• Etusivu
  • Rakentaminen

WinNovasta Nepaliin - kehitysyhteistyö

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.04.2025
WinNovasta Nepaliin

Matkaan innokkaina lähtevät opettaja Kari Ruuhilahti sekä oppilaat Linda Vehmasto sekä Turo Sakari.

Rohkea trio – opettaja Kari Ruuhilahti sekä oppilaat Linda Vehmasto ja Turo Sakari – vaihtavat tutut kotimaiset kuviot pariksi viikoksi oppimisjaksoon Nepalissa. Työssäoppimisjakso toteutetaan kehitysyhteistyöhankkeena (KEVA). Porista reissuun lähtevät nämä kolme ja kaikkiaan Suomesta lähtevässä joukossa on kahdeksan henkilöä. Porilaiset matkaajat ovat tekniikan alan edustajia, loput sosiaalialan edustajia.
Tätä vuotta aiemmin ei tekniseltä saralta ole opiskelijavaihtoa Nepalin suuntaan ollut.

Alku

Projekti lähti WinNovan osalta liikkeelle viime syksynä. Silloin saapui opettajien sähköposteihin tiedustelu, olisiko kiinnostusta lähteä kehittämään oppilasvaihdon kautta yhteistyötä kohdemaassa sijaitsevan koulun kanssa. Kari Ruuhilahti innostui asiasta ja alkoi puuhata lähtöä.
Oppilaat mukaan matkalle arvottiin 20:stä vapaaehtoisesta. Ainoana edellytyksenä oli opintojen nuhteeton suoritus tähän asti. Arpaonni suosi Lindaa ja Turoa, jotka yhä kasvavan jännityksen vallassa odottavat perjantaina 25.3.2011 tapahtuvaa lähtöä. Kuultuaan pääsevänsä matkaan alkoi opiskelijoilla intensiivinen tutustuminen Nepalin kulttuuriin, tapoihin ja ylipäätään koko maahan.

Keva-hanke

Kehityshteistyöhanke Keva-hanke on Opetushallituksen rahoittama kehitys- ja vapaaehtoistyöhön valmistava sekä globaalin kasvatuksen kehittämishanke. Sen tavoitteena on lisätä globaalia ajattelua, antaa valmiuksia tehdä työtä monikulttuurisessa työympäristössä, kannustaa osallistumaan vapaaehtoistyöhankkeisiin kotimaassa ja ulkomailla. (Lähde: Turun ammatti-instituutti, Verkostohankkeet). Kumppanimaina hankkeessa ovat Tansania, Sambia, Botswana, Nepal sekä Namibia.

Opettaja Ruuhilahdella on merkittävässä asemassa projektissa. Hänen huomioidensa perusteella tehdään päätös mahdollisesta yhteistyön kehittämisestä tekniikan alalla Nepalin ja Suomen välillä. Yhteistyö käsittäisi lähinnä opiskelijavaihdon molempiin suuntiin.

<p data-block-key="mitik">Lähtö tapahtuu talvisista maisemista vaikka kevät onkin jo maaliskuulla.</p>
Lähtö tapahtuu talvisista maisemista vaikka kevät onkin jo maaliskuulla.

Ohjelma

Perjantaina alkavan matkan ohjelmaan kuuluu mahdollisesti käynti Suomen Nepalin suurlähetystössä sekä tutustuminen kahteen paikalliseen kouluun: Balaju School of Engineering and Technology sekä Kumbeshwar Technical School. Näistä ensimmäinen vastaa todennäköisesti kotimaan toisen asteen koulutusta ja jälkimmäinen sisältää päivähoitoa sekä koulutusta vauvasta aikuiseen.
Kolmikon tehtävänä on viedä lahjoituksena saatuja kyniä, viivoittimia, vihkoja sekä värillisiä muistilappuja helpottamaan näissä kouluissa arkea. Lisäksi he esittelevät Suomea, oppilaitostaan, suomalaista koulutusjärjestelmää sekä tekniikan alan koulutusta laajemmin. Matkan alkuvalmisteluihin kuului passin, rokotusten sekä viisumin lisäksi lyhyt esittely matkalle lähtijästä.
Kotimatkalla reissulaisilla on edessä yksi yö Delhissä, jossa tutustutaan tiibetiläisten asuinalueeseen.

Matkalaiset tekevät reissusta raportin, joka esitellään oppilaitoksessa. Opettaja esittelee raporttinsa myös Keva-hankkeen puitteissa muille yhteistyötahoille. Lisäksi matkaajat pitävät reissun ajan blogia.

Rakentaminen
rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

201111_28550.jpg
Työturvallisuuskortin tarpeessa?
TTS järjestää muun muassa erilaisia korttikoulutuksia, lyhytkursseja sekä pidempiä ammattitutkintoja. Tällä hetkellä voit ilmoittautua muun muassa työturvallisuuskorttikoulutukseen tai asbestityökurssille. Työturvallisuuskortti vaaditaan useilla työmailla. Työturvallisuuskortti ei ole pakollinen, mutta silti sitä useilla työmailla edellytetään. Kortin voi suorittaa tiiviillä lyhytkurssilla, jonka päätteeksi opiskelijan tiedot testataan.
20148_40474.jpg
Rakentamisen eri toteutustapoja
Rakentamisessa on nykyään tarjolla useita eri vaihtoehtoja toteutustavoille. Usein rakennusalaan enemmän perehtyneet päätyvät valitsemaan hartiapankkirakentamisen eli rakentavat talonsa alusta loppuun itse ja niin paljon kuin mahdollista. Muita toteutustapavaihtoehtoja ovat mm. avaimet käteen, jossa nimensä mukaisesti on valittu valmis talopakettiratkaisu sekä urakkapohjainen rakentaminen, joka taas jakautuu oman itsensä sisällä mahdollisiin pienempiin kokonaisuuksiin kuten esimerkiksi kokonaisvastuu-urakointiin, tavoitehintaurakkaan, erikoistyöurakoihin ja niin edelleen.
seepian sävyinen kuva saunan lauteista sekä lauteilla olevasta kiulusta, kauhasta sekä pyyheliinoista.
Korsusauna elävöittää historiaa Loma-asuntomessuilla Lappeenrannassa
Saunat ovat keskeisesti esillä tulevan kesän Loma-asuntomessuilla Lappeenrannassa. Rantaraitille Saimaan äärelle rakennetaan messujen ajaksi monipuolinen ja kattava Saunamaailma kylpytynnyreineen ja laituriesittelyineen. Yksi erikoisimpia kohteita Loma-asuntomessuilla tulee kuitenkin olemaan korsusauna, joka on piirretty uudelleen ja sisustettu vuoden 1940 piirustusten pohjalta.
20214_70004.jpg
Näin toimivat helposti värilämpötila­säädettävät led-valaisimet
Värilämpötilasäädettävät, eli kelvin-säädettävät valaisimet ovat alkaneet yleistyä uusissa kodeissa ja kohteissa, joihin tehdään led-valaistusremontti. Esimerkiksi huonekasvit pitävät kylmän valkoisesta, kirkkaasta valosta, ja kylmän sävyinen valo piristää myös ihmisiä. Iltaisin rentoutumista voi edistää säätämällä sama valaisin lämpimän valkoiselle, ja himmentää sopivalle valotasolle.
Alumasin toimesta tehty jatkettu katto
Lasitettu terassi – vastauksia yleisimpiin kysymyksiin
Lasitettu terassi herättää runsaasti kysymyksiä aina luvista ja rakenteista käyttömahdollisuuksiin ja vuodenaikojen vaikutukseen. Kokosimme Alumasi Oy:n asiantuntijoiden avulla vastaukset yleisimpiin kysymyksiin, jotta tiedät mitä huomioida ennen projektin käynnistämistä. Suunnittelu ja toteutus on hyvä aloittaa ajoissa – tämä artikkeli auttaa alkuun.
Keittiön värimaailma ja kalusteet
Muista nämä, kun keittiöremontti tulee ajankohtaiseksi
Uusi keittiö on pitkäikäinen investointi, sillä suomalaiskotien keittiöt uusitaan keskimäärin yli 15 vuoden välein. Koska harvalle meistä kodin keittiöremontti on arkipäivää, keittiön hankinnassa kannattaa kääntyä hyvissä ajoin asiantuntevan ammattilaisen puoleen. Lue Powerin keittiösuunnittelija Katja Grönros-Seppäsen vinkit, kuinka voit tehdä uuden unelmakeittiösi hankinnasta helppoa ja budjettisi mukaista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton