja, vaihtoehtoja piisaa. Olipa asumismuotosi tai sisustusmakusi mikä tahansa, sama juttu: valikoimastamme löydät helposti oman suosikkisi.Lisätietoa Tulikivi-uuneista...
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Sähkökatkojen varalle tarvitaan riippumattomia lämmitystapoja
Tänä talvena kymmenettuhannet kotitaloudet ovat kärsineet sähkökatkoksista lähes kaikkialla Suomessa. Tapani- ja Hannu-myrskyjen jälkeen sähkökatkokset kestivät pahimmillaan päiväkausia. Sähkökatkokset nostivat jälleen esiin sähköstä riippumattoman, itsenäisen ja varman lämmitysjärjestelmän tarpeellisuuden.
20205_64732.jpg
Vaivaako siitepöly sisätiloissakin? Ilmansuodatus auttaa
Kevät on pitkällä ja samoin siitepölykausi. Jopa 40% Suomalaisista kärsii erilaisista siitepölyn aiheuttamista oireista. Siitepöly ei ole elimistölle vaarallista, mutta erittäin epämiellyttävää yliherkille. Siitepölylle altistuminen aiheuttaa aivastuksia, nuhaa, yskää, kurkun ja kitalaen kutinaa, henkitorven karheutta, päänsärkyä ja väsymystä. Hyvä uutinen on se, että kotioloissa voit itse vaikuttaa altistuksen määrään ja siten parantaa tilannetta! Olemme koonneet tähän artikkeliin vinkkejä kodin siitepölyaltistuksen minimoimiseksi.
20171_48145.jpg
Levyn kiinnityksen alkulujuus 60 sekunnissa
Uretaanivaahdon ajatellaan sopivan ainoastaan rakojen tiivistämiseen ja uretaanilevyjen kiinnittämiseen. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan vaahdolle löytyykin monia eri käyttökohteita, useampia kuin arvaatkaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton