• Etusivu
  • Rakentaminen

WinNovasta Nepaliin - kehitysyhteistyö

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.04.2025
WinNovasta Nepaliin

Matkaan innokkaina lähtevät opettaja Kari Ruuhilahti sekä oppilaat Linda Vehmasto sekä Turo Sakari.

Rohkea trio – opettaja Kari Ruuhilahti sekä oppilaat Linda Vehmasto ja Turo Sakari – vaihtavat tutut kotimaiset kuviot pariksi viikoksi oppimisjaksoon Nepalissa. Työssäoppimisjakso toteutetaan kehitysyhteistyöhankkeena (KEVA). Porista reissuun lähtevät nämä kolme ja kaikkiaan Suomesta lähtevässä joukossa on kahdeksan henkilöä. Porilaiset matkaajat ovat tekniikan alan edustajia, loput sosiaalialan edustajia.
Tätä vuotta aiemmin ei tekniseltä saralta ole opiskelijavaihtoa Nepalin suuntaan ollut.

Alku

Projekti lähti WinNovan osalta liikkeelle viime syksynä. Silloin saapui opettajien sähköposteihin tiedustelu, olisiko kiinnostusta lähteä kehittämään oppilasvaihdon kautta yhteistyötä kohdemaassa sijaitsevan koulun kanssa. Kari Ruuhilahti innostui asiasta ja alkoi puuhata lähtöä.
Oppilaat mukaan matkalle arvottiin 20:stä vapaaehtoisesta. Ainoana edellytyksenä oli opintojen nuhteeton suoritus tähän asti. Arpaonni suosi Lindaa ja Turoa, jotka yhä kasvavan jännityksen vallassa odottavat perjantaina 25.3.2011 tapahtuvaa lähtöä. Kuultuaan pääsevänsä matkaan alkoi opiskelijoilla intensiivinen tutustuminen Nepalin kulttuuriin, tapoihin ja ylipäätään koko maahan.

Keva-hanke

Kehityshteistyöhanke Keva-hanke on Opetushallituksen rahoittama kehitys- ja vapaaehtoistyöhön valmistava sekä globaalin kasvatuksen kehittämishanke. Sen tavoitteena on lisätä globaalia ajattelua, antaa valmiuksia tehdä työtä monikulttuurisessa työympäristössä, kannustaa osallistumaan vapaaehtoistyöhankkeisiin kotimaassa ja ulkomailla. (Lähde: Turun ammatti-instituutti, Verkostohankkeet). Kumppanimaina hankkeessa ovat Tansania, Sambia, Botswana, Nepal sekä Namibia.

Opettaja Ruuhilahdella on merkittävässä asemassa projektissa. Hänen huomioidensa perusteella tehdään päätös mahdollisesta yhteistyön kehittämisestä tekniikan alalla Nepalin ja Suomen välillä. Yhteistyö käsittäisi lähinnä opiskelijavaihdon molempiin suuntiin.

<p data-block-key="mitik">Lähtö tapahtuu talvisista maisemista vaikka kevät onkin jo maaliskuulla.</p>
Lähtö tapahtuu talvisista maisemista vaikka kevät onkin jo maaliskuulla.

Ohjelma

Perjantaina alkavan matkan ohjelmaan kuuluu mahdollisesti käynti Suomen Nepalin suurlähetystössä sekä tutustuminen kahteen paikalliseen kouluun: Balaju School of Engineering and Technology sekä Kumbeshwar Technical School. Näistä ensimmäinen vastaa todennäköisesti kotimaan toisen asteen koulutusta ja jälkimmäinen sisältää päivähoitoa sekä koulutusta vauvasta aikuiseen.
Kolmikon tehtävänä on viedä lahjoituksena saatuja kyniä, viivoittimia, vihkoja sekä värillisiä muistilappuja helpottamaan näissä kouluissa arkea. Lisäksi he esittelevät Suomea, oppilaitostaan, suomalaista koulutusjärjestelmää sekä tekniikan alan koulutusta laajemmin. Matkan alkuvalmisteluihin kuului passin, rokotusten sekä viisumin lisäksi lyhyt esittely matkalle lähtijästä.
Kotimatkalla reissulaisilla on edessä yksi yö Delhissä, jossa tutustutaan tiibetiläisten asuinalueeseen.

Matkalaiset tekevät reissusta raportin, joka esitellään oppilaitoksessa. Opettaja esittelee raporttinsa myös Keva-hankkeen puitteissa muille yhteistyötahoille. Lisäksi matkaajat pitävät reissun ajan blogia.

Rakentaminen
rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20148_40474.jpg
Rakentamisen eri toteutustapoja
Rakentamisessa on nykyään tarjolla useita eri vaihtoehtoja toteutustavoille. Usein rakennusalaan enemmän perehtyneet päätyvät valitsemaan hartiapankkirakentamisen eli rakentavat talonsa alusta loppuun itse ja niin paljon kuin mahdollista. Muita toteutustapavaihtoehtoja ovat mm. avaimet käteen, jossa nimensä mukaisesti on valittu valmis talopakettiratkaisu sekä urakkapohjainen rakentaminen, joka taas jakautuu oman itsensä sisällä mahdollisiin pienempiin kokonaisuuksiin kuten esimerkiksi kokonaisvastuu-urakointiin, tavoitehintaurakkaan, erikoistyöurakoihin ja niin edelleen.
20127_31695.jpg
14. Pilariperustus
YleistäSoklex -pilarimuoteilla valetut peruspilarit soveltuvat käytettäväksi kellarittomissa rakennuksissa kuten loma-asunnoissa. Myös omakotitalon kuistin ja terassin pilarit on helpointa valaa pilarianturamuoteilla. Sokkelipilastereita ja sokkelianturapilastereita tarvitaan perustuksissa, kun halutaan kantaville pilareille lisäpinta-alaa kantavuutta ja asennusta varten. Etenkin hyvin kantavalle maapohjalle tai kalliolle perustettaessa voidaan käyttää pilariperustusta ja esimerkiksi silloin, kun perustus on vietävä syvälle maahan. Pilariperustuksessa koko rakennuksen aiheuttama rasitus siirtyy pilareitten kautta anturoille ja niistä maapohjalle. Se sopii erityisesti paikkoihin, joissa sokkeliperustuksen teko on maaston ja maaperän johdosta vaikeaa. Pilariperustuksessa ei tarvitse yleensä tehdä maankaivuuta koko rakennuspohjan alueella. Pilareitten koko ja pilariväli määräytyvät rakenteiden aiheuttamista kuormista.
20126_31261.jpg
Muutamalla satasella kodin ilmanvaihto kuntoon
Ilmanvaihto helposti kuntoonPuhdas sisäilma parantaa elämänlaatua ja terveyttä. Terveysilma tarjoaa kaikkiin taloihin, joissa on painovoimainen ilmanvaihto tai vain koneellinen poisto, helposti toteutettavat ratkaisut tehostaa ilmanvaihtoa ja estää haitallisten epäpuhtauksien pääsy huoneilmaan.Nyrkkisääntönä on, että 20 m² vaatii yhden korvausilmailmaventtiilin. Poistoilmaventtiilit sijaitsevat keittiössä, WC:ssä, vaatehuoneessa ja kylpyhuoneessa.Kuvan esimerkissä venttiilit maksavat alle 500 € + työkulut, kun tekee reiän tuuletusluukkuun tai seinään. Pieni investointi loppuiän hyvinvointiin nähden.Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20237_82517.jpg
Aurinkosähkö­järjes­telmät yleistyneet - asennuksissa virheitä
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti aurinkosähköjärjestelmien asennusten turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta. Selvityksen taustalla olivat lukuisat ilmoitukset virheellisistä asennuksista. Tarkastuksissa paljastui isoja puutteita asennuksissa.
2427_79352709_201462413186.jpg
Ilmanvaihtokanavien eristys putkieristeellä
Hyvä sisäilma on ensiarvoisen tärkeää ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Se vaikuttaa virkeyteen ja jaksamiseen. Lisäksi se luo miellyttävän työ- ja oleskeluympäristön.Tehokkaasti ilmastoidussa talossa kosteus- ja homeongelmat eivät pääse vaurioittamaan rakenteita. Terve rakennus kestää sukupolvelta toiselle ilman suurempia rakenteellisia remontteja.Pientalon ilmanvaihdon lämmöntalteenottojärjestelmän tultua lähes pakolliseksi uusien energiansäästömääräysten yhteydessä on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota myös ilmanvaihtokanavien eristämiseen.
kuvassa oven alareuna ja sokkeli josta näkee että talossa on valesokkeliratkaisu
Mistä tunnistan valesokkelin?
Monessa erityisesti 1960–1980-luvuilla rakennetuissa tiiliverhoilluissa taloissa käytettiin perustustapana valesokkelia. Myös moni tuon ajanjakson puutaloista on toteutettu tällä menetelmällä. Suomessa siis on yli miljoona omakotitaloa, mikä on jo merkittävä kansallisomaisuus. Tutkimusten mukaan noin joka neljännessä omakotitalossa on jonkinasteinen homevaurio, ja suurimmat vauriot sijaitsevat alapohjassa ja märkätiloissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton