Paljonko remonttia mökkisaunasi kaipaa?
Mökkisauna, rantasauna, ulkosauna, pihasauna, hirsisauna, tynnyrisauna, savusauna, eräsauna... Millainen sauna mökilläsi onkaan, pienellä päivityksellä tai vähän isommalla laittamisella varmistat hyvät löylyt ja parhaat saunahetket.
1. Minihuolto – mökkisaunan kasvojenkohotus
Pelkkä saunan siivous ja hoitokin saattaa joskus riittää. Vaikka saunan sisustus ei enää olisikaan kovin freesi, mutta kaikki on ehjää ja olet itse tyytyväinen, ei täysremonttia tarvitse aloittaa suin päin.
Sauna raikastuu ja puupintojen käyttöikä pitenee, kun puhdistat pinnat kunnolla muutaman kerran vuodessa. Mökkisaunassa tämä tarkoittaa usein mökkikauden alussa ja lopussa.
Puhdistuksen lisäksi lauteet voi hioa kevyesti. Lauteet on hyvä suojata puhdistuksen ja varsinkin hionnan jälkeen parafiiniöljyllä.
Info
Valkoisia tahroja kiukaassa?
Löylyvedessä oleva kalkki voi muodostaa ajan mittaan valkoisia tahroja kiukaan pintoihin. Tahrat on kuitenkin helppo puhdistaa kotikonstein sitruunahappoliuoksella.
- Hanki sitruunahappojauhetta esimerkiksi apteekista
- Sekoita noin kaksi ruokalusikallista sitruunahappojauhetta puoleen litraan vettä.
- Pyyhi tahrat liuokseen kostutetulla pyyhkeellä. Käytä kumihanskoja, koska sitruunahappo saattaa ärsyttää ihoa.
- Huuhtele ja kuivaa tarvittaessa.
Saunan ilmettä voi piristää myös uusilla saunatekstiileillä sekä -tarvikkeilla. Laudeliina suojaa lauteita, saunatyyny tukee niskaa ja löylyä on mukava heittää tyyliin sopivalla kiulu-kauha-setillä. Saunatarvikkeet lämpömittareista saunasetteihin ovat myös hyviä mökkituliaisia.
2. Saunan päivitys – kiuas menee vaihtoon
Käyttövuosien myötä saunan tärkein osa, kiuas, kuluu. Mökkisaunassa esimerkiksi käyttötahti sekä käytetty vesi ja mökin sijainti meren tai järven rannalla vaikuttavat kiukaan kulumiseen.
Keväällä onkin oikea aika tarkistaa, missä kunnossa kiuas on. Kiuaskivet pitää vaihtaa säännöllisesti. Suositeltu kivien vaihtoväli on kivilaadusta ja saunan käytöstä riippuen noin 1–3 vuotta. Vaihto kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen niiden murenemista ja valita kivet huolella. Esimerkiksi oliviinidiabaasi on kiuaskivenä kestävää ja turvallista, johon varautuu reilusti lämpöä.
Jos kivien vaihdon yhteydessä kiukaan kunto näyttää kuitenkin huonolta tai löylyt eivät enää ole tarpeeksi lämpimiä, voi olla aika vaihtaa koko kiuas. Myös nuohoojat kertovat hyvin mielellään, jos esimerkiksi puukiuas on jo ruostunut puhki. Reiät kiukaassa näkyvät selvästi, jos kiuaskivien poiston jälkeen suuntaat taskulampun valokeilan tulipesään.
Kiukaan vaihdon yhteydessä kannattaa varmistaa, että kiukaasi on mitoitettu oikein. Liian pienitehoinen kiuas joutuu saunassa koville, eikä se ole kovin pitkäikäinen tai paras löylyjen lähde. Liian suuritehoinen taas ei anna miellyttävää saunakokemusta ja kuluttaa turhaan energiaa.
Uuden kiukaan valinnassa tarvitset ensimmäisenä tiedon saunan tilavuudesta. Kannattaa muistaa, että saunan materiaalit vaikuttavat kiukaan tehoihin. Esimerkiksi hirsiseinä vaatii 1,5 kertaista tehoa kiukaalta.
3. Aloitetaan alusta – kaikki uusiksi
Mökkisaunan voi remontoida joko lattiasta kattoon tai päivittää näkyvimmät ja kuluvimmat osat, kuten lauteet ja kiukaan. Jos et ole enää tyytyväinen mökkisaunasi ilmeeseen ja pinnat ovat huonossa kunnossa, kannattaa saunan sisustus uusia.
Voit joko vaihtaa uudet vanhojen tuotteiden paikalle tai suunnitella saunan sisustuksen rohkeasti isommin uusiksi. Nykyään niin laudemalleja, pintamateriaaleja kuin kiuasvaihtoehtoja on enemmän kuin vaikkapa parikymmentä vuotta sitten.
Yleensä käytön jäljet näkyvät selkeimmin saunan lauteissa. Lauteet voivat mennä huonoon kuntoon, jos niitä ei hoideta säännöllisesti. Jos seinien panelointi vielä menettelee, voit vain vaihtaa lauteet uusiin.
Lauteita ei tarvitse rakentaa itse alusta lähtien, vaikka olisi liikkeellä pienellä budjetilla. Valmislaudemalleista löytyy jokaisen kukkarolle sopiva ratkaisu ja kokonaisuus. Laudepaketti on ehdottomasti helpoin ja nopein vaihtoehto uusia lauteet. Saat yhdessä paketissa kaiken, mitä tarvitset: ylä- ja alalauteet, selkänojan, jakkaran, suojakaiteet ja kiinnitystarvikkeet. Valmislauteet ovat myös helppo ja nopea asentaa itse.
Info
Saunasuunnittelijan muistilista
- Hae kuvia ja ideoita
- Mittaa saunatila
- Hae tarvittavat luvat (rakennuslupa, toimenpideilmoitus)
- Vanhan sauna purkaminen
- Päivitä rakenteet tämän päivän standardien mukaisiksi
- Uudet sähkötyöt
- Tukirakenteet paneloinnin alle
- Lattian mahdollinen laatoitus
- Seinien panelointi ja lauteiden asennus
- Puupintojen suojakäsittely