• Etusivu
  • Rakentaminen

WinNovasta Nepaliin - tosin vain pariksi viikoksi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.03.2011
20113_25050.jpg

Matkaan innokkaina lähtevät opettaja Kari Ruuhilahti sekä oppilaat Linda Vehmasto sekä Turo Sakari.

Rohkea trio – opettaja Kari Ruuhilahti sekä oppilaat Linda Vehmasto ja Turo Sakari – vaihtavat tutut kotimaiset kuviot pariksi viikoksi oppimisjaksoon Nepalissa. Työssäoppimisjakso toteutetaan kehitysyhteistyöhankkeena (KEVA). Porista reissuun lähtevät nämä kolme ja kaikkiaan Suomesta lähtevässä joukossa on kahdeksan henkilöä. Porilaiset matkaajat ovat tekniikan alan edustajia, loput sosiaalialan edustajia.
Tätä vuotta aiemmin ei tekniseltä saralta ole opiskelijavaihtoa Nepalin suuntaan ollut.

Alku

Projekti lähti WinNovan osalta liikkeelle viime syksynä. Silloin saapui opettajien sähköposteihin tiedustelu, olisiko kiinnostusta lähteä kehittämään oppilasvaihdon kautta yhteistyötä kohdemaassa sijaitsevan koulun kanssa. Kari Ruuhilahti innostui asiasta ja alkoi puuhata lähtöä.
Oppilaat mukaan matkalle arvottiin 20:stä vapaaehtoisesta. Ainoana edellytyksenä oli opintojen nuhteeton suoritus tähän asti. Arpaonni suosi Lindaa ja Turoa, jotka yhä kasvavan jännityksen vallassa odottavat perjantaina 25.3.2011 tapahtuvaa lähtöä. Kuultuaan pääsevänsä matkaan alkoi opiskelijoilla intensiivinen tutustuminen Nepalin kulttuuriin, tapoihin ja ylipäätään koko maahan.

Keva-hanke

Kehityshteistyöhanke Keva-hanke on Opetushallituksen rahoittama kehitys- ja vapaaehtoistyöhön valmistava sekä globaalin kasvatuksen kehittämishanke. Sen tavoitteena on lisätä globaalia ajattelua, antaa valmiuksia tehdä työtä monikulttuurisessa työympäristössä, kannustaa osallistumaan vapaaehtoistyöhankkeisiin kotimaassa ja ulkomailla. (Lähde: Turun ammatti-instituutti, Verkostohankkeet). Kumppanimaina hankkeessa ovat Tansania, Sambia, Botswana, Nepal sekä Namibia.

Opettaja Ruuhilahdella on merkittävässä asemassa projektissa. Hänen huomioidensa perusteella tehdään päätös mahdollisesta yhteistyön kehittämisestä tekniikan alalla Nepalin ja Suomen välillä. Yhteistyö käsittäisi lähinnä opiskelijavaihdon molempiin suuntiin.

Lähtö tapahtuu talvisista maisemista vaikka kevät onkin jo maaliskuulla.
Lähtö tapahtuu talvisista maisemista vaikka kevät onkin jo maaliskuulla.

Ohjelma

Perjantaina alkavan matkan ohjelmaan kuuluu mahdollisesti käynti Suomen Nepalin suurlähetystössä sekä tutustuminen kahteen paikalliseen kouluun: Balaju School of Engineering and Technology sekä Kumbeshwar Technical School. Näistä ensimmäinen vastaa todennäköisesti kotimaan toisen asteen koulutusta ja jälkimmäinen sisältää päivähoitoa sekä koulutusta vauvasta aikuiseen.
Kolmikon tehtävänä on viedä lahjoituksena saatuja kyniä, viivoittimia, vihkoja sekä värillisiä muistilappuja helpottamaan näissä kouluissa arkea. Lisäksi he esittelevät Suomea, oppilaitostaan, suomalaista koulutusjärjestelmää sekä tekniikan alan koulutusta laajemmin. Matkan alkuvalmisteluihin kuului passin, rokotusten sekä viisumin lisäksi lyhyt esittely matkalle lähtijästä.
Kotimatkalla reissulaisilla on edessä yksi yö Delhissä, jossa tutustutaan tiibetiläisten asuinalueeseen.

Matkalaiset tekevät reissusta raportin, joka esitellään oppilaitoksessa. Opettaja esittelee raporttinsa myös Keva-hankkeen puitteissa muille yhteistyötahoille. Lisäksi matkaajat pitävät reissun ajan blogia.

Matkan kuulumiset päivitetään, jahka sankarit kotiutuvat oman maan kamaralle 10.5.2011.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20224_77744.jpg
Mökin terassin lasittaminen on järkevää
Mökit sijaitsevat usein järven tai meren rannalla ja ovat monesti tuulisia paikkoja. Jos mökin kuisti aukeaa järvelle tai merelle, sielläkin puhaltaa. Olipa kyseessä perinteinen hirsimökki tai moderni huvila, lasiterassista saa mökille suojaisan ja mieluisan lisätilan moneen käyttöön. Näin kävi myös Matti Valkeisen kohteessa Karstulassa.
Olohuone
Valaistussuunnittelupalvelu merenrantakartanoon
Esittelemme tässä artikkelissa lopputuloksen LedStoren valaistussuunnittelupalvelusta ja toteutuneesta uuden talon valaistuksesta, jossa on yhdistetty uutta ja vanhaa toimivaksi kokonaisuudeksi.
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Lämmintä vettä vain hana avaamalla - luksusta
Lämmin suihku tai rentouttava kylpy ovat arkipäivän ylellisyyttä, joita olemme tottuneet pitämään itsestään selvyytenä – kunnes ne jostain syystä eivät toimikaan. Haluamme lämminvesivaraajan, joka tekee vain tehtävänsä, jotta lämmintä vettä on riittävästi talouden kaikkiin tarpeisiin. lämminvesivaraajan on toimittava vuosia, riippumatta veden laadusta. Lisäksi sen tulee olla tyylikäs, edullinen ja helposti asennettava.Lämminvesivaraajan on toimittava vuosia, riippumatta veden laadusta. Lisäksi sen tulee olla tyylikäs, edullinen ja helposti asennettava.
20098_18123.jpg
Betonin kierrätys
Ote päiväkirjasta: Kevät 2009Kun talo oli purettu maan päältä, pääsimme kiinni kivijalkaan. Kaivuri irrotti kellarikerroksen seinä-, lattia- ja porrasbetonit sekä keräsi kellarin keskelle kasatut piipun tiilet. Niiden määränpää oli Rudus Kierrätyksen vastaanottopiste Vantaan Länsisalmessa.
tuli mustassa takassa
Tulisijan asennus vanhaan taloon tai remonttikohteeseen – vinkit ja neuvot
Kaipaako kotisi tunnelmantuojaa sekä lisälämmityksen antajaa? Olipa kyseessä vanhan takan palauttaminen tai täysin uuden takan asentaminen, prosessi vaatii huolellista suunnittelua ja harkintaa. Takan hankkiminen vanhaan taloon ei ole pelkästään tekninen projekti, vaan myös mahdollisuus lisätä kodikkuutta ja arvoa kiinteistöösi.Takan valinnassa on otettava huomioon useita tekijöitä, kuten talon rakenteet, paloturvallisuusmääräykset ja energiankulutus. On myös tärkeää miettiä, millaista tunnelmaa ja käyttötarkoitusta tulisijalta toivotaan. Onko tavoitteena ensisijaisesti lämmitys vai halutaanko luoda viihtyisä oleskelutila?
Kuvassa yhdistelmä kirjasta ja kannettavasta tietokoneesta. Tietokoneen näytöllä lukee huoltokirja.
Kodin huoltokirja: enää ei tarvitse muistaa ulkoa
Mikä on huoltokirja?Huoltokirja on eräänlainen kodinomistajan käsikirja, joka vuoden 2000 alusta asti on ollut pakollinen kaikissa uusissa asuinrakennuksissa.Huoltokirja itsessään on kiinteistön ylläpitoon liittyvä asiakirjakokonaisuus, johon kootaan kaikki tarvittavat tiedot kiinteistöstä ja sen hoidosta. Huoltokirjan avulla pystytään helpommin hallitsemaan kiinteistön elinkaarta ja tekemään tarvittavat huoltotoimet ajallaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton