0. Yleistä ilmanvaihdosta
Digit SED säätimellä varustetun Vallox ilmanvaihtokoneen säädön voi täysautomatisoida kosteus- ja hiilidioksidiantureiden avulla.
Ilmanvaihto
Koneellinen ilmanvaihto on käytännössä välttämätön nykyaikaisessa rakentamisessa. Energiamääräykset edellyttävät tiiviitä rakenteita, jolloin lämpö ei karkaa harakoille, mutta myöskään ilma ei enää vaihdu vuotoina rakenteista. Ilmanvaihdon pääasiallinen tehtävä on huolehtia ylimääräisen kosteuden poistosta ja pitää ilma puhtaana ja raikkaana. Energiamääräysten myötä myös lämmöntalteenoton merkitys korostuu.
Normaalioloissa talon koko sisäilma pitää vaihtaa kokonaan kerran kahdessa tunnissa. Ilma pitää vaihtaa tätäkin tehokkaammin, mikäli syntyy runsasta kosteus- tai hiilidioksidikuormaa – siis jos käyt suihkussa, peset pyykkiä tai sinulla on paljon vieraita.
Ikkunan avaamisen sijaan ilmanvaihtokoneella saadaan aikaan energiatehokas ja miellyttävä ratkaisu. Ilmanvaihtokoneiden poistoilman lämmöntalteenotto ja vähän sähköä kuluttavat tasavirtapuhaltimet takaavat raikkaan ilman energiatehokkaasti. Ulkoilma tulee huoneisiin vedottomasti, sillä poistoilman lämpö – sekä sydäntalvella tarvittaessa jälkilämmityspatteri – lämmittävät ulkoilmaa. Kesän lämpimillä ilmoilla lämmöntalteenotto voidaan ohittaa.
Tehokas ilmanvaihto suojelee kosteudelta
Kahden henkilön nukkuessa seitsemän tunnin yöunet he hikoilevat ja hengittävät noin 7,5–8 desilitraa kosteutta ja noin 150–200 litraa hiilidioksidia. He myös lämmittävät huoneilmaa noin 250–300 W/tunnissa.
Jos ilman kosteuspitoisuus nousee liian korkeaksi, kosteus tiivistyy ikkunoihin tai kylmän ulkoseinän rakenteisiin. Kostuneet rakenteet ovat kasvualustoja mikrobeille ja homesienelle, jotka ennen pitkää vaurioittavat rakenteita. Yli 80 % suhteellisesta kosteudessa ja normaalissa huoneenlämmössä kasvavat lähes kaikki sienirihmastot.
Tehokas ilmanvaihto poistaa hiilidioksidi- ja kosteuskuorman sekä käryt ja hajut suoraan ulos. Turvallinen levylämmönvaihdin ei sekoita poistoilman epäpuhtauksia ulkoa tulevaan raikkaaseen ilmaan.
Ilmanvaihdon tulee olla säädettävä
Ilmanvaihdon tarve vaihtelee tilanteiden mukaan. Kun sisätiloissa ei ole ketään, riittää vähäisempikin ilmanvaihto. Tilakohtaisia, suurempia ilmavirtoja tarvitaan saunan / pesutilojen käytön yhteydessä tai väkimäärä talossa on huomattavasti tavanomaista suurempi.
Perusilmanvaihdoksi säädetään puolenkertainen ilmanvaihto, jolloin talon koko sisäilma vaihtuu kerran kahdessa tunnissa. Tällöin rakenteiden ja sisustusmateriaalien päästöt, ihmisten hengittämät hiilidioksidi ja kosteus sekä maaperästä tuleva raadonkaasu poistuvat sisäilmasta.
Ilmanvaihto voidaan säätää manuaalisesti, mutta se voidaan myös automatisoida anturien avulla. Anturit mittaavat hiilidioksidi- ja kosteuspitoisuuksia. Anturit varmistavat, että pitoisuudet pysyvät halutuissa arvoissa. Anturit tehostavat ilmanvaihtoa automaattisesti esimerkiksi suihkussa käynnin jälkeen, tai silloin, kun on paljon vieraita. Märkätilat kuivuvat käytön jälkeen nopeasti ja makuuhuoneen ilma on aamulla herätessä raikasta. Näin ihmiset ja rakennuksen rakenteetkin pysyvät terveinä.
Anturien ohjaamana ilmanvaihto myös pienenee automaattisesti kun pesuhuone kuivuu tai asukkaat poistuvat kotoa. Kosteustason hallinta on tärkeää – jos saneeraat lämmitysjärjestelmää, teet lisäeristystä tai uusit ikkunoita, ilmanvaihdon nykyaikaistaminen turvaa sijoituksesi.
Tärkeintä on, että kaikissa olosuhteissa ilmanvaihto on täysin hallittua: haluttu määrä käytettyä sisäilmaa poistetaan kosteista tiloista ja samanaikaisesti tuodaan tilalle vedottomasti vastaava määrä raikasta, lämmitettyä ja suodatettua ulkoilmaa.
Lämmöntalteenotto säästää energiaa
Ilmanvaihdon lämmöntalteenotto lämmittää poistettavan ilman lämmöllä sisään tulevaa kylmää ilmaa. Sillä on huomattava taloudellinen merkitys. Lämmöntalteenoton hyötysuhteet vaihtelevat kennotyypistä riippuen 60-80 prosenttiin. Lämmöntalteenotto säästä siihen sijoitetun lisäkustannuksen takaisin muutamassa vuodessa. Käytännössä uusiin taloihin valitaan nykyisin aina lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtokone.
Lämmöntalteenottokennossa poistettavan ilman lämpö siirretään sisälle tuotavaan raikkaaseen ulkoilmaan ilman että hajut ja käryt palaavat sisätiloihin.
Anna ilmanvaihtosuunnittelu ammattilaisen tehtäväksi
Suunnittelun aluksi valitaan haluttu taso
Ilmanvaihtojärjestelmän oikea mitoitus on tärkeää ja siksi ilmanvaihtojärjestelmän suunnitteleekin aina ammattilainen.
Tilatessasi ilmanvaihtosuunnitelmaa sinun kannattaa keskustella suunnittelijan kanssa siitä, mitä lisävarusteita halutaan. Liitetäänkö ilmanvaihtokone lämmitysjärjestelmään, halutaanko manuaalinen vai automaattinen säätö yms.
Koneen valinnassa on parempi, että ilmanvaihtokone on mieluummin hieman ylimitoitettu kuin alimitoitettu. Koneen sijoituspaikkaan on kiinnitettävä huomiota. Konetta ei ole hyvä sijoittaa esim. makuuhuoneen vastaiselle seinälle. Tyypillinen sijoituspaikka on tekninen tila tai kodinhoitohuone. Koneen sijoituspaikka vaikuttaa myös kanaviston suunnitteluun. Vaikka sijoituspaikka ja kanavisto ovatkin suunnittelijan työhön kuuluvia, tilaajankin on hyvä tietää perusasiat ilmanvaihdosta.
Ilmanvaihdon periaatteena on poistoventtiilien sijoittaminen märkätiloihin ja tuloventtiilien sijoittaminen makuuhuoneisiin ja oleskelutiloihin. Tuloilmaventtiileitä kannattaa sijoittaa tulisijan läheisyyteen, jolloin sen luovuttamaa lämpöä jakautuu tasaisesti koko taloon.
Kanaviston äänenvaimennus
Ilmanvaihtokanavisto on varustettava riittävällä äänenvaimennuksella, jonka suunnittelija määrittää. On tärkeää, että äänenvaimennin on valittu suunnittelijan laskelmien perusteella eikä esim. sen mukaan, minkä kokoinen vaimennin saadaan rakenteisiin mahtumaan.
Muita huomioitavia seikkoja:
- Kanaviston sijoitus ja lämmöneristys
Kanavisto voidaan sijoittaa rakenteisiin tai niiden lämpimälle puolelle. Kanaviston sijoittamista helpottaa pieni, taipuisa ja siksi helposti sijoitettava BlueSky-ilmanjakojärjestelmä. Kanavisto voidaan sijoittaa myös yläpohjaan, jolloin sen huolellinen eristäminen on tärkeää.
- Ulkoilma tuodaan koneelle talon pohjoispuolelta, varjoisa räystään alta, jolloin kesäisin sisään tuleva ilma on mahdollisimman viileää. Jäteilma poistetaan koneelta ulos katon kautta tai seinässä olevasta venttiilistä. Tähän valintaan vaikuttaa mm. paikallisen rakennusvalvonnan antama ohjeistus.
– Keittiön kärynpoisto on tehokkainta toteuttaa erillisen liesituulettimen tai huippuimurin avulla. Tällöin se on täysin erillään muusta ilmanvaihdosta ja sitä käytetään vain tarvittaessa, esim. ruuanlaiton aikana.
Näistä asioista lisää Ilmanvaihtokoulun muissa osissa.