• Etusivu
  • Talo

Vesikatto

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.10.2024
201510_44537.jpg

Kokemuksen kautta ihminen on oppinut ankarissakin sääolosuhteissa suojaamaan itsensä ja läheisensä niin, että pysyy terveenä ja henkikulta säilyy. Maapallolla sääolosuhteet vaihtelevat rajusti ikiroudan jäätävistä alueista autiomaiden kovaan kuumuuteen ja aina niihinkin on pystytty sopeutumaan ja elämään niissä olosuhteissa. Me suomalaiset olemme valinneet asuinpaikaksemme noiden ääripäiden välissä vallitsevan ilmaston, joka takaa riittävästi säätilojen vaihtelevuutta, siksi mielenkiinto niihin säilyy ja puheenaihetta riittää jokaiselle päivälle.

Säätilojen nopea vaihtelu asettaa rakennustemme rakenteet ja omat tietotaitomme kovalle koetukselle, sillä vesikattojen rakenteet ovat aina ensimmäisenä tulilinjalla noissa vaihteluissa ja vaativat jatkuvaa seurantaa, jotta asuminen olisi miellyttävää. Perustusrakenteet ja vesikattorakenteet sekä niiden oikea toimivuus, ovat avainasemassa rakennusten pitkäikäisyyden toteuttamisessa. Vesi kaikissa olomuodoissaan vesikatolla, kovan tuulen avustamana, vaatii siitä torjuntavoiton ottamista jatkuvasti ja siksi vesikaton rakenteiden pitää olla oikein suunniteltu ja toteutettu.

201510_44538.jpg

Katteita on laaja materiaali- ja värivalikoima ja niiden pitkäkestoisuuteen, vedenpitävyyteen sekä ääntä eristäviin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää erityishuomio. Katteiden valmistajien asennusohjeisiin on hyvä tutustua, sopiiko aiottu kate materiaalinsa ja värinsä puolesta rakennuksen julkisivuihin sekä muuhun ympäristöön. Katteen alapuoliset rakenteet pitää ottaa huomioon ja huolehtia myös niiden tuulettuvuudesta kosteusvaurioiden välttämiseksi. Veden, lumen ja jään poistuminen katolta hallitusti on mahdollistettava siihen tarkoitukseen suunnitelluin rakenne- ja tarvikeratkaisuin.
Lumiesteet ja karkeapintaiset katemateriaalit estävät lumen sekä jään putoamisen hallitsemattomasti alas katolta.
Veden poistaminen vesikatolta hallitusti vesikouruin ja syöksytorvin sadevesien poistoputkijärjestelmään on erittäin tärkeää, sillä poistoveden päästäminen rakennuksen perustukseen, aiheuttaa kosteusongelmia rakenteissa, joita on vaikea korjata. Suomessa sataa vuodessa noin 500 – 1000 litraa vettä jokaiselle neliömetrin alalle ja harja-, pulpetti-, yms. katoilta tuleva vesi lisää määrää huomattavasti, siksi vesi pitää poistaa hallitusti.

Vesikourujen hankinnan yhteydessä kannattaa ottaa huomioon niiden kiinnittäminen rakennuksen räystäsrakenteisiin. Nykyiset kourut valmistetaan asennuspaikalla saumattomiksi ja niiden kiinnittämiseen räystäälle on olemassa kourun ulkopuoliset kannatinkoukut sekä sisäpuoliset kannattimet. Suosittelen ulkopuolisia kannatinkoukkuja, koska kourut on helppo puhdistaa myös kourussa kulkevan kauko-ohjattavan harjauslaitteen avulla puiden lehdistä sekä neulasista ilman sisäpuolisia esteitä, joita sisäpuolen kannattimet muodostavat haitaksi asti.

Kulkiessani katselen usein tasakattoisten räystäättömien rakennusten ulkoseinien yläosia ja varsinkin kerrostalojen tiilirakenteisissa ja rapatuissa seinissä näkyy sateiden jälkeen useita päiviä niihin imeytynyt kosteus. Mitä tuo kosteus voi aiheuttaa, jos se imeytyy lämmöneristekerroksiin? Lienee ajattelun paikka ja neuvonpito rakennusten suunnittelijoiden kanssa, josko rakennuksiin suunniteltaisiin ja tehtäisiin toimivan vesikaton lisäksi myös kunnolliset räystäät.

201510_44539.jpg
201510_44540.jpg

Teksti: Pekka Niemelä, rkm/Porin Rakennusmestarit ja -insinöörit ry

Jätä kysymys rakentamiseen liittyvistä ongelmista Kysy, vastaamme -palstalla

Talo
koti
katto
kattoturvatuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Vanhan vesikatteen kunto on syytä tarkistuttaa esimerkiksi Kattokeskuksen asiantuntijalla
Juuri nyt on omakotiasujan ja mökkiläisen aika tarkistaa katon kunto
Lumen ja jään katoille aiheuttamat vauriot saattavat paljastua sattumalta. Asiantuntija kehottaakin tarkistamaan katon kunnon säännöllisesti. Ammattilaisen tekemä kuntokartoitus sisältää korjauskehotukset, mutta ei vielä sido mihinkään.
201510_44534.jpg
Rintamamiestalon uusi, ehompi ilme
Vesikatto on perustuksen ohella yksi rakennuksen tärkeimmistä osista. Juho Aurasen rintamamiestalon katto oli tullut tiensä päähän. Hän halusi palauttaa talolle sen alkuperäisen ilmeen ja päätti vaihtaa 1970-luvulla asennetun peltikaton uuteen huopakatteeseen.- Ajattelin, että perinteinen kolmiorimakate voisi olla mukavan näköinen tällaisessa 1960-luvun alun talossa, hän kertoo.Huopakatteen puolesta puhui myös sen hiljaisuus sekä sateella että tuulisella säällä. Katteeksi Auranen valitsi bitumikatteen, josta on helppo tehdä aito kolmiorimakate. Pintarissa yhdistyvät perinteisen huopakaton kauneus sekä nykyaikainen vahva ja tiivis kumibitumikermirakenne. Luja polyesteritukikerros takaa, että katto kestää niin pakkaset kuin kesähelteet.
Kattoremontti onnistuu myös talvella, miehet katolla naulaimet kädessään.
Kattoremontti talvella? Miksipä ei
Eihän kattoa nyt voi repiä auki keskellä talvea? Miten ihmeessä muka kattoremontin voi talvella toteuttaa? Tuleekohan siitä mitään kun katollakin on lunta ja jäätä?Kyllä, kattoremontin voi toteuttaa talvella – tässä esittelemme kymmenen hyvää syytä, miksi remonttia ei tarvitse jättää keväälle tai kesään. Tutustu väitteisiin ja Kattokeskuksen asiantuntijan vastauksiin, miten työ oikeasti sujuu.
Ulkolyhdyn-teko-HobbyConcrete-askartelubetonilla-weber
Tee itse ulkolyhty askartelubetonilla
Kankaan ja betonin liitosta syntyy mielenkiintoisia valutuotteita. Yksi hyvä esimerkki on puuvillaisesta pitsiliinasta ja weber HobbyConcrete Askartelubetonista tehty ulkolyhty.
20226_78752.jpg
Näin arvioit omakotitalon kattoremontin hinnan
Omakotitalon tai lomamökin kattoremontin tekee yleensä vain kerran elämässään. Se on iso korjaushanke, ja se voi hirvittää etukäteen. Miten sen hinnan voi arvioida? Miten ja milloin sen suunnittelu kannattaa aloittaa? Myyntijohtaja Janne Lehtola Kattokeskuksesta antaa kullanarvoisia vinkkejä.
200811_14003.jpg
Sisusta lasilla avaruutta kotiisi
Lasin monipuoliset ominaisuudet on huomattu ja sen käyttö sisustuksessa kasvaa koko ajan. Lasilla pystytään helposti luomaan tilantuntua ja lisäämään valoisuutta. Lasi muotoutuu sisustukseen erilaisina pintoina, kaiteina ja tasoina.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton