• Etusivu
  • Sisustus

Valo ja tila

Miten ne vaikuttavat kodin tunnelmaan?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Doventus Oy
Julkaistu 26.03.2012Päivitetty 01.11.2023
20123_30208.jpg

Kodin sisustamiseen ja jalostamiseen liittyy elämänmyönteinen ja optimistinen toiminta. Haluamme lisää laatua sekä yksilöllisyyttä asumiseen ja kodin tila- ja sisustusratkaisuihin näinä aikoina, jolloin vapaa-ajan määrä vähenee yhä hektisemmäksi muuttuvassa yhteiskunnassamme. Haluamme investoida elämänlaatuun parantamalla kodin laatutasoa ja viihtyisyyttä. Kodin ja tilan sisustamiseen ja viimeistelyyn liittyy meissä kaikissa asuva kauneuden kaipuu.

Tilakokemus syntyy valon ja materiaalien kohtaamisesta yhdistettynä ihmisen liikkeeseen ja toimintaan tilassa. Eri aistiemme avulla muodostamme kokonaiskäsityksen tilasta, myös emotionaalisesti. Valo tekee tilan ja muodot näkyväksi, mutta myös kuulo- ja hajuaistiemme kautta saamme impulsseja tilakokemukseen. Viihtyisässä tilassa me rentoudumme, myös alitajuntamme vastaanottaa aisteimme kautta saadut miellyttävän tilakokemuksen impulssit.

Lisätietoa Doventuksesta ja onnistuneesta hankkeesta...

Yhteydenottopyyntö sisustussuunnittelusta...

Valo tilakokemuksen perusteemana

Tilakokemuksessa tilan muoto ja valo toimii erottamattomana parina. Luonnon valon määrä ja merkitys kodin tunnelmaan on keskeinen. Vaihteleva ja elävä luonnonvalo antaa suuntaa ajatuksillemme tilassa, valo kohdistaa katseen mielenkiintoisiin kohtiin tilassa. Valon voimasta syntyy virikkeellisen tilakokemus. Aistimme herkistyvät, aivomme työskentelevät, myös vaistomme herätellään henkiin. Koemme olomme energiseksi tilassa, jossa varjot muuttuvat mielenkiintoisesti ja "leikkivät" pinnoilla. Luonnon valo tulvahtaa ulkoa tilaan ja ajatuksiimme. Valo virkistää, valo houkuttelee toimintaan.

Näkymät ikkunoista liittävät ajatuksemme ympäröivään luontoon. Ihminen on aina merkityksellisessä yhteydessä luontoon, myös urbaani Homo Sapiens! Avarasta ulkomaailmasta tulviva valo, kuten myös äänet ja tuoksut virittävät aistimme ja usein myös vaistomme. Rentoudumme tällaisessa virikkeellisessä tilassa.

Kodissa olemukseltaan miellyttävä huone tai tila tulee helposti mielipaikaksemme. Se "paras paikka" voi olla vaikka aamiaispöydän puutarhaan suunnattu tietty tuoli, johon aina tiedostamattamme ensimmäiseksi istahdamme. Siitä käsin koemme tilallisen yhteyden luontoon, vahvasti ja vaistonvaraisesti. Siihen paikkaan istahdamme mielellämme joka kerta. Ja tietysti meillä jokaisella on oma mielipaikkansa!

Sisusta ajatuksella, harmonisesti ja hallitusti

Oman kodin ja huoneiston tila- ja sisustussuunnitteluun ryhdyttäessä kannattaa hetkeksi pysähtyä kuuntelemaan omia ajatuksiaan. Mitkä materiaalit puhuttelevat sinua? Mitkä värit ovat vetovoimaisia? Anna ideoiden tulla, rohkeasti. Sulauta ideoiden tulva omiin toiveisiisi ja mieltymyksiisi. Yhdistele eri tekijöitä, kuitenkin harmonisesti. Voit myös korostaa kontrasteilla harkittuja paikkoja sisustuksessa. Jalosta tilaa, nosta ja ohjaa tunnelmaa. Vahvista positiivista tilakokemusta. Tunnelma kiteytyy valon "koskettaessa" materiaalia.

Toteuta unelmasi, pala kerrallaan, laadukkaasti. Pyri hankkimaan laadukkaita, ympäristöystävällisiä tuotteita ja materiaaleja sekä kalusteita, ajan kanssa. Muista myös tilojen muunneltavuus. Huolellisesti ja ajatuksella suunniteltu tila näyttää vuosien mittaan toimivuutensa.

Uudet elämänvaiheet muovaavat kotiasi. Luonnollisuus kuuluu kotiin ja sen eri vaiheisiin, myös sisustusratkaisujen jatkumoa tarkasteltaessa. Koti ja asunto ei ole koskaan valmis, niin sanotaan.

Carpe Diem! Tartu kuitenkin tilaisuuteen, kun kodin muutostarve on käsillä ja asumisen laadun parantaminen on sinulle ja tärkeille elämänkumppaneillesi ajankohtainen. Muista myös, että sisustus-ja valaistussuunnittelun ammattilaiset ovat palveluksessanne hankkeeseen ryhtyessänne.

Koti on aina elämän ja aistiemme keskiössä. Ajatuksella sisustetun kodin olemus tukee hyvinvointiamme ja meistä tulee hyväntuulisia, niin helpolta kuin se kuulostaakaan. Luonnollinen on kaunista.

Tero Seppänen arkkitehti SAFA ja Doventus Oy:n toimitusjohtaja
Tero Seppänen arkkitehti SAFA ja Doventus Oy:n toimitusjohtaja

Tero Seppänen,
arkkitehti SAFA,
toimitusjohtaja
Doventus Oy
Yhteydenottopyyntö sisustussuunnittelusta...

Doventus Oy
Sisustus
asuminen
aikataulut
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

sisustussuunnittelijalla on kaksi suunnitelmaa käseddään ja pöydällä on värimalleja
Koti viihtyisäksi sisustussuunnittelulla
Kiinnostus sisustukseen ja sen suunnittelemiseen ammattilaista apuna käyttäen on lisääntynyt. Koti ja siellä viihtyminen koetaan tärkeäksi. Kiireisen työn vastapainoksi me työssäkäyvät haluamme rentoutua miellyttävässä kotiympäristössä. Myös lasten tarpeet tila- ja sisustussuunnittelun keinoin halutaan huomioida tarkemmin. Sisustuslehtiä luetaan yhä enemmän ja ideoita haetaan kotiunelmien toteuttamiseksi.
20189_54572.jpg
Miten olisi täysin uniikki koti?
Useat haaveilevat itse suunnitellusta kodista, omien mielikuvien sekä ajatusten ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt miten tilat keskenään jakautuisivat. Omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja osaavalle arkkitehdille. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuuden sekä omaa tarkkanäköisyyttä yllättäviäkin yksityiskohtia ajatellen.
Talon julkisivupiirros
Ammattilaisten avulla vaativakin remonttihanke onnistuu
Esimerkissämme omakotitalon puolilämmin ullakko muutettiin lämpimäksi ja viihtyisäksi työhuonetilaksi. Remontissa uuden työhuoneen yhteyteen rakennettiin kylpyhuone ja oma parveke. Uusi kattoikkuna ja ovi parvekkeelle tekevät tilasta valoisan. Arkkitehti Tero Seppänen Doventus Oy:stä ratkaisi tilankäytön kasvaneen perheen tarpeisiin sopivaksi. Osaava suunnittelutiimi huolehti myös rakenteiden ja ilmanvaihdon sekä sähköistyksen suunnittelusta. Laadukkailla suunnitelmilla kilpailutettiin urakoitsijat. Vaativa remonttihanke suoritettiin tarkan valvonnan alla, jolloin asukkaat pystyivät luottamaan ammattilaisten avulla aikaansaatuun lopputulokseen.
Omakotitalo vehreällä tontilla
Parhaan pientalotontin valinta arkkitehdin ohjeilla
Onko seuraava unelma sinulle tuttu? ”Haluaisin asua elämäni tärkeimpien ihmisten kanssa itse rakennuttamassa ja yksilöllisessä pientalossa. On niin kiehtovaa kiinnittää ajatukset siihen ikiomaan kotitaloon, missä elämän piiri sujuu mukavasti miellyttävässä asuinympäristössä.” Moni meistä ajattelee juuri näin. Ennen rakentamisen matkaa on kuitenkin aina ensin löydettävä se sopiva rakennuspaikka eli tontti.
miniostoskärryt kerrostalon edessä ja kärryt ovat täynnä kolikoita
Tyhjät tilat uusiokäyttöön ja hyödyt taloyhtiölle
Onko taloyhtiössänne tyhjiä tiloja, joita voisi vuokrata lyhytaikaiseen käyttöön, vaikka vain viikoksi, päiväksi tai tunniksi? Tähän tarvitaan kuitenkin monimutkainen varaussysteemi, eikö? EI! Varaukset voi tehdä kätevästi netissä ja maksukin suoritetaan etukäteen. Helppoa, turvallista ja tehokasta!Seniortek on suomalainen turvallisuusalan korkean teknologian laitteiden kehittäjä ja palveluntoimittaja, joka yhdistää teknologian ja muotoilun luodakseen ihmisläheisiä ratkaisuja. Seniortek tarjoaa helpon ja patentoidun kulunvalvonta- ja varaussysteemin, joka auttaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja isännöintitoimistoja tehostamaan kiinteistöjen monipuolisempaa käyttöä ja tyhjien tilojen tuoton kasvattamista.
Gyproc Klima-kipsilevy
Vähähiiliset rakennuslevyt – kohti kestävää tulevaisuutta
Norjan Fredrikstadissa sijaitsee täysin sähköistetty tehdas, aivan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Ja juuri tässä tehtaassa valmistetaan Gyprocin kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt.Rakennusteollisuus tuottaa paljon hiilipäästöjä paitsi rakennusmateriaalien tuotannossa, mutta myös logistiikassa sekä varsinaisessa rakentamisessa. Jotta tulevaisuus olisi kestävämpi, on tämä teollisuudenala ottamassa merkittäviä ja innovatiivisia tekoja kohti vähähiilisempiä ratkaisuja.Mitä nämä vähähiiliset levyt tarkoittavat rakentajalle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton