• Etusivu
  • Talo

Vuokravakuus ja sen palauttaminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.09.2008
200711_7580.jpg

Sekä asuinhuoneiston että liikehuoneiston vuokranantajalla on oikeus vaatia vuokralaiselta kohtuullisen vakuuden asettamista sen vahingon varalta, ettei vuokralainen täytä velvoitteitaan. Velvoitteita ovat esimerkiksi vuokran maksaminen oikeassa ajassa ja huoneiston huolellinen hoitaminen. Vakuutta annettaessa on sovittava, mistä velasta vakuus annetaan. Se voidaan antaa vuokralaisen kaikkien velvoitteiden täyttämisestä, mutta jos se voidaan rajoittaa vuokran maksamiseen.
Vakuus annetaan vuokra-ajaksi, ellei toisin sovita. Se voidaan antaa sitä lyhyemmäksikin ajaksi, mutta silloin se ei turvaa kovin hyvin vuokranantajan saatavia. Vakuus voi olla rahaa, mutta se voi olla myös pankkitili tai varallisuusarvoinen esine.

Kun vuokrasuhde päättyy tai vakuuden määräaika on muutoin kulunut, vuokranantajan on palautettava vakuus sen antajalle, joka voi olla vuokralainen tai muu henkilö. Palauttamisessa on ollut paljon ongelmia ainakin lehtikirjoittelun valossa. Kun vakuus on annettu vuokralaisen kaikkien velvoitteiden täyttämisestä, vuokranantaja on voinut pitää vakuuden, koska huoneisto on vuokralaisen jäljiltä kunnostettava. Vuokralaisen huonoa huoneiston hoitoa koskevan väitteen esittäminen vaikeutuisi, jos huoneistoissa aina vuokrakauden alussa pidettäisiin kunnollinen tarkastus, jonka havainnot kirjattaisiin.

Kun vakuus on annettu pelkästään vuokran maksamisesta, vakuus on palautettava, kun kaikki vuokrat on maksettu. Osapuolet voivat sopia, että viimeiset vuokrat katetaan vakuudella. Kun vakuus kattaa myös huoneiston hoidon laiminlyönnistä aiheutuneen vahingon korvaamisen, vuokranantajalle on annettava kohtuullinen (lyhyt) aika tarkastaa huoneisto, laatia arvio syntyneistä vahingoista ja esittää korvausvaatimus. Jos vuokralainen on aiheuttanut korvattavaa vahinkoa, vakuus on palautettava, kun korvaus on maksettu. Eli vakuus on palautettava, kun vuokranantajalla ei ole enää saatavia, joiden vakuudeksi vakuus on annettu. Vakuuden palauttamiselle ei ole laissa säädettyä määräaikaa. Rahamääräisen vakuuden palauttaminen on vaadittaessa maksettava velka. Vuokralainen tai muu vakuudenantaja voi vaatia vakuutta takaisin heti, kun palauttamisen edellytykset ovat täyttyneet, ja vuokranantaja on puolestaan oikeutettu suorittamaan sen heti, kun oikeus vakuuden pitämiseen on päättynyt.

Rahavakuuden kohdalla nousee tavallisesti esille velvollisuus maksaa korkoa vakuudelle. Kyseeseen voivat tulla talletetulle rahamäärälle kertynyt korko, korko siltä ajalta, kun vakuus on ollut velkojalla, tuottokorko ja viivästyskorko.

Jos rahamäärä on talletettu pankkiin ja vakuudenantaja saa sen takaisin, hän saa myös kertyneen koron (ks. KKO 1990:116). Periaatteessa vuokranantaja saa vakuudesta vain sen määrän, minkä vuokralainen on hänelle velkaa velvoitteidensa rikkomisen vuoksi. Jos kuitenkin sopimusta on rikottu vuokrasuhteen kestäessä ja vuokranantaja on esittänyt vaatimuksen korvauksesta, tuolle korvaukselle kertynyt korko kuuluu myös hänelle (ks. KKO 1986 II 91). Jos korvausvaatimus on esitetty vasta vuokrasuhteen päättyessä, korkoa ei ole kertynyt, koska vuokralainen on ollut velvollinen maksamaan vasta saatuaan vaatimuksen.

Velallinen ei ole velvollinen maksamaan velalle korkoa eräpäivää edeltäneeltä ajalta, ellei koron maksamisesta ole sovittu. Tämän säännön mukaan vakuus on palautettava, jos sille ei ole säilytyspaikassa kertynyt korkoa, saman suuruisena kuin se annettiin.

Poikkeuksen edellä mainitusta korottomuudesta muodostaa velvollisuus maksaa tuottokorkoa. Velvollisuus on sääntelemätön. Korkolaissa säädetään vain, että sen muita kuin viivästyskorkoa koskevia säännöksiä ei sovelleta velvollisuuteen palauttaa vastike tai etuus, kun sopimus puretaan tai etuus osoittautuu perusteettomaksi. Se, milloin tuottokorkoa on maksettava ja kuinka paljon, on jäänyt oikeuskäytännön varaan. Käytännössä tuottokorko on useimmissa tapauksissa ollut korkolain 3 §:n 2 momentissa tarkoitetun koron eli nykyään korkolaissa säädetyn viitekoron suuruinen. Tuottokoron korkokanta on siten 1.7.-31.12.2007 pääsäännön mukaan neljä ja puoli prosenttia vuodessa.

Ratkaisussa KKO 1996:19 korkein oikeus on katsonut, että palautettavalle vakuudelle oli maksettava tuottokorkoa koko siltä ajalta, kun raha oli vakuutena vakuudensaajan hallussa. Perusteena oli se, että vakuudeksi pidätetty osa maksusta oli koko ajan kuulunut saajalle. Samalla tavalla vuokravakuus on koko ajan kuulunut antajalle, jos vuokralainen on täyttänyt velvoitteensa asianmukaisesti. Korkeimman oikeuden kanta on tosin arvostelulle altis, koska vakuus ei ole ollut perusteetta toisen hallussa, vaan sopimuksen nojalla. Jos halutaan olla varmoja siitä, että tuottokorkoa vakuudelle ei tarvitse maksaa, on syytä ottaa asiakirjaan, jossa vakuudesta on sovittu, ehto siitä, ettei mitään korkoa ennen palautusvelan erääntymistä tarvitse maksaa.

Vakuuden palauttamiselle ei yleensä sovita määräaikaa. Vakuudenantajan etu kuitenkin edellyttäisi, että palautusajasta sovitaan. Jos palautusvelalle on eräpäivä sovittuna, esimerkiksi kaksi viikkoa huoneiston luovuttamisesta vuokranantajan käyttöön, viivästyskorko alkaa juosta palautusvelalle eräpäivästä. Viivästyskorko määräytyy korkolain mukaan, ellei toisin ole sovittu. Korkolain mukainen viivästyskorko on seitsemän prosenttiyksikköä suurempi kuin viitekorko, tällä hetkellä siis 11,5 prosenttia vuodessa. Viitekorko voi muuttua puolivuosittain.

Jos vakuuden palauttamiselle ei ole sovittu eräpäivää, viivästyskorko alkaa juosta kuukauden kuluttua siitä, kun vakuudenantaja on lähettänyt laskun palauttamisesta vuokranantajalle tai muuten vaatinut velan palauttamista. Vakuudenantajan etu on siten selvittää mahdollisimman nopeasti, onko vuokralainen täyttänyt velvoitteensa, ja vaatia vakuuden palauttamista.

Vakuudenantaja ei yleensä saa palautuksen viivästyessä muuta korvausta kuin viivästyskoron. Jos vakuudenantaja on kuitenkin ilmoittanut vuokranantajalle, että hänelle syntyy taloudellista vahinkoa, ellei vakuutta palauteta oikeassa ajassa, vahingonkorvaus voi joissakin tapauksissa tulla kyseeseen.


Asianajaja Kaj-Olof Palm
Asianajotoimisto Palm Oy
Vaasa
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20153_42577.jpg
Vapaa-ajan asunnon tehokkaat pikalämmittäjät
Myrsky heitti pihapuut pitkin pientaretta, sähköt ovat olleet poikki jo usean tunnin ajana ja kylmä alkaa hiipiä pirttiin sisään. Talveakin pitäisi jo ajatella helteistä huolimatta. Suurten tulisijojen lämmittäminen vie aikaa ja kylmä nipistelee sillä välin varpaita. Ja kuka sitä mökkiä lämmittää sen ollessa tyhjillään? Tulikiven nopeat lämmittäjät, kiertoilmatakat ja kamiinat, sekä tulisijoihin sijoitettavat sähkövastukset ovat hyvä apu pikaiseen lämmittämiseen. Tehokkaiden ja näppärien pikalämmittäjien ansiosta mökin saa lämpimäksi nopeasti.
201810_55104.jpg
Pakkasessa ilman esilämmitystä käytettävä pistoolivaahto
Tytan ICE 65 toimii kylmissä lämpötiloissa, joissa tavallinen pistoolivaahtopullo on tuotava lämpenemään sisätiloihin ennen käyttöä.Katso videolta muun muassa, miten talvivaahdon käyttäytyminen eroaa kesävaahdosta, kun pakkasta on -20 °C.
20216_71342.jpg
Huomioi terassin lasitukseen liittyvät asiat jo talopaketin suunnitteluvaiheessa
Oletko aikeissa rakentaa taloa? Panosta talon suunnitteluun ja ota etukäteen huomioon myös mahdollisesti myöhemmin eteen tulevia tarpeita. Todennäköisesti talosi yhteyteen rakennetaan myös terassi. Mitäpä jos asentaisit terassin lasituksen taloprojektin yhteydessä? Usko pois, lasitat terassin kuitenkin myöhemmin. Keräsimme muutaman vinkin, mitä kannattaa ottaa huomioon lasiterassin hankinnassa ja suunnittelussa. Kun huomioit nämä seikat, talossa on kaikki kohdallaan jo muuttovaiheessa, eikä uutta kotia tarvitse alkaa remontoimaan heti lasitusten lisäämiseksi.
20117_27168.jpg
Rakentamisessa huomioitavia asioita 1
Rakenna suunnitelmien mukaan rakentamisohjeita noudattaenHyvän jätevesisuunnitelman perusteella järjestelmän rakentaminen on helppoa. Oleellista on, että rakentaminen toteutetaan suunnitelman mukaisesti ja oikeanlaisista materiaaleista laitevalmistajan ohjeita noudattaen. Suunnitelmaan sisältyvään rakentamisohjeeseen tuleekin perehtyä kunnolla ennen rakentamista, eikä vasta ongelmien tullessa vastaan. Oikomiset ja huonolaatuinen rakentaminen nostavat vain kokonaiskustannuksia. Edelleenkin liian moni säiliö pullahtaa ylös maasta, kun säiliön ankkurointivaatimuksia ei oteta tosissaan. Salaojaputken käyttäminen imeytysputkena sekä väärien maa-ainesten käyttö maapuhdistamoissa johtavat nopeasti järjestelmän toimimattomuuteen ja sitä kautta kuormittavat turhaan kiinteistön omistajan kukkaroa.
valmis amperla thermolla eristetty sokkeli
Rintamamiestalon sokkelin eristäminen
Ikosen perheen rintamamiestaloa on kunnostettu huolella ja hartaudella. Kunnostustöitä on tehty vähitellen vuonna 1948 rakennettuun omakotitaloon. Nyt viimeisimpänä lisälämmöneristettiin talon sokkeli ulkoa käsin. Millä, miten ja miksi lisäeristys toteutettiin?
201911_60931.jpg
Yksilölliset lattiakaivot viimeistelevät Design by Lauri -ohjelman kodit
Lauri Ylösen juontamassa Design by Lauri -ohjelmassa on seurattu lokakuusta alkaen, miten tunnettujen suomalaisten vapaa-ajan asunnot toteutuvat unelmista rakennusvaiheeseen ja lopulta valmiiksi vapaa-ajan kodeiksi.Mukana nähdään Ville Leinon ja Eveliina Alanteen, Toni Wirtasen ja Jannika B:n sekä Mikko Kuustosen ja Hanna Brotheruksen vapaa-ajan kodit. Neljäntenä kohteena rakennetaan ystävysten, Tommi Korpelan ja Kari Hietalahden modernia kalastusmökkiä. Yhdistävänä tekijänä kaikissa kohteissa ovat kotimaisen Vieserin yksilölliset lattiakaivoratkaisut.− Kylpyhuoneen voi viimeistellä upeilla designlattiakaivoilla, mutta monille suomalaisille ne ovat vielä vieraita. Nyt voimme tarjota mahdollisuuden päästä kurkistamaan, miltä ratkaisumme näyttävät asennettuina oikeisiin kohteisiin ja minkälaisia sisustusunelmia niiden avulla on pystytty kylpyhuoneissa toteuttamaan, iloitsee Vieser Oy:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö Anna Elo.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton