• Etusivu
  • Talo

112-päivä – turvallinen arki

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2024
20222_76884.jpg

Palovaroittimen toimintakyky tulee testata säännöllisesti.

Jo perinteeksi muodostunut 112-päivä on täällä taas. Päivän tavoitteena on kiinnittää suomalaisten huomio arjen turvallisuuteen ja sen parantamiseen. 112-päivä on perinteisesti eri turvallisuusviranomaisten, järjestöjen sekä vapaaehtoistyöntekijöiden yhteinen tapahtuma.

Vuonna 2024 teemana on hätänumeron oikea käyttö, ja erityisenä kohderyhmänä lapset ja nuoret. 112-päivä muistuttaa myös Euroopan yhteisestä hätänumerosta 112 sekä hätätilanteessa toimimisesta. 

Turvallinen arki on tärkeää ja niin myös onnettomuuksien ehkäisy. Tämän vuoksi kokosimmekin yhteen tärkeitä artikkeleja paloturvallisuuteen liittyen.

Kaikki alkaa rakenteista

Paloturvallisuus on asia, johon ei sovi suhtautua kevyesti. On tärkeää kiinnittää huomiota paloturvallisuuteen jo itse tulisijaa ja hormia valittaessa. Kannattaa olla myös itse aktiivinen selvittämään, millaisia vaatimuksia paloturvallisuuden saavuttamisella on esimerkiksi välipohjan sekä yläpohjan suhteen – tai vaikka tulisijan takana olevaan palomuuriin.

Lue artikkeli: Miten hormit ja tulisijat tulee paloeristää?

Polta puita puhtaasti ja turvallisesti

Puilla lämmittäessä tulisi kiinnittää huomio puun oikeaan käyttöön, jotta sen poltosta syntyisi mahdollisimman vähän haitallisia päästöjä. Toisaalta myös puusta saatava energia tulisi saada mahdollisimman hyvin talteen.

Lue lisää:
Puiden poltto alkaa sytyttämisestä
Varastoi polttopuut turvallisesti

Takan lämmityskauden aloitus vaatii kuitenkin hieman valmistelua on sitten kyse kodin tai mökin lämmittämisestä. Varsinkin syksyisin palovaroittimet soivat usein, koska tulisija ja hormi ovat kylmiä. Myös talven jälkeen ensimmäiset kerrat mökillä voivat olla haastavia tulisijan lämmityksen kannalta.

Lue asiantuntijan ohjeet: 5 vinkkiä lämmityskauteen

<p data-block-key="jkg20">Miten polttopuut tulisi varastoida, minkälainen puu palaa parhaiten?</p>
Miten polttopuut tulisi varastoida, minkälainen puu palaa parhaiten?

Oletko tarkastanut palovaroittimen kunnon?

Palovaroittimen toimintakyky tulee testata säännöllisesti ja varoitin on hyvä vaihtaa uuteen 5-10 vuoden välein. Koska sinä olet viimeksi tarkistanut oman palovaroittimesi kunnon? Olisiko aika uusia se? Onhan sinulla myös häkävaroitin, jos kodissasi on tulisija? Löytyväthän sinun kodistasi lisäksi sammutuspeite sekä käsisammutin käden ulottuvilta?

Lue lisää:
Uudet palovaroittimet toimivat testissä hyvin – vanhaan ei voi luottaa
Näin häkävaroitin kannattaa sijoittaa

Arjen pienillä teoilla voit vaikuttaa omaan sekä läheistesi turvallisuuteen. Tavaroiden pinoutuminen esimerkiksi liedelle on äärettömän vaarallista. Levyn kytkeytyessä päälle ohikulun aikana tai lemmikin toimesta voi sytyttää melkoisen tulipalon, myös yksin palamaan unohtunut kynttilä tai vaikka huonossa kunnossa olevat sähkölaitteet ovat riski. Muistathan myös, että saunassa kiukaan läheisyydessä ei tule kuivattaa tai säilyttää mitään.

Lue myös:
Suomalaiskotien vaarallisin laite löytyy keittiöstä
Näin poltat kynttilöitä turvallisesti

Talo
paloturvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
202211_80336.jpg
Palovaroitin­säädökset muuttuvat - fiksu taloyhtiö varautuu ajoissa
Pelastuslakia ollaan uudistamassa, minkä myötä taloyhtiöiden palovaroitinsäädökset muuttuvat lähivuosina. Tämä vaikuttaa asukkaan ja taloyhtiön rooleihin palovaroittimen osalta. Taloyhtiöissä varautuminen muutokseen kannattaa aloittaa ajoissa, jotta varmistetaan sujuva muutos ja voidaan varautua kustannuksiin ja käytännön toteutukseen.
20229_60049.jpg
Viimeinen sammuttaa kynttilät!
Kynttilä, tuo herkkä tunnelmanluoja arjessa ja juhlassa. Kynttilät eivät ole vain syksyyn ja talveen tarkoitettuja sesonkijuttuja, vaan niitä käytetään ympäri vuoden luomaan kotoista tai jopa juhlavaa tunnelmaa. Hypnoottisesti tanssahtelevan liekin kanssa tulee kuitenkin muistaa olla erityisen varovainen, poltat sitten kynttilää sisällä tai ulkona.
Taustalla on talon rakennustyömaa ja edessä näkyy käsi joka pitää suurennuslasia ja katsoo sen läpi rakennustyömaata
Rakentamisen paloturvallisuusmääräykset ja -ohjeet
Rakentajan on otettava huomioon joukko rakennusten paloturvallisuutta koskevia määräyksiä ja ohjeita. Nämä sisältävät muun muassa tietoa paloluokituksista sekä yleisiä määräyksiä ja vaatimuksia koskien esimerkiksi palokuormia, palon rajoittamista palo-osastoon, rakenteiden kantavuutta, palon leviämisen estämistä yms.Määräykset rakennusten paloturvallisuudesta löytyvät Suomen rakentamismääräyskokoelman Paloturvallisuutta koskevasta osasta. Lisäksi autosuojien paloturvallisuudesta löytyvät erilliset ohjeet rakentamismääräyksistä.Tässä muutamia tärkeimpiä pientaloja ja pientalojen autosuojia koskevia käsitteitä, määräyksiä ja periaatteita.
20149_40920.jpg
Miten valita oikea perustustapa?
Tontti määrittää pitkälti talolle valittavan perustustavan. Perustustavan valintaan vaikuttavat erityisesti maaperän kantavuus ja routivuus. Myös tontilla vallitsevat korkeussuhteet, rakennettavan talon muoto ja valitut rakenteet sekä pohjaveden korkeus saattavat vaikuttaa valintaan. Edellä mainitut seikat on tärkeää ottaa huomioon suunnittelussa, jotta talolle saadaan valittua oikeanlainen perustustapa ja sitä myöten rakennettua tukeva perustus.
20181_51382.jpg
Yläpohjan lisäeristys säästää lämmityskuluissa
Jopa 20 % kodin lämmöstä saattaa poistua yläpohjan kautta, kun ylös nouseva lämmin ilma pääsee karkaamaan huonosti eristetyn katon kautta. Lisälämmöneristyksellä saadaan tarvittaessa vanhat rakenteet jopa vastaamaan nykyisiä vaatimuksia ja samalla säästämään energiaa sekä takaamaan viihtyisän sisäilman. Lisäeristys ja rakenteiden tiivistäminen ISOVER-eristeillä maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa pienentyneinä lämmityskuluina. Lisäksi asumisviihtyisyys paranee huomattavasti, kun rakenteet pysyvät lämpiminä, eikä huoneissa vedä. Yläpohja onkin rakennusosa, joka on helpoimmin ja kannattavimmin lisäeristettävissä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton