• Etusivu
  • Talo

Ympäristöön istuva tiilijulkisivu

Mariana Ravonius
Kaupallinen yhteistyö
Wienerberger Oy Ab logoWienerberger Oy AbLue lisää
Päivitetty 25.06.2025
20205_64875.jpg

Espoolaisten erillistalojen julkisivut istuvat kauniisti tontin luontoon. Kuva: Arsi Ikäheimonen

Espoossa samalla tontilla sijaitsee kaksi erillistä pientaloa täydessä harmoniassa toisiinsa sekä tontin muotoihin ja kasvillisuuteen. Myös talojen julkisivujen väritys ja ilme valittiin tontin ja ympäröivän luonnon ehdoilla.

Rakennuttajaperheet antoivat arkkitehdeille lähtökohtaisesti vapaat kädet. Lopputuloksen haluttiin olevan sekä arkkitehtonisesti että rakenteiltaan laadukas. Tältä pohjalta Arkkitehdit Anu Puustinen ja Ville Hara Avanto Arkkitehdit Oy:stä aloittivat erillistalokohteen suunnittelun.

Tavoitteena oli suunnitella kaksi erillistaloa siten, että rakennukset asettuvat luontevasti tontille, tarjoavat molemmille taloille yksityisyyttä ja parhaat mahdolliset näkymät. Samalla tulisi muodostua miellyttäviä ulkotiloja. Loivalla rinnetontilla sijainneet vanha kiviaita, avokalliot ja männyt haluttiin säilyttää.

Rakennusten sijoittelusta tehtiin kaikkiaan seitsemän eri luonnosta. Työn edetessä ratkaisu alkoi hahmottua. Talot sijoittuva toisiinsa nähden siten, että molempien talojen yläkerroksien näkymät ovat kauniit ja toisen rakennuksen läheisyydestä huolimatta yksityiset. Rakennuksen alemmat kerrokset kiertyvät eri suuntaan ylempien kerrosten kanssa, jolloin myös piharatkaisuista saatiin toimivat.

Kivitalo tiiliverhoilulla

Rakennushankkeen alusta alkaen oli selvää, että tontille ei rakenneta tyypillistä valkoiseksi rapattua, kuutiomaista kivitaloa. Tiili oli suunnitelmissa mukana julkisivuratkaisuna luonnosvaiheesta asti ja lopullinen tiilivalinta istuukin täydellisesti tontilla säilytettyjen mäntyjen ja avokallioiden värimaailmaan. Runkomateriaali valittiin rakennuksen muotojen ehdoilla. Paikalla valetulla teräsbetonilla saatiin talon ulokkeille riittävä kantavuus ja jäykkyys sekä pitkä käyttöikä.

<p data-block-key="jzl86">Kuva: Arsi Ikäheimonen</p>
Kuva: Arsi Ikäheimonen

Pitkä ja matala tiili

Molempien erillistalojen julkisivut muurattiin ruskeansävyisellä Optima-tiilellä. Tiili eroaa perinteistä tiilestä mitoiltaan huomattavasti pidempänä ja matalampana. Muuraustyö tehtiin sekalimityksellä, jossa tiilien pystysaumat sijoittuvat sattumanvaraisesti muodostaen elävän pinnan. Myös muuraussauma on tavanomaista ohuempi, jolloin tiilen muoto ja ilme julkisivussa korostuvat sauman jäädessä syvemmälle osin piiloon.

Sekä rakennuttaja että arkkitehdit ovat lopputulokseen erittäin tyytyväisiä. Talot ovat arkkitehtonisesti mielenkiintoiset ja kestävät materiaalit takaavat pitkän ja huoltovapaan elinkaaren. Kohteen energiaratkaisuna on maalämpö ja jäähdytykseen käytetään maaviileää.

Julkisivujen limitys on sekalimitystä, sattumanvaraisen elävää. Tiilityyppi on pitkä ja matala, rouhea täystiili, jossa on kirjava poltto ja männyn kaarnaa muistuttavat sävyt. Julkisivut ja ulokkeiden alapinnat on ohutsaumamuurattu mustalla tiivislaastilla ilman jälkisaumausta. Näin muurattaessa tiilipinta korostuu saumojen jäädessä syvemmälle varjoon.

– Olemme olleet lopputulokseen todella tyytyväisiä. Laadukas lopputulos perustelee erikoisratkaisujen kustannukset.
<p data-block-key="y7wfv">Pitkä ja matala Optima-tiili on muurattu ohutsaumalla ja sekalimityksellä. Kuva: Arsi Ikäheimonen</p>
Pitkä ja matala Optima-tiili on muurattu ohutsaumalla ja sekalimityksellä. Kuva: Arsi Ikäheimonen
<p data-block-key="ect6e">Ulkotiloissa on myös käytetty pitsimuuratusta suojaamaan yksityisiä alueita. Kuva: Arsi Ikäheimonen</p>
Ulkotiloissa on myös käytetty pitsimuuratusta suojaamaan yksityisiä alueita. Kuva: Arsi Ikäheimonen

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Wienerberger Oy Ab
Talo
julkisivu
runko

Sinua voisi kiinnostaa myös:

202210_79734.jpg
Queen´s Stone kenno­harkkotalo rakentuu Loviisaan
Vuoden 2023 Asuntomessut järjestetään Loviisan merellisissä maisemissa. Tänne asuntomessualueelle rakentui Wienerbergerin kohde, Queen´s Stone -pientalo. Kennoharkoista rakentuva koti sai nimensä rantaviivassa sijaitsevalta siirtolohkareelta. Samainen lohkare myös inspiroi talon suunnitellutta arkkitehtia.Näin kaikki eteni suunnitelmasta valmiiksi kodiksi.
20179_50215.jpg
Tiilijulkisivun monet mahdollisuudet
Tiili on materiaalina moni-ilmeinen. Tiilen värivalikoima on laaja ja lisäksi pintastruktuureita on useita erilaisia. Myös laastisauman värillä ja paksuudella on suuri vaikutus julkisivun ulkoasuun. Saumaton, keraaminen julkisivu rakentuu yhä useammin kattotiilistä.
20236_82306.jpg
Rouheita ja eläväpintaisia tiiliä julkisivuun
Tiili on kasvattanut suosiotaan pientalojen julkisivuratkaisuna. Suosituimmat tiilet ovat pinnaltaan rouheita ja värisävyiltään kirjavia kuten kotimaiset Korian tiilitehtaan Vuolu-tiilet.
20199_60172.jpg
Älykäs höyrynsulkujärjestelmä - mitä eroa perinteiseen höyrynsulkukalvoon?
Rakenteissa oleva kosteus voi aiheuttaa vakavia vaurioita kaikentyyppisissä rakennuksissa. Usein kattorakenteissa käytetään kosteaa puuta, mikäli katon ulkopinnalle on asennettu höyrytiivis kalvo ja myös sisäpuolelle sijoitetaan höyrynsulkukalvo, tulee rakenteisiin jäämään kosteutta, joka ei pääse poistumaan. Tällaisesta kosteuden kertymisestä syntyy suurella todennäköisyydellä vakavia vahinkoja rakenteisiin, puuosien lahoaminen sekä hankalat homevauriot ovat yleinen näky. Tällaisia ongelmia kuitenkin voidaan välttää ISOVER Vario ® höyrynsulkujärjestelmän avulla.Kun rakennat ja tiivistät, kiinnitä erityistä huomiota oikeanlaiseen kosteuden torjumiseen. ISOVER Vario ®-järjestelmän kanssa tämä on helppoa.
julkisivutiili vuolu raot kaikki sävyt
Tiiliarkkitehtuuria Helsingin Jätkäsaaressa
Helsingin merellisillä asuinalueilla, kuten Jätkäsaaressa, tiili on yleisin julkisivumateriaali. Kestävyyden merkitys korostuu vaativissa olosuhteissa, ja ilmaston muuttuessa säärasitukset ovat entistä voimakkaampia. Tiilen käyttöä puoltaa paitsi rakenteellinen kestävyys, myös esteettiset seikat. Tiili kestää erittäin hyvin ajallista kulumista ja likaantumista, ja sen huolloksi riittää monessa tapauksessa pelkkä puhdistus aika ajoin. Koska tiilipinta muodostuu pienistä palasista, on yksittäiset rikkoutumiset suhteellisen helppo korjata.
20098_18078.jpg
Tee se itse - Kukkapöytä
Kukkapöydän rakentaminen aloitetaan sahaamalla sopivan mittaiset jalat ja tasojen kannakkeet (kts. oheinen mittapiirros, mitat ovat ohjeellisia ja niitä voi muokata halutulla tavalla). Jalat kootaan päätypareiksi tasojen kannakelautojen avulla. Kummassakin jalkaparissa on tällöin pidempi ja lyhyempi jalka. Jalkaparit yhdistetään kukkapöydän takapuolelle tulevilla laudoilla. Tasojen kansilaudat sahataan ja taimmaiset lovetaan jalkojen mukaisesti. Kansilaudat samalla jäykistävät rakenteen. Pidempien jalkojen (takajalkojen) päälle asennetaan halutun levyinen hylly ja lopuksi sahataan kaksi neliön muotoista palaa, joiden yhteen kulmaan voidaan tehdä takajalan etureunan mukaisella säteellä kaari, joka sahataan pois esim. kuviosahalla. Sahausjälki viimeistellään hiomalla ja palat kiinnitetään hyllyn päihin. Kokonaisuus voidaan viimeistellä hyllyn alle ruuvattavilla koukuilla, joihin voi kiinnittää esim. ylätason päälle asetettavien ruukkukukkia tukevia lankoja. Niihin voi myös ripustaa amppeleita tai kukkien hoitoon tarvittavia välineitä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton