• Etusivu
  • LVI

Tulikiven uusi älysovellus auttaa takkapuita palamaan puhtaammin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 17.02.2020
20193_56948.jpg

Tulikiven Karelia-malliston Lampo-takka.

Kotimainen keksintö automatisoi takan ilmanoton ja estää tahattoman ylilämmittämisen

Puun pienpolton päästöistä on käyty vilkasta keskustelua. Takan puhtaaseen palamiseen voi vaikuttaa sillä, miten ilmaa päästetään tulipesään palamisen eri vaiheissa. Harva kuitenkaan jaksaa tai osaa vahtia ilmansäädintä riittävän tarkkaan. Tulikivi on kehittänyt ratkaisuksi Senso-takkaohjaimen, joka automatisoi takan ilmanohjauksen. Ilmansäädin liikkuu automaattisesti palovaiheiden mukaan ja varmistaa sopivan ilmamäärän. Järjestelmän sähköinen ohjaus toimii takkaan asennettujen mittausantureiden avulla. Takkaohjaimeen kuuluu lisäksi älylaitesovellus, joka neuvoo käyttäjää lämmittämään oikein. Se kertoo, milloin puuta kannattaa lisätä ja milloin lämmittäminen kannattaa lopettaa. Senso-takkaohjaimen voi asentaa Tulikiven Karelia-sarjan varaaviin takkoihin.

– Tulikivi Senso -takkaohjain ei ole kaukosäädin, jolla ohjataan takkaa. Paremminkin se on keksintö, joka ohjaa takan lämmittäjää puuta säästävään lämmitystapaan. Järjestelmä hoitaa itsenäisesti takan ilmanohjauksen, jolla on iso vaikutus puunpolton päästöihin. Se avaa ja sulkee ilmansäädintä automaattisesti palovaiheiden mukaan. Tämä varmistaa puun puhtaan palamisen, kertoo Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen.

Puun pienpoltosta syntyy eniten pienhiukkasia silloin, kun puu ei pala puhtaasti. Uusissa takoissa on panostettu edistyneeseen polttotekniikkaan, joten niissä palaminen on lähtökohtaisesti puhtaampaa. Esimerkiksi Karelia-sarjan takat läpäisevät jo nyt vuonna 2022 voimaan tulevat päästönormit.

Sillä, miten takkaa käytetään, on lisäksi suuri merkitys pienhiukkasten syntyyn. Takassa ei esimerkiksi koskaan saa polttaa roskia, märkää puuta tai puujätettä, kuten lastulevyä, vaneria tai käsiteltyä puuta.

Puhtaaseen palamiseen vaikuttaa myös se, minkä verran ja mitä kautta tulipesään ohjataan ilmaa palamisen eri vaiheissa. Arinan kautta tulevaa ilmaa tarvitaan runsaasti sytytysvaiheessa sekä hiillosvaiheessa, jolloin maksimimäärä arinailmaa polttaa hiilloksen nopeasti pois. Palamisvaiheessa arinailmaa rajoitetaan, ja toisioilmaa johdetaan täysillä liekkien kärkiin, eli puu- tai pelettipanoksen yläpuolelle.

– Jotta palamisprosessi olisi mahdollisimman vähäpäästöinen, Senso-takkaohjain pyrkii ohjaamaan käyttäjää oikeaoppiseen takan lämmittämiseen. Se ilmoittaa, milloin on oikea aika lisätä puita ja milloin lämmitys tulee lopettaa, Vauhkonen lisää.

Takkaremontti tiedossa?
Lue aiheesta lisää.

Tulikiven Karelia-sarjan Raita-takka, johon on asennettu Senso-takkaohjain.
Tulikiven Karelia-sarjan Raita-takka, johon on asennettu Senso-takkaohjain.

Automaattinen ilmanohjaus perustuu mittaustietoihin

– Tulikivi Senso helpottaa takan käyttöä, kun paloilmaa ei tarvitse säätää itse. Takan alaosaan koteloidaan takkaohjaimen säädin ja moottori, jotka liikuttavat ilmansäädintä. Takkaan asennetaan anturit, jotka ohjaavat sen toimintaa keräämällä tietoja takan lämpenemisestä. Laitteeseen kuuluu älylaitesovellus, joka toimii Bluetoothilla iOS- ja Android-järjestelmissä, Vauhkonen kuvailee.

Anturit mittaavat muun muassa takan tulipesän, varaavan massan ja huoneilman lämpötilaa sekä hormin vetoa ja hetkellistä lämmitystehoa. Sovellus näyttää prosentteina, kuinka suuri osuus takan lämmönvarauskapasiteetista on käytössä. Mittaustiedot ohjaavat takkaohjaimen toimintaa, ja niitä voi seurata sovelluksesta. Keskeiset tilastotiedot tallentuvat muistiin kymmenen edellisen polttokerran ajalta.

Takkaohjain toimii verkkovirralla. Sähkökatkosten sattuessa takkaohjaimen voi kääntää helposti manuaaliasentoon, jolloin ilmansäätöä voi ohjata itse.

Tulikivi Senso -sovellus neuvoo takan lämmittämisessä.
Tulikivi Senso -sovellus neuvoo takan lämmittämisessä.

Loppu ylilämmittämiselle ja turhalle puun poltolle

– Poltettavan puun määrä vaikuttaa takan päästöihin. Varaavan takan lämmönvaraus toimii kuin akun lataus: kun akku on täynnä, sitä ei voi ladata enempää. Takan lämmitystä ei kannata jatkaa enää, jos lämmönvarauskapasiteetti on jo täynnä. Turha ylilämmittäminen hukkaa energiaa ja lyhentää takan elinikää, Vauhkonen muistuttaa.

Jotta puuta ei polteta turhaan, Tulikivi Senso -sovellus neuvoo, missä palamisen vaiheessa puuta kannattaa lisätä ja kuinka paljon. Kun takan lämmönvarauskapasiteetista on saavutettu noin 80 prosenttia, sovellus kehottaa lopettamaan lämmittämisen. Lämmönvaraus kasvaa sen jälkeen vielä noin 15–25 prosenttiyksikön verran, vaikka polttaminen on lopetettu. Näin puuta ei kulu turhaan. Takkaohjain varoittaa aina ylilämmittämisestä.

– Varaavaa takkaa ei tarvitse aina lämmittää täyteen lämmönvarauskapasiteettiin. Sen sijaan voi seurata, miten huonelämpötila kehittyy ja millainen lämpötila itseä miellyttää. Sovelluksessa voi kytkeä päälle asetuksen, johon voi määrittää maksimihuonelämpötilan. Kun lämpötila nousee sen yli, takkaohjain säätää ilmansäätöä niin, että takan paloteho pienentyy. Samalla sovellus neuvoo lopettamaan lämmittämisen, Vauhkonen toteaa.

Tulikivi Senso -takkaohjain tulee myyntiin huhtikuussa. Se voidaan asentaa Tulikiven Karelia-sarjan varaaviin takkoihin, joissa voi polttaa sekä puuta että pellettiä ilman pellettikoria. Siksi sovelluksesta voi valita tiedon kumpaa lajia tulipesässä milloinkin poltetaan. Sovelluksen käyttökieleksi voi valita suomen, ruotsin, englannin, ranskan, saksan, hollannin ja italian.

Lisätietoa tuotteesta saat Tulikivi-studioista kautta maan.
Lähimmän Tulikivi-studiosi löydät täältä!


Tulikivi Oyj
LVI
hormit
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20231_51913.jpg
Takkaremontin neljä askelta
Sijaitseeko kodissasi vanha, toimimaton, epäkäytännöllinen, sisustukseen sopimaton ja hankalakäyttöinen takka, joka tulisi vaihtaa toisenlaiseen. Mikäli et oikein tiedä, kuinka tämä tapahtuu, voit hyvin jättää asiat Tulikiven huoleksi. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata uunimestari kotikäynnille ja valita uusi takka laajasta Tulikiven takkamallistosta.
20164_46342.jpg
Tutustu tulevaisuuden lämmitystapaan
Suunniteltaessa uutta kotia, kannattaa miettiä tulevan kodin lämmitystä kokonaisuutena. Usein kodeissa keskitytään vain yhteen lämmönlähteeseen, vaikka useamman lämmönlähteen yhdistelmällä saadaan aikaiseksi ratkaisu, jonka avulla voidaan säästää lämmityskustannuksissa.
202111_73514.jpg
Onko pienhiukkaspäästöjä mahdollista vähentää?
Miten sinä lämmität kotiasi? Sähköllä, puulla, pelletillä vai kenties jollain muulla? Tiesitkö, että kotitaloudessa käytettävästä energiasta jopa puolet kuluu lämmitykseen?Suomen oloissa talven kylmimpään aikaan takoilla on merkittävä rooli kalliiden sähkön kulutus- ja hintapiikkien tasaajana, jolloin esimerkiksi ilmalämpöpumpun hyötysuhde heikkenee. Puilla tapahtuvan nykyaikaisen ja puhtaasti polttavan varaavan takan lämmitys on ekologinen ja luonnollinen lämmitysratkaisu.Puun palaessa luovuttaa se saman hiilidioksidimäärän, jonka se on kasvunsa aikana sitonut itseensä. Sama määrä hiilidioksidia vapautuisi puun lahotessa luontoon, tästä syystä on kestävän kehityksen mukaista ottaa lämpöenergia talteen. Luonnollisuutensa lisäksi se on myös varma tapa lämmittää, sillä puulämmitykseen ei vaikuta myrskytuuli eikä sähköjen katkeaminen – kotisi pysyy lämpimänä.Vinkit tulisijan oikeaoppiseen käyttöön meille antaa Tulikivi ja Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen.
20164_46342.jpg
Viisi vinkkiä takan valintaan
Talven kuumin puheenaihe on ollut kodin huoltovarmuus ja mahdolliset sähkökatkot, ja erityisesti sähkökatkoista aiheutuva kodin toimintojen heikentyminen. Parhaiten näihin pystyt varautumaan ennakoimalla. Huoltovarmuuden parantamiseen varaavan takan hankkiminen on erityisen hyvä keino, koska varaavalla takalla lämmität kotisi ja valmistat myös ruoan ilman sähköä.No, mistä sitten voi tietää, millainen takka omaan kotiin tai vapaa-ajan asuntoon tulisi valita? Oma mieltymys määrittää omalta osaltaan takan ulkonäköä. Valittavana on tummaa sekä vaaleaa. Korkeaa ja kapeaa sekä seinän viereen tai keskelle tilaa sijoitettavaa tulisijaa. Miten siis löytää sen oikean, joka soveltuu parhaiten kotiin tai vapaa-ajan asuntoon – muutenkin kuin vain ulkonäöltään?Ohessa viisi vinkkiä helpottamaan tulisijan valintaa.
Tulikiven Lamu 18 Grafia-pinnalla
Energia
Vinkki: takkavaihtoehtoja myös mökkiolosuhteisiin
Talvisessa skenaariossa myrsky ulvoo ulkona ja pakkanen paukkuu. Sähköt ovat poikki ja kylmä alkaa hitaasti tehdä tietään sisälle mökkiin. Paksun peiton alla palelee ja ainoana valona on kynttilän heikko liekki.Tilanteen ei tarvitse olla näin synkkä. Kunhan muistaa ennakoida. Hyvänä varmuutena onkin pitää mökillä vähintään juurikin niitä kynttilöitä valoa tuomaan ja peittoja, joiden alle kääriytyä, mutta ihanteellisessa tilanteessa niihin ei tarvitse turvautua kuin tunnelmaa hakiessa.Toinen, mikä kannattaa huoltovarmuuden näkökulmasta miettiä on se lämmönlähde. Toimiva ratkaisu suuriin ja myös pienempiin mökkeihin löytyy nopeista lämmittäjistä, kuten kiertoilmatakoista.
Tulikiven Lamu 18 Grafia-pinnalla
Vinkki: takkavaihtoehtoja myös mökkiolosuhteisiin
Talvisessa skenaariossa myrsky ulvoo ulkona ja pakkanen paukkuu. Sähköt ovat poikki ja kylmä alkaa hitaasti tehdä tietään sisälle mökkiin. Paksun peiton alla palelee ja ainoana valona on kynttilän heikko liekki.Tilanteen ei tarvitse olla näin synkkä. Kunhan muistaa ennakoida. Hyvänä varmuutena onkin pitää mökillä vähintään juurikin niitä kynttilöitä valoa tuomaan ja peittoja, joiden alle kääriytyä, mutta ihanteellisessa tilanteessa niihin ei tarvitse turvautua kuin tunnelmaa hakiessa.Toinen, mikä kannattaa huoltovarmuuden näkökulmasta miettiä on se lämmönlähde. Toimiva ratkaisu suuriin ja myös pienempiin mökkeihin löytyy nopeista lämmittäjistä, kuten kiertoilmatakoista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton