• Etusivu
  • Rakentaminen

Ympäristöministeriö myöntää tukea puurakentamisen käyttäjälähtöisiin ratkaisuihin – haku käynnissä huhtikuun loppuun asti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.03.2019
13_P_119173_1.jpg

Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelma on avannut uuden rahoitushaun Kasvua ja kehitystä puusta -tukiohjelmassaan. Huhtikuun loppuun asti käynnissä olevassa haussa tukea voi hakea hankkeisiin, jotka selvittävät puun mahdollisuuksia käyttäjälähtöisissä rakentamisen ratkaisuissa.

Tukiohjelman toisen hakukierroksen tavoitteena on kannustaa tutkimuslaitoksia, yksityisiä ja julkisia organisaatioita sekä yrityksiä perehtymään rakentamisen prosesseihin, materiaaleihin ja muihin tilojen käyttäjiin vaikuttaviin tekijöihin sekä tuottamaan tietoa käyttäjälähtöisyyden parantamiseksi.

"Myönnämme tukea hankkeille, jotka esimerkiksi tutkivat, miten eri rakennusmateriaalit vaikuttavat ihmisiin. Toivomme näkevämme hankkeita, jotka kartoittavat, miten puusta voidaan suunnitella ja toteuttaa hyviä koteja sekä työ- ja vapaa-ajanviettopaikkoja. Haluamme saada tietoa myös siitä, miten asumisen tarpeet kehittyvät ja miten puu materiaalina voisi vastata tulevaisuuden haasteisiin ", sanoo puurakentamisen ohjelman ohjelmapäällikkö Petri Heino.

Käyttäjälähtöisten ratkaisujen hankkeissa voidaan tutkia tai kehittää esimerkiksi:

  • käyttäjiin fysiologisesti ja psykologisesti vaikuttavia puurakentamisen ratkaisuja
  • rakennusten sisäympäristön laadun seurantaa, rakentamisen laadullisia prosesseja ja kosteusturvallisuutta, sekä haitallisten aineiden hallintaa rakentamisessa
  • ekologisten tuotteiden, ympäristömerkittyjen tuotteiden ja kuluttajien ympäristötietoisuuden vaikutusta kuluttajien ja yritysten käyttäytymiseen
  • rakennusten käyttäjien parempaa huomioimista sekä elämänkaariajattelun ja muuntojoustavuuden huomioimista rakennussuunnittelussa.

Tukea voi hakea 30.4.2019 saakka.

Puurakentamisen ratkaisujen kehittäminen kiinnostaa organisaatioita

Kasvua ja kehitystä puusta -tukiohjelman tavoitteena on edistää puun käyttöä rakentamisessa – puun käyttö alentaa rakentamisen hiilijalanjälkeä ja puun käytön lisääminen on tehokas keino saavuttaa ilmastotavoitteet.
Tukiohjelman ensimmäinen rahoituskierros käynnistyi syksyllä 2018 teemalla puurakentamisen digitaaliset ratkaisut. Ensimmäisellä kierroksella ympäristöministeriö myönsi 11 hankkeelle yhteensä lähes 800 000 euroa tukea. Tukiohjelman ensimmäisen kierroksen hankkeet ovat parhaillaan käynnissä.

"Jo ensimmäisen hakukierroksen aikana huomasimme, että monet eri organisaatiot haluavat nyt kehittää innokkaasti puurakentamisen ratkaisuja. Tavoitteena on, että tukiohjelman kautta syntyisi uusia innovaatioita ja arvokasta tietoa puun käytöstä rakentamisessa", ohjelmapäällikkö Heino sanoo.

Ohjelman kolmas hakukierros käynnistyy kesällä 2019. Tuolloin tukea voi hakea puurakentamisen kiertotalouden ratkaisuihin, kuten puun kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön liittyvän osaamisen kehittämiseen ja materiaalitehokkaisiin rakennustapoihin.

Tukiohjelma jatkuu vuoden 2021 loppuun saakka. Kokonaisuudessaan tukiohjelmassa myönnetään tukea enintään 2,5 miljoonaa euroa.

Lisää aiheesta

Lisätietoja

Petri Heino
Ohjelmapäällikkö
Ympäristöministeriö
0295 250 203
petri.heino@ym.fi

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 26.03.2019

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Tulikiven Lamu 18 Grafia-pinnalla
Vinkki: takkavaihtoehtoja myös mökkiolosuhteisiin
Talvisessa skenaariossa myrsky ulvoo ulkona ja pakkanen paukkuu. Sähköt ovat poikki ja kylmä alkaa hitaasti tehdä tietään sisälle mökkiin. Paksun peiton alla palelee ja ainoana valona on kynttilän heikko liekki.Tilanteen ei tarvitse olla näin synkkä. Kunhan muistaa ennakoida. Hyvänä varmuutena onkin pitää mökillä vähintään juurikin niitä kynttilöitä valoa tuomaan ja peittoja, joiden alle kääriytyä, mutta ihanteellisessa tilanteessa niihin ei tarvitse turvautua kuin tunnelmaa hakiessa.Toinen, mikä kannattaa huoltovarmuuden näkökulmasta miettiä on se lämmönlähde. Toimiva ratkaisu suuriin ja myös pienempiin mökkeihin löytyy nopeista lämmittäjistä, kuten kiertoilmatakoista.
20134_34642.jpg
Oikeat tuotteet ja tarvikkeet takaavat hyvän lopputuloksen
Melkein jokaisessa pinnan käsittelyssä hiominen kuuluu esivalmistelutöihin. Hiontatöihin voi kuulua epätasaisuuksien ja maalijäämien poistaminen tai maalattavan pinnan viimeisteleminen pintakäsittelyä varten. Erityisesti hyvän maalauspinnan takaamiseksi kannattaa pohjatyöt tehdä hyvin. Vanhan maalin poistoon, seinien hiomiseen tai kulmien pyöristykseen on jokaiseen omat tuotteensa. Hiottava kohde vaikuttaa myös hiomakoneen ja tarvikkeiden valintaan.Lopputulokseen vaikuttaa suuresti oikeiden tarvikkeiden ja paperien valinta. Hiontatarvikkeista löytyy hiomasieniä ja -papereita eri materiaaleille. Boschilta löytyy myös uutuus hiontaverkko, joka poistaa tehokkaasti pintaa. Hionta aloitetaan aina karkeasta hienompaan. Hiomisen tarve riippuu kohteesta, esimerkiksi haluatko vaihtaa kokonaan maalattavan kohteen väriä vai virkistää olemassa olevaa väriä. Paksujen maalikerrosten ja alkuhiontaan voidaan käyttää karkeudeltaan 40-80 hiomapapereita. Näillä karkeuksilla hiottaessa kannattaa olla tarkkana, ettei poista liikaa pintaa tai aiheuta suuria naarmuja. Kevyempään poistoon voidaan käyttää keskikarkeita papereita 100-120. Maalikerrosten välihiontaan ja viimeistelyhiontaan käytetään melko hienoa paperia 180-240.
20209_66807.jpg
Kaupunkimaisemaan sopiva hirsitalomallisto
Kastelli on ollut yli 25 vuotta Suomen ostetuin talomerkki. Jokaisella on oma talounelmansa, jonka toivoo täyttävänsä jossakin vaiheessa elämää ja Kastellin laajasta talomallistosta löytyy varmasti jokaiselle se tärkein ja kaunein - unelmakoti.
20115_25991.jpg
Mitä saunan seiniin?
Kysymys:Olemme suunnittelemassa saunaa ja haluaisimme peruspaneelin sijaan jotain leveämpää puuta seinään. Saunan valaistus mietityttää myös, kun ajattelimme laittaa ihan oikean lampun saunaan. Saunaan ei tunnu löytyvän kuin led-valaistusta tai sitten perinteistä rimojen taakse piilotettavaa mallia.Onko olemassa peruspaneelin tilalle mitään erikoisempaa tai käykö seiniin ihan lämpökäsitelty puu, jonka sitten itse saunasuojaa? Käyköhän saunaan ulkokäyttöön tarkoitettu valaisin?
20081_7971.jpg
Ainutlaatuinen savikattotiiliuutuus-Smaragd
Monier savikattotiilituotteista uusin on ainutlaatuinen, laattamainen Smaragd-tiili. Smaragd antaa talolle yksilöllisen ja modernin tyylikkään ilmeen. Smaragdissa yhdistyvät moderniulkoasu ja tekninen toimivuus. Ulkoisesti se on täysin uudennäköinen kattotiili. Valmistusmenetelmiltään Smaragd kuitenkin noudattaa savitiilien perinteitä ja on siten laatuominaisuuksiltaan huippuluokkaa. Jos tavoitteena on ylellinen, näyttävä ja pitkäikäinen kattoratkaisu, valinta on silloin Smaragd-savikattotiili.
Talon vierusta
Sadevesijärjestelmän ja -viemäröinnin
Ongelma on yleinenAivan tavallinen maallikkokin huomaa ongelman, jos syöksytorvesta sateella valuva vesi menee ohi sadevesiviemärikaivosta. Samoin huomataan, jos syöksytorvea on jatkettu rumasti jatkoputkella niin, että vesi saataisiin kaivoon. Näitä näkee uusissa rakennuksissa kuitenkin paljon. Miksiköhän?Lisätietoa sadevesijärjestelmästäJätä yhteydenottopyyntö

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton