• Etusivu
  • Talo

Ympäristöön istuva tiilijulkisivu

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Wienerberger Oy Ab logoWienerberger Oy AbLue lisää
Päivitetty 08.10.2021
20205_64875.jpg

Espoolaisten erillistalojen julkisivut istuvat kauniisti tontin luontoon. Kuva: Arsi Ikäheimonen

Espoossa samalla tontilla sijaitsee kaksi erillistä pientaloa täydessä harmoniassa toisiinsa sekä tontin muotoihin ja kasvillisuuteen. Myös talojen julkisivujen väritys ja ilme valittiin tontin ja ympäröivän luonnon ehdoilla.

Rakennuttajaperheet antoivat arkkitehdeille lähtökohtaisesti vapaat kädet. Lopputuloksen haluttiin olevan sekä arkkitehtonisesti että rakenteiltaan laadukas. Tältä pohjalta Arkkitehdit Anu Puustinen ja Ville Hara Avanto Arkkitehdit Oy:stä aloittivat erillistalokohteen suunnittelun.

Tavoitteena oli suunnitella kaksi erillistaloa siten, että rakennukset asettuvat luontevasti tontille, tarjoavat molemmille taloille yksityisyyttä ja parhaat mahdolliset näkymät. Samalla tulisi muodostua miellyttäviä ulkotiloja. Loivalla rinnetontilla sijainneet vanha kiviaita, avokalliot ja männyt haluttiin säilyttää.

Rakennusten sijoittelusta tehtiin kaikkiaan seitsemän eri luonnosta. Työn edetessä ratkaisu alkoi hahmottua. Talot sijoittuva toisiinsa nähden siten, että molempien talojen yläkerroksien näkymät ovat kauniit ja toisen rakennuksen läheisyydestä huolimatta yksityiset. Rakennuksen alemmat kerrokset kiertyvät eri suuntaan ylempien kerrosten kanssa, jolloin myös piharatkaisuista saatiin toimivat.

Kivitalo tiiliverhoilulla

Rakennushankkeen alusta alkaen oli selvää, että tontille ei rakenneta tyypillistä valkoiseksi rapattua, kuutiomaista kivitaloa. Tiili oli suunnitelmissa mukana julkisivuratkaisuna luonnosvaiheesta asti ja lopullinen tiilivalinta istuukin täydellisesti tontilla säilytettyjen mäntyjen ja avokallioiden värimaailmaan. Runkomateriaali valittiin rakennuksen muotojen ehdoilla. Paikalla valetulla teräsbetonilla saatiin talon ulokkeille riittävä kantavuus ja jäykkyys sekä pitkä käyttöikä.

Kuva: Arsi Ikäheimonen
Kuva: Arsi Ikäheimonen

Pitkä ja matala tiili

Molempien erillistalojen julkisivut muurattiin ruskeansävyisellä Optima-tiilellä. Tiili eroaa perinteistä tiilestä mitoiltaan huomattavasti pidempänä ja matalampana. Muuraustyö tehtiin sekalimityksellä, jossa tiilien pystysaumat sijoittuvat sattumanvaraisesti muodostaen elävän pinnan. Myös muuraussauma on tavanomaista ohuempi, jolloin tiilen muoto ja ilme julkisivussa korostuvat sauman jäädessä syvemmälle osin piiloon.

Sekä rakennuttaja että arkkitehdit ovat lopputulokseen erittäin tyytyväisiä. Talot ovat arkkitehtonisesti mielenkiintoiset ja kestävät materiaalit takaavat pitkän ja huoltovapaan elinkaaren. Kohteen energiaratkaisuna on maalämpö ja jäähdytykseen käytetään maaviileää.

Julkisivujen limitys on sekalimitystä, sattumanvaraisen elävää. Tiilityyppi on pitkä ja matala, rouhea täystiili, jossa on kirjava poltto ja männyn kaarnaa muistuttavat sävyt. Julkisivut ja ulokkeiden alapinnat on ohutsaumamuurattu mustalla tiivislaastilla ilman jälkisaumausta. Näin muurattaessa tiilipinta korostuu saumojen jäädessä syvemmälle varjoon.

– Olemme olleet lopputulokseen todella tyytyväisiä. Laadukas lopputulos perustelee erikoisratkaisujen kustannukset.
Pitkä ja matala Optima-tiili on muurattu ohutsaumalla ja sekalimityksellä. Kuva: Arsi Ikäheimonen
Pitkä ja matala Optima-tiili on muurattu ohutsaumalla ja sekalimityksellä. Kuva: Arsi Ikäheimonen
Ulkotiloissa on myös käytetty pitsimuuratusta suojaamaan yksityisiä alueita. Kuva: Arsi Ikäheimonen
Ulkotiloissa on myös käytetty pitsimuuratusta suojaamaan yksityisiä alueita. Kuva: Arsi Ikäheimonen

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Wienerberger Oy Ab
Talo
julkisivu
runko
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78577.jpg
Julkisivutiili, joka ei jää huomaamatta - katso uudet värit
Tiili on näyttävä sekä kestävä materiaali julkisivuun. Vaikka tiilellä on pitkä perinne rakennusmateriaalina, se on pysynyt mielenkiintoisena ja ilmeeltään tuoreena. Uudet värit ja pinnat sekä innovatiivisuus tiilen käytössä antavat mahdollisuuden ainutlaatuisiin julkisivupintoihin.
20159_44444.jpg
Uutta julkisivuun! Uudenlainen muuraustapa esittäytyy
Uudenlainen, Wienerbergerin kehittämä, julkisivun muuraustapa tekee tuloaan. Terca-ohutsaumamenetelmän ansiosta sauman paksuus on vain 4...6 mm.
20199_59963.jpg
Testaa, miltä tiiliseinäsi näyttäisi
Tiilitekstuuri-työkalukalulla voit testata, miltä talosi julkisivu näyttäisi erivärisillä tiilillä tai saumaväreillä. Tiilitekstuurin avulla näet helposti limityksen vaikutuksen talon ilmeeseen tai saumavärin ja tiilen yhteensopivuuden. Myös sauman paksuuden vaikutuksen ulkonäköön näet kokeilemalla eri vaihtoehtoja. Tiililadontakuvan voi myös tallentaa 3D-mallinnokseksi.
julkisivutiili vuolu raot kaikki sävyt
Tiiliarkkitehtuuria Helsingin Jätkäsaaressa
Helsingin merellisillä asuinalueilla, kuten Jätkäsaaressa, tiili on yleisin julkisivumateriaali. Kestävyyden merkitys korostuu vaativissa olosuhteissa, ja ilmaston muuttuessa säärasitukset ovat entistä voimakkaampia. Tiilen käyttöä puoltaa paitsi rakenteellinen kestävyys, myös esteettiset seikat. Tiili kestää erittäin hyvin ajallista kulumista ja likaantumista, ja sen huolloksi riittää monessa tapauksessa pelkkä puhdistus aika ajoin. Koska tiilipinta muodostuu pienistä palasista, on yksittäiset rikkoutumiset suhteellisen helppo korjata.
20218_72052.jpg
Tiili osana vähähiilistä rakentamista
Tiili on perinteinen, jo vuosituhansia käytetty rakennusmateriaali. Sen kestävyys niin runko- kuin julkisivurakentamisessa on todettavissa kauniisti patinoituneissa vahoissa tiilirakennuksissa ympäri maailmaa. Ekologisesti kestävässä rakentamisessa rakenteilta vaaditaan pitkäikäisyyttä, elinkaaritaloudellisuutta ja kierrätettävyyttä - ominaisuuksia, jotka voidaan kaikki saavuttaa keraamisilla tiiliratkaisuilla.
Talitiainen istuu pensaan oksalla talvisessa maisemassa.
Tee se itse -Lintuhuvila eli jalallinen lintulauta
Aina ei ole mahdollista ripustaa ruokinta-automaattia tai lintulautaa pihapuun oksaan. Tässä Tee Se Itse -artikkelissa tarjoilemme ratkaisun pulmaan: laadimme ohjeet lintuhuvilan eli omalla jalalla varustetun lintulaudan rakentamiseen.Nikkaroinnissa tarvittavat materiaalit voit löytää vaikka talon rakentamisesta ja remontoinnista jääneistä hukkapaloista!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton