• Etusivu
  • Remontti

Viikon pähkinä purtavaksi: Rintamamiestalon eristys

Mariana Ravonius
Päivitetty 03.06.2025
1920 kolme miestä seisoo keskustelemassa keskenään yhdellä on kädessään kahvikuppi

Rintamamiestalo, tuo oman aikakautensa helmi. Rintamamiestaloja rakennettiin Suomessa erityisesti 1940-1950-luvuilla sodan jälkeen - omakotitalotyypin nimikin viittaa rintamalla palvelleisiin miehiin, joille valtio tarjosi mahdollisuuksia rakentaa oma koti osana jälleenrakennusta.

Rintamamiestaloista tulikin osa suomalaista maisemaa ja ne ovat yhä edelleen arvostettuja kestävyytensä sekä perinteisen arkkitehtuurinsa vuoksi.

Pääosin rintamamiestalot rakennettiin 1945-1960-luvuilla ja ne olivat tyyliltään yksinkertaisia, käytännöllisiä ja säästeliäitä.

Tyypillinen rintamamiestalo onkin 1½-kerroksinen, harjakatolla varustettu talo, jossa on kellari, asuinkerros sekä ullakko - usein ullakkotila rakennettiin myöhemmin asuinkäyttöön. Pääosin rintamamiestalot olivat puurunkoisia ja niiden ulkoverhous oli puuta, myöhemmin niitä on ollut myös rapattuna sekä levytettynä.

Lämmitys näissä perin suomalaisissa kodeissa on alkujaan ollut puulämmitys, tarkoittaen uuneja ja liettä, mutta ajan kuluessa niitä on muutettu öljy- sekä sähkölämmityksellä lämpeäviksi.

Tämän myötä pääsemmekin viikon pähkinään...

Keskustelupalstaltamme löytyy kysymys, jossa mietitään 1956 rakennetun rintamamiestalon lisäeristämistä. Kohde on remontoitu ja sitä on myös laajennettu vuonna 1991.

Miten tällaisen vanhan osan voisi lisäeristää, myös talon sisäpuolta ollaan aikeissa remontoida.

  • Miten sinä lisäeristäisit keskustelussa esitetyn seinärakenteen?
  • Näetkö mahdollisesti prosessissa jotain riskejä tai mainitsemisen arvoisia etuja?
  • Mitä ehdottaisit mahdollisesti sisäremontin osalta tehtäväksi?

Ota osaa keskusteluun ja jaa niksisi ja konstisi!


Remontti
keskustelu
rintamamiestalo
remontointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

puinen maalattu keittiön lattia
Älä ohita lattian outoja ääniä – tunnista ongelmat ja korjaa ajoissa
Lattian äänet voivat kertoa piilevistä ongelmista, jotka on syytä korjata ennen kuin ne aiheuttavat suurempia vaurioita. Tässä artikkelissa käsittelemme yleisimpiä lattian ääniä, niiden syitä ja korjausmenetelmiä.​Narinaa, natinaa, pauketta vai naksumista?
Viikon kysymys mietityttää.
Palahuopakattoon on tullut reikä, miten paikata?
Kysymys:Kyseessä on palahuopakatto, jossa tehty lumitöitä ja saatu reikiä kattoon. Näitä on yritetty paikata liimaamalla uusia palahuopia vuotokohtien päälle (paikkauksia on tehty kahteen kertaan, koska vuoto ei ole loppunut ). Paikkaus ei ole pitänyt ja nyt on aluslaudoitusta vaihdettava n. 1 neliön alalta, keskeltä lapetta. Miten pitää uusi palahuopa laittaa korjattuun kohtaan?
piirretty hahmo pitää uutiskirjettä kädessä
Henkilönsuojaimissa vakavia puutteita – CE-merkintä ja ohjeet puuttuivat osasta tuotteista
(Tiedote, Aluehallintovirasto / Regionförvaltningsverket, 28.5.2025)...Työsuojeluviranomaiset toteuttivat henkilönsuojainten markkinavalvontahankkeen, jossa tarkastettiin teollisuudessa ja rakentamisessa yleisesti käytössä olevia suojaimia.
Saunatarvikkeita mökin terassilla, pyyhe, vihta ja kiulu
Suomalainen sauna: Opas saunan kunnostukseen ja ylläpitoon
Sauna. Sehän se on, perin juurin suomalaista. Ikivanha perinne, jossa Suomessakin historia ulottuu jo varmasti yli 2 000 vuoden taakse. Vanhimmat saunat olivat vain maahan kaivettuja kuoppia, joihin oli sijoitettu kivikasa, jota taas kuumennettiin tulisijassa.Myöhemmin kehittyi savusauna, jonka varmasti monikin muistaa jo ihan omasta kokemuksesta. Tuo savuinen tuoksu ja noenmustat seinät sekä lempeä lämmin höyry kiukaan suhistessa.Sauna on aina ollut ihmisille pyhä paikka: siellä on synnytty, paranneltu vaivoja ja siellä on pesty puhtaaksi viimeiselle matkalle. Erilaiset rituaalit sekä tavat ovat olleen tarkkoja, saunassa ei sopinut huutaa, kiroilla eikä muutenkaan käyttäytyä sopimattomasti. Kansanperinteessä on lisäksi maininta saunatontusta, jonka suosiosta tuli pitää monin eri tavoin huolta.Tälläkin hetkellä Tilastokeskus arvioi Suomessa olevan 3,3 - 3,5 miljoonaa saunaa. Luku perustuu väestötietoihin ja arvioihin talouksien saunaomistuksista.Joka tapauksessa saunakansaa voisi joku sanoa, vaikka tilastollisesta luvusta napsaisisi osan poiskin. Keräsimme yhteen vinkkejä saunan suunnitteluun, rakentamiseen sekä remontointiin liittyen. Nappaa talteen myös ohjeet saunan käsittelyyn.Rentouttavia saunahetkiä...
20205_65007.jpg
Tässä se on, helppo betonikorjausjärjestelmä
Suomessa suomalaisiin olosuhteisiin kehitetty ja valmistettu Weberin REP-betonikorjausjärjestelmä on kestävyydeltään, työstettävyydeltään ja helppoudeltaan ylivoimainen ratkaisu betoniparvekkeiden ja -julkisivujen korjauksiin.
Hiilet taustakuva asiakassivulle
Polttava käymälä – käyttäjäkokemus kotimaisesta Hiilet-ratkaisusta mökille tai piharakennukseen
Kun ulkohuussi ei enää houkuta ja vesivessa ei ole mahdollinen, polttava käymälä on moderni ja siisti ratkaisu. Lue käyttäjäkokemus suomalaisesta pussittomasta Hiilet® Luxury -käymälästä – mitä valinnassa kannattaa huomioida, mitä teknologia on mahdollistanut, miten se toimii arjessa ja miksi se erottuu muista markkinoilla olevista vaihtoehdoista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton