• Etusivu
  • Rakentaminen

7. Soklex-perustusmuottien yleinen asennusohje

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.07.2017
20125_30852.jpg

1. Rakennuksen pohjan kaivutöiden jälkeen sokkelilinjat täytetään vähintään 200 mm:n sorakerroksella. Sora tasataan perustamistasoon ja tiivistetään kerroksittain huolellisesti tärylevyllä. Tässä vaiheessa asennetaan routalevyjen alle jäävät salaoja- ja sadevesiputket. Routaeristelevyille on varattava riittävä tila pohjatöiden yhteydessä.

20125_30853.jpg

2. Tiivistetyn, tasatun sorakerroksen päälle asennetaan vähintään 300 mm muottia leveämpiä muovilautoja (MULA) korkolaudoiksi poikittain kahden metrin välein; jokaisen muotin alla tulee olla vähintään kaksi lautaa, jotka vaaitaan molemmista päistään tarkasti oikeaan korkeuteen. Korkolaudan yläpinta on anturan alapintataso.

20125_30854.jpg

3. Linjalanka asennetaan valmiin sokkelipinnan linjaan (= muotin ulkokuoren sisäpintaan) linjapukkeihin ennen Soklex -valmismuottien asentamista tai kiinnitetään esimerkiksi Ø 6 mm harjaterästapeilla tai nauloilla muotteihin niiden alustavan asentamisen jälkeen. Ennen muottien asentamista pitää tehdä katkaisusuunnitelma, jolloin vältetään turha muottihukka.

Aiheeseen liittyvät videot:

Perustusvalumuotten asennus...

20125_30855.jpg

4. Muottien asentaminen aloitetaan jostakin rakennuksen nurkasta työstämällä nurkkaan tulevien valmismuottien päät toisiinsa sopiviksi. Nurkkia tehdessä teräkset taivutetaan metalliputken avulla kulman muotoon. Mikäli käytetään irrallisia kulman tai suoran muotin jatkosteräksiä, niin ensin sidotaan alateräkset toisesta päästään sitomalangoilla muotin alateräksiin. Sen jälkeen liittyvä muotti työnnetään yhteen pujottamalla muotin jatkosteräkset jo asennetun Soklex -valmismuotin hakojen sisäpuolelle.

20125_30856.jpg

5. Näin edetään, kunnes rakennuksen ulkopiirin kaikki muotit on asennettu, jonka jälkeen suoritetaan vielä tarkistusmittaukset. Tässä yhteydessä on tarkistettava myös ristimitta! Nurkkien ja suorien jatkosten toisiinsa liittäminen kannattaa varmistaa Ø 6 mm harjaterästapeilla.

Aiheeseen liittyvät videot:

Sisäkulman teko...

Ulkokulman teko...

20125_30857.jpg

6. Seuraavaksi aloitetaan alustava soratäyttö valmismuottien molemmin puolin 100-150 mm sorakerroksella. Tässä yhteydessä asennetaan ulkopuolen vaakasuuntainen routaeristys (EPS 120 Routa) routasuojaussuunnitelman mukaisesti. Routalevyt voivat samalla toimia sokkelimuottien ohjauslinjana.

20125_30858.jpg

7. Lopullinen soratäyttö aloitetaan ulkopuolelta asettaen aluksi soraa routalevyjen päälle ja seuraavaksi muottia vasten sisäpuolelle. Sen jälkeen täyttötyötä jatketaan kerroksittain vuorotellen ulkopuolelle ja sisäpuolelle. Täyttö tehdään näkyvän sokkelin puolella noin 100 mm muotissa olevan katkaisuviivan yläpuolelle ja samaan korkeuteen myös sisäpuolella. Täyttötyön yhteydessä tarkkaillaan, että valmismuotit pysyvät paikoillaan ja sokkelilinjat suorina. Varmistaminen sujuu parhaiten linjalangan avulla.

20125_30859.jpg

8. Seuraavaksi sidotaan muotin yläosan limittäiset raudoitusjatkeet tai irralliset raudoitusjatkeet sitomalangoilla yhteen. Raudoitustyön jälkeen asennetaan 50x100 mm puutavarasta valmistettu yläpään tuenta paikoilleen. Lisäksi muotin yläreuna tuetaan noin 3-4 m välein maahan ankkuroiduilla vinotuilla. Varmistakaa vielä tässä vaiheessa ulkoreunan suoruus. Myös muottien ulkokuorien sisäpintojen tulee jatkua samassa tasossa. Yli 1000 mm korkeat muotit vaativat lisätuennan.

20125_30860.jpg

9. Valmismuotin raudoitteet ripustetaan tuennan poikittaislautoihin (22x50 tai 22x100 mm) niin, että alateräkset ovat vähintään 50 mm irti alussorastuksesta ja samalla varmistetaan, että raudoitukset ovat vaakasuunnassa oikealla kohdalla ottaen huomioon ympäristöluokan vaatimat suojaetäisyydet.

Aiheeseen liittyvät videot:

Perustusmuotin tuenta ja valu...

20125_30861.jpg

10. Betonointi tehdään tasaisesti sisä- ja ulkokuoren väliin. Valukerrokset tiivistetään sauvatäryttimellä ja samalla varmistetaan anturaosan täyttyminen. Muotit täytetään tasaisesti halkaisun molemmin puolin. Betonointi on helpointa tehdä betonipumpulla. Suositeltavan massan maksimiraekoko on # 16 mm ja notkeusluokka S3 (1-2 sVBo). Lujuusluokan määrittelee rakennesuunnittelija, yleensä betoni on säänkestävää rakennebetonia C25/30 (K30). Pumppauksen ja tiivistyksen jälkeen valun yläpinta hierretään tasaiseksi ja asennetaan siihen liittyvien rakenteiden vaatimat tartuntateräkset ja / muut tartunnat.

20125_30862.jpg

11. Muottien yläpään tuenta puretaan ja muotin ulkopuolen (tarvittaessa sisäpuolen) eristelevy poistetaan muotissa olevaa katkaisuviivaa myöten 2-5 vuorokautta betonoinnin jälkeen vallitsevista ympäristöolosuhteista riippuen. Eristelevy kannattaa leikata esimerkiksi käsi- tai moottorisahalla. Irrotettu levy voidaan hyödyntää lisälämmöneristeenä esim. rakennuksen alapohjaa eristettäessä.

20125_30863.jpg

12. Sokkeli on valmis ja näkyviin jää mattamainen ja karhea betonipinta, joka voidaan helposti käsitellä rakennesuunnittelijan ohjeiden mukaisesti. Luja ja lämmin Soklex -teräsbetoniperustus on valmis. Mikäli kyseessä on sellainen matalaenergia- tai passiivirakenne, jossa muotin ulkokuori jätetään paikoilleen, niin maanpinnan yläpuolinen EPS-pinta tulee aina esimerkiksi rapata tai levyttää.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202110_73276.jpg
Kiinteistön omistaja on vastuussa hulevedestä ja sen hallinnasta
Hulevesi on taatusti tuttu sanana, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Erityisesti syksy ja sen mukanaan tuomat sateet aiheuttavat vesien kertymistä pihoille ja piha-alueille, varsinkin jos pihat ovat asfaltoituja tai muuten pinnoitettu materiaalilla, joka ei läpäise vettä. Ilmiö korostuu myös keväisin sulamisvesien aikaan. Myös rakennusten perustusten kuivatusvedet luetaan hulevesiin, vaikka ne eivät suoraan hulevettä olekaan.Miten ylimääräisestä vedestä sitten päästään eroon?
20161_45131.jpg
Kipsilevyllä rakennat lattiasta kattoon
Gyprocin ratkaisuilla kipsilevyillä voidaan rakentaa sujuvasti ja nopeasti lattiasta kattoon. Gyprocin kipsilevyratkaisuilla rakennat helposti sekä väliseinät, lattiat että märkätilat. Kipsilevy on myös erinomainen tuulensuoja, ja tarvittaessa kipsilevyjä voidaan jopa taivuttaa sekä seinä- että kattopinnoilla.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Ilmanvaihdon kehitysvaiheet
Tiedätkö miten asuntosi ilmanvaihto toimii? Mitä eroa on painovoimaisella ja koneellisella ilmanvaihdolla ja mitä tarkoittaa tarpeenmukainen ilmanvaihto?
20107_22537.jpg
Suositut Economy-talot nähtävänä asuntomessuilla
Kastelli-talot Oy esittelee tämän vuoden asuntomessuilla taloja jokaiselle kukkarolle. Talopakettien markkinajohtaja on vahvasti mukana Kuopiossa viidellä kohteellaan: messualueelta löytyy kolme Economy-malliston kotia, tilavampi Plazia ja arkkitehti Erkki Eskelisen näyttävä Villa Roosa.
20175_49270.jpg
Boschin Lämpömestarit kehittämässä lämpöpumppualaa
Viime vuonna jo yli 70 prosenttia omakotitalon rakentajista valitsi jonkinlaisen lämpöpumpun, käy ilmi Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen tekemästä tutkimuksesta. Alan kasvu ja tuotteiden nopea kehitys ovat tuoneet mukanaan nousevat vaatimukset järjestelmien tuntemukselle, mitoitukselle ja asennukselle. Hiljattain Suomen lämmitysmarkkinoille laajentanut Bosch on vastannut tarpeeseen uudella palvelukonseptilla, koulutetuilla Lämpömestareilla.
20154_43276.jpg
Laatoitus
Tarvittavat työvälineet- rullamitta- vesivaaka- alumiini- tai puuohjuri- pitkä suorakulma- hammastettu teräslasta- laattaleikkuri- saumanarua- pesusieni ja siivousliinoja- laattavasara- saumauskumi- laastipalju- sekoituskone- kittipistooliTyöohje sisältää märkätilan seinien ja lattian laatoituksen. Ennen työtä tarkistetaan, että lattiakaadot täyttävät vaatimukset (suihkun alueella 1:50 ja muualla 1:80) ja vesieristys on tiivis. Työjärjestys suunnitellaan siten, että laatoitus aloitetaan seinäpinnoista ja laatoituksen valmistumisen jälkeen vesieristetään lattia. Lattialämmitys tulee kytkeä pois vähintään 2 vuorokautta ennen lattian laatoittamista.Seinien laatoitusMittaukset ja laattajaon suunnittelu1. Tila mitataan ja laattajako suunnitellaan ottaen huomioon sauman vahvuus (tavallisesti 3–6 mm). Ikkuna- ja oviaukkojen sivut pyritään laatoittamaan kokonaisilla laatoilla. Seinien sivuilla leikatut laatat sijoitetaan molempiin nurkkiin, jotta laatoitus näyttää rauhalliselta. Seinän ylimmäinen laatta suunnitellaan myös kokonaiseksi.2. Alareunaan kiinnitetään suora alumiiniohjuri. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää höylättyä puuta. Ohjurin yläreunan korko on seinän toiseksi alimmaisen laatan alareuna. Vaakasuoruus tarkistetaan vesivaa’alla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton