• Etusivu
  • Rakentaminen

3 Rakennussuunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.10.2024
20077_5723.jpg

3.5 Käyttövaihe

Monta kertaa toistettu teksti: tämä on onnistumisen kannalta rakentamisen tärkein vaihe. Taas kerran, vastaanotto on rakentamisen tärkein vaihe. Mitä on saatu aikaan? Kaiken tulee olla kunnossa. Onko saatu sitä mitä on tilattu? Perinteisiä hartiapankkirakentajia on nykyään enää erittäin vähän. Tällainen rakentaja saa syyttää itseään, jos lopputulos ei ole sitä mitä ajatteli. Nykyisin rakentaminen on usean eri urakoitsijan yhteistyön tulos. Onko tässä onnistuttu? Se selviää lopputarkastuksessa, tosin lopputulos on ollut jo pitkään näkyvissä.

3.5.3 Rakennuksen vastaanotto Rakennuttajan tehtävänä on järjestää vastaanottotarkastus. Tavoitteena on todeta suoritusten sopimustenmukaisuus, tarkistaa vastaanotossa luovutettavat asiakirjat, taloudellinen loppuselvitys sekä hoitaa puutteiden korjaaminen ja jälkitarkastus. Tulosteina ovat vastaanottopöytäkirja(t) ja taloudellisen loppuselvityksen pöytäkirja, joka on joko yhdessä vastaanottopöytäkirjan kanssa tai erikseen.

3.5.3.1 Asian läpikäynnin tarkoitus
Vastaanotolla otetaan vastaan urakoitsijan tai urakoitsijoiden työsuoritukset dokumentteineen sekä hoidetaan juridiikka ja taloudellinen loppuselvitys. Tämä kaikki tapahtuu myös niiden urakkasuoritusten osalta, jotka koskevat vain osaurakoita, esimerkiksi runkotöitä. Niiden vastaanottotarkastus on välittömästi työrupeaman valmistuttua.

3.5.3.2 Miten asiat käydään läpi
Vastaanoton lähtötietoina ovat talotekniikan laitteiden tarkastusten pöytäkirjat sekä rakenteiden ennakkotarkastuksissa syntyneet dokumentit. Merkittävän osan vastaanottoa muodostaa rakennuksen suunnitelmien mukaan tehtyjen töiden hyväksymiskriteerit. Vastaanottotilaisuus on siis pitkälti olemassa olevien dokumenttien tarkastamista sekä viimeisen viikon sisällä esiin tulleiden, pintatöissä havaittujen korjaamatta jääneiden puutteiden kirjaamista. Vastaanottotarkastukseen liittyy paljon muodollisuuksia kokouskutsusta ja puutelistoista lähtien. Omakotitalossa muodollisuudet voidaan useassa tapauksessa unohtaa ja sopia suullisesti vastaanottotarkastuksen ajankohta (liite 3.5.3, Vastaanottotarkastuksen pöytäkirjamalli). Pöytäkirjamallia voi käyttää kaikissa vastaanotoissa. Jos rakentaja on tehnyt urakkasopimuksen runkotöistä, samaa pöytäkirjaa voi käyttää myös siinä. Pääasia on, että tarvittavat ja välttämättömät asiat käydään läpi.
Urakoitsijoiden luovuttamat laitteiden dokumentit on toivottavasti tarkastettu jo etukäteen. Suunnittelijat antavat omat lausuntonsa rakennuksen vastaanotettavuudesta. Tämä kaikki tuntuu turhalta kaavamaisuudelta, mutta liian monta taloa on otettu vastaan liian heppoisin kriteerein ja asiaa sen paremmin tuntematta. Jälkeenpäin on asioista sitten jouduttu käymään jopa oikeutta. Kun vastaanotto tehdään reilun pelin meiningillä, ei urakoitsijoilla pitäisi olla mitään vastaan sanottavaa. On heidänkin etunsa, kun saadaan kaikki asiat heti sovittua. On tosin ollut sellaisiakin vastaanottotilaisuuksia, että urakoitsija on meinannut hiiltyä, kun asioita on ryhdytty käymään läpi niin kuin pitää.

3.5.3.3 Taloudellinen loppuselvitys
Taloudellinen loppuselvitys käydään läpi vastaanoton yhteydessä tai sovitaan erikseen. Kun tämä voidaan tehdä samassa yhteydessä, on se osoitus rakennustyön aikana tehdystä tarkasta työstä. Jos asioissa on epäselvää, eivät kaikki ole tehneet työtään kunnolla tai työn loppuvaiheessa on tullut paljon muutoksia. Vastaanottotilaisuudessa rakennusaikaiset vakuudet vaihdetaan takuuajan vakuuksiksi. Kaikista rakennustyön aikana pidetyistä vastaanottotilaisuuksista tehdään pöytäkirjat.

3.5.3.4 Jälkitarkastus
Yleensä vastanottotarkastuksen jälkeen joudutaan vielä pitämään jälkitarkastus. Se ei ole mitenkään osoitus huonosti tehdystä työstä. Vasta sitten kun jälkitarkastuksia tehdään useita peräkkäin, voidaan todeta, että kyllä työn voisi kerrallakin tehdä kuntoon. Jälkitarkastuksen ajankohta sovitaan vastaanottotarkastuksessa, ja tuolloin urakoitsijat voivat pitkälti määritellä ajankohdan. Jälkitarkastuksesta on myös syytä tehdä muistio, joka myötäilee vastaanottotarkastuksen kaavaa, lukuun ottamatta loppuosan kohtia.

3.5.3.5 Päätöksen teko
Vastaanottotarkastuksessa tehdään selvä vastaanottopäätös, jossa hyväksytään ainakin suurin osa urakoitsijan suorituksesta. Voidaan tehdä myös perusteltu päätös olla ottamatta urakkasuoritusta vastaan miltään osilta. Tähän tulee kuitenkin olla selvät perusteet. Niitä voivat olla suorituksen viivästyminen niin, että muuttoa ei voi vielä suorittaa tai jotain vastaavaa. On tietenkin hyvin subjektiivinen näkemys, onko omakotitalo muuttokunnossa vai ei, mutta viimekädessä asian ratkaisee tilaaja ja urakoitsijalle jää mahdollisuus vedota asiassa tuomioistuimeen. Näin pitkälle asiassa ei tarvitse mennä, jos mukana on riittävä asiantuntemus molemmilta puolilta.

Rakentaminen
hankkeen aloitus
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20077_5710.jpg
Vesi- ja viemäröintitöissä huomioitavaa
3.3 Varsinainen rakentaminenOmakotitalon vesijärjestelmien rakentamisessa edellytetään erityistä osaamista ja tarkkuutta. Kysymyksessä on erityisrakenne ja tämä edellyttää asiantuntijan palkkaamista työnjohtajaksi. Puhutaan KVV-vastaavasta. Melko usein tämä henkilö on urakoitsijan palkkalistoilla ja palvelu kuuluu urakkaan.
202210_60332.jpg
Kaunis ja käytännöllinen kivitalo tarkalla budjetilla
Unelma omasta, juuri oman perheen tarpeisiin piirretystä yksilöllisestä pientalosta elää monen mielessä vahvana. Lue, millainen merkitys ammattitaitoisella suunnittelulla oli Mikko ja Lotta Merisaaren täydellisen talounelman toteutumisessa.
20077_5717.jpg
Sisäpuolen pinnoitteet ja sisustaminen
3.4 SisätyötLoppusuora lähestyy. On aika siirtyä pintatöihin. Pinnat pitää valita ensisijaisesti käytön ja käytännöllisyyden mukaan, muistaen samalla niiden viihtyisyyttä merkitsevän tarkoituksen. Taloon ei pidä valita kaikkea sitä, mikä kaupassa näyttää kauniilta ja mukavalta. Pintojen pitää osua yhteen. Jos värien valinnassa ei ole varma itsestään, on tarkoituksenmukaisempaa pyytää asiantuntijaa tekemään puitteet väreille. Sen jälkeen valinta on helpompaa.
202112_73898.jpg
Kerrostalot maan tasalle ja uutta tilalle: Näin toimii purkava täydennys­rakentaminen
Helsingin Mellunmäessä käynnistyy Suomen suurin purkavan täydennysrakentamisen hanke. Mistä siinä on kyse?
Pohjois-Haaga parvekelasitus
Taloyhtiö uudisti kerrostalon ilmeen parvekelasituksilla
Helsingin Pohjois-Haagassa sijaitseva 24-asuntoinen taloyhtiö aloitti kesällä lasitusurakan, jossa yhtiön jokaisen asunnon parvekkeet lasitettiin. Yleisimmät syyt lasitusurakkaan ryhtymisestä ovat asukkaiden viihtyvyys sekä taloyhtiön arvo sekä julkisivun siisteys. 1960-luvulla rakennetussa kolmikerroksisessa kerrostalossa haluttiin lasitetun julkisivun lisäksi hankkia lasituksiin integroitavat parvekekaihtimet.Taloyhtiön isännöitsijä Erkki Oksanen oli mukana pyytämässä tarjouksia lasitustoimittajilta, ja lopuksi valinta oli taloyhtiön kannalta selvä.‒ Lumon valikoitui urakan lasitustoimittajaksi laadukkaiden tuotteiden ja kokonaisvaltaisen palvelun vuoksi. Yhteistyö on sujunut hyvin ja olemme operoineet aikataulujen puitteissa, kertoo Oksanen projektista.
20235_81584.jpg
Puukuitueristeellä on pieni hiilijalanjälki - se eristää hyvin myös lämpöä ja ääntä
Kun kirvesmies Lars Fossum aloitti Norjan Risørissä sijaitsevan vanhan puutalonsa kokonaisvaltaisen remontin, valitsi hän käytettäväksi eristemateriaaliksi puukuidun. Puukuidulla on pieni hiilijalanjälki, mutta sillä on myös muita erinomaisia ominaisuuksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton