• Etusivu
  • Talo

Älä heitä kipsilevyjä sekajätteeseen

Säästä aikaa, rahaa ja ympäristöä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Päivitetty 11.12.2023
20224_77895.jpg

Kierrätyskipsin käyttäminen valmistuksen yhteydessä säästää luonnonvaroja sekä edistää samalla kokonaishallintaa tuotteen elinkaariajattelussa.

Vastuullisesti valmistetut rakennustarvikkeet kasvattavat suosiotaan eteenkin yksityisten rakentajien, mutta myös rakennusyritysten joukossa. Teräs on yksi tunnetuimmista ja suurella prosenttiosuudella kierrätettävä rakennusmateriaali, mutta tiesitkö, että samoin on kipsilevykin.

Gyprocille vastuullisuus on erittäin tärkeä elementti ja vastuullisuuteen kuuluu ympäristöstä huolta pitäminen ja kierrätys. Tuotannon koordinaattori Sami Lönnberg Gyprocilta kertoo, että Gyproc käyttää luonnon kipsiä eli kierrätettävää raaka-ainetta.

– Kierrätyskipsin hankkimiseen meillä on sopimusasiakkaat, joilta otamme kipsimateriaalia vastaan. Tällä hetkellä kierrätysaste on noin 93–95 %, ja tavoitteemme on päästä 100 prosenttiin, kertoo Lönnberg.

– Vastuullisuus on meille hyvin tärkeä elementti. Olemme määritelleet kolme vastuullisuuden osa-aluetta, jotka ovat taloudellinen vastuu, sosiaalinen vastuu ja ympäristövastuu, Lönnberg jatkaa.

Kierrätysmateriaalin käyttäminen kipsilevyissä on melko helppoa. Raaka-aine punnitaan tehtaalla ja siitä otetaan näytteet puhtauden toteamiseksi. Tämän jälkeen kierrätyskipsi sekoitetaan uusien levyjen tuotannossa syntyneeseen kipsijakeeseen. Seoksesta poistetaan murskausvaiheessa vielä paperi ja raaka-aine on tämän jälkeen valmista.

– Jos ajatellaan Gyprocia tuotteena, sillä on hyvin pitkä elinkaari: kun rakennetaan talo, jonka elinikä on 30-40 vuotta, kipsilevy pysyy seinässä koko tämän ajan. Jos se sattuu menemään rikki, korjaaminen ei vaadi järisyttäviä purkutöitä. Kipsilevyä on helppo työstää. Näen Gyprocin hyvänä ja pitkäikäisenä tuotteena, Lönnberg sanoo.

Tuotannon koordinaattori Sami Lönnberg vastaa Gyprocin kierrätyskipsilaitoksesta, kierrätyskipsiasiakkuuksista ja osasta raaka-aineiden hankintaa.
Tuotannon koordinaattori Sami Lönnberg vastaa Gyprocin kierrätyskipsilaitoksesta, kierrätyskipsiasiakkuuksista ja osasta raaka-aineiden hankintaa.
Info

Info

Kipsilevy koostuu:

Kipsilevy itsessään on yhdistelmä kipsiä, kartonkia, vettä sekä pieni määrä lisäaineita. Kipsi louhitaan kipsikivenä, mutta sitä saadaan myös hiilivoimalaitoksista savukaasujen puhdistuksen yhteydestä.
Gyproc-kipsilevyjen kartonki on valmistettu kierrätyspaperista.

Tiesitkö, että kipsilevyt sisältävät kierrätettyä materiaalia? Kipsi on luonnonmateriaali, jota voidaan periaatteessa kierrättää loputtomiin. Huolellinen käsittely sekä laadunvalvonta mahdollistavat sen, että kierrätyskipsistä voidaan valmistaa yhtä laadukkaita kipsilevyjä kuin luonnonkipsistäkin.

Asiaa kipsilevyjen kierrättämisestä

Kierrätä tarpeeton kipsilevy

Jäikö nurkkiisi remontin tai rakennusprojektin jäljiltä ärsyttäviä kipsilevynpaloja ja tarpeettomia kipsilevyjä? Haluaisitko olla mukana vihreämmässä rakentamisessa ja kierrättää ylimääräiset kipsilevyt ja palat?

Rakentajat ja remppaajat:
Kipsilevyjen kierrätykseen voit osallistua myös viemällä niitä jäteasemille. Kierrätettävän kipsilevyn tulee olla puhdasta ja kuivaa. Kipsilevyissä ei saa olla esimerkiksi lautarakenteita, laattoja, metallinkappaleita tai uretaanivaahtoa. Kipsilevynpaloja ei myöskään saa pakata säkkeihin.

Rakennusalan yritykset:
Gyproc etsii jatkuvasti uusia kumppaneita kipsin kierrättämiseen. Jos yrityksesi on kiinnostunut kierrättämään ylijäämäkipsilevyt, kannattaa olla yhteydessä Sami Lönnbergiin.
sami.lonnberg@saint-gobain.com
+358 40 561 2252

Lue lisää kierrätyskipsin vastaanotosta.

Kierrättämisen hyödyt:

  • Säästä jätekustannuksissa
  • Kipsin kierrätys helposti järjestettävissä
  • Säästä luonnonvaroja
  • Edistä kiertotaloutta
Haluaisitko olla mukana vihreämmässä rakentamisessa ja kierrättää ylimääräiset kipsilevyt ja palat?
Haluaisitko olla mukana vihreämmässä rakentamisessa ja kierrättää ylimääräiset kipsilevyt ja palat?
gyproc logo
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Talo
kipsilevyt
väliseinät
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20208_66314.jpg
Lapsiperheen kotiin seinälevy, joka kestää kovempaakin menoa
Lapsiperheen kotiin Gyproc Habito® -rakennuslevyt olivat nappivalinta.Kun Matti Posio rakensi perheelleen omakotitaloa Inkooseen vuonna 2015, hän valitsi kaikin tavoin pitkäaikaisia, kestäviä ja turvallisia ratkaisuja. Talopakettiin kuuluvat kipsilevyt hän vaihtoi vastikään markkinoille tulleisiin Gyproc Habito® -rakennuslevyihin.Habito®-levyt ovat erittäin kestäviä: niiden iskunkestävyys on kymmenkertainen tavanomaiseen kipsilevyyn nähden. Siksi niillä onkin helppo rakentaa sisäseiniä, jotka eivät pienistä kolhiinnu – erinomainen seikka varsinkin lapsiperheessä.Kun Posiot rakensivat taloaan, Matilla ja Jennillä oli kaksi lasta. Nykyisin perheeseen kuuluvat vanhempien lisäksi 1-vuotias Elias, 6-vuotias Eino, 8-vuotias Saana sekä saksanseisoja Moku.Vilkkaiden lasten isä ei ole halunnut joutua miettimään, kestävätkö talon seinät jalkapallopeliä sisätiloissa. Eläväisten lasten on saatava leikkiä rajustikin, jos siltä tuntuu
20154_43272.jpg
Ota käyttöösi Gyproc-laskurit ja rakennekirjasto
Ota laskurit ja rakennekirjasto avuksesiKipsilevy on monipuolinen rakennusmateriaali lähtien kodin lattiasta aina kattoon saakka. Gyprocin rakennekirjasto tarjoaakin monipuolisesti rakennedetaljeja oman kodin rakentajalle ja remontoijalle. Tutustu, miten tehdään esimerkiksi ääni- ja paloluokan väliseinä.
201910_60867.jpg
Mitä kestävyys tarkoittaa tuotantojohtajalle?
Jos joku asia kuvaa Gyprocia, niin se on kestävyys. Aloitetaan nimestä, josta on vuosien saatossa muodostunut kipsilevyn synonyymi. "Kyprokki" kestää hyvin käyttöä vielä tänäkin päivänä, vaikka ominaisuuksissa, kuten kestävyydessä, ollaan tultu pitkälle sitten ensimmäisen Erikoiskova-levyn. Jatkuvan tuotekehityksen ja innovoinnin vuoksi Gyproc kestää myös vertailun – ja tuotantojohtaja Kaisa Ara kertoo nyt miksi.
20221_74425.jpg
Kolhuilta ei voi välttyä - ei niin ihmiset kuin seinätkään
Koti on meille jokaiselle tärkeä paikka. Siellä tapahtuu elämä: arjen ilot ja surut sekä kaikki siltä väliltä. Kolhuiltakaan ei voi välttyä – ei niin ihmiset kuin seinätkään.Kokemukset tekevät ihmisistä vahvoja ja kasvattavat kestämään sen, mitä eteen tuleekaan. Mutta kodin seinissä kestävyyttä pitää yllä vuosikymmenten aikana tapahtunut tuotekehitys sekä erilaiset tuote- ja rakenneratkaisut. Näin on myös kipsilevyjen kohdalla.
202210_79729.jpg
Mistä vinkit ja neuvot rakentajalle ja remontoijalle?
Siinähän se on, rakennus- tai remonttiprojekti. Väliseinät pitäisi rakentaa, mutta mikä on oikea tapa? Entä miten voi ottaa huomioon ääneneristyksen? Omatoimirakentajalle ja -kunnostajalle voi helposti mennä niin sanotusti sormi suuhun miettiessään, miten toteuttaa kestävät ratkaisut niin, että ne ovat myös kerralla oikein tehdyt? Rakentamisessa kun on monta toisiinsa kytkeytyvää seikkaa, jotka vain tarvitsee tietää tehdessään. Ensikertalainenkaan ei toki jää yksin, sillä kevytrakentamisessa auttavan kätensä ojentaa Gyproc Asennuskirja.
201910_60484.jpg
Ohuemmalla seinäratkaisulla lisää huoneneliöitä
Seinäratkaisu, joka antaa mahdollisuuden toteuttaa muun muassa huoneistojen väliset seinärakenteet ohuempina ja selkeästi paremmilla ominaisuuksilla. Mistä siis on kyse?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton