• Etusivu
  • LVI

Viilennä hyvin mielin ilmalämpöpumpulla - tarkasta nämä asiat ennen hellepäiviä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Bosch Home Comfort
Päivitetty 08.03.2024
20206_65371.jpg

Ilmalämpöpumpulla saadaan jopa 50 % säästöjä lämmitykseen. Säästöihin vaikuttavat pumpun oikea oppinen käyttö, lämmitystarpeen vaihtelu ja maantieteellinen sijainti. Kesällä ilmalämpöpumppu on taas oivallinen apu asunnon viilentämiseen. Viilennyksen yhteydessä parannat sisäilman laatua, koska ilmalämpöpumppu poistaa tehokkaasti kosteutta samalla puhdistaen sisäilmaa. Ennen viilennyskauden aloitusta on hyvä tarkistaa pumpun kunto. Kokosimme tähän muutaman vinkin, miten säilytät talvella saadut säästöt, etkä kuluta turhaan sähköä kesälläkään.

Puhdista suodattimet

Huoltamalla lämpöpumppua varmistat sen pitkän käyttöiän. Perusteellinen huolto kannattaa jättää ammattilaiselle, mutta joitakin pieniä toimia voi tehdä itse.

Sisä- ja ulkoyksikön puhtaanapito on tärkeimpiä toimenpiteitä ilmalämpöpumpulle. Pölystä ja liasta tukkeutuneet suodattimet heikentävät pumpun tehoa. Tämä rasittaa lämpöpumppua turhaan ja kuluttaa niin sähkö kuin käyttöikää.

Ensimmäiseksi kannattaakin tarkistaa sisäyksikön suodattimet ja ottaa puhdistaminen mukaan siivousrutiineihin. Suodattimet tulisi puhdistaa noin kuukauden välein. Talvella puhdistamisen tarve voi olla harvempi, mutta kesällä siitepölykauden aikaan kannattaa tarkastaa puhdistamisen tarve useammin. Suodattimien puhdistaminen onnistuu helposti imuroinnin yhteydessä. Välillä suodattimet voi myös pestä miedolla saippuavedellä tai ilmalämpöpumpun suodattimille tarkoitetulla pesuaineella.

Ulkoyksikön puhdistamiseen riittää harvempi väli. Hyvä vinkki on vähintäänkin lämmityskauden vaihtuessa, eli noin puolen vuoden välein, tarkistaa ulkoyksikön kunto. Tärkeintä on, ettei ulkoyksikkö mene tukkoon lehdistä tai roskista. Talvella puolestaan pitää huolehtia, ettei pumppu pääse jäätymään.

20215_70609.jpg

Oikea viilennyksen tarve

Kuumana hellepäivänä tekisi mieli laittaa ilmalämpöpumpun viilennys täysille. Se ei kuitenkaan kannata, koska asunnosta ei tarvitse tehdä jääkaappikylmää. Jo parin asteen viilennys auttaa huomattavasti. Jäähdyttäminen poistaa myös kosteutta asunnosta, mikä taas parantaa asumismukavuutta ja vähentää kuumuuden tuomaa tukalaa tunnetta.

Viilennettäessä on hyvä muistaa pitää asunnon ikkunat kiinni, jottei viileä ilma karkaa ulos. Näin lämpötila pysyy tasaisena ja saat parhaimman tehon ilmalämpöpumpusta. Myös siitepölyä tulee vähemmän sisälle. Varmista myös, ettei muu lämmitysjärjestelmä kytkeydy päälle.

Muista! Vanhan ilmalämpöpumpun vaihto uuteen kannattaa tehdä nyt, ennen kovimman viilennyskauden alkua. Vaihtoa tehdessä kannattaa ajatella myös lämmitysominaisuuksia.

Tärkeää on valita pumppu käytön mukaan esimerkiksi mökille sopii pieni kustannustehokas laite ja kotiin tyyliin sopiva tehokas laite. Boschin Climate Class 6101i on pieni mökille sopiva malli. Kotiin kannattaa valita Climate Class 8101i, josta on saatavilla eri värisiä malleja.

20215_70603.jpg
Info

Info

Säästövinkkejä koko vuodelle

  • Säädä varsinaisen lämmitysjärjestelmän lämpötila 2–4 astetta ilmalämpöpumpun asetusarvoa matalammalle. Esim. patteritermostaatit 17–19 °C, lämpöpumppu 21 °C.
  • Pidä lämpöpumppu lämmityskaudella lämmityksellä ja jäähdytyskaudella jäähdytyksellä, ei automatiikalla.
  • Sisäyksikön väärä puhallinnopeus voi heikentää COP-arvoa. Mikäli laitteessa on automaattinen puhallinnopeuden säätö, käytä sitä.
  • Asenna sisäyksikkö tilaan, jossa ilma pääsee leviämään esteettömästi. Pidä talon väliovia mahdollisimman paljon avoimina.
  • Muista puhdistaa sisäyksikön suodattimet kuukauden välein
  • Takan käyttö yhdessä ilmalämpöpumpun kanssa on toimiva ratkaisu.

Ammattitaitoisen asennuksen tärkeys

Ilmalämpöpumpun asennus on helppoa ja nopeaa eikä useimmiten tarvitse erikseen mitään lupia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että asennuksessa tulee käyttää ammattitaitoista asentajaa, jolla on kylmäaineluvat hallussa. Bosch Lämpömestarilta ostettuun ja asennettuun ilmalämpöpumppuun saat vertaansa vailla olevan kuuden vuoden takuun, joka takaa huolettomat käyttövuodet ilman henkilökohtaista riskiä. Lämpömestarit ovat myös kustannustietoisia energia-asiantuntijoita ja tarvekartoittajia, jolloin saat varmasti sinulle oikean ratkaisun. Asentaja tietää myös parhaiten, mihin ilmalämpöpumppu kannattaa sijoittaa, jotta siitä saadaan parhaimmat hyödyt irti ja lämpö pääsee leviämään joka paikkaan.

Pyydä lisätietoa Bosch-ilmalämpöpumpuista!

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Info

Info

Uusi lämmitysjärjestelmä lämpöpumpun valintatyökalun avulla

Kokeile uutta lämpöpumpun valintatyökalua helpottaaksesi löytämään juuri sinun kotiisi sopivan vaihtoehdon. Tulosten yhteydessä voit pyytää lisätietoja Boschin asiantuntijoilta ja voitte yhdessä katsoa sinulle sopivan lämpöpumpun.

Bosch Home Comfort
LVI
ilmalämpöpumppu
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20165_46569.jpg
Pieni vaiva, suuret säästöt
Voiko uusiutuvaa energiaa käyttää kodin lämmitykseen ja jäähdytykseen? Ilmalämpöpumpulla tämä onnistuu. Lisäksi sillä pienennät energiakustannuksia ympäristöä ja ilmastoa säästävällä tavalla.Ilmalämpöpumpun asennus ei vaadi suuria toimenpiteitä tontillasi eikä talossasi. Investoinnista tulee nopeasti kannattava ja pääset nauttimaan paremmasta sisäilmasta heti asennuksen jälkeen.
20206_65370.jpg
Ilmalämpöpumpulla poistat kosteutta ja parannat sisäilman laatua
Ilmalämpöpumpulla säästät lämmityskuluissa tyypillisesti noin 30–40 %. Säästöihin vaikuttavat maantieteellinen sijainti, lämmitystarpeen vaihtelu ja lämpöpumpun oikea käyttö. Ilmalämpöpumpulla avulla viilennät ja lämmität kotiasi vaivatta. Samalla parannat sisäilman laatua, koska ilmalämpöpumppu poistaa tehokkaasti kosteutta samalla puhdistaen sisäilmaa. Kosteudenpoistosta on hyötyä niin kotona kuin mökilläkin.
20206_65370.jpg
Viilennystä kesähelteisiin uudella ympäristöystävällisellä ilmalämpöpumpulla
Ilmalämpöpumppu on erinomainen kodin optimaalisen lämpötilan saavuttamiseksi. Mutta ennen kaikkea ilmalämpöpumpun edut tulevat esille parhaiten lämmityskaudella. Ilmalämpöpumpulla saavutat jopa 50 prosentin säästön. Ilmalämpöpumppu on energiatehokas valinta erityisesti suoralla sähköllä lämpiäviin koteihin ja vapaa-ajan asuntoihin eikä sen asennus ei vaadi suuria toimenpiteitä. Pääset nauttimaan paremmasta sisäilmasta heti asennuksen jälkeen.
20229_79494.jpg
Säästöä sähkönkulutukseen - näillä vinkeillä onnistut
Kun sähkön hinta nousee, kasvavat myös asumiskustannukset. Sähkösopimuksella on merkittävä vaikutus energialaskun suuruuteen, mutta omia kulutustottumuksia muokkaamallakin laskun pienentäminen on mahdollista.
20182_51537.jpg
Miten ilmalämpöpumppu valitaan? Kuka sen saa asentaa?
Talvikuukausina koti kaipaa usein lisää lämpöä – nopeasti, tehokkaasti ja mielellään myös edullisesti. Ilmalämpöpumppu onkin tässä tarkoituksessa hyvä valinta lähes taloon kuin taloon. Erityisen suosittu se on sähkölämmitteisten talojen lisälämmönlähteenä.
20181_51340.jpg
Mielenkiintoinen uutuusmallisto hirrestä
Hongan Moderni-mallisto on kehitetty vastaamaan kysyntää. Uudenlainen, italialaistyylistä ja modernia hirsitalodesignia esittelevä, mallisto on nyt tarjolla. Näissä uutuusmalliston kodeissa yhdistyvät puun parhaat ominaisuudet sekä ulkomuodoltaan nykyaikainen arkkitehtuuri. Modernilla hirsiteknologialla toteutettu selkeälinjainen omakotitalo sopii niin kaupunkiympäristöön kuin maaseudun rauhaan. Hirsi rakennusmateriaalina ei rajoita vaativankaan muotokielen soveltamista suunnittelussa ja toteutuksessa.Talomalleista on saatavilla useita erilaisille perheille ja tonteille sopivia versioita. Aloita suunnittelu valitsemalla mieluisa talomalli ja viimeistele yksityiskohdat Hongan suunnittelijan kanssa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton