• Etusivu
  • Sisustus

Mitä tarkoittaa vastuullinen keittiösuunnittelu?

Sisustussuunnittelija paljastaa, mitä et ehkä tiennyt

Ulla Turpeinen
Päivitetty 09.04.2025
vastuullinen-keittiöremontti-UT-Design-1920x1080

Ympäristöystävälliset valinnat keittiösuunnittelussa. Mitä se tarkoittaa todellisuudessa? (Kuva UT-Design)

Keittiö on yksi arvokkaimmista kodin tiloista ja sen remontoiminen on yleensä myös kallista puuhaa. Harva ryhtyy siihen ihan heppoisin perustein, onhan se myös työläs prosessi kaikkine suunnitteluineen ja toteutuksineen. Kun hommaan sitten haluaa ryhtyä, alkaa tiivis selvittelytyö, mistä saa mitäkin, ja kuka tarjoaa parhaimman hinta-laatu -suhteen. Luetaan mainosviestejä ja selataan nettisivuja, jotka huutavat kaikki kilpaa ”olemme vastuullinen toimija”, ”ympäristöystävällinen valinta”, ”puhtaasti kotimainen” ja niin edelleen.

Vastuulliset valinnat puhuttavat tänä päivänä yhä enemmän. Moni haluaisi tehdä oikeanlaisia valintoja, mutta aggressiivisen markkinoinnin ympäröimänä on vaikeaa tietää, mitkä lausahduksesta ovat aidosti relevantteja ja mitkä taas puhtaasti viherpesua.

Ensimmäisenä vastuullisuudessa puhuttaessa tulee mieleen sanat ekologinen ja ympäristöystävällinen. Vastuullisuus on kuitenkin hyvin laaja-alainen asia, ja todellinen vastuullisuus käsittää sekä luontoarvot, ihmisten hyvinvoinnin ja ehkä hieman yllättäen jopa eettisen talouskasvun. YK kuvaa kestävää kehitystä 17:llä kohdalla, ja sen tavoitteena on siirtää mahdollisimman hyvä tulevaisuus jälkipolville. Tässä artikkelissa ei nyt avata tuota sen tarkemmin, mutta aiheeseen voi perehtyä kattavammin esimerkiksi ympäristöministeriön sivuilla.

Keittiösi sisältää tuhansia palasia teollisuudesta

Yksittäisessä keittiössä voi olla kymmeniä tuhansia yksittäisiä osasia. On lähes mahdottomuus selvitellä, mistä nämä kaikki tulevat ja ovatko ne eettisesti valmistettu. Kun valitsee vastuullisen toimittajan, voi samalla siirtää osan omasta vastuusta yritykselle. Vastuullisesti toimiva yritys tietää mistä sen tuotteet tulevat ja mistä ne valmistetaan. Vastuullisesti toimiva yritys tietää, mistä tuotteiden raaka-aineet ovat peräisin ja noudatetaanko tehtaissa esimerkiksi ihmisoikeuksia.

Keittiöiden osalta vastuullisuus painottuu pitkälti teollisuuden vastuullisuuteen. Kuluttajana on mahdotonta päästä paikanpäälle tarkistemaan työskentelyoloja tai sitä, miten materiaalia käytetään, hyödynnetäänkö hukkapalat tai hukkalämpö ja niin edelleen.

Vaikka vastuun siirtäisikin kalustetoimittajalle, on silti hyvä ymmärtää muutamia perusasioita keittiöremontin vastuullisuudesta.

<p data-block-key="c1hfk">Keittiösuunnitelma. (Kuva UT-Design)</p>
Keittiösuunnitelma. (Kuva UT-Design)

Keittiö koostuu muutamista pääelementeistä, kuten kalustetavarasta, kodinkoneista, erilaisista mekanismeista, mutta tämän päälle tulevat vielä altaat, hanat ja esimerkiksi vetimet. Nämä kaikki tulevat hyvin erilaisista tehtaista. Usein mainonta vastuullisuudesta keskittyy vain yhteen tuotteeseen tai toimintatapaan, vaikka tosiasiassa kaikista tärkeintä ei ole yksittäiset asiat vaan kokonaisuus.

Onko välttämättä kauheasti väliä, mitä materiaalia ovet ovat, jos kaikki muu on tuotettu vastuuttomasti luonnonvaroja tuhlaten ja riistäen? On siis hyvä ottaa itse selvää, mitä yrityksen tarkoittama vastuullisuus heille tarkoittaa.

Kuluttajan vastuu keittiöremontissa

Miten kuluttaja sitten voisi arvioida vastuullisuutta? Yksi suurimmista hiilijalanjäljen aiheuttajista keittiöalalla on logistiikka. Sillä onkin aika paljon väliä, tulevatko kalusteet keittiöösi läheltä vai kaukaa. Kotimaisia kalusteita mainostava liike ei kuitenkaan automaattisesti ole sen vastuullisempi kuin jokin muu. Sillä on nimittäin paljon väliä, mistä itse raaka-aineet tulevat tehtaaseen. Niinpä tärkeämpää kuin uskoa suoraan väite ”olemme kotimainen- varmasti ekologinen tuote” on selvittää, onko kyseinen yritys avannut vastuullisuuttaan läpinäkyväksi.

Mikäli yritykseltä löytyy tarkemmat tiedot esimerkiksi kuljetusprosessista ja siitä, mistä tavarat tulevat, on se hyvä merkki. Jos kotimainen yritys käyttää tuotannossaan kotimaista kalustelevyä tai puutavaraa, se on ehdottomasti positiivinen merkki! Logistiikan lisäksi muita isoja tekijöitä hiilijalanjälkeen ovat energian- ja vedenkulutus sekä jätteiden käsittely ja kierrätys.

<p data-block-key="c1hfk">(Kuva UT-Design)</p>
(Kuva UT-Design)

Yritykset voivat todistaa erilaisilla sertifikaateilla vastuullisuuttaan, ja tämä onkin kuluttajalle hyvä keino tutkia yritysten toimintatapoja. Tällaisia sertifikaatteja ovat muun muassa

  • Joutsenmerkki joka on tiukka pohjoismainen ympäristösertifikaatti
  • M1 -luokitus, joka valvoo päästöjen määrää
  • Pefc ja Fsc, jotka kertovat puutavaran vastuullisuudesta
  • Iso14001, joka on erittäin monipuolinen ympäristöhallinan sertifikaatti.

Mikäli yritykseltä löytyy näitä sertifikaatteja, voi luottaa siihen, että ainakin tietyiltä osin yrityksen vastuullisuusasiat ovat kunnossa. Kuitenkin on hyvä tietää, että sertifiointeja voidaan tehdä myös tuotekohtaisesti.

Yritykset ovat usein hanakoita mainostamaan niitä tuotteitaan, joille tällaisia sertifikaatteja on myönnetty. Sen sijaan ongelmakohdista vaietaan. Kuluttajan onkin hyvä tarkastella sitä, onko ympäristösertifikaatti myönnetty kaikille yrityksen tuotteille vai pelkästään tietyille ryhmille. Jos vastaus on jälkimmäinen, kannattaa selvittää, kuuluuko oma mahdollinen valinta tuohon sertifioituun ryhmään vai onko se niitä tuotteita, joiden vastuullisuudesta ei ole tietoa.

Miten valitset vastuullisesti?

Keittiön perusta, mille ihan kaikki rakentuu, ovat rungot. Aivan alkujaan rungot tehtiin puusta, mutta sittemmin teollistumisen myötä puu materiaalina syrjäytyi ja tilalle tuli lastulevy, jota nykyään kalustelevyksikin kutsutaan. Lastulevy on toki elänyt pitkän matkan ensimmäisistä versioista tähän päivään. Materiaali koostuu puulastuista ja liimoista ja muista kemikaaleista, joilla sidotaan ainekset yhteen. Kalustelevy voi olla myös vastuullinen valinta, jos se on valmistettu sahateollisuuden ylijäämäpuusta ja on näin ollen kierrätystavaraa.

Keittiön kaapinovet

Keittiön kaapinovia tehdään hyvin monesta eri materiaalista ja niitä pinnoitetaan eri tavoin. Puu, klassinen materiaali on hyvin tärkeä ja sinänsä ekologinen materiaali, sen uusiutuvuutensa takia, jos se on sertifioiduista metsistä kaadettu ja muuten vastuullisesti tuotettu. Kalustevalmistaja ilmoittaa yleensä näistä joko PEFC- tai FSC- merkinnöillä kalustekohtaisesti. Muita materiaaleja ovat melamiini, laminaatti ja mdf-ovet. Näiden vastuullisuutta kannattaa tarkastella tuotekohtaisesti. Kalvo-ovia saa kierrätysmateriaalista valmistettuna, joten tämäkään ei automaattisesti ole välttämättä huono valinta, mutta toki kalvopinnoite itsessään ei ole yleensä pitkäikäisin ratkaisu.

Vastuullisuutta punnittaessa on syytä tutustua eri materiaalien ominaisuuksiin. On mietittävä, millaiseen käyttöön kalusteet tulevat ja mikä materiaali on tälle käytölle sopivin. Ei kannata valita sellaista materiaalia, joka ei omaan käyttöön sovi. Lisäksi kalusteita valittaessa kannattaa katsoa, onko tuotteilla M1-luokitus, eli onko niiden VOC-päästöt matalia.

<p data-block-key="0x3nn">(Kuva UT-Design)</p>
(Kuva UT-Design)
Info

Info

Mikä on VOC-yhdiste?

”VOC-yhdisteet (engl. Volatile Organic Compounds) ovat kaasumaisia aineita, jotka haihtuvat helposti ilmaan huoneenlämmössä. Ne ovat haihtuvia orgaanisia yhdisteitä ja näitä kaasuja meillä on sisäilmassa satoja, ja pitoisuudet ovat yleensä alhaisia. Ne voivat olla peräisin luonnollisista lähteistä tai ihmisen toiminnasta, kuten rakennus- ja sisustusmateriaaleista, liuottimista, huonekalujen materiaaleista, maaleista, lakasta, puhdistusaineista, ilmanraikastimista, savukkeiden savusta ja pakokaasuista. VOC-yhdisteitä löytyy myös sisätiloista, ja ne voivat kertyä ilmaan erityisesti huonosti tuuletetuissa tiloissa.”

(www.suomensisäilmatutkimus.fi)

Vetimet kruunaavat keittiön

Kaapinovien vetimet ovat useimmiten nykyään metallia, mutta voivat olla myös puuta tai muovia. Vetimien osalta ei kovinkaan paljon mainosteta vastuullisuutta. Ehkä niiden ajatellaan olevan niin pieni osa esimerkiksi keittiökokonaisuutta, että ei koeta sen olevan iso asia. Yleisin vetimien yhteydessä mainittava vastuullisuuteen liittyvä asia on puisien vetimien FSC-merkintä, eli se, että puu on peräisin vastuullisesti tuotetuista metsistä. Nykyään markkinoilta löytyy myös oivallinen kosteutta kestävä vaihtoehto metallille. Nimittäin Itämeren muovijätteestä valmistetut vetimet.

Työtasovalinnalla on väliä

Kivitasot ovat äärimmäisen kestävä valinta keittiöön kuin keittiöön. Kivitasoja tehdään sekä luonnonkivistä että erilaisista kiviainessekoituksista, joihin usein lisätään lisäksi sidosaineita kuten hartsia. Kivitasojen valmistus ei lähtökohtaisesti ole ekologista, vaan se vie runsaasti luonnonvaroja, vettä, energiaa ja raaka-aineita. Toisaalta tehdas voi halutessaan hoitaa kiven käsittelyn vastuullisemmin, jolloin tämäkään asia ei ole niin mustavalkoinen. Kotimainen luonnonkivitaso on erittäin ekologinen vaihtoehto, kun sitä verrataan Italiasta louhittuun marmoriin.

Puu on hyvä, muokattava materiaali, josta tehdään myös työtasoja. Puutasot tuovat lämpöä keittiöön ja ovat uudelleen käsiteltävissä. Puu on kuitenkin hyvin huokoinen materiaali. Puu imee kosteutta ja likaa itseensä eri tavalla kuin moni muu materiaali, eli se on herkkä elämälle. Suurpiirteinen siivoja ja puutaso eivät ole välttämättä hyvä yhdistelmä, vaan puu voi äkkiä tummua pilalle esimerkiksi altaan ympäriltä, jos sitä ei kuivaa ja hoida säännöllisesti. Näiden lisäksi myös erilaiset komposiittimateriaalit voivat olla hyviä. Niissä on jopa 55 % kierrätysainesta. Komposiittitasot ovat kosteudenkestävät ja uudelleenkäsiteltävät, joten ne sopivat hyvin lapsiperheisiin tai vaikkapa julkitiloihin. Osa firmoista myös ostaa takaisin käytetyt komposiittikalusteet, ja käyttää ne uudelleen tuotannossa.

<p data-block-key="c1hfk">(Kuva UT-Design)</p>
(Kuva UT-Design)

Monenlaisia valintoja

Kalusteiden lisäksi vastuullinen kuluttaja kiinnittää huomiota kodinkoneiden energiatehokkuuksiin ja laatuun, eikä vain valitse hinnaltaan halvinta. Vastuullinen kuluttaja valitsee eko-hanan, jossa muun muassa veden virtausta on rajoitettu. Myös jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen on syytä kiinnittää jo keittiön suunnitteluvaiheessa erityistä huomiota. Valaistukseksi kannattaa valita energiatehokkaat vaihtoehdot ja suunnitella valaistuksen sijainti huolella.

Mikäli kuluttajina haluamme tehdä aidosti kestäviä valintoja, ehdottomasti paras tapa on valita kestäviä ja laadukkaita tuotteita ja pitää niistä hyvää huolta. Säännöllinen puhdistus ja asianmukainen kalusteiden huolto kuuluu tähän.

Halvin ja vastuullisin keittiöremontti on se, jota ei tehdä lainkaan! Eli tehdään mieluummin parin- kolmenkymmenen vuoden keittiöitä kuin kymmenen vuotta kestäviä.

Info

Info

Vastuullisesta keittiöremontista kirjoitti sisustussuunnittelija Ulla Turpeinen, UT Design.

Ulla on keittiösuunnitteluun erikoistunut suunnittelija, ja hän juontaa myös keittiösuunnittelusta kertovaa podcastia kollegansa Ainon kanssa. Podcastia voi kuunnella Spotifysta ja se löytyy nimellä ”Keittiökuumetta”.

UT Design Oy tarjoaa apua arjen sisustus- ja tilahaasteisiin. Olipa ongelmasi toimimaton eteinen, keittiö tai vaikkapa juuri lastenhuone, ratkaisut löytyvät kädenkäänteessä! Mottona onkin ”Vähemmän virityksiä, enemmän sujuvuutta arkeen!”

Sisustus
keittiö
ekologisuus
energiansäästö
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20212_68420.jpg
Viikon sisustusidea: Miten uudistaa keittiön ilme edullisesti?
KYSYMYS:Haluaisimme uudistaa/modernisoida keittiötä edullisesti. Ovien vaihto on mahdollinen, mutta voisiko pelkkä tason tai pelkkä välitila vaihto antaa riittävästi ilmettä? Jos kyllä, niin toivomme konkreettisia ehdotuksia. Arvostamme ammattilaisen arviota.
Moderni mustavalkoinen keittiö
Sisustus
Uusi ilme keittiöön: laatoita välitila uusiksi
Kun kotia haluaa uudistaa, ei tarvitse välttämättä puhua suurista remonteista tai kalliista ratkaisuista. Parhaimpia uudistuksia ovat ne, joissa lopputuloksena on itselle mieluisa kokonaisuus riippumatta siitä paljonko kunnostustyöhön on käyttänyt rahaa.Miten kotiaan voi sitten raikastaa, tässä muutama vinkki keittiöön.
Tulikiven Lamu 18 Grafia-pinnalla
Vinkki: takkavaihtoehtoja myös mökkiolosuhteisiin
Talvisessa skenaariossa myrsky ulvoo ulkona ja pakkanen paukkuu. Sähköt ovat poikki ja kylmä alkaa hitaasti tehdä tietään sisälle mökkiin. Paksun peiton alla palelee ja ainoana valona on kynttilän heikko liekki.Tilanteen ei tarvitse olla näin synkkä. Kunhan muistaa ennakoida. Hyvänä varmuutena onkin pitää mökillä vähintään juurikin niitä kynttilöitä valoa tuomaan ja peittoja, joiden alle kääriytyä, mutta ihanteellisessa tilanteessa niihin ei tarvitse turvautua kuin tunnelmaa hakiessa.Toinen, mikä kannattaa huoltovarmuuden näkökulmasta miettiä on se lämmönlähde. Toimiva ratkaisu suuriin ja myös pienempiin mökkeihin löytyy nopeista lämmittäjistä, kuten kiertoilmatakoista.
Nainen ja lapsi metsässä, naisella kädessään purkki, jossa hehkuu valoa
Saga: kohti kestävää valmistusta ja kiertotaloutta
Luonto ja ympäristö – niistä on pidettävä huolta. Huolenpito onnistuu tekemällä vastuullisia ja järkeviä valintoja arkielämässä. Tiesitkö, valitsemalla SAGA™-asennuskalustesarjan, olet mukana kirjoittamassa tarinaa uudelleen?
201411_41624.jpg
Ilmeikkäät keraamiset takat Tulikiveltä
Tulikiven keraaminen takkamallisto koostuu CE-merkitystä sarjasta moderneja varaavia takkoja, jotka sopivat sisustukseen kuin sisustukseen. Mallistossa on kuusi erilaista runkoa, joiden avulla syntyy kaikkiaan jopa 1 000 erilaista mallia. Selkeistä elementeistä koostuva kokonaisuus on helppo koota mieleisekseen. Näin kotiin sopiva ratkaisu löydetään helposti.
20189_54807.jpg
Yhdistä löylyhuone ja pesutila nousuportaalla
Löylyhuone ja pesutila sulautuvat visuaalisesti toisiinsa, kun tiloja yhdistää nousuporrasKäsitys siitä, miltä saunan löylyhuoneen pitäisi näyttää, on muuttumassa. Tulikivi on luonut uuden saunakonseptin, jossa raja pesutilan ja löylyhuoneen välillä hälvenee entisestään. Sauna alkaa jo pesutilan puolelta kiinteällä luonnonkivisellä nousuportaalla. Sen päällä voi istua vilvottelemassa tai tehdä vaikka jalkahoitoja. Nousuportaalta astutaan lasioven kautta ylös lattiamaiselle jalkalauteelle, johon kiuas upotetaan. Valikoituihin kiukaisiin saa nyt Nobile- ja Grafia-vuolukiviverhoilun, joissa vuolukiven pintaa on muokattu vesikäsittelyn avulla. Tulikiven toteuttamissa saunakokonaisuuksissa puisten istuinlauteiden materiaaliksi voi valita valkovahattua tai käsittelemätöntä haapaa sekä lämpöleppää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton