• Etusivu
  • Rakentaminen

Asuinkerrostalojen rakentaminen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.01.2009
20091_14763.jpg

Asuinkerrostalojen rakentaminen vilkastui vasta 1950 –luvulla.
Vilkkaimmillaan rakentaminen oli 1970 –luvulla, jolloin Suomen yhteensä noin 56.000:stä asuinkerrostalosta rakennettiin lähes 23 % eli yhteensä 12.677 kpl. Seuraavaksi vilkkaimpia vuosikymmeniä ovat olleet 1980 –9.055 kerrostaloa ja 1960 –luku 8.685 kerrostaloa.

Kerrostaloissa suurempia korjauksia noin 25 vuoden välein

Kerrostalorakentamisessa suuremmat korjaustarpeet tulevat eteen ensimmäisen kerran 25-35 vuoden iässä, jolloin rakennuksen vaippa, eli julkisivut, ikkunat, ovet, parvekkeet, vesikatto yms. ovat useimmiten joko vaihdon tai ainakin täydellisen korjauksen edessä.
Seuraavaksi tulevat eteen vesi- ja viemäriputkistot, noin 45-50 vuoden iässä.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Nurmikon leikkaus
Nurmikon leikkaus
Puutarhasi vihreä mattoPitävä pelinurmi, golffarin tiheä ja tiivis nurmimatto, villi ja vapaa ruohikko, pehmeä sammalnurmi... - Millainen nurmikko sinulla on? Nurmikon rakenne ja siinä kasvavat lajikkeet sekä käyttö- ja hoitamistavat vaihtelevat hieman joka puutarhassa.Lue lisää:Kylvö- ja kukkanurmi
20112_24200.jpg
Kellariremontti - alkutilanteen selvittäminen
Tilat ja niiden käyttöUsein tilojen käyttötarkoituksen muutos tai niiden varustelutason parantaminen on ensimmäinen sysäys kellarin korjaus- ja muutostöihin. Rakenteellinen selvitys saattaa kuitenkin asettaa toiminnallisia ja taloudellisia reunaehtoja sille mitä voi, saa ja kannattaa tehdä. Joskus saattaa käydä niinkin, että haluttuja korjauksia ei voida realistisilla kustannuksilla toteuttaa ja järkevin korjausvaihtoehto on jättää korjaus tekemättä.Lähtökohtana voidaan pitää sitä, että kellariin ei saa rakentaa asuintiloja eli tiloja, joita käytetään jatkuvaan oleskeluun. Suomen rakentamismääräyskokoelma toteaa: "Asuinhuoneen lattian tulee olla pääikkunaseinän kohdalla olevan maanpinnan yläpuolella. Osa huoneiston asuinhuoneista voidaan kuitenkin mainitulta osin sijoittaa vähäisessä määrin maanpinnan alapuolelle (RakMK G1)." Lisärajoituksia asettavat mm. ikkunapinta-ala, kerroskorkeus ja tontin rakennusoikeus. Tyypillisesti kellariin luvallisesti sijoitettavia tiloja ovat pesu- ja saunatilat, puku- ja kodinhoitohuoneet, varastot, kellarit, tekniset tilat ja harrastustilat.
kivipora
Yleisimmät rakentamisen kiinnitystavat
Ei ole yhdentekevää millä kiinnikkeellä asennus tehdään. Laadukkaan ja ennen kaikkea turvallisen rakentamisen perusta ovat oikein tehdyt kiinnitykset. Rakennusmateriaalin ominaisuudet määrittävät sen, minkälainen kiinnike kyseiselle alustalle soveltuu.
20111_24020.jpg
Mistä kellareiden ongelmat syntyvät
Kellareiden sisä- ja ulkopuolinen kosteusrasitusKarkeasti jaettuna kellarien ongelmat johtuvat kahdesta syystä: alkuperäisen rakenteen puutteista nykyiseen vaatimustasoon nähden tai asiantuntemattomista korjauksista. Kosteus-, laho- ja homevaurioita esiintyy usein tiiviiden pintamateriaalien taustapuolella ja puuosissa.Rintamamiestalojen kellarien rakenteet ovat yksinkertaisia. Seinärakenteet on pinnoitettu vesihöyryä läpäisevillä materiaaleilla ja maasta tuleva kosteus pääsee vapaasti haihtumaan kellaritilaan. Vuosikymmenten myötä kellaritiloille asetettavat tekniset ja viihtyvyysvaatimukset ovat kasvaneet, samoin mm. kosteusrasitus on lisääntyneen vedenkäytön myötä kasvanut jopa monisatakertaiseksi.Vanhojen rakenteiden ominaisuudet eivät enää vastaa muuttuneita vaatimuksia. Myös rakenteiden vaurioituminen kuten pakkasrapautuminen tai materiaalin tekninen vanheneminen voivat aiheuttaa riskejä ja ongelmia. Näin voi olla esimerkiksi vanhuuttaan kovettuneiden ja halkeilleiden bitumieristeiden kohdalla.
20115_25991.jpg
Vanhaan taloon lisäeristys?
Kysymys:Talomme on 40-luvun ensimmäisiä puuelementtitaloja. Seinärakenne on: ulkovuori (ilman tuuletusrakoa), laudoitus, runko purutäytteellä, laudoitus ja lisäksi sisäpintaan on jossain vaiheessa lisätty 22mm puukuitulevy. Taloon tehdään täysremontti ja seinien lisäeristämistä pohditaan. Taloon tulee koneellinen ilmanvaihto.Voiko tuon puukuitulevyn päälle suoraan asentaa koolaukset, 50mm villaa, höyrynsulun ja kipsilevyn? Vai pääseekö eristyskyvyltään samaan lopputulokseen, jos tuohon lisäisi päälle toisen kerroksen puukuitulevyä ja sen päälle kipsilevyn?
20203_63590.jpg
Materiaalitehokkuus on ympäristöystävällisyyttä
Vertailtaessa eri materiaalivaihtoehtojen hiilijalanjälkiä, täytyy aina ottaa huomioon rakennusten koko elinkaari ja tehdä vertailu rakennustasolla, koska pienen osa-alueen optimointi ei yleensä johda parempaan lopputulokseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton