1950-luvulla rapatun omakotitalon julkisivuremontti
Näin pääset liikkeelle ja saat halutun lopputuloksen
Tarve julkisivuremonttiin havaittiin, kun seinien lämmöneristystä haluttiin parantaa.
Vanhan talon julkisivuremontin tarpeeseen voi olla useita syitä. Pitäisikö lämmöneristystä tehostaa? Onko mahdollista tehdä kodin seinärakenteesta energiatehokkaampi, jolloin lämpö ei karkaa ja energiaa säästyy? Ovatko julkisivurappaukset päässeet ajan myötä vaurioitumaan? Näihin havaintoihin ja kysymyksiin saattaa moni omakotitaloasuja havahtua.
1950-luvun taloon Pirkanmaalla toteutettiin julkisivuremontti, kun lisälämmöneristys tuli ajankohtaiseksi.
Julkisivuremontin yhteydessä uusittiin salaojat
Lempäälässä Pirkanmaalla sijaitseva omakotitalon seiniin haluttiin lisälämmöneristystä. Samalla kun lisälämmöneristys laitettaisiin, tulisi tehtäväksi myös uudistaa julkisivurappaus.
– Valitsimme tekijän yhteisten tuttujen suosituksesta ja homma hoitui hyvin. Samalla tehtiin salaojat julkisivun toteuttaneen paikallisen yrityksen, RAKunionin, kanssa, kertoo talon omistaja Sebastian Wuorenpää.
Julkisivuremontti aloitettiin vuoden 2021 kesäkuussa. Remonttikohde valmistui jo syyskuuksi.
– Työ aloitettiin vanhan rappauspinnan purkamisella alla olevaan tiilirunkoon asti. Tämän jälkeen lisättiin seiniin 50 millin tuulensuojalevy, ristikoolaus ja päälle levyt sekä rappaus, RAKunionin
Pentti Pesonenkertoo remonttiprojektista.
Kyseessä ollut perustyö eteni ennalta tehtyjen suunnitelmien mukaisesti.
Asuntojen parissa itsekin työskentelevä Wuorenpää pyysi suunnitteluapuun sisustussuunnittelija Linda Heikkilän, jonka kanssa he yhdessä löysivät hyvän ja mieluisan värimaailman uudelle rappaukselle.
Milloin rappaus on aiheellista uusia?
Toisinaan käy niin, että vanha julkisivurappaus alkaa halkeilla sekä irrota pohjastaan syystä tai toisesta. Vanhan julkisivurappauksen uusiminen tulee kuitenkin pääosin eteen tilanteissa, joissa vanhaan taloon halutaan lisälämmöneristystä ja sitä kautta energiatehokkuutta.
– Vanhoissa taloissa pintarappaus voi irtoilla vuosikymmenten saatossa. Useimmiten silti julkisivun uusiminen tulee eteen nimenomaan lämmöneristyksen yhteydessä, Pesonen kertoo.
– Joskin lisälämmöneritys voidaan tehdä myös sisäseinien kautta. Tässä kyseisessä Lempäälän kohteessa sisäremonttia oli jo tehty, joten se ei tullut kyseeseen.
Kaikkineen esimerkkikohteen julkisivuremonttiin kului noin 2,5 kuukautta.