• Etusivu
  • Talo

Vesikaton rakenteet

Rakentajan toimitus
Julkaistu 18.11.2011
201111_28764.jpg

Harjakatto

Vesikatto on osa talosi julkisivua. Sitä kutsutaan myös talon viidenneksi julkisivuksi, joka vaikuttaa olennaisesti talon kokonaisilmeeseen. Vesikaton tärkein tehtävä on silti suojata taloa sateelta, tuulelta ja tuiskulta. Hyvä vesikatto suojaa taloa sen elinkaaren aikana ja on samalla näyttävä osa taloa. Vesikatteen pintamateriaalina käytetään mm. tiiltä, bitumia tai kiviterästä. Kokonaisuuden täydentävät toimiva aluskate ja sadevesijärjestelmä.

Aumakatto
Aumakatto
Lapekatto
Lapekatto

Vesikaton kaltevuus

Rakennuksen vesikaton kaltevuuden määräävät usein asemakaavamääräykset ja viranomaisten suunnitteluohjeet. Rakennussuunnittelussa vesikaton kaltevuuden valinnassa tulee kiinnittää huomiota maaston muotoon, puuston laatuun ja kokoon sekä ympäröivien rakennusten muotoon ja kattokaltevuuksiin. Katon rakenteelliset seikat, kuten katon kantava runko ja katteen rakenne vaikuttavat myös kaltevuuden valintaan.

Vesikaton katteet ja kaltevuudet, esimerkkejä:

- Bitumihuopa, yksinkertainen, kolmiorimakiinnitys: 4:1 - 1:3
- Betonikattotiili, aluskatteella: 1,5 - 1:4
- Poimulevy, metallia: 1,5 - 1:7
- Alumiinipelti, kaksinkertaisin saumoin: 4:1 - 1:6

Esitetyt kaltevuudet edellyttävät, että katteen kiinnitysalusta on rakennussuunnitelmien mukainen sekä puhdas, kiinteä ja suora. Lappeen ristimitat eivät saa poiketa haitallisesti toisistaan. Katteen alapuolella olevan tilan tulee olla hyvin tuulettuva, ettei haitallista kosteuden tiivistymistä pääse tapahtumaan katteen alapinnalle. Suositeltava katon kaltevuus on vähintään 1:40.

Esimerkki katon lappeen kaltevuuden määrittelemisestä ja merkitsemisestä. Kaltevuussuhde 1:3
Esimerkki katon lappeen kaltevuuden määrittelemisestä ja merkitsemisestä. Kaltevuussuhde 1:3

Tuuletus

Lappeen suuntaisesti lämmöneristetyt harjakatot tuuletetaan räystään lisäksi harjalla tai päädyissä olevien tuuletusaukkojen kautta. Tuuletusvälin on oltava avoin koko suunnitellulla virtaustiellä sisääntulokohdasta poistumiskohtaan. Kattoikkunat yms. tuuletusesteet eivät saa katkaista tuuletusväliä niin, että rakenteeseen jää vain yhdeltä reunalta avoin tuuletusväli.

Kylmien ullakkotilojen ja muiden tuuletustilojen riittävä tuuletus voi tapahtua tilaan ulkopuolelta johtavien tuuletusaukkojen, -rakojen tai venttiilien kautta. Näiden yhteenlasketun pinta-alan tulisi olla vähintään 4 promillea yläpohjan pinta-alasta. Tilaan johtavat aukot, raot ja venttiilit sijoitetaan siten, että koko yläpohja tuulettuu. Pientaloissa riittävät yleensä 20 mm rako räystäillä ja 200 x 200 mm tuuletussäleiköt päätykolmiossa.

Vesikatteen osat

• vesikate ja kermikatteen mahdollinen suojakiveys
• ruode- tai aluslaudoitus, orret ja korokepuut
• vesikatteen aluskate
• liittymien ja läpivientien tiivistykset ja pellitykset
• kattokaivot

Aluskatetta käytetään epäjatkuvien katteiden alla. Katteen ja aluskatteen välin tulee olla tuulettuva. Aluskate limitetään riittävästi ja ulotetaan katon räystäillä niin kauaksi ulkoseinälinjoista, ettei aluskatetta pitkin valuva vesi aiheuta haittaa rakenteille. Aluskatteen liittymien ja läpivientien tiivistykset suunnitellaan huolellisesti.

Vesikatevaihtoehtoja, joita voidaan yhdistää useimpiin yläpohjarakenteisiin:

Tiilikate:
- Kattotiilet rakennusselostuksen mukaan
- Ruoteet rakennesuunnitelman mukaan
- 22 mm Korokerimat 22 x 50...100 / tuulettuva ilmaväli
- Aluskate
- Kattokannattajat ja tuulettuva ilmatila (vähintään 100 mm) rakennesuunnitelman mukaan

Bitumikermikate:
- Bitumikermikate rakennusselostuksen mukaan
- 20 mm Raakaponttilaudoitus rakennesuunnitelman mukaan
- Kattokannattajat ja tuulettuva ilmatila (vähintään 100 mm) rakennesuunnitelman mukaan

Konesaumattu peltikate:
- Konesaumattu peltikate rakennusselostuksen mukaan, 2-kertaiset tiivistetyt saumat
- 5 mm Vaimennuskaista (5 x 50...100), peltirivien keskellä
- Ruodelaudoitus rakennesuunnitelman mukaan
- 50 mm Korokerimat (50 x 50) kattokannattajien kohdalla / tuulettuva ilmaväli
- Aluskate
- Kattokannattajat ja tuulettuva ilmatila (vähintään 100 mm) rakennesuunnitelman mukaan

Lisää tietoa vesikatoista

Ullakon tuuletustilojen tuuletusaukkojen yhteenlasketun pinta-alan tulisi olla vähintään 4 promillea yläpohjan pinta-alasta.
Ullakon tuuletustilojen tuuletusaukkojen yhteenlasketun pinta-alan tulisi olla vähintään 4 promillea yläpohjan pinta-alasta.
Lähteet:

RakMK
RT-kortisto

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201311_36903.jpg
Messuohjelma: luennot ja työnäytökset
Pe 24.1. lavalla11.30 Miten mitataan - mikä on terveydensuojeluviranhaltijan rooli?- Johtaja Jari Keinänen, Sosiaali- ja terveysministeriö/HTO Lisätietoja luennosta ->>12.00 Kestäviä ja turvallisia ratkaisuja kerrostalojen linjasaneeraukseen- Toni Wahlfors, Uponor Suomi Oy12.30 Energiatehokas ilmanvaihtoremontti peruskorjattavassa taloyhtiössä- Ali Aaltonen, Vallox Oy13.00 Huoneiston sisustus- Sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilä, E-Design13.30 Julkisivun lisäeristäminen- Tuula Nordberg, Paroc Oy14.00 Miten alapohjan kosteus liittyy sisäilman laatuun?- Timo Muhonen, Suomen Terveysilma Oy14.30 Taloyhtiön korjaushanke - mitä se sisältää?- Projektinjohtaja Juuso Hämäläinen, Rakennuttajatoimisto Valvontakonsultit15.00 Täyden palvelun kattoremontti Ruukilta- Jukka Torpakko, Ruukki
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Paloturvallisuus parantuu pienillä teoilla ja oikealla asenteella - 82 palokuollutta lokakuun loppuun mennessä
Kodin paloturvallisuus paranee merkittävästi, jos asiaa ajattelee kolmesta näkökulmasta: Tärkeintä on pitää kotona järjestystä ja siisteyttä yllä ainakin sen verran, että tuli ei pääse irti. Toiseksi, jos palo kuitenkin syttyy, toimivat ja oikein kattoon asennetut palovaroittimet havaitsevat vaaran tehokkaasti. Kolmanneksi, etukäteen tuumituilla toimintatavoilla väki pääsee nopeasti turvaan ja ehkäpä tuli saadaan sammutetuksikin. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mediaseurannan mukaan tulipaloissa on lokakuun loppuun mennessä kuollut 82 ihmistä.
20161_45162.jpg
Millaisen hirsitalon sinä rakentaisit?
Hirsitalo on lämminhenkinen ja ekologinen valinta kodiksi. Honka hirsitalon Muuttovalmis -mallistosta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon, joka istuu niin perinteiseen metsämaisemaan kuin myös tiiviiseen kaupunkirakentamiseen.
20155_43453.jpg
Toimivaan kattoon tarvitaan
Toimivaan kattoon tarvitaan aina katemateriaalin lisäksi muun muassa aluskate, läpivientejä, tiivisteitä, kiinnikkeitä ja rakennusmääräysten mukaiset kattoturvatuotteet. Laadukkaat, oikein asennetut osat takaavat kestävän, turvallisen ja tiiviin katon.
20115_25925.jpg
Uusi jätevesiasetus - mikä muuttui ja miten? Tunnista oma tilanteesi.
Haja-astusalueen jätevesijärjestelmien tulee olla kunnossa tänä vuonna. Useamman kerran muuttunut jätevesiasetus koskettaa etenkin rantatonttien kesämökkejä. Niiden pitää täyttää puhdistusvaatimus 31.10.2019 mennessä.Keväällä 2017 hyväksytty laki on oleellisesti lievennetty versio aiemmista yrityksistä. Laki astui voimaan 3.4.2017(http://www.finlex.fi/fi/laki/kokoelma/2017/sk20170019.pdf)Eduskunta hyväksyi haja-asutuksen aiemmat jätevesipykälät 20.12.2016.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Tunnelmaa pimeneviin iltoihin - Tuoksukynttilä tuikkii Oliivi-kulhossa
Kermansaven uudet tuoksukynttilät on valettu suoraan Oliivi-kulhoihin. Kotimaiset kynttilät kestävät pitkään, ja laadukkaalle Oliivi-kulholle löytyy myöhemmin monenlaista käyttöä. Tuoksuina muun muassa lempeä vanilja, tunnelmallinen terva ja raikas laventeli.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton