112-päivä – turvallinen arki
Palovaroittimen toimintakyky tulee testata säännöllisesti.
Jo perinteeksi muodostunut 112-päivä on täällä taas. Päivän tavoitteena on kiinnittää suomalaisten huomio arjen turvallisuuteen ja sen parantamiseen. 112-päivä on perinteisesti eri turvallisuusviranomaisten, järjestöjen sekä vapaaehtoistyöntekijöiden yhteinen tapahtuma.
Vuonna 2024 teemana on hätänumeron oikea käyttö, ja erityisenä kohderyhmänä lapset ja nuoret. 112-päivä muistuttaa myös Euroopan yhteisestä hätänumerosta 112 sekä hätätilanteessa toimimisesta.
Turvallinen arki on tärkeää ja niin myös onnettomuuksien ehkäisy. Tämän vuoksi kokosimmekin yhteen tärkeitä artikkeleja paloturvallisuuteen liittyen.
Kaikki alkaa rakenteista
Paloturvallisuus on asia, johon ei sovi suhtautua kevyesti. On tärkeää kiinnittää huomiota paloturvallisuuteen jo itse tulisijaa ja hormia valittaessa. Kannattaa olla myös itse aktiivinen selvittämään, millaisia vaatimuksia paloturvallisuuden saavuttamisella on esimerkiksi välipohjan sekä yläpohjan suhteen – tai vaikka tulisijan takana olevaan palomuuriin.
Lue artikkeli: Miten hormit ja tulisijat tulee paloeristää?
Polta puita puhtaasti ja turvallisesti
Puilla lämmittäessä tulisi kiinnittää huomio puun oikeaan käyttöön, jotta sen poltosta syntyisi mahdollisimman vähän haitallisia päästöjä. Toisaalta myös puusta saatava energia tulisi saada mahdollisimman hyvin talteen.
Lue lisää:
Puiden poltto alkaa sytyttämisestä
Varastoi polttopuut turvallisesti
Takan lämmityskauden aloitus vaatii kuitenkin hieman valmistelua on sitten kyse kodin tai mökin lämmittämisestä. Varsinkin syksyisin palovaroittimet soivat usein, koska tulisija ja hormi ovat kylmiä. Myös talven jälkeen ensimmäiset kerrat mökillä voivat olla haastavia tulisijan lämmityksen kannalta.
Lue asiantuntijan ohjeet: 5 vinkkiä lämmityskauteen
Oletko tarkastanut palovaroittimen kunnon?
Palovaroittimen toimintakyky tulee testata säännöllisesti ja varoitin on hyvä vaihtaa uuteen 5-10 vuoden välein. Koska sinä olet viimeksi tarkistanut oman palovaroittimesi kunnon? Olisiko aika uusia se? Onhan sinulla myös häkävaroitin, jos kodissasi on tulisija? Löytyväthän sinun kodistasi lisäksi sammutuspeite sekä käsisammutin käden ulottuvilta?
Lue lisää:
Uudet palovaroittimet toimivat testissä hyvin – vanhaan ei voi luottaa
Näin häkävaroitin kannattaa sijoittaa
Arjen pienillä teoilla voit vaikuttaa omaan sekä läheistesi turvallisuuteen. Tavaroiden pinoutuminen esimerkiksi liedelle on äärettömän vaarallista. Levyn kytkeytyessä päälle ohikulun aikana tai lemmikin toimesta voi sytyttää melkoisen tulipalon, myös yksin palamaan unohtunut kynttilä tai vaikka huonossa kunnossa olevat sähkölaitteet ovat riski. Muistathan myös, että saunassa kiukaan läheisyydessä ei tule kuivattaa tai säilyttää mitään.
Lue myös:
Suomalaiskotien vaarallisin laite löytyy keittiöstä
Näin poltat kynttilöitä turvallisesti