• Etusivu
  • LVI

Vanha tuberkuloosiparantola kunnostettiin talon historiaa ja rakennusajan henkeä kunnioittaen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kaukora Oy
Päivitetty 17.11.2023
202111_73389.jpg

Anna Wichmann asuu perheineen Villa Ljungbossa, joka rakennettiin yli sata vuotta sitten keuhkotautiparantolaksi. Tilaa on ruhtinaallisesti, joten osa huoneista on vuokrattu.

Villa Ljungbo sijaitsee Hangossa mäntykankaalla hieman keskustan ulkopuolella, kuten aikansa tuberkuloosiparantoloiden pitikin. Pitkään tyhjillään ollut talovanhus oli ehtinyt ränsistyä pahoin ennen kuin Anna Wichmann löysi sen ja suuri kunnostusurakka alkoi vuonna 2020. Kokonaisvaltaisessa remontissa myös talon lämmitysmuoto vaihdettiin öljystä ilma-vesilämpöön, minkä ansiosta 630-neliöisen rakennuksen lämmityskustannukset ovat nykyään hyvin maltilliset.

Wichmannien koti Hangossa ei ole tavallisimmasta päästä. Suomen ensimmäisiin naislääkäreihin kuuluva Viva Sofia Lagerborg rakennutti persoonallisen hirsirakennuksen vuosina 1910–1913 Ljungbon tuberkuloosiparantolaksi.

Vuosia tyhjillään ollut rakennus oli päässyt huonoon kuntoon, kun Anna Wichmann löysi sen sattumalta. Talo oli Hangon kaupungin omistuksessa ja purku-uhan alla, mutta Wichmann onnistui tekemään siitä kaupat vuoden 2020 alussa. Kauppahinta ei ollut suuri, mutta rakennuksen korjaamiseen uusi omistaja sai varautua sitäkin enemmän.

Urakka on ollut valtaisa, sillä talossa on 630 neliötä ja 17 huonetta. Julkisivut, katto ja vesivahinkovauriot on täytynyt korjata ja talotekniikka uusia. Myös sisätiloja on pintaremontoitu. Suurimman osan työstä Wichmannit ovat tehneet itse. Ammattilaisten apuun he ovat kääntyneet vain tarvittaessa ja luvanvaraisissa töissä.

Viime vuosisadan alun henkeä ja talon historiaa kunnioittaen tehdyssä remontissa vanhasta parantolasta on kuoriutunut konstailematon, lämminhenkinen ja yhteisöllinen huvila, jonka salissa voi aistia kaikuja menneiltä ajoilta. Wichmanneilla on omassa käytössään neljän huoneen asunto, minkä lisäksi Villa Ljungbossa asuu kymmenen vuokralaista, jotka käyttävät huvilahuoneitaan enimmäkseen kakkosasuntoinaan.

Löydät Villa Ljungbon Instagramista nimellä @villalifefinland.

Tavalliseen omakotitaloon riittää yksi ilma-vesilämpöpumppu ulkoyksikköineen, mutta Villa Ljungbo on niin suuri, että niitä tarvitaan tuplaten.
Tavalliseen omakotitaloon riittää yksi ilma-vesilämpöpumppu ulkoyksikköineen, mutta Villa Ljungbo on niin suuri, että niitä tarvitaan tuplaten.

Öljy vaihtui ilma-vesilämpöön

Talo on todennäköisesti ollut alun perin hiili- ja puukeskuslämmitteinen, mutta sittemmin sitä lämmitettiin öljyllä. Öljykattila sijaitsi kuitenkin viereisessä vanhainkotirakennuksessa, joka oli myös jäänyt tyhjilleen. Kaupan ehtona oli, että taloon tuli hankkia itsenäinen lämmitysjärjestelmä.

Ilma-vesilämmitykseen päädyttiin Anna Wichmannin arkkitehtienon suosituksesta, sillä pohjavesialueella sijaitsevan tontin takia maalämpö ei tullut kyseeseen. Urakoitsijan löytäminen tavanomaista laajempaan hankkeeseen ei osoittautunut aivan helpoksi – varsinkaan, kun Wichmann halusi hyödyntää talon olemassa olevan vesikiertoisen patterijärjestelmän kauniine valurautapattereineen.

Porilaisen LVI-Ilmarinen Oy:n Jouko Lindroos ymmärsi kuitenkin heti, miten asiakkaan haastavatkin toiveet toteutetaan. Taloon valittiin Jäspi Nordic -kiinteistöilma-vesilämpöpumput, sillä ne toimivat loistavasti osana hybridilämmitysjärjestelmää. Suunnitelmissa on liittää järjestelmään tulevaisuudessa aurinkokeräimet tasaamaan kesäisin lämpimän käyttöveden kulutuspiikkiä.

– Villa Ljungbon järjestelmässä on kaksi 16 kilowatin Jäspin Inventer Nordic -ulkoyksikköä rinnan kytkettynä ja yksi viidensadan litran Jäspi Buffer -puskurivaraaja, johon kytkettiin 27 kilowattia sähkövastuksia. Ne toimivat tarvittaessa lisälämmönlähteenä. Käyttövesivaraajien tilavuus on yhteensä tuhat litraa. Käyttöveden tarve mitoitettiin 30 henkilölle, Jouko Lindroos kertoo.

Jäspi Nordic -kiinteistöilma-vesilämpöpumput toimivat loistavasti osana hybridilämmitysjärjestelmää, joten tulevaisuudessa siihen voidaan liittää myös aurinkokeräimet.
Jäspi Nordic -kiinteistöilma-vesilämpöpumput toimivat loistavasti osana hybridilämmitysjärjestelmää, joten tulevaisuudessa siihen voidaan liittää myös aurinkokeräimet.

Sähkölasku pysyi maltillisena paukkupakkasillakin

Lämmitysremontti toteutettiin keväällä 2020, joten Villa Ljungbossa on nyt asuttu läpi eteläsuomalaisittain harvinaisen kylmän talven yli – hyvällä menestyksellä. Hangossa poikkeukselliset pakkaset jatkuivat monen viikon ajan.

Villa Ljungbon energiankulutusta on hankala verrata aikaisempaan, sillä jopa sähkötaulu oli aiemmin naapurirakennuksen kanssa yhteinen. Anna Wichmannin mielestä lämmitettäviin kuutioihin nähden sähkölasku on kuitenkin ollut pieni. Pakkaskuukausinakin sähkölasku (siirto ja käyttö) pysyi noin tuhannessa eurossa.

– Kesäkaudella käyttösähkön osuus on joinain kuukausina jäänyt alle sadan euron, joskin sähkönsiirto tuo kuukausihintaan lisää noin pari sataa euroa.

Haluatko lisätietoa? Jätä Kaukoralle yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Kaukora Oy
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Lämminvesivaraaja, josta lähtee putkia
Akvaterm-varaajat
Lämmön varaaminen veteen on käytännöllinen ja helppo tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajalla täydennettyä vesikeskuslämmitystä voidaan pitää hyvänä ja toimivana ratkaisuna sekä nyt että myös pitkälle tulevaisuuteen, koska se on energian lähteestä riippumaton.
20074_4346.jpg
Akvaterm-lämmönvaraaja
Ketju on yhtä vahva kuin…Sanonta pätee hyvin lämmityskattila-asennukseen. Usein mielenkiinto kohdistuu vain itse kattilaan. Vähintään yhtä tärkeää on ammattimainen asennustyö. Uuden kattilan ja varaajan osto on kuin naimisiinmeno, ei siis mikään pikku juttu.Kattilan luvataan toimivan noin 20-25 vuotta. Yhtä tärkeää on sen optimaalinen toiminta koko elinkaarellaan. Oikealla tavalla toimivat latauspumppu, shunttiautomatiikka, pumput, venttiilit, putkimitoitukset sekä asennustavat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi ketjun kaikkien lenkkien on oltava yhtä vahvoja. Kaukora Oy tuo maahan kaikkia näitä tuotteita, joten pakettihankintana voit olla varma ketjun kestävyydestä.Lisätietoa lämmönvaraajista
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton