• Etusivu
  • Sisustus

Listoitus viimeistelee huoneen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.10.2021
202110_73213.jpg

Mittaa kahdesti, leikkaa kerran on hyvä muistisääntö listoituksen tekijälle.

Kodin pintojen sisustuksessa listoituksella viimeistellään huoneiden ilmeet. Listoitus peittää siististi saumaraot lattian, seinien ja katon liitoskohdissa. Myös ikkuna- sekä ovikarmien ja seinien välinen rako peittyy huolitellun näköiseksi karmilistojen asennuksella.

Työkalut valmiiksi

Jotta listoitustyö sujuisi ilman keskeytyksiä, on hyvä varmistaa, että kaikki tarvittavat työkalut ovat valmiina käytössä. Tällöin vältytään ylimääräisiltä rautakauppareissuilta kesken asennusten.

Tarvittavat työvälineet

  • Rullamitta
  • Kynä
  • Katkaisu- ja jiirisaha tai vaihtoehtoisesti listan katkaisu giljotiini
  • Iskuporakone
  • Akkuporakone
  • Viimeistelynaulain
  • Vasara
  • vesivaaka (vatupassi)
  • Rakennusliima, mikäli ei käytetä mekaanisia kiinnikkeitä

Info

Info

Vinkki:

Ennen listojen hankintaa, tulee kaikki huonetilat sekä ikkuna- ja oviaukot mitata, joihin listojen asennus tehdään. Kokonaismäärään on hyvä lisätä vielä noin 10 % hukkavaraa siltä varalta, että kulmasahauksia joudutaan mahdollisesti uusimaan.

Ovi- ja ikkunalistoitus paikoilleen

Ovi- ja ikkunalistoituksessa ensin asennetaan pystylista. Lista mitataan ja katkaistaan joko suoraan kulmaan tai 45 asteen jiiriliitokseen. Katkaisussa käytetään jiirisahaa, jossa voidaan helposti asettaa 45 asteen teräsäätö kulmakatkaisua varten.

Katkaisussa käytetään jiirisahaa.
Katkaisussa käytetään jiirisahaa.

Pystylistat sovitetaan paikalleen ja kiinnitetään ensi yhdellä naulalla. Pystysuoruus tarkistetaan vielä vatupassilla, jonka jälkeen listat kiinnitetään alustavasti.

Ylä- ja alalistat sovitetaan paikalleen ja naulataan kevyesti. Vaakasuoruus tarkistetaan ja lista kiinnitetään alustavasti.

Lista naulataan ikkunakarmiin viimeistelynaulaimella. Lista voidaan kiinnittää myös naulaamalla käsin, jolloin naulan upotuksessa käytetään apuna tuurnaa.
Lista naulataan ikkunakarmiin viimeistelynaulaimella. Lista voidaan kiinnittää myös naulaamalla käsin, jolloin naulan upotuksessa käytetään apuna tuurnaa.

Lista naulataan ikkunakarmiin viimeistelynaulaimella. Lista voidaan kiinnittää myös naulaamalla käsin, jolloin naulan upotuksessa käytetään apuna tuurnaa.

Ennen lopullista kiinnittämistä tarkistetaan, että liitokset ovat tiiviit ja listat ovat symmetriset. Liitoskohdat voidaan hioa kevyesti hiomapaperilla.

Jalka- ja kattolistoituksen asentaminen

Listoitus aloitetaan yleensä pisimmältä sivulta. Jatkoskohtien päät sahataan 45 asteen jiiriliitokseen, jotta liitos näyttää tiiviimmältä. Alle metrin pituisia jatkoksia kannattaa välttää.

Listojen kiinnitys betoniseinään tapahtuu "listatulpilla". Jalkalistaa painetaan kevyesti lattiaa vasten esimerkiksi laudan palalla ja samalla porataan iskuporakoneella kohtisuoraan listan läpi seinään. Tämän jälkeen listatulppa painetaan listan läpi seinään vasaralla ja lopuksi ruuvataan akkukoneella.

Kun listat ovat kiinni, liitoskohdat hiotaan kevyesti hiomapaperilla ja tarkistetaan liitosten tiiveys. Listat kiinnitetään lopullisesti. Kiinnityksille sopiva väli on noin 60 cm.

Kattolistat voidaan kiinnittää kattoon tai seinään.
Kattolistat voidaan kiinnittää kattoon tai seinään.

Rakojen viimeistely kittaamalla

Mikäli listojen liitoskohtiin on jäänyt näkyviä rakoja, voidaan ne täyttää kittausmassalla. Valmis listavalkoinen massa pursotetaan tarkasti raon päälle ja tiivistetään teräslastalla kevyesti painaen. Tarvittaessa ylimääräinen massa pyyhitään pois.

Kittauksella saadaan nurkka-, kulma ja jatkoskohdat viimeisteltyä siisteiksi. Myös mikäli seinän ja listan väliin jää rakoa, voidaan ne täyttää kittausmassa avulla.

Info

Info

Käytännön vinkkejä lisää:

  • Jos et omista jiiri- ja katkaisusahaa, niin listojen sahauksessa voidaan käyttää myös jiirilaatikkoa ja hienohampaista sahaa. Laite- ja konevuokraamoista on myös saatavilla giljotiini, jonka avulla listat katkaistaan mekaanisesti vipuvarren avulla painaen.
  • Iskuporakoneen ja valmiin lattiapinnan välissä on hyvä pitää esimerkiksi suojapaperia tai pahvia, jotta lattia ei naarmutu tärinästä.
  • Listatulppien kannat saa piiloon tekemällä "syvennyksen" listaan senkkausterällä. Tämän jälkeen kanta maalataan tai käsitellään listaan sopivalla pintakäsittelyaineella.
  • Listat voidaan myös kiinnittää ruuvien tai naulojen sijasta rakennusliimalla. Kiinnitysvaiheessa listaa pidetään hetki paikallaan kunnes saadaan hyvä alkutartunta liimattavaan pintaan. Tällöin kiinnityksestä tulee luja ja pitävä.
Sisustus
lattiat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20154_42976.jpg
Näin tasoitat eri lattiapinnat
Omakotitalon lattioissa vaaditaan suoruutta tai kallistuksia huoneen käyttötarkoituksesta riippuen. Weberin lattiatasoitteilla on mahdollista tehdä ohutta tasaista pintaa, paksuja täyttöjä tai kylpyhuoneen lattian kallistuksia. Weberin tuotevalikoimasta löytyy tasoitteita niin betoni- kuin puualustallekin. Normaalisti muutamassa päivässä kuivuvien tasoitteiden lisäksi valikoimassa on myös muutamissa tunneissa kuivuvia pikatasoitteita.Kaikki lattiatasoitteet sopivat betonilattioiden tasoittamiseen, minkä lisäksi Weberin valikoimasta löytyy lattiatasoitteita myös saneerauskohteisiin, joissa alustana voi olla esimerkiksi heikko betoni, puu-, klinkkeri tai muovimatto.
20218_72208.jpg
Lattiaratkaisu, joka säästää kustannuksia sekä ympäristöä
Rakentaminen ja erityisesti kiinteistöjen käyttö tuottaa yli 30 prosenttia kasvihuonekaasuista. Hyvä lämmöneristys on paras suurimman eli käytönaikaisten päästöjen laskija, mutta myös rakentamisvaiheessa on tehtävissä paljon. FF-FLOOR-lattiaratkaisun 30 prosenttia pienempi hiilijalanjälki on tärkeä edistysaskel myös rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämisessä.Sisäilmasaneerauksiin erikoistunut Venax Oy peruskorjaa Helsingin Länsi-Pakilassa neljän huoneiston paritaloyhtiötä käyttäen alapohjassa Finnfoamin kehittämää FF-FLOOR-lattiaratkaisua. Yrittäjä Mikko Luukkonen Venax Oy:stä pitää tärkeänä sitä, että rakentamiseen kehitetään uusia ja entistä parempia sekä työtä helpottavia ratkaisuja, koska vain siten ala menee eteenpäin.
20186_53515.jpg
Väliseinän ja -pohjan eristäminen kannattaa
Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.
20184_52484.jpg
Kivi keittiössä
Nyt on aika vaihtaa keittiötasot ja välitilalaatat aitoon luonnonkiveen. Luonnonkivi on keittiössä kuin kotonaan. Se voi tehdä keittiöstäsi entistäkin viihtyisämmän ja toimivamman. Kivinen työtaso kestää kosteutta ja kuumaa sekä toimii mainiona ruoanlaitto- ja leivonta-alustana. Luonnonkivi on kodin rakentamisessa kestävä, aito ja arvostettu materiaali, joka nostaa kodin arvoa.Lisätietoa kivitasoista...
202210_76986.jpg
Kivipintaa saunaan ja kylpyhuoneeseen - ota ideat talteen
Saunan ja kylpytilan uudistus on monelle unelmoitu uudistuksen kohde. Ajan myötä pinnat ovat voineet osoittaa rapistumisen merkkejä ja kiuaskaan ei enää lämpene kunnolla.Uudistuksen myötä tiloihin halutaan ekologisia, pitkäaikaisia ja luonnontuntuisia materiaaleja – ja nämä toiveet Tulikiven tuotevalikoima täyttää erinomaisesti. Tulikiven modernit kiukaat yhdistettynä luonnonkiveen luovat saunaan ja kylpytiloihin yksilöllisyyttä ja käytännöllisyyttä nostaen samalla asunnon arvoa.Kestävillä valinnoilla voidaan vaikuttaa lisäksi ekologiseen jalanjälkeen.
202010_67297.jpg
Näin teet rauhallisen etätyöpisteen pieneen tilaan
Viime vuosien trendikkäät avonaiset tilaratkaisut ja väliseinien kaatamisinto ovat tehneet kodeistamme huomattavan epäkäytännöllisiä etätyöläisten käyttöön. Avonaiset konseptit tuovat sisustukseen avaruutta ja ilmaa, mutta vievät mahdollisuuden omaan tilaan ja työskentelyrauhaan. Mutta kun kerran olet päässyt eroon väliseinistä ja olet tyytyväinen saavutettuun ratkaisuun, et varmaankaan halua rakentaa pysyviä seinä pienellä oviaukolla taas takaisin, ja menettää sitä ihanaa tilan tuntua, jonka saavutit.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton