Vesikatto
Kokemuksen kautta ihminen on oppinut ankarissakin sääolosuhteissa suojaamaan itsensä ja läheisensä niin, että pysyy terveenä ja henkikulta säilyy. Maapallolla sääolosuhteet vaihtelevat rajusti ikiroudan jäätävistä alueista autiomaiden kovaan kuumuuteen ja aina niihinkin on pystytty sopeutumaan ja elämään niissä olosuhteissa. Me suomalaiset olemme valinneet asuinpaikaksemme noiden ääripäiden välissä vallitsevan ilmaston, joka takaa riittävästi säätilojen vaihtelevuutta, siksi mielenkiinto niihin säilyy ja puheenaihetta riittää jokaiselle päivälle.
Säätilojen nopea vaihtelu asettaa rakennustemme rakenteet ja omat tietotaitomme kovalle koetukselle, sillä vesikattojen rakenteet ovat aina ensimmäisenä tulilinjalla noissa vaihteluissa ja vaativat jatkuvaa seurantaa, jotta asuminen olisi miellyttävää. Perustusrakenteet ja vesikattorakenteet sekä niiden oikea toimivuus, ovat avainasemassa rakennusten pitkäikäisyyden toteuttamisessa. Vesi kaikissa olomuodoissaan vesikatolla, kovan tuulen avustamana, vaatii siitä torjuntavoiton ottamista jatkuvasti ja siksi vesikaton rakenteiden pitää olla oikein suunniteltu ja toteutettu.
Katteita on laaja materiaali- ja värivalikoima ja niiden pitkäkestoisuuteen, vedenpitävyyteen sekä ääntä eristäviin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää erityishuomio. Katteiden valmistajien asennusohjeisiin on hyvä tutustua, sopiiko aiottu kate materiaalinsa ja värinsä puolesta rakennuksen julkisivuihin sekä muuhun ympäristöön. Katteen alapuoliset rakenteet pitää ottaa huomioon ja huolehtia myös niiden tuulettuvuudesta kosteusvaurioiden välttämiseksi. Veden, lumen ja jään poistuminen katolta hallitusti on mahdollistettava siihen tarkoitukseen suunnitelluin rakenne- ja tarvikeratkaisuin.
Lumiesteet ja karkeapintaiset katemateriaalit estävät lumen sekä jään putoamisen hallitsemattomasti alas katolta.
Veden poistaminen vesikatolta hallitusti vesikouruin ja syöksytorvin sadevesien poistoputkijärjestelmään on erittäin tärkeää, sillä poistoveden päästäminen rakennuksen perustukseen, aiheuttaa kosteusongelmia rakenteissa, joita on vaikea korjata. Suomessa sataa vuodessa noin 500 – 1000 litraa vettä jokaiselle neliömetrin alalle ja harja-, pulpetti-, yms. katoilta tuleva vesi lisää määrää huomattavasti, siksi vesi pitää poistaa hallitusti.
Vesikourujen hankinnan yhteydessä kannattaa ottaa huomioon niiden kiinnittäminen rakennuksen räystäsrakenteisiin. Nykyiset kourut valmistetaan asennuspaikalla saumattomiksi ja niiden kiinnittämiseen räystäälle on olemassa kourun ulkopuoliset kannatinkoukut sekä sisäpuoliset kannattimet. Suosittelen ulkopuolisia kannatinkoukkuja, koska kourut on helppo puhdistaa myös kourussa kulkevan kauko-ohjattavan harjauslaitteen avulla puiden lehdistä sekä neulasista ilman sisäpuolisia esteitä, joita sisäpuolen kannattimet muodostavat haitaksi asti.
Kulkiessani katselen usein tasakattoisten räystäättömien rakennusten ulkoseinien yläosia ja varsinkin kerrostalojen tiilirakenteisissa ja rapatuissa seinissä näkyy sateiden jälkeen useita päiviä niihin imeytynyt kosteus. Mitä tuo kosteus voi aiheuttaa, jos se imeytyy lämmöneristekerroksiin? Lienee ajattelun paikka ja neuvonpito rakennusten suunnittelijoiden kanssa, josko rakennuksiin suunniteltaisiin ja tehtäisiin toimivan vesikaton lisäksi myös kunnolliset räystäät.
Teksti: Pekka Niemelä, rkm/Porin Rakennusmestarit ja -insinöörit ry
Jätä kysymys rakentamiseen liittyvistä ongelmista Kysy, vastaamme -palstalla