• Etusivu
  • Talo

Vesikatto

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.10.2015
201510_44537.jpg

Kokemuksen kautta ihminen on oppinut ankarissakin sääolosuhteissa suojaamaan itsensä ja läheisensä niin, että pysyy terveenä ja henkikulta säilyy. Maapallolla sääolosuhteet vaihtelevat rajusti ikiroudan jäätävistä alueista autiomaiden kovaan kuumuuteen ja aina niihinkin on pystytty sopeutumaan ja elämään niissä olosuhteissa. Me suomalaiset olemme valinneet asuinpaikaksemme noiden ääripäiden välissä vallitsevan ilmaston, joka takaa riittävästi säätilojen vaihtelevuutta, siksi mielenkiinto niihin säilyy ja puheenaihetta riittää jokaiselle päivälle.

Säätilojen nopea vaihtelu asettaa rakennustemme rakenteet ja omat tietotaitomme kovalle koetukselle, sillä vesikattojen rakenteet ovat aina ensimmäisenä tulilinjalla noissa vaihteluissa ja vaativat jatkuvaa seurantaa, jotta asuminen olisi miellyttävää. Perustusrakenteet ja vesikattorakenteet sekä niiden oikea toimivuus, ovat avainasemassa rakennusten pitkäikäisyyden toteuttamisessa. Vesi kaikissa olomuodoissaan vesikatolla, kovan tuulen avustamana, vaatii siitä torjuntavoiton ottamista jatkuvasti ja siksi vesikaton rakenteiden pitää olla oikein suunniteltu ja toteutettu.

201510_44538.jpg

Katteita on laaja materiaali- ja värivalikoima ja niiden pitkäkestoisuuteen, vedenpitävyyteen sekä ääntä eristäviin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää erityishuomio. Katteiden valmistajien asennusohjeisiin on hyvä tutustua, sopiiko aiottu kate materiaalinsa ja värinsä puolesta rakennuksen julkisivuihin sekä muuhun ympäristöön. Katteen alapuoliset rakenteet pitää ottaa huomioon ja huolehtia myös niiden tuulettuvuudesta kosteusvaurioiden välttämiseksi. Veden, lumen ja jään poistuminen katolta hallitusti on mahdollistettava siihen tarkoitukseen suunnitelluin rakenne- ja tarvikeratkaisuin.
Lumiesteet ja karkeapintaiset katemateriaalit estävät lumen sekä jään putoamisen hallitsemattomasti alas katolta.
Veden poistaminen vesikatolta hallitusti vesikouruin ja syöksytorvin sadevesien poistoputkijärjestelmään on erittäin tärkeää, sillä poistoveden päästäminen rakennuksen perustukseen, aiheuttaa kosteusongelmia rakenteissa, joita on vaikea korjata. Suomessa sataa vuodessa noin 500 – 1000 litraa vettä jokaiselle neliömetrin alalle ja harja-, pulpetti-, yms. katoilta tuleva vesi lisää määrää huomattavasti, siksi vesi pitää poistaa hallitusti.

Vesikourujen hankinnan yhteydessä kannattaa ottaa huomioon niiden kiinnittäminen rakennuksen räystäsrakenteisiin. Nykyiset kourut valmistetaan asennuspaikalla saumattomiksi ja niiden kiinnittämiseen räystäälle on olemassa kourun ulkopuoliset kannatinkoukut sekä sisäpuoliset kannattimet. Suosittelen ulkopuolisia kannatinkoukkuja, koska kourut on helppo puhdistaa myös kourussa kulkevan kauko-ohjattavan harjauslaitteen avulla puiden lehdistä sekä neulasista ilman sisäpuolisia esteitä, joita sisäpuolen kannattimet muodostavat haitaksi asti.

Kulkiessani katselen usein tasakattoisten räystäättömien rakennusten ulkoseinien yläosia ja varsinkin kerrostalojen tiilirakenteisissa ja rapatuissa seinissä näkyy sateiden jälkeen useita päiviä niihin imeytynyt kosteus. Mitä tuo kosteus voi aiheuttaa, jos se imeytyy lämmöneristekerroksiin? Lienee ajattelun paikka ja neuvonpito rakennusten suunnittelijoiden kanssa, josko rakennuksiin suunniteltaisiin ja tehtäisiin toimivan vesikaton lisäksi myös kunnolliset räystäät.

201510_44539.jpg
201510_44540.jpg
Teksti: Pekka Niemelä, rkm/Porin Rakennusmestarit ja -insinöörit ry

Jätä kysymys rakentamiseen liittyvistä ongelmista Kysy, vastaamme -palstalla

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20143_38245.jpg
Raikas sisäilma ja tasaisempi lämpötila
Lämpöpumpun tehokkuuden arviointi ei ole pelkkää lukujen vertaamista. Vähintään yhtä tärkeää on asumisviihtyvyys, johon liittyy lämmitys, jäähdytys ja sisäilman laatu. Ilmalämpöpumpun monet mukavuutta lisäävät ominaisuudet ilahduttavat käyttäjää.
20237_82494.jpg
Loviisan asunto­messujen Villa Havetissa yhdistyy ekologisuus ja hyvä sisäilma
Loviisan asuntomessualueen tavoitelluimmalla paikalla aivan rannassa seisoo Villa Havet, jonka rakentamisen peruspilareina ovat kolme strategista periaatetta: terveellisyys, ekologisuus ja huoltovapaus. Talon haluttiin olevan energiatehokas. Tämä ohjasi myös kohteen laitevalintoja, mm. Swegon CASA -ilmavaihtokoneiden äärelle.
201510_44598.jpg
Näin käytät Lupapistettä!
Tiesitkö, että voit tehdä rakennuslupahakemuksen verkossa jo lähes 200 kunnan alueella?Lupapisteen kautta voit olla uudella tavalla yhteydessä viranomaiseen sekä hoitaa rakentamiseen liittyvän lupa-asioinnin – aina ennakkokyselystä hankkeen päättymiseen saakka. Lupapisteessä voit edistää asiointia yhdessä hankkeen muiden osapuolten kanssa. Palvelu neuvoo yksityiskohtaisesti tarvittavan hakemuksen tekemisessä ja pitää osapuolet tietoisina hankkeen etenemisestä. Vuorokauden ympäri.Tarkista palvelut oman kuntasi alueella: www.lupapiste.fi
202111_73720.jpg
Sopiiko iso valopaneeli meille? Kattoikkunamaista valoa led-paneeleilla
Valaistuksen suunnittelussa voidaan hyödyntää monentyyppisiä valonlähteitä. Led-tekniikka mahdollistaa muun muassa valoikkunamaisen valaistuksen luomisen. Muotokieleltään kattoikkunamaisen valon etuina ovat tasainen valopinta ja valaisimen täydellinen sulautuminen kattoon.
20215_70576.jpg
Viikon sisustusidea: Miten sisustamme olohuoneen viihtyisämmäksi?
KYSYMYS:Hei, olemme asuneet vuoden rakentamassamme talossa, mutta olohuone ei oikein toimi. Meillä on alakerrassa takkahuone, jossa on iso sohva ja tv ja siellä vietämme paljon aikaa. Yläkerran olohuone on oikeastaan käytössä vain, kun on vieraita. Päivittäin lapsi leikkii lattialla kirjahyllyssä olevilla leluilla. Olohuone ei ole oikein kutsuva, eikä vieraat hakeudu sohvalle istumaan. Ehkä kun se on ns. väärinpäin muuhun tilaan nähden. Emme ole osanneet kuitenkaan sisustaa tätä toisellakaan tavalla. Takaseinälle tulee jossain vaiheessa tv, mutta ei tällä hetkellä (pistorasiat sillä seinällä).Olohuone kaipaa mielestäni kutsuvuutta, elävyyttä ja tunnelmaa. Olisi kiva, jos saisimme keinutuolimme olohuoneeseen, mutta se ei ole välttämätöntä. Nyt tila on aika valkoinen ja "kova". Toivoisin siihen jotain puista, pehmeyttä, viherkasvia tai mattoa, mutten tiedä millaista? Miten kalustaisit olohuoneen? Vaihtaisitko joitain kalusteita? Miten tehdä olohuoneesta kutsuva?Olohuoneen leveys on 480cm ja pituus 380cm (tv-seinästä sohvan taakse).
20183_51999.jpg
Mitä hyödyt uuden varaavan takan hankinnasta?
Uusi takka vanhan tilalleTulikivi tarjoaa sinulle mahdollisuuden korvata vanha takkasi uudella ja tehokkaammalla. Saat avuksesi ammattilaiset, joilla on vuosien kokemus niin takan asennustyöstä kuin myös vanhojen tulisijojen purkamisesta kotiasi kunnioittaen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton