• Etusivu
  • LVI

Asuinmukavuutta vuosituhannen vaihteen originelliin taloyhtiöön

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Päivitetty 05.07.2022
20226_78900.jpg

Asunto-osakeyhtiö Radiopuisto 1 on haluttu harvinaisuus: se nimittäin koostuu kuudesta paritaloasunnosta ja neljästä erillistalosta.

As Oy Radiopuisto 1 sijaitsee suositussa Vasaramäen kaupunginosassa muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta. Perheasuntoja on alueella harvoin tarjolla, ja asukkaat viihtyvätkin taloyhtiössä pitkään, toisinaan vain vaihtaen isompaan kotiin perheen kasvaessa. Siksi osakkaat olivat motivoituneita parantamaan asuinmukavuuttaan entisestään ilmanvaihtoremontin avulla.

Radiopuisto 1 on saanut nimensä Vasaramäen entisestä funkkistyylisestä radioasemasta, joka sijaitsee naapuritaloyhtiössä.

Uudet asunnot valmistuivat vuonna 2002, ja rakentamisen yhteydessä asennetut Valloxin MUH Ilmava -ilmanvaihtokoneet olivat tulleet käyttöikänsä päähän. Uusi, moderni ratkaisu paremmalle sisäilmalle oli löydettävä.

Vaihto vanhan iv-koneen tilalle onnistui helposti

Alkuselvitysten jälkeen taloyhtiön hallitus vertaili useiden eri valmistajien ilmanvaihtoratkaisuja. Päätös oli kuitenkin lopulta helppo, hallituksen puheenjohtaja ja Radiopuistossa perheensä kanssa asuva Terhi Riuttamäki kertoo.

- Muista valmistajista ei edes keskusteltu. Swegonin CASA-koneisiin liittyvä automatiikka oli ratkaiseva tekijä valinnassa, Riuttamäki perustelee.

Radiopuistoon tilattiin Swegon CASA W4 Smart xs -ilmanvaihtokoneet. Pakettiin kuuluvan adapterin avulla laitteet saatiin näppärästi vaihdettua vanhojen iv-koneiden tilalle.

THT Services valittiin suositusten jälkeen

Suunnittelusta ja asennuksista vastasi naantalilainen THT Services Oy, joka on yksi Swegonin Ilmateknikoista. Ilmateknikko on Swegonin kouluttama ja valtuuttama Swegon CASA -asiantuntija, joka kartoittaa asiakkaalle sopivan ilmanvaihtoratkaisun.

- Valitsimme THT Servicesin saamamme suosituksen perusteella, ja yhteistyö sujuikin hyvin, Riuttamäki vakuuttaa.

Radiopuiston ilmanvaihtoremontti toteutettiin alkusyksyllä vuoden 2021. Terhi Riuttamäki kuvailee projektia melko vaivattomaksi.

Suunnittelun ja asennuksen hoitanut THT Services Oy on yksi Swegonin Ilmateknikoista.
Suunnittelun ja asennuksen hoitanut THT Services Oy on yksi Swegonin Ilmateknikoista.

"Muista valmistajista ei edes keskusteltu. Swegonin CASA-koneisiin liittyvä automatiikka oli ratkaisevaa."

20226_78902.jpg

Etuina helppokäyttöisyys ja hiljaisuus

Uusimisen myötä ilmanvaihtoon saatiin enemmän tehoa, ja lisäksi uudet laitteet ovat selvästi helppokäyttöisempiä ja hiljaisempia kuin vanhat iv-koneet, Riuttamäki arvioi.

Vanhassa laitteessa oli neliportainen ohjaus, josta asukkaan piti itse säätää ilmanvaihdon tehokkuutta. Mutta ilmanvaihdon kääntäminen kovemmalle teholle nosti koneen äänenvoimakkuuden häiritsevälle tasolle. Siksi useimmissa asunnoissa ilmanvaihtoa oli pidetty jatkuvasti alimmilla tasoilla ja näin ollen ilmanvaihto oli ollut puutteellista.

Riuttamäki kehuu Swegon CASA W4:n ohjausjärjestelmää sekä kosteutta ja hiilidioksidipitoisuutta mittaavia antureita. Laite analysoi asunnon sisäilmaa jatkuvasti ja säätää ilmavirtaa automaattisesti, joten asukkaan ei tarvitse huolehtia ilmanvaihdon säätämisestä.

Kosteustehostus käyntiin peseytymisen aikana

Vierailulle Riuttamäkien kotiin on saapunut Swegonin Ilmateknikko-liiketoiminnasta vastaava Mikko Jokinen. Hän osoittaa ohjaus- ja säätöpaneelia, jotka on liitetty ilmanvaihtokoneeseen pinta-asennuksena. Näyttö kertoo sisälämpötilan ja ruudulla on A ja pisaran kuva.

- Se tarkoittaa, että kosteustehostus on meneillään. Automatiikkatoiminnot ovat aktiivisia, sillä kosteutta on havaittu, Jokinen selittää.

- Heti alkuvaiheessa huomasin, että ilmanvaihtokoneen tehostus lähtee päälle, kun käy suihkussa, Riuttamäki sanoo.

Mikko Jokinen esittelee ilmanvaihtokonetta.
Mikko Jokinen esittelee ilmanvaihtokonetta.

Helpotusta helteille kesäyötoiminnosta

Myös ilmanvaihtoon liittyvä energiankulutus on laskenut. Laskennallisesti uudella koneella voidaan saavuttaa satojen eurojen vuosittaiset säästöt Riuttamäkien kodin kokoisessa eli 160 neliömetrin asunnossa.

Jokinen kertoo myös, että CASA-laitteissa on kesäyöviilennystoiminto, jonka avulla sisäilmaa saa raikastettua öisin kesäkuukausien aikana. Riuttamäen mukaan tämä ominaisuus tuleekin tarpeeseen, sillä perheen koti lämpenee kesäisin epämiellyttävän korkeaksi. Ikkunapinta-alaa on runsaasti, ja aurinko pääsee paistamaan sisään pitkin päivää.

Rakennukseen on asennettu kaksi jäähdytyskäyttöön tarkoitettua ilmalämpöpumppua, mutta niiden teho ei riitä koko asuntoon.

20226_78904.jpg

Miten kesäyöviilennys toimii?

Jokisen mukaan kesäyöviilennyksen aikana viileämpi yöilma ohittaa lämmöntalteenottokennon, ja yöllä ulkolämpötilan laskiessa asuntoon virtaa viileää ulkoilmaa.

- Valittavissa on myös tehostustoiminto kesäyöviilennyksen yhteyteen. Sen aikana ilmanvaihto menee lisäksi suuremmalle kesäyöviilennyksen aikana. Päiväaikaan lämmöntalteenotin siirtää ilmalämpöpumppujen tuottamaa viilennystä tuloilmaan.

- Ilmanvaihtolaitteen kesäyöviilennystoimintojen avulla sisälämpötilaa voi siis saada muutaman asteen verran alaspäin. Kesätoiminnot tukevat viilennyslaitteen toimintaa, mutta eivät korvaa sitä, Jokinen sanoo.

Palautekysely kruunasi projektin

Taloyhtiössä on kerätty asukkailta kirjallista palautetta ilmanvaihtoremontin onnistumisesta. Hankkeelle on satanut kehuja. Kiitosta on ropissut muun muassa siitä, että iv-koneeseen ei ole tarvinnut koskea juuri lainkaan. Taloyhtiö tilaa suodattimet keskitetysti kaksi kertaa vuodessa ja asukkaiden on hyvin helppo vaihtaa ne itse.

- Negatiivista palautetta ei ole tullut lainkaan, Riuttamäki summaa.

- Uudella ilmanvaihtokoneella saa asuntoon terveellisempää sisäilmaa. Meillä tavoitteena on ollut "Asenna ja unohda" -mentaliteetti, Mikko Jokinen sanoo.

- Allekirjoitan sen täysin! Terhi Riuttamäki toteaa.

Mikäli olet kiinnostunut uudesta ilmanvaihtojärjestelmästä, ota yhteyttä Swegon Ilmateknikkoon ja keskustele asiasta kokeneen asentajan kanssa. Swegonin kouluttama ja valtuuttama Swegon Ilmateknikko kartoittaa kanssasi sinulle sopivan ilmanvaihtoratkaisun.

Jätä tarjouspyyntö

Etsi valtuutettu Ilmateknikko

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Swegon ILTO Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201812_55748.jpg
Swegon CASA ilmanvaihto - raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta
Ilmanvaihto pitää asunnon sisäilman raikkaana ja samalla poistaa haitalliset käryt ja hajut sisätiloista. Ilmanvaihdon kautta asunnon sisään tuleva ilma on aina suodattua ja hengittäminen sisätiloissa on mukavaa ja terveellistä.
20193_56818.jpg
10 hyvää syytä vaihtaa vanha ilmanvaihtolaite uuteen
Monessa kodissa on yhä käytössä vanha 2000-luvun alkupuolelta tai viime vuosituhanneltaperäisin oleva ilmanvaihtolaite. Joskus uskollisimmankin ilmanvaihtolaitteen elinkaari tuleekuitenkin tiensä päähän. Hyvä uutinen on, että ilmanvaihtolaitteet ovat kehittyneet valtavasti viimevuosien aikana. Päivittämällä ilmanvaihtosi uuteen tekniikkaan voit säästää enemmän energiaa,saavuttaa paremman ilmanlaadun ja nauttia älykkään automatiikan tuomasta käyttömukavuudesta.
20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20161_45202.jpg
Terve sisäilma uuteen ja vanhaan taloon
Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeääIlmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:- Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunominen, pyykinpesu, huonekasvit ym.- Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.- Hiilidioksidipitoisuuden pitäminen riittävän alhaisena. Jos sisäilmassa ei ole riittävästi happea, voi se aiheuttaa mm. väsymystä ja päänsärkyä.- Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ilman sisääntuonti, joka on merkittävä tekijä asumismukavuudelle. Mitä puhtaampaa sisäilma, sitä paremmin asukkaat voivat ja jaksavat. Lämmittämällä tuloilmaa vältetään myös vedon tunne.
20203_63217.jpg
Hyvä ilmanvaihto toimii asukkaan elämänrytmin mukaisesti
Hyvä sisäilma on jokaiselle asukkaalle terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää siinä missä ruoka ja vesi. Hyvä sisäilma on hajuton, pölytön, vedoton ja miellyttävän lämpöinen. Toimiva ilmanvaihto tunnistaa sisäilmasta kosteus- ja hiilidioksidipitoisuuksia sekä orgaanisia epäpuhtauksia. Hyvä ilmanvaihto toimii myös asukkaiden asumisrytmin ehdoilla!
20182_51528.jpg
Ilmanvaihtokoneen voi asentaa pesutornin päälle
Vallox on tuonut markkinoille huippumatalat Vallox 101 MV ja Vallox 101 MC -ilmanvaihtokoneet. Suunnittelun lähtökohtana oli ilmanvaihtokoneen sijoittaminen pesutornin päälle, koska tällöin vapaa tila korkeussuunnassa on usein rajoitettu. Vallox 101 -ilmanvaihtokoneisiin pääsee tutustumaan kevään rakennusmessuilla 10 eri paikkakunnalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton