• Etusivu
  • Rakentaminen

Vertaile kotivakuutuksia ja valitse itsellesi paras – kiinnitä huomiota ainakin näihin seikkoihin

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Vakuutusyhtiö Turva
Päivitetty 11.10.2024
Vakuutusyhtiö Turva kuva 1.jpg

Vakuuta koti irtaimistoineen niin, että saat mielenrauhaa arkeen. Vahingon sattuessa vakuutusyhtiö on tukena.

Minkä tasoinen kotivakuutus minun kannattaisi valita? Vakuutettava kohde tulee tuntea ja joskus vähempikin riittää. Kun remontoit, kysy vakuutusmyyjältäsi vaikuttaako lopputulos vakuutusmaksuihin. Entä mitä voin tehdä itse? Kokosimme tietopankin kotivakuutusten vertailijalle. Kysymyksiin vastaa vakuutusyhtiö Turvan palvelupäällikkö Matti Hämäläinen.

Mitä pitää tietää kotivakuutusta ottaessa?

Tärkeintä on ymmärtää, mitä on vakuuttamassa. Kohde pitää tuntea. Ajatellaan vaikkapa uudenpuoleista tai hyvässä kunnossa olevaa vanhempaa omakotitaloa. Kaikki on kunnossa ja toimii. Usein tällaiset kohteet halutaan vakuuttaa mahdollisimman laajasti. Tällöin on tärkeää myös tietää kodin oikea pinta-ala. Se on vahinkotilanteessa tärkeässä roolissa. Laajassa kotivakuutuksessa korvataan myös niin sanotut rikkoutumisvahingot, kuten raskaan esineen tippumisen aiheuttama jälki lattiassa. Jos taas kohde on vanha, eikä lattian jälki haittaa, riittää usein perustasonkin vakuutus. Näitä on hyvä miettiä etukäteen ennen kuin vahinkoja mahdollisesti sattuu.

Onko vakuutusyhtiöillä kovin erilaisia kotivakuutuksia? Miten niitä voi vertailla?

Usein vakuutusyhtiöillä on eri tasoisia kotivakuutuksia tarjolla. Aivan kuten Turvassakin valittavana on Suppea, Perus ja Laaja. Se, mitä näihin sisältyy ja millaisin ehdoin, saattaa vaihdella yhtiöittäin. On hyvä selvittää, onko jokaisella yhtiöllä esimerkiksi perustason vakuutuksessa mukana vuototurva. Vesivahingot ovat yleisimpiä kotien vahinkoja.

Miten voin saada vakuutusmaksuja alemmaksi?

Erilaiset perusparannukset voivat auttaa. Myös omavastuuosuuden suuruus vaikuttaa. Jos vuotuinen vakuutusmaksu tuntuu kovalta, voi omavastuuosuutta nostaa, jolloin vahingon tapahtuessa omavastuu on suurempi, mutta vuosittainen vakuutusmaksu pienempi. Toisaalta kannattaa nimenomaan jo vakuutuksen ottamisen vaiheessa miettiä, tarvitseeko vakuuttaa vaikkapa juuri vesivahinkojen varalta, jos kohde on mökki, jonne ei tule juoksevaa vettä. Turhasta ei kannata maksaa.

Mistä arvosta rakennus kuuluu vakuuttaa?

Rakennusten osalta Turva tarjoaa täysarvon, mikä tarkoittaa sitä, ettei talon arvoa tarvitse joka vuosi päivittää vakuutusyhtiöön erikseen. Arvo määritellään vasta silloin, jos vahinko tapahtuu. Tällöin on tärkeää, että pinta-ala on ilmoitettu oikein. Jos omakotitalosta on vakuutettu 100 neliötä todellisen 200 neliön sijaan, saattaa korvaus tulla ilmoitetun 100 neliön mukaan. Vahinkotilanteissa on aina hyväksi se, että kotia on pidetty kunnossa ja peruskorjattu aina tarpeen tullen. Korjausvelkaa tulisi välttää, vaikuttaahan se kodin arvoonkin.

<p data-block-key="vuk2h">&quot;Kodin pitäminen perushyvässä ja asuttavassa kunnossa riittää&quot;, sanoo palvelupäällikkö Matti Hämäläinen. Tekninen käyttöikä vaikuttaa korvaussummiin.</p>
"Kodin pitäminen perushyvässä ja asuttavassa kunnossa riittää", sanoo palvelupäällikkö Matti Hämäläinen. Tekninen käyttöikä vaikuttaa korvaussummiin.

Vakuutusehdoissa on eroja. Mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun vertailee niitä keskenään?

Kolme tärkeää huomioitavaa asiaa ovat ainakin vuotoikävähennys putkistoissa, rajoitusehdot sekä suojeluohjeet. Vesivahinkotapauksissa eroavaisuuksia vakuutusyhtiöiden välillä on ikävähennyksissä. Vuotoikävähennys perustuu vuotaneen putkiston tai laitteen ikään, ja näissä korvausprosenteissa voi olla eroja. Turvassa on euromääräinen yläraja vuotoikävähennykselle. Esimerkiksi jos putket ovat 25 vuotta vanhoja, ikävähennys on 20 %, mutta enintään 3 500 euroa. Joillain yhtiöillä eurorajaa ei ole, jolloin ikävähennys voi suurissa vahingoissa nousta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. Vertaile myös rajoitusehtoja, sillä kaikkea ei automaattisesti korvata. Tällaisia ovat esimerkiksi asennus-, valmistus- tai suunnitteluvirheet. Vakuutusyhtiöt toimittavat myös suojeluohjeet ja niitä tulee noudattaa. Tarkoitus on ennaltaehkäistä vahinkoja, kuten putkien jäätymistä.

Vakuutusyhtiö Turva
Rakentaminen
vakuutukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82335.jpg
Näin toimi kotivakuutus, kun palo tuhosi koko kodin: "Näin liekkien nousevan yläkerrasta"
Marita ja Jorma Nylund ostivat yhteiseksi kodikseen melko huonokuntoisen omakotitalon vuonna 2007. – Kutsuimme sitä leikkisästi Nylundin kartanoksi, Marita muistelee. Kaikki mureni muutamassa tunnissa, kun heidän unelmansa, sokkelista saakka peruskorjattu koti tuhoutui perustuksiaan myöden kaksi vuotta sitten.
Humoristinen kuva lapsista onkimassa ja sukeltelemassa tulvivassa valkoisessa keittiössä.
Ehkäise vesivuodot ajoissa – tarkista nämä
Vesivahinkojen määrä on kasvanut rajusti viime vuosien aikana johtuen pääasiassa rakennuskannan vanhenemisesta, vettä käyttävien laitteiden lisääntymisestä sekä vääristä rakennustekniikoista.Vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain korvauksia reilusti yli 30 000 vesivahingosta, mutta todellinen määrä saattaa olla huomattavasti enemmänkin, sillä kaikkia vahinkoja ei ilmoiteta vakuutusyhtiöön. Keskimäärin vahinkoja sattuu noin 90-100 kappaletta päivittäin. VTT:n selvityksen mukaan suurin osa vuotovahingoista sattuu omakotitaloissa ja useimmiten kyseessä on 1960-1980-luvuilla rakennettu talo. Vahinkoja toki sattuu niin uudemmissa kuin vanhemmissakin taloissa.
saha, sähköhöylä ja muita työkaluja pöydällä sekä muutamia lautoja
Muista vakuuttaa rakennustyömaasi
Oman kodin rakentaminen tai kunnostaminen on perheelle aina suuri sijoitus. Niinpä siihen liittyviin riskeihin kannattaa varautua hyvissä ajoin. Taloudellisin menetyksiin voi varautua vakuutuksilla, jotka voidaan hoitaa kuntoon jo ennen rakentamisen aloittamista. Rahoittaja vaatii ainakin palovakuutuksen, mutta vaikka rahoitus olisi omasta takaa, osa vakuutuksista on lakisääteisiä, kuten palkatun työvoiman vakuuttaminen.Sopivimman vakuutuksen omaan rakennusprojektiinsa saa pyytämällä tarjousta eri vakuutusyhtiöiltä. Vertailu kannattaa, sillä vakuutusyhtiöiden vakuutusten hinnoissa ja sisällöissä on eroja.
20223_77230.jpg
Älä anna talo­yhtiösi rapistua - rahoitus on vaarassa ilman suunnitelmallisuutta
Selvitimme, miten taloyhtiö varmistaa lainansaannin ison saneerauksen tai muun remontin edessä. Pelkkä vakuusarvo ei välttämättä riitä, kun rahoituslaitokset ovat kiristäneet ehtojaan. Isoon rooliin nousee taloyhtiöiden hallituksen osaaminen sekä asiantuntijoiden hyödyntäminen.
202210_47202.jpg
Onnistunut hanke
Lähteä yksin vetämään rakentamis- tai remonttihanketta ilman ammattiapua saattaa olla haastavaa ja stressaavaa. Ilman ammattilaisten ohjausta ja asiantuntemusta voi olla vaikeuksia tehokkaassa suunnittelussa, kustannusten hallinnassa ja odottamattomien ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi ammattilaiset voivat tarjota arvokkaita neuvoja ja vinkkejä, jotka voivat säästää aikaa, vaivaa ja kustannuksia pitkällä aikavälillä. Yhteistyö ammattilaisten kanssa varmistaa, että lopputulos vastaa odotuksia ja rakentamisen standardeja sekä pysyy tiukasti budjetissa.Rakentajan tai remontoijan kannattaakin palkata osaava ammattilainen projektin veto- ja suunnitteluvastuuseen.
20189_54679.jpg
Rappauksella kestävä ja näyttävä julkisivu
Rapattu julkisivu antaa rakennukselle arvokkaan ilmeen. Miten oma kotitalo rapataan kustannustehokkaasti ja hyvin? Voiko rappauksen yhteydessä lisälämmöneristää kotia?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton